TV TIPY 5.8. - 7.8. 2016

TV TIPY 5.8. - 7.8. 2016

VOD recenzia



Vikendové televízne tipy...

TV tipy 5.8. - 7.8. 2016 TV tipy 5.8. - 7.8. 2016 TV tipy 5.8. - 7.8. 2016

Piatok
05.08.

20:15 O rodičoch a deťoch, Česko, 2007, Poetický/Komédia/Dráma (JOJ Cinema)
Príbeh filmu vychádza z banálnej situácie, keď syn odchádza na prechádzku so svojim otcom. Syn je zrelý štyridsiatnik, ktorý žije spokojne so svojou priateľkou a Otec, bývalý biológ a intelektuál, je vyše sedemdesiatročný dôchodca. Zdanlivo jediné, čo oboch spája, je to, že sa idú raz za mesiac spoločne prejsť Prahou. V brilantne vedenom dialógu sa pred nami odkrývajú všetky absurdné udalosti dvadsiateho storočia. Na scéne sa navyše zrazu objaví Vnuk, o ktorom Syn nemal vyše dvadsať rokov ani tušenie. Najslávnejší film českého experimentátora Vladimíra Michálka očaril vo svojej dobe nevídanou autenticitou dialógov a dokumentaristicky pohotovým inscenačným talentom pri snímaní pražských ulíc.

21:40 Ašik Kerib (Ashug-Karibi) Sovietsky zväz, 1988, Dráma/Romantický/Poetický (Dvojka)
Posledná časť Paradžanovovej "kaukazskej trilógie" vychádza z Lermontovovej prózy. Klasický sujet islamského východu sleduje osudy Asik-Keriba, chudobného, ale krásneho mládenca, ktorý musí prejsť strastiplnú cestu za bohatstvom, aby získal ruku milovanej dievčaťa. Jeho púť vedie celým moslimským svetom i pravoslávnym Gruzínskom. Počas cesty prejde mnohými súženiami, ale po návrate získa milovanú Magulu. U Paradžanova je viac než príbeh podstatná bohatá štylizácia mizanscény. Zábery sa od seba líšia predovšetkým farebnosťou, rekvizity a kulisy sú autentické a cítiť v nich snahu znovu oživiť miznúcu kultúru.

23:25 Návrat ztraceného syna, Československo, 1966, Dráma/Psychologický (ČT art)
Príbeh o človeku, ktorý postupne začal v živote strácať imunitu voči nepravosti, neetickosti a nenormálnosti. Postupne prestáva považovať tieto veci za normálne a práve vtedy sa ocitá v konflikte so sebou samým a so svetom zdanlivo „normálnymi“ ľudmi okolo seba. Alegorickosť filmu kontrastuje s dokumentárnou štylizáciou obrazu. Alegorické podobenstvo, interiéry, sledovanie sveta cez sklo, kŕčovitá herecká akcia, prostredníctvom ktorej sa dozvedáme o osamotenosti a úzkosti hrdinov sa tu stretáva so sociologickou sondou do života predjanuárového Československa.

23:40 Venuša v kožuchu (La Vénus à la fourrure) Francúzsko/Poľsko, 2013, Dráma/Komédia (JOJ Cinema)
Daždivý parížsky podvečer, vyľudnené ulice a zapadnuté divadlo, kde celý deň prebiehali skúšky na hlavnú úlohu Vandy v adaptácii slávnej hry z 19. storočia Venuša v kožuchu. Režisér Thomas už chce z divadla odísť, keď zrazu v prázdnej sále uvidí energickú a odhodlanú herečku Vandu, schopnú urobiť pre hlavnú úlohu čokoľvek. Do tejto úlohy však zapadá tak presne, že to začína byť záhadné. Snímka odohrávajúca sa v jednom divadle, sleduje typický Polanského súboj medzi pohlaviami. V tomto prípade sa dominancia a submisívnosť premieta do ľahkej sado-maso erotiky, ktorá je však prítomná už v pôvodnej divadelnej hre.

TV tipy 5.8. - 7.8. 2016 TV tipy 5.8. - 7.8. 2016 TV tipy 5.8. - 7.8. 2016

Sobota
06.08.

20:15 Sedem statočných (The Magnificent Seven) USA, 1960, Western (Prima MAX)
Dedina Ixcatlan trpí pod nájazdmi banditov vedených neľútostným Calverom, ktorý dedinčanov každý rok pripraví o väčšinu zásob. Dedinčania sa preto rozhodnú nakúpiť v najbližšom mestečku zbrane a brániť sa. Chcú sa o svojom pláne poradiť s profesionálnym pištoľníkom Chrisom, ktorý prekvapil svojim statočným a empatickým kúskom nielen ich, ale aj obyvateľov miestnej dediny. Ten im poradí, aby si nekupovali drahé zbrane, s ktorými navyše nevedia zaobchádzať, ale aby si najali pištoľníkov. Podarí sa mu získať na svoju stranu šesť ďalších mužov a spolu s nimi sa vydáva do ohrozenej dediny. Jeden z vrcholných westernov klasického Hollywoodu vychádza zo slávnej japonskej predlohy a očarí svojim idealizmom i pomerne trpkým záverom.

