TV TIPY 23.5. - 29.5. 2016

TV TIPY 23.5. - 29.5. 2016

článok



23.05.
Pondelok

21:45 Lúpež po taliansky (The Italian Job) Veľká Británia/Taliansko, 1969, Akčný/Komédia/Kriminálny (ČT2)
Charlieho Crokera práve prepúšťajú po dvoch rokoch z väzenia. Ihneď však plánuje veľkú akciu v zahraničí, konkrétne v talianskom Turíne, kde sa naskytá príležitosť ukradnúť štyri milióny dolárov v zlate. Situácia je komplikovaná, keďže zlato je prevážané v obrnenom konvoji a navyše na území talianskej mafie. Obrovskú akciu však zafinancuje šéf anglického podsvetia Bridger a o zvyšok sa postará Charlieho trúfalý a prepracovaný plán. Dnes už legendárna anglická kriminálka preslávená famóznou automobilovou lúpežou, odľahčeným anglickým humorom a zaujímavou realizáciou celej lúpeže.

22:40 Rocco a jeho bratia (Rocco e i suoi fratelli) Taliansko/Francúzsko, 1960, Dráma (Dvojka)
Snímka Luchina Viscontiho sleduje osudy piatich bratov, ktorí z južanského vidieka odchádzajú na sever do veľkého mesta hľadať obživu. Altruistický Rocco sa obetuje pre svojho nešťastného, poživačného brata Simona. Vzdá sa lásky, prijme na seba jeho dlhy a nakoniec sa pokúša kryť Simona pred políciou. Obe cesty sa napokon ukazujú ako sebadeštruktívne. Mladý, prostredný brat Ciro naopak cieľavedome nasleduje svoju víziu poctivého života. Práve on nesie posolstvo, ktoré bolo pre vtedajšie Taliansko v ťažkých povojnových časoch veľmi dôležité: zostať pri poctivej práci a nestratiť vôľu a nádej. Neorealizmom poznačená snímka aristokrata talianskeho filmu pracuje s archetypálnymi motívmi, prepracovanými kompozíciami a výraznou kresťanskou symbolikou.

22:55 Nedodržaný sľub, Slovensko/Česko/USA, 2009, Historický/Dráma/Športový (ČT art)
Skutočný príbeh slovenského Žida Martina Friedmanna odohrávajúci sa počas druhej svetovej vojny. Talentovaný futbalista si spočiatku neuvedomuje nacistické nebezpečenstvo a dobrovoľne odchádza do pracovného tábora v Seredi, kde mu kamarát Fred ponúkol miesto vo futbalovom tíme. Sledujeme tak príbeh človeka, ktorý unikol smrti nie vďaka svojmu hrdinstvu, ale vďaka šťastiu a futbalovému talentu

TV tipy 23.5. - 29.5. 2016 TV tipy 23.5. - 29.5. 2016 TV tipy 23.5. - 29.5. 2016


24.05.
Utorok

21:10 Večerné zvony (Vecernja zvona) Juhoslávia, 1986, Vojnový/Historický/Dráma (ČT art)
Záverečná časť Zafranovićovej vojnovej trilógie sa odohráva v rokoch 1928-1948. Na pozadí historických zmien (nástup fašizmu, rastúce komunistické hnutie, druhá svetová vojna, občianska vojna v Juhoslávii, Titova roztržka so Stalinom) sleduje osud mladého komunistu Tomislava K., ktorého osobný život je čím ďalej viac určovaný politickými udalosťami. Film je založený na príbehu lásky a utrpenia, v ktorom vynikne kritický postoj k revolucionárom a politikom, ktorí v mene veľkých ideí obetujú skutočné ľudské šťastie. Namiesto sústredenia sa na jeden historický zlom sledujeme premeny spoločenskej atmosféry krajiny na osudoch jedného človeka.

22:50 Vraždy v Yorkshire 2 (Red Riding: In the Year of Our Lord 1980) Veľká Británia, 2009, Kriminálny/Thriller (Prima MAX)
V západnom Yorkshire sa pohybuje sériový vrah, ktorý zavraždil už trinásť obetí. V radoch polície stále bujnie korupcia a niektorí policajti tak musia spolupracovať s tímom zvonku, ktorý tvorí Peter Hunter a jeho dvaja spoločníci. Hoci sa Hunterovi nikto nesnaží pomôcť, on v pátraní pokračuje a zistí, že jednu z trinástich obetí zavraždil niekto iný, než sériový vrah. Niekto začne podnikať byrokratické kroky s cieľom odvolať Huntera z pátrania. Naznačuje to, že sa dostáva bližšie k skorumpovaným osobám na policajnom oddelení. Vizuálne zaujímavejšie a dejovo učesanejšie pokračovanie o prehnitosti anglickej polície v časoch „normalizácie“ opäť ukazuje, že situácia bola zlá na oboch stranách železnej opony.


