TV TIPY 6.9. - 11.9. 2016

TV TIPY 6.9. - 11.9. 2016

VOD recenzia



Utorok
06.09.

20:00 Zkáza krásou, Česko, 2016, Dokumentárny (ČT2)
Herečka Lída Baarová, mladé a atraktívne dievča, sa rýchlo stala najväčšou československou filmovou hviezdou a dokázala si podmaniť aj najobávanejších mužov svojej doby. Vzťah s ministrom ríšskej propagandy Josephom Goebbelsom z nej však mihnutím oka urobil národného nepriateľa a symbol kolaborantstva. Dokumentaristka Helena Třeštíková sa s Baarovou stretla v jej zahraničnom exile. Na sklonku jej života nakrútila otvorenú spoveď zatracovanej hviezdy a za pomoci európskych filmových archívov aj rekonštrukciu jej hereckej kariéry.

20:15 Kupónová privatizácia (Česká cesta) Česko, 2015, Dokumentárny/Historický/Strihový (Dvojka)
Príbeh transformácie československej i slovenskej ekonomiky očami jej aktérov po vyše štvrťstoročí. Po Nežnej revolúcii v roku 1989, bolo potrebné naštartovať ekonomiku, ktorej výkonnosť a efektivita v osemdesiatych rokoch minulého storočia prudko klesala a dostávala sa na okraj kolapsu. Socialistické plánované hospodárstvo v tom čase vygenerovalo iba málo ľudí, ktorí boli schopní transformovať ekonomiku na princíp trhového mechanizmu. Situáciu bolo nutné rýchlo vyriešiť, ale problémom bol nedostatok domáceho kapitálu a vstup zahraničných investorov bol v tom období ešte politicky nepriechodný. A tak sa politickí i ekonomickí lídri dohodli na spôsobe, že ak nie je nikto, kto by štátny majetok dokázal kúpiť, treba ho ľuďom jednoducho darovať. Takmer zadarmo, len za symbolický poplatok. A tak sa pomaly začal rodiť mechanizmus kupónovej privatizácie. Tento film otvorene, kriticky a analyticky odhaľuje jej politické pozadie a východiská.

TV tipy 6.9. - 11.9. 2016 TV tipy 6.9. - 11.9. 2016 TV tipy 6.9. - 11.9. 2016


Streda
07.09.

20:25 Vojna policajtov (36 Quai des Orfèvres), Francúzsko, 2004, Akčný/Kriminálny/Dráma (Jednotka)
Vojna policajtov je príbehom Léa Vrinksa a Denisa Kleina, ktorí sú odlišní nielen príslušnosťou k rôznym policajným útvarom, ale aj svojim prístupom k práci. Zatiaľčo Denis z jednotky Boja proti organizovanému zločinu sa snaží získať moc, Léo, posadnutý pracou v zásahovej jednotke, neváha o niečo prekročiť hranice zákona pokiaľ ide o dobrú vec. Ich cesty se pretnú vo chvíli, keď musia spolupracovať na prípade série ozbrojených prepadnutí. V stávke je navyše miesto šéfa polície a tak obaja vyťahujú všetky tromfy. Na hrane zákona sa pohybujúci Léo napokon kvôli Denisovi končí vo väzení. Po skončení trestu sa môžem začať vojna policajtov. Režisér a bývalý policajt Olivier Marchal nakrútil typicky francúzsky, temný a drsný kriminálny príbeh plný antihrdinov. Inšpiroval sa pritom skutočnými udalosťami.

23:05 Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men) USA, 2007, Kriminálny/Thriller (Nova)
Pri nočnom love v prázdnej pustine na texasko-mexickej hranici, natrafí Lleywelyn Moss na skrvavené telá v rozstrieľaných autách, niekoľko balíkov čistého heroínu a dva milióny dolárov v hotovosti. S obrovským bohatstvom v rukách sa vracia domov, čím však začína šialená štvanica naňho i jeho ženu. Po ich stopách sa vydáva starnúci šerif Ed Tom Bell, ktorý vie, že ak dvojicu nenájde skôr, ako profesionálny zabijak Anton Chigurh, neskončia dobre. Adaptácia románu Cormaca MaCarthyho stojí najmä na výborne vybraných typoch, predovšetkým na démonickom pohľade Bardemových očí.


Štvrtok
08.09.

