TV TIPY 14.3. - 20.3. 2016

TV TIPY 14.3. - 20.3. 2016

článok



14.03.
pondelok

12:50 Cousteau - Svet bez slnka (Le Monde sans soleil), Francúzsko/Taliansko/USA, 1964, Dokumentárny (Dvojka)
Dokumentárny film Jacquesa-Yvesa Cousteaua sleduje prvý pokus o vytvorenie stabilného prostredia, ktoré by ľuďom umožňovalo žiť a pracovať pod vodnou hladinou. Počas tohto experimentu žila skupinka výskumníkov celý mesiac 10 metrov pod hladinou Červeného mora pri pobreží Sudánu. Film zachytáva časy, kedy podmorské oblasti nemapovali špecializovaní profesionáli v sterilných podmienkach, ale nadšení a po dobrodružstve túžiaci amatéri. Samotný film toto dobrodružné nadšenie využíva nielen tematicky, ale aj formálne a práve vďaka tejto objaviteľskej atmosfére získal Cousteau svojho druhého Oscara.

22:00 Siréna, Československo, 1947, Dráma (Kino CS)
Film sleduje život robotníckej rodiny Hudcovcov počas baníckych protestov v Kladensku proti majiteľovi baní Becherovi. Po streľbe žandárov, kedy náhodou umrie aj nedospelá Emča sa situácia ešte viac vyostrí. Obrovská bieda a odhodlanie i výborné, neorealizmom ovplyvnené vystihnutie továrnického prostredia a životného štýlu baníkov vynieslo tvorcom Veľkú cenu na VIII. ročníku filmového festivalu v Benátkach. Režisér Steklý, ktorý sa neskôr stal v československej kinematografii symbolom tej najodpornejšej normalizačnej propagandy, tak v tomto svojom ranom diele ďaleko prekonáva všetko, čo vytvoril v nadchádzajúcich rokoch.


15.03.
utorok

21:45 Faunovo velmi pozdní odpoledne, Československo, 1983, Komédia (ČT2)
Groteskná moralita enfant terrible českej novej vlny Věry Chytilovej zachytáva výjavy zo života starnúceho sukničkára, ktorý sa v strachu zo starnutia a smrti zúfalo snaží užívať si život naplno. Postupne si však začína uvedomovať, že jeho konanie bolo smiešne a stáva sa z neho tragikomická, slabošská postava zbytočného človeka.

22:25 Obete vojny (Casualties of War), USA, 1989, Dráma/Vojnový/Dobrodružný (Nova Cinema)
Americká čata prežíva vo Vietname peklo a mnohí jej členovia začínajú prepadať paranoji a zúfalstvu. V jednotke sa však proti šialenstvu a dobyvačným tendenciám postaví jeden muž, brániaci humanistické ideály, spravodlivosť a rozum. Jeho odhodlanie osamotene čeliť všeobecnej mienke vedie k mnohým stretom so svojimi spolubojovníkmi. Nie až tak známa snímka výborne dopĺňa skupinu veľkolepých filmov o vietnamskej vojne 70. a 80. rokov. Komornosť snímky viac púta pozornosť k nastoleným morálnym otázkam a vytvára tak skôr akúsi sociologickú sondu.

23:55 Citizenfour (Citizenfour), Nemecko/USA, 2014, Dokumentárny (ČT2)
Film nás privádza do jednej miestnosti s Poitrasovou, Greenwaldom a Snowdenom, ktorí sa snažia zvládnuť mediálnu búrku besniacu vonku, a preto sú nútení urobiť rýchle rozhodnutie, ktoré ovplyvní ich životy, ale aj životy všetkých naokolo. Film vám nielen ukáže, aké vie byť sledovanie vládou nebezpečné, on vás doň priam vtiahne. Po zhliadnutí tohto filmu sa budete na svoj telefón, e-mail, kreditnú kartu, internetový prehliadač či profil pozerať úplne inými očami. Režisérke sa darí výborne sprostredkovať konšpiračnú atmosféru, kde na vlastné oči vidíte, ako sa pred vami odvíja dôležitá historická udalosť. Z dokumentárneho módu film zároveň výborne prepína do konšpiračného thrilleru.