25.05.
Streda

00:55 Podoba ticha (The Look of Silence) Dánsko/Veľká Británia/Nórsko/Fínsko, 2014, Dokumentárny (ČT2)
Dánsky režisér Joshua Oppenheimer sa už po tretíkrát vrátil k téme genocídy v Indonézii, ktorá prebiehala v rokoch 1965 až 1966. Vo svojom prvom filme The Globalisation tapes (2003) poukázal predovšetkým na vykorisťovanie tamojších robotníkov zo strany totalitného režimu a belgického nadnárodného koncernu, ale už tu v krátkosti upozornil na hrôzy genocídy, ktoré situácii predchádzali. Celosvetovo úspešným sa stal jeho festivalmi ovenčený Akt zabíjania (2012), absolútne jedinečný vhľad do psychiky masových vrahov zo 60. rokov, ktorí dodnes zastávajú dôležité funkcie v indonézskej spoločnosti a tešia sa rešpektu. Popritom čo - to odhalil aj o súčasnej politickej situácii v Indonézii, ovládanej paramilitaristickou organizáciou Permuda Pancasila a to všetko v naratívne i štylisticky ojedinelom balení filmu o filme. K téme vyvraždovania komunistov a etnických Číňanov sa mu v jeho najnovšom filme Podoba ticha podarilo opäť pristúpiť úplne odlišným spôsobom. Zatiaľčo predtým sa primárne zameriaval na vykonávateľov rozsudkov, tentokrát zobrazil hrôzy tejto udalosti najmä z pohľadu jej obetí. Adi spolu so svojou rodinou prišiel pri genocíde o brata, ktorého nesmierne brutálnym spôsobom zavraždili rozbesnené jednotky fašistického diktátora Suharta. Rozhodne sa teda v pochybnej anonymite navštíviť vtedajších vrahov, vodcov celej akcie (a zároveň súčasných vysokopostavených politikov) i strážnikov a rodiny vykonávateľov rozsudkov, aby sa dopátral pravdy a pokúsil sa vymámiť z vinníkov aspoň náznak ľútosti.

18:50 O myške a medveďovi (Ernest et Célestine), Francúzsko/Belgicko, 2012, Animovaný/Komédia/Dráma/Rodinný (JOJ Cinema)
Film sleduje nezvyčajné priateľstvo myšky Celestine a medveďa Ernesta. Oboch zástupcov zdanlivo nezlúčiteľných druhov zvedie dohromady hlad a chuť na sladké. Spoločne budú musieť prekonať veľa prekážok, aby sa im podarilo odhaliť veľké cukrovinkové sprisahanie. Film o predsudkoch, strachu z neznámeho a o zdanlivej nemožnosti súžitia dvoch rozličných skupín predstavuje funkčnú moralitu, ktorá bola nominovaná na Oscara za najlepší animovaný film.

20:25 Smrť na Níle (Death on the Nile) Veľká Británia, 1978, Kriminálny/Dráma (Jednotka)
Hercule Poirot chce prežiť príjemnú dovolenku na luxusnej lodi Karnak, ktorá sa plaví po Níle. Pokojný výlet sa však zmení na drámu, keď niekto zavraždí bohatú Linnet Ridgeway-Doylovú. Páchateľom môže byť len niektorý z cestujúcich! Manžel Simon a jeho bývalá milenka Jacqueline De Bellefortová sú s najväčšou pravdepodobnosťou mimo podozrenia. Vrahom však môže byť nepríjemná stará dáma Marie Van Schuylerová, ktorá ukradla Linnetine šperky i večne opitá spisovateľka škandalóznych kníh Salom Otterbourneová, s ktorou sa Linnet súdila. Poirotovi navyše tentokrát chýba jeho pravá ruka, kapitán Hastings...