20:35 Zápisky o škandále (Notes on a Scandal) Veľká Británia, 2006, Thriller/Psychologický (Plus)
Film sleduje osudy dvoch žien, ktoré sa kvôli svojim túžbam ocitnú vo veľmi nepríjemnej situácii. Rozprávanie využíva denníkové zápisky jednej z nich, Barbary, despotickej a samotárskej učiteľky na londýnskej strednej škole. Tá žije sama s mačkou Portiou, bez priateľov alebo ľudí, ktorým by sa mohla s čímkoľvek zveriť. V jej osamelom svete nastanú zmeny, keď sa v škole stretne s novou učiteľkou Shebou Hart, ktorá sa zdá byť presne tou spriaznenou dušou, akú vždy hľadala. Keď sa ale ukáže, že Sheba prežíva románik s jedným zo svojich študentov, zmení sa ich priateľstvo na nenávisť. Barbara sa začne Shebe vyhrážať, že toto tajomstvo prezradí jej manželovi i vedeniu školy. Podvody a klamstvá, ktoré ovplyvňujú životy oboch žien, sa pomaly predierajú na povrch...

22:20 Seriózny muž (A Serious Man) USA/Veľká Británia/Francúzsko, 2009, Dráma/Komédia (ČT art)
Larry Gopnik, profesor fyziky na malej univerzite, sa práve dozvedel, že ho jeho žena Judith opúšťa. Zamilovala sa do ich rozhodného a okázalého známeho Sye Ablemana. V byte s nimi býva Larryho večne nezamestnaný brat Arthur, problémový syn Danny a dcéra Sarah, ktorá Larrymu kradne peniaze z peňaženky a sporí na plastickú operáciu. Aby toho nebolo málo, tak sa ho anonym snaží pripraviť o jeho miesto, jeden zo študentov ho upláca a vydiera a susedka ho mučí tým, že sa neustále opaľuje nahá. Zúfalý Larry sa vydá s prosbou o pomoc za tromi rabínmi, aby mu pomohli vysporiadať sa s jeho problémami a stať sa lepším, serióznejším mužom. Film o subjektívnom vnímaní sveta a dôležitosti perspektívy, s akou sa pozeráme na vlastnú realitu.

TV tipy 5.8. - 7.8. 2016 TV tipy 5.8. - 7.8. 2016 TV tipy 5.8. - 7.8. 2016

Nedeľa
07.08.

09:20 Asterix a Kleopatra (Astérix et Cléopâtre) Francúzsko/Belgicko, 1968, Animovaný/Dobrodružný/Komédia (ČT :D)
Edifis, Kleopatrin roztržitý architekt, dostane od svojej kráľovnej za úlohu postaviť do troch mesiacov v Egypte Cézarovi palác. Keďže ide o stávku medzi Kleopatrou a Cézarom, musí túto úlohu za každú cenu splniť inak bude o hlavu kratší. Aby túto zdanlivo nesplniteľnú úlohu stihol, odchádza hľadať pomoc do Galie ku svojmu priateľovi, miestnemu druidovi, Panoramixovi. Ten sa vydá do Egypta spolu s Asterixom, Obelixom a jeho psíkom Idefixom, aby pomohli Edifovi úlohu splniť. Cézarovi ľudia sa však galských dobrodruhov snažia zastaviť za každú cenu...

15:00 Kto odchádza v daždi…, Československo, 1974, Dráma/Historický (Jednotka)
Dráma z obdobia kolektivizácie dediny v rokoch 1947-1948 zachytáva život bývalých bírešov, ktorí po vojne a pozemkovej reforme získajú pôdu a snívajú o tom, že sa stanú zámožnými gazdami. Nové spoločenské pomery, nástup kolektivizácie, ale aj veľké sucho so sebou prinášajú nevítané zmeny. Zdanlivo propagandistická agitka z obdobia kolektivizácie prekvapí svojim trpkým vyústením, ale aj zobrazením pevného prepojenia sedliakov a pôdy. Súčasne sa film vo veľmi výraznej miere zameriava aj na vzťahy na dedine, ťažký život i nezmyselné a skostnatelé tradície. Najväčšou devízou Hollého filmu sú však najmä plnokrvné postavy, kde každá má argumenty, ktorými dokáže obhájiť svoj pohľad na svet.

20:00 Buldog (Frantic) USA/Francúzsko, 1988, Kriminálny/Thriller/Mysteriózny (Nova Cinema)
Americký kardiológ Richard Walker si po príchode do Paríža spieva v sprche hotelovej izby. Po chvíli zisťuje, že jeho manželka Sondra zmizla. Vydáva sa ju hľadať, ale naráža na jazykovú bariéru, rozdielnu mentalitu, apatických francúzskych policajtov a byrokratov. Walker je presvedčený, že Sondra bola unesená a posadnutý túžbou po jej nájdení nachádza jediného spojenca v modernom osamelom dievčati… Hyperbolu celého filmu predstavuje scéna zo strechy zobrazujúca situáciu, kedy sa obyčajný človek ocitne v situácii, ktoré je úplne mimo jeho životnej skúsenosti.

22:45 Planéta opíc (Planet of the Apes) USA, 1968, Sci-Fi/Dobrodružný/Dráma (Prima)
Keď sa George Taylor a ďalší dvaja astronauti preberú z hlbokej hybernácie zistia, že ich kozmická loď bola zničená a že pristáli na planéte obývanej inteligentnými opicami. Taylor je následne odchytený a uväznený v meste, kde zistí, že ľudia sú v tomto svete len otrokmi silnejších tvorov. Zvyšok posádky a neskôr aj šimpanzia doktorka Zira sa mu spolu s niekoľkými ďalšími opicami snažia pomôcť z väzenia utiecť. Začína sa boj o prežitie a záchranu utláčaných na Planéte opíc. Film vznikol podľa rovnomennej novely Pierra Boullea a prostredníctvom alegórie zobrazuje hrôzy minulého storočia. Trikové umenie, ktoré nezostarlo i dystopický záver posúva tento film medzi míľniky žánru sci-fi.


autor Marcel Šedo 5.8.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.