TV tipy 14.3. - 20.3. 2016 TV tipy 14.3. - 20.3. 2016 TV tipy 14.3. - 20.3. 2016


16.03.
streda

22:00 Vrchní prchni, Československo, 1980, Komédia (ČT1)
Kníhkupec Dalibor Vrána je príťažlivý muž, ktorý má úspech u žien a patrične to využíva. Jeho sukničkárstvo však výrazne zasahuje do jeho financií, keďže musí platiť niekoľko alimentov. Možnosť na zlepšenie sa naskytne, keď si uvedomí, že si ho ľudia v reštauráciách často pletú s čašníkom. Začne preto nahrádzať vrchných pri inkasovaní financií od zákazníkov a stáva sa nepolapiteľným fantómom pražských reštaurácií. Svěrák a Smojlak vo vrcholnej forme prinášajú ďalšiu nezabudnuteľnú komédiu.

22:00 Muž v tieni (Ghost writer), Fran./Nemecko/Veľká Británia, 2010, Thriller/Mysteriózny (Kino Barrandov)
Napínavý príbeh spisovateľa, ktorého najmú, aby spísal pamäte britského premiéra. Nie je však prvým autorom, ktorý sa podieľa na tomto literárnom projekte. Potom, čo more na opustenú pláž vyplaví telo jeho predchodcu, situácia začína naberať nebezpečné obrátky. Dôkladnosť s akou Polanski neustále porušuje žánrové schémy a sarkasticky ich využíva k narušovaniu kontinuity diela je skutočne ozvláštňujúca v žánri thrilleru.

TV tipy 14.3. - 20.3. 2016 TV tipy 14.3. - 20.3. 2016 TV tipy 14.3. - 20.3. 2016


17.03.
štvrtok

22:25 Kuře melancholik, Česko, 1999, Dráma (ČT2)
Dej sa odohráva na začiatku 20. storočia a zobrazuje osudy malého Lojza žijúceho na statku len so svojím otcom a starým čeľadníkom. Po smrti matky márne hľadá medzi ľuďmi osobu, na ktorú by sa mohol citovo upnúť. Oporu a bezpečie nenachádza ani u otca, ani u matkinej sestry ani u macochy Rózy, aj keď tá ako jediná mala s chlapcom súcit na začiatku ich spoločného spolužitia. Jediný, kto s Lojzom zdieľa údel opusteného mláďaťa je kura. Baladická adaptácia rovnomennej knihy J. K. Šlejhara upúšťa od naturalizmu predlohy a rozpráva melancholický príbeh o civilizačných problémoch, rozvrate rodiny a citovej frustrácii. Bezbrannému chlapcovi obklopenému hedonizmom a materializmom tak zostáva útechou už len útek k prírode, ktoré symbolizuje malé bezbranné kurča, rovnako osamelé a zraniteľné ako on sám.

22:45 Dredd (Dredd), Veľká Británia/JAR/USA/India, 2012, Sci-Fi/Akčný (Dajto)
Príbeh filmu nás privádza do postapokalyptickej budúcnosti, kedy je z Ameriky už len zničená pustatina. Na východnom pobreží sa rozkladá Mega City One – mesto plné násilia, v ktorom viac než 400 miliónov obyvateľov žije v neustálom strachu. Na poriadok v uliciach dohliadajú Sudcovia – porotcovia, sudcovia i vykonávatelia rozsudku v jednom. Jedným z nich je aj Dredd, ktorý ma za úlohu sprevádzať novú sudkyňu Cassandru Anderson počas jej prvej úlohy. Tou je vyšetrovanie vraždy v dvestoposchodovom slume ovládanom bezcitným klanom Ma-Ma. Keď sa pokúsia zatknúť jedného z členov gangu, budova sa uzavrie a obaja sa ocitajú uprostred nepriateľskej zóny. Komiksu omnoho bližší film, než pôvodná verzia z roku 1995, je pôsobivý najmä svojou staromilskou brakovou atmosférou, prepracovanou choreografiou a neustávajúcou akciou.