20:20 Modrá nota (La Note bleue) Francúzsko/Nemecko, 1991, Dráma (ČT art)
Na letnom pobyte v Nohante sa v roku 1846 schádza v dome spisovateľky Georg Sandovej, rad umelcov a intelektuálov, ako napr. maliar Eugène Delacroix, Alexander Dumas mladší, Turgenev ai. V dome znie klavír Fryderyka Chopina, ktorý bol blízkym priateľom tunajšej hostiteľky počas dlhých ôsmych rokov. U Chopina naplno prepukla zhubná choroba. Film tak zobrazuje poslednú časť jeho života. Poľský režisér Andrzej Zulawski poňal film o dohasínajúcej láske Sandovej a Chopina ako film o umení, slobode a neutíchajúci túžbe žiť, tvoriť a milovať.

22:15 Agora (Agora), Španielsko, 2009, Historický/Dobrodružný/Romantický (ČT2)
Príbeh Hypatie z Alexandrie, prvej ženskej filozofky a astronómky západného sveta, sa odohráva v Egypte pod rímskou nadvládou v 4. storočí nášho letopočtu. Pri kresťanskom povstaní v Egypte sa Hypatia snaží zachrániť múdrosť starovekého sveta prežívajúcu v Alexandrijskej knižnici. Popritom sledujeme otroka Davusa, ktorý sa do svojej panej Hypatie zamiloval. Jeho tajná láska na jednej strane a možnosť slobody, ktorú by získal pripojením sa ku kresťanskému hnutiu, ho stavia pred zložitú situáciu. V Agore však predovšetkým sledujeme boj túžby po poznaní a z toho vyplývajúcich pochybností, ktoré nás ako ľudstvo neustále posúvajú dopredu a nedotknuteľných dogiem, ktoré vždy smerovali ku regresu a ničeniu.

TV tipy 6.9. - 11.9. 2016 TV tipy 6.9. - 11.9. 2016 TV tipy 6.9. - 11.9. 2016


Piatok
09.09.

22:20 Krakatit, Československo, 1948, Sci-fi/Dráma (ČT art)
Režisér Otakar Vávra sa v adaptácii slávneho distopického Čapkovho románu zameriava na horúčkovité predstavy vyčerpaného a zraneného inžiniera Prokopa, ktorý sa zo všetkých síl snažil zabrániť zneužitiu svojho smrtiaceho vynálezu – hrozivej bomby s názvom Krakatit. Hlavný hrdina sa ocitá v smrteľnom ohrození, keď chce zabrániť zneužitiu svojho vynálezu dvomi skupinami ľudí, ktorí s jej pomocou chcú ovládnuť svet. Tesne po druhej svetovej vojne film funguje ako varovanie pred jadrovou skazou.

23:30 Úspech môjho tajomstva (La Flor de mi secreto), Španielsko/Francúzsko, 1995, Dráma, (Dvojka)
Leo, úspešná autorka brakovej romantickej literatúry, nenávidí svoje knihy hoci jej prinášajú komerčný úspech. Preto píše tieto knihy pod pseudonymom a pod vlastným menom v časopisoch uverejňuje zdrvujúce recenzie na vlastnú tvorbu. Súčasne s tým prežíva aj manželskú krízu, keďže jej manžel Paco radšej odchádza na mierovú misiu do vojnou zmietanej Bosny, len aby nemusel byť s ňou. Almodovár tu predstavuje jedno z vážnejších diel svojej režisérskej kariéry, avšak stále mimoriadne ironické a absurdné.


Sobota
10.09.

20:00 Nákaza (Contagion) USA/SAE, 2011, Thriller/Sci-Fi/Katastrofický (Nova Cinema)
Film sleduje rýchle šírenie smrtiaceho, vzduchom prenosného víru, ktorý zabíja v priebehu niekoľkých dní. Lekári po celom svete sa snažia nájsť liek a minimalizovať paniku, ktorá sa šíri ešte rýchlejšie, než samotný vírus. V americkom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb preto dochádza k mobilizácii všetkých výskumných pracovníkov, ktorí sa snažia zistiť ako prekonať patogén, ktorý neustále mutuje. Spoločnosť medzitým začína kolabovať, k čomu prispieva aj aktivista a bloger, ktorý vo svojich článkoch tvrdí, že verejnosť nedostáva pravdivé informácie o skutočnom dianí. Realistické dielo, ktoré však obsahuje množstvo štylizovaných scén z pohľadu nakazených, či videoklipových montáží, si uvedomuje úlohu nových médií v súčasnej spoločnosti a využíva ich tematicky i formálne. Výsledkom je fascinujúci žánrový experiment, ktorý posúva katastrofický film k netušeným výšinám.