TV tipy 23.5. - 29.5. 2016 TV tipy 23.5. - 29.5. 2016 TV tipy 23.5. - 29.5. 2016


26.05.
Štvrtok

20:20 Wilde (Oscar Wilde) Veľká Británia/Nemecko/Japonsko, 1997, Historický/Životopisný (ČT art)
Britský dramatik a spisovateľ Oscar Wilde síce žil v manželstve a mal dvoch synov, ale napriek láskavému vzťahu k manželke podľahol vášnivej láske k sebeckému a ľahkomyseľnému lordovi Rossovi. Wilde na jednej strane žne divadelné úspechy a na strane druhej zažíva spoločenské opovrhnutie. Filmu dominuje snaha demýtizovať Wildov súkromný život, ktorého síce zobrazuje ako génia a človeka bojujúceho proti dobovým konvenciám, ale súčasne aj ako „ničiteľa“ svojej vernej a milujúcej manželky. Snímka poukazuje na to, že Wild si napokon vybral rozmaznaného sebca ťažiaceho len zo svojho fyzického zovňajšku, čím sa stáva až anticky tragickou postavou. Popritom paralelne sledujeme aj Wildovu rozprávku o sebeckom obrovi a funkčné využívanie Wildovej uštipačnej a dandiovsky roztopašnej reči v rozprávaní, ktorá toto dielo povyšuje nad všedné životopisné filmy.

23:00 V ako Vendeta (V for Vendetta) USA/Nemecko/Veľká Britána, 2005, Akčný/Sci-fi (Dajto)
Film V ako Vendeta, zasadený do totalitnej Británie, rozpráva príbeh mladej Evey, ktorú maskovaný muž prezývaný „V“ zachráni z nebezpečnej situácie. Mocný, prefíkaný a charizmatický muž sa snaží presvedčiť občanov Británie, aby sa vzbúrili proti tyranii a útlaku. Postupom času Evey odkrýva tajomstvo pôvodu V a stáva sa jeho spojencom v uskutočnení plánu vniesť do spoločnosti slobodu a spravodlivosť. Snímka nezaprie svoj komiksový pôvod. Samotný V pôsobí ako kombinácia postmoderného komiksového a súčasne i dobrodružného hrdinu z klasickej éry Hollywoodu. Podobenstvo o dystopickej spoločnosti a revoltujúcom aktivizme sa stal celosvetovým fenoménom, predovšetkým u mladšej „internetovej generácie“.

TV tipy 23.5. - 29.5. 2016 TV tipy 23.5. - 29.5. 2016 TV tipy 23.5. - 29.5. 2016


27.05.
Piatok

20:15 Hádaj, kto príde na večeru (Guess Who's Coming to Dinner) USA, 1967, Romantický/Dráma (Prima MAX)
Matt Drayton je redaktorom denníka Guardian a jeho manželka Christina vlastní galériu umenia. Svoju dcéru Joey vychovávali v liberálnom duchu, ale aj napriek tomu ich zaskočí, keď sa rozhodne vydať za afroamerického doktora Johna Prentica. Nasledujúci dej zobrazuje sériu konfrontácii a odhaľuje isté pokrytectvo intelektuálnej časti spoločnosti. Čím ďalej tým aktuálnejší film o rasových predsudkoch, ale aj situácií v rodine, kde sledujeme nedostatok mužskej empatie a nenápadnú ženskú manipuláciu.

21:45 Zrodenie planéty opíc (Rise of the Planet of the Apes) USA, 2011, Sci-fi/Akčný/Apokalyptický (Prima)
Mladý talentovaný vedec Will Rodman pracuje vo farmaceutickej spoločnosti Gen Sys, kde vyvíja liek proti Alzheimerovej chorobe, ktorou trpí aj jeho otec Charles. Sľubný výskum však viazne pre nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré pokusné živočíchy vykazujú po aplikácii účinnej látky. Sklamaný Will opúšťa výskum a odchádza sa starať o svojho otca, avšak pri odchode si tajne odnesie šimpanzie mláďa, ktorého rodičia zomreli pri jeho pokusoch. Dospievajúci šimpanz Caesar začne prejavovať vysokú inteligenciu a Will zjistí, že je to dôsledok pôsobenia jeho lieku. Začne mu ho znova podávať a nechtiac tým otvorí bránu ku skaze ľudstva. Čoraz inteligentnejšie zviera sa v dôsledku nedorozumenia ocitne uväznené v prírodnej rezervácii, kde sa postaví na čelo ostatných opíc a pomaly začne pripravovať vzburu proti ľudstvu. Multižánrový prequel, ktorý vypĺňa medzery klasických filmov zo 60. rokov nefunguje „len“ ako precízna žánrovka, ale zaujímavým spôsobom zachytáva koniec súčasného politického systému.

21:55 V tieni, Česko/Slovensko/Poľsko, 2012, Historický/Kriminálny/Thriller (Nova)
Kapitán Hakl vyšetruje krádež v klenotníctve, ale z bežnej lúpeže sa vplyvom intríg začína stávať politická kauza. Z nariadenia Štátnej bezpečnosti preberá Haklovo vyšetrovanie, policajný špecialista z NDR, major Zenko, pod ktorého vedením sa vyšetrovanie uberá iným smerom. Hakl pokračuje vo vyšetrovaní na vlastnú päsť, avšak v turbulentných 50. rokoch sa nedá veriť absolútne nikomu.