TV tipy 14.3. - 20.3. 2016 TV tipy 14.3. - 20.3. 2016 TV tipy 14.3. - 20.3. 2016


18.03.
piatok

20:15 Dobrý deň, pani Campbellová (Buona Sera, Mrs. Campbell), USA, 1968, Komédia (Prima MAX)
Krásna Talianka Carla žije počas 2. svetovej vojny s tromi americkými vojakmi zároveň, pričom o sebe navzájom nevedia . Keď se Američania vrátia domov, privedie Carla na svet dievčatko a keďže sama nevie kto je otcom poberá alimenty od všetkých troch. V mestečku jej navyše, ako „vojnovej vdove“ prejavujú úctu. Táto situácia sa mení až vo chvíli keď sa otcovia rozhodnú prísť na svoju dcéru pozrieť.

21:35 Epizóda zo života zberača železa (Epizoda v zivljenju zbiralca zeleza), Bosna a Hercegovina/Francúzsko/Slovinsko/Taliansko, 2013, Dráma (Dvojka)
Nazif sa živí zbieraním starého železa, pričom zo svojho zárobku musí uživiť nielen seba, ale aj svoju tehotnú ženu Senadu a dve deti. Keď sa u Senady začnú objavovať komplikácie súvisiace s tehotenstvom, nastáva v rodine veľký problém. Chýbajúce peniaze či zdravotné poistenie potrebné na nutnú operáciu chýbajú a tak sa Nazif začína snažiť získať peniaze všetkými dostupnými prostriedkami. Film z prostredia bosnianskych Rómov získal Strieborného medveďa na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne a mnoho ďalších ocenení.

21:45 Pasca (Bound), USA, 1996, Kriminálny/Romantický/Thriller (ČT2)
Caesar perie špinavé peniaze pre gang a netuší, že jeho atraktívna priateľka Violet sa stretáva s Corky, ktorú práve prepustili z väzenia. Obe ženy podľahli vzájomnej fyzickej príťažlivosti, ale rozhodnú sa, že Caesarovi od peňazí pomôžu. Rafinovaný thriller bratov Wachowských už tradične oplýva efektívnými bullet-timeami, konšpiračnou atmosférou a prešpekulovanou záplatkou.

TV tipy 14.3. - 20.3. 2016 TV tipy 14.3. - 20.3. 2016 TV tipy 14.3. - 20.3. 2016


19.03.
sobota

21:40 Príbeh môjho syna (Venuto al mondo), Taliansko/Španielsko/Chorvátsko, 2012, Romantický/Vojnový, (ČT art)
Slobodná matka Gemma prichádza spolu so svojim dospievajúcim synom Pietrom do Sarajeva, aby spoznal krajinu, v ktorej sa narodil. Pred 16 museli krajinu kvôli bosniansko-srbskej vojne opustiť a pri návrate sa tak Gemme vracajú spomienky na minulé udalosti. Pred rokmi sa tu zamilovala do Diega, s ktorým túžili po dieťati, ale nedarilo sa jej otehotnieť. Spoločne síce našli riešenie, avšak Gemma ho následnej trpko oľutovala.

22:40 Signum Laudis, Československo, 1980, Dráma/Psychologický/Vojnový, (Jednotka)
Psychologická dráma z prvej svetovej vojny sleduje osudy bývalého priekupníka koní kaprála Hoferika, ktorý prevezme velenie po padlých dôstojníkoch na ruskom fronte. Na statok, kde sú vojaci ubytovaní, prichádza generál Berger, ktorý mu odovzdá vyznamenanie Signum laudis. Situácia sa však vyhrotí v momente, keď statok obkľúčia nemeckí vojaci. Hoci generál na Hoferikovu radu vyšle proti nim pluk vojakov, štáb sa rozhodne vzdať sa. Hollého moralita zobrazuje prehnité panoptikum velenia Rakúsko-uhorskej armády a vytvára univerzálnu kritiku militarizmu a zbabelosti a podlosti velenia, neváhajúceho hnať vojakov v ústrety istej smrti.




20.03.
nedeľa

11:20 O myške a medveďovi (Ernest et Célestine), Francúzsko/Belgicko, 2012, Animovaný/Komédia/Dráma/Rodinný (JOJ Cinema)