22:15 Rozbité zrkadlo (The Mirror Crack'd) Veľká Británia, 1980, Kriminálny/Mysteriózny/Thriller (ČT1)
Do malého mestečka prichádza na nakrúcanie nového filmu slávna herečka Marina Ruddova so svojím manželom. Rozhodne sa usporiadať večierok pre svojich obdivovateľov. Tam sa zarozpráva s pani Babcockovou, ktorá jej nadšene rozpráva, ako sa stretli, keď bola ešte dieťa a obe si dajú drink. Onedlho pani Babcockovú nájdu mŕtvu. Vyšetrovaním prípadu je poverený inšpektor Craddock, synovec slečny Marpleovej, starej dámy, ktorá s obľubou lúšti záhady a zločiny. Pri vyšetrovaní sa zistí, že smrť nastala po otrave nápojom… Rozbité zrkadlo pristupuje k príbehu o slečne Murpleovej ako k čiernej komédii s milou babičkou, ktorá sa na dôchodku nudí.

TV tipy 6.9. - 11.9. 2016 TV tipy 6.9. - 11.9. 2016 TV tipy 6.9. - 11.9. 2016


Nedeľa
11.09.

09:20 Zarafa (Zarafa), Francúzsko/Belgicko, 2012, Animovaný/Rodinný/Dobrodružný (ČT :D)
Pod starým baobabom rozpráva vráskavý muž deťom príbeh o malom černošskom chlapcovi Makim, ktorý sa na svojom úteku pred otrokármi spriatelí so žirafou Zarafou. Tú musí na príkaz egyptského pašu priviesť princ púšte Hassan až ku francúzskemu kráľovi. Maki sa pre zmenu snaží Zarafe pomôcť a priviesť ju späť domov k jej rodine. Zažíva fascinujúce dobrodružstvá – stretáva sa napríklad s pirátmi či letcom Malaterrerom a musí prejsť celú púšť - ktoré ho z Afriky zavedú až do Paríža.

17:40 Pre hrsť dolárov (Per un pugno di dollari) Taliansko/Španielsko/Západné Nemecko, 1964, Western (Plus)
Neznámy muž prichádza do malého mestečka rozdeleného vojnou dvoch klanov. Zatiaľ čo väčšina ľudí by už dávno ušla alebo zomrela násilnou smrťou, jeho táto vojna medzi Baxterovcami a Rojovcami nevyvádza z rovnováhy. Rozohráva nebezpečnú hru na obe strany s cieľom využiť situáciu vo svoj prospech. Leoneho revolučná adaptácia Kurosawovho Yojimba vynikajúco pracuje s retardáciou deja pred prestrelkami, veľkými detailami kamenných tvárí a ambivalentnými charaktermi.

20:15 Let číslo 93 (United 93) Veľká Británia/USA/Francúzsko, 2006, Kriminálny/Thriller/Katastrofický (Dajto)
Let United Airlines 93 bol vnútroštátny let na trase z Newark Liberty International Airport v Newarku v New Jersey na San Francisco International Airport, ktorý bol počas útokov z 11. septembra 2001 unesený štyrmi teroristami. Tí sa dostali do pilotnej kabíny, premohli pilotov a získali kontrolu nad lietadlom, ktoré následne naviedli smerom na Washington D.C. Niekoľko pasažierov sa počas únosu spojilo pomocou mobilných telefónov s ľuďmi na zemi a dozvedeli sa o útokoch v New Yorku a Washingtone vykonaných unesenými lietadlami. Pasažieri sa teda rozhodli teroristov premôcť, zmocniť sa kontroly nad lietadlom a zabrániť tak ďalšiemu útoku. Režisér Paul Greengrass sa vo svojej hranej rekonštrukcii zameriava predovšetkým na boj 33 pasažierov a siedmych členov posádky s teroristami a ich tiesňové volania svojim blízkym. Zámerne vytvára kontrast medzi reportážnou prvou polovicou, postavenou na analýzach riadiacich stredísk a druhou polovicou, pracujúcou s aristotelovskou jednotou miesta, času a priestoru. Súčasne je film esenciou Greengrassovho štýlu - "dokumentárnej" ručnej kamery, selektívneho strihu, niekoľkých paralelných dejových pásiem atď.

22:00 Polnočný kovboj (Midnight Cowboy), USA, 1969, Dráma, (Dvojka)
Slávna americká dráma ocenená Oscarom v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a scenár prináša deziluzívny pohľad na New York - mesto sociálnych protikladov, nenaplnených snov a nádejí. Takým mestom je aj pre naivného playboya Joea, presvedčeného o vlastnej atraktívnosti. Opustí malý texaský bar a prichádza do veľkomesta skúsiť prácu gigola. Spolu s ďalším životným stroskotancom zažíva deziluzívne precitnutie z amerického sna. Jeho predstavy o živnosti gigola nabúra hneď prvá zákazka, ktorá končí scénou, v ktorej Joe nakoniec dáva zdrvenej žene desať dolárov na taxi.


autor Marcel Šedo 6.9.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.