23:05 Spřízněni volbou, Československo, 1968, Dokumentárny (ČT art)
Celovečerný dokumentárny film, ktorý zachytáva atmosféru obdobia od 14. do 30. marca 1968, kedy abdikoval Antonín Novotný z funkcie prezidenta republiky a následne bol zvolený za prezidenta armádny generál Ludvík Svoboda. Čelní politickí predstavitelia ako Ludvík Svoboda, Alexander Dubček, Alois Poledňák, Gustáv Husák a ďalší sú tu zachytení v bežných, často súkromných rozhovoroch medzi sebou, z čoho vznikla mozaika záberov, ktorá vystihuje obraz doby a jej vnútornú vypätú atmosféru.

TV tipy 23.5. - 29.5. 2016 TV tipy 23.5. - 29.5. 2016 TV tipy 23.5. - 29.5. 2016


28.05.
Sobota

13:55 Eso všetkých es (L' As des as) Francúzsko/NSR, 1982, Dobrodružný/Komédia/Vojnový (Jednotka)
Jo Cavalier je trénerom francúzskeho boxerského tímu, ktorý v roku 1936 odchádza na Letnú olympiádu do Nemecka. Jo sa teší najmä na to, ako si to jeho zverenci rozdajú s nemeckými boxermi priamo pred tvárou nacistických pohlavárov. Pre svoju slobodomyseľnú a nespútanú povahu sa takmer okamžite dostane do konfliktu s režimom. Pod plášťom komediálneho žánru sa skrýva humanistické dielo o boji človeka proti totalitnej moci priamo v jej brlohu.

14:35 Vynález zkázy, Československo, 1958, Dobrodružný/Fantasy/Sci-fi (ČT1)
Geniálnemu vynálezcovi, profesorovi Rochovi, chýba už len krôčik na objavenie látky, ktorá môže zničiť svet. Podmorský pirát, gróf Artigas, ktorý pomocou svojej ponorky potápa lode a bohatstvo, ktorého sa tak zmocní, chce využiť na ovládnutie sveta. Artigas unesie profesora Rocha zo sanatória a núti ho, aby v jeho sídle v kráteri sopky Back Cup vynález dokončil. Zhodou okolností Artigas unesie aj profesorovho asistenta, inžiniera Harta, ktorý je i rozprávačom príbehu, a ktorý sa všemožne pokúša profesora oslobodiť a zamedziť skaze. Klasický príbeh z dielne Karola Zemana uhranie aj mladších divákov svojou steam-punkovou nápaditosťou, originálnom prelínaní animovaného a hraného filmu a dobrodružným, humanistickým príbehom.

16:55 Zenovo vedomie, Československo, 1976, Dráma/Historický (Dvojka)
Hrdinom televíznej adaptácie románu talianskeho spisovateľa Itala Sveva je syn terstského obchodníka, Zeno Cosini. Pracuje ako účtovník v obchodnej spoločnosti márnivého švagra bez obchodného talentu, zháňajúceho peniaze, kde sa len dá, aby ich následne nerozvážne premrhal. Zeno napokon rezignuje. Zbytočný muž neschopný činu sa v ironickom diele stáva obrazom celej terstskej meštiackej triedy na prelome storočí. Narušenú kauzalitu a naratívnu komplikovanosť predlohy film transformuje do zrozumiteľného rozprávania.

20:00 Postřižiny, Československo, 1980, Poetický/Komédia (ČT1)
Francin je správcom pivovaru v malom českom mestečku. Popri sprevádzaní a oboznamovaní členov správnej rady so situáciou v pivovare, skupinku zaujme Francinova manželka Maryška, ktorá vonku rázne pomáha mäsiarom so zabíjačkou. Doktor Gruntorád i ostatní členovia rady sú jej krásou očarení a po skončení prehliadky sa nechajú pozvať na zabíjačkové pohostenie. Na druhý deň prichádza do mesta Francinov bláznivý a hlučný brat Pepin. V Mariške nájde spriaznenú dušu. Nahnevaný Francin vykáže dvojicu zo záhrady, avšak zvolí nešťastnú formuláciu, aby si šli hučať, radšej na komín. Dvojica následne vylezie na komín pivovaru. Situácia sa síce vyrieši, ale nevinná doktorova poznámka o novej móde skracovania, vyústi do ďalšej série vylomenín, ktoré vyvrcholia v Maryškinom rozhodnutí nechať si ostrihať svoje dlhé husté vlasy.

21:35 Gróf Monte Christo (Le Comte de Monte-Cristo) Francúzsko/Taliansko, 1954, Dobrodružný/Romantický/Dráma (ČT1)
Slávny francúzsky film, nakrútený podľa románu Alexandra Dumasa st., sleduje príbehy Edmonta Dantesa, ktorý sa vracia z dlhej cesty do Marseille. Tam je zatknutý a neprávom obvinený z bonapartistických intríg. Aby nemohol skompromitovať zástupcu prokurátora, ktorého otcovi mal Dantes odovzdať Napoleonov list, je uväznení na ostrove If. Po 18 rokoch sa mu odtiaľ podarí utiecť a pomocou pokladu, o ktorom mu povie jeho spoluväzeň, sa vracia do Marseille ako bohatý muž. Je odhodlaný použiť všetky prostriedky na to, aby sa pomstil tým, ktorí ho pred rokmi uvrhli do žalára. Klasická adaptácia vystihuje romanticko-dobrodružnú náladu literárnej predlohy.




29.05.
Nedeľa

16:50 Nájomný zabijak (No Name on the Bullet) USA, 1959, Western (Plus)
Obávaný nájomný vrah, John Gant, prichádza do južanského mestečka, aby vykonal ďalšiu prácu. Nikto z obyvateľov netuší, koho prišiel zabiť a tak sa všetci miestni podvodníci, zlodeji a vrahovia začínajú obávať o svoj život. V dôsledku nervozity sa strhne niekoľko potýčok a jeden z miestnych dokonca spácha samovraždu. Neskôr sa do veci zapojí aj sudca Benson a spoločne s domobranou sa snažia Ganta vypudiť z mesta. Strach sa vystupňuje až do takej miery, že obyvatelia navrhnú obetovať život istého zločinca a vydať ho Gantovi, len aby zachránili zvyšok mesta a mohli už konečne pokojne spávať.

20:00 Skutočná guráž (True Grit) USA, 2010, Western/Dráma (ČT art)
Otca Mattie Rossovej zabil desperát Tom Chaney, ktorý následne utiekol do indiánskych teritórií, kde naňho justícia nedosiahne. Nezvyčajne vyspelá a pragmatická Mattie si najme Roostera Cogburna, legendárneho, ale trochu prepitého lovca zločincov, aby jej pomohol vraha dolapiť. S Cogburnom a ukecaným Texaským Rangerom LaBoeufom, ktorý chce zločinca chytiť za inú vraždu, sa vydávajú po Chaneyho stopách. To vyvoláva hádky, pretože Mattie trvá na tom, že Chaney musí pykať za vraždu jej otca. Coenovci dekonštruujú westernový žáner, keďže jednotlivé postavy sa nedokážu vyrovnať mýtizovaným podobizniam, ktoré o sebe šíria. Legendárny šerif je starnúci opilec, frajerský LaBoeuf pre zmenu neistý lenivec a záporné postavy sú nešťastní chudáci alebo najčestnejšie postavy vo filme.

22:10 500 dní so Summer ((500) Days of Summer) USA, 2009, Komédia/Romantický/Dráma (Plus)
Romantická komédia rozpráva príbeh mladého reklamného textára, ktorý dlhé roky bezúspešne hľadal dievča svojich snov. Zrazu sa zdá, že jeho nová kolegyňa Summer Finnová mohla byť tou pravou. 500 dní ich nekonvenčného vzťahu dokazuje, že cesta ku šťastiu môže byť nepredvídateľná a nekontrolovateľná. Jeden z nich je totiž nenapraviteľný rojko a druhý moderné cynik. Priznaná hra so žánrovými schémami, kde sa popkultúrne referencie stávajú integrálnou súčasťou diela.

23:50 Moneyball (Moneyball) USA, 2011, Športový/Životopisný/Dráma (Dajto)
Generálny riaditeľ Oakland Athletics Billy Bean sa aj napriek nepriaznivej finančnej situácii pokúsil vytvoriť konkurencieschopný baseballový tím s využitím počítačovej analýzy. Ľudské bytosti sú pre neho len číslami a tak nečudo, že sa namiesto baseballových ihrísk ocitáme prevažne v interiéroch. Otázkou zostáva či zvíťazí prístup humanistický alebo ekonomický? Film odkrýva zákulisie športu a ukazuje, že za každým „veľkým športovým príbehom“ sa skrýva cynická manažérska dráma.


autor Marcel Šedo 23.5.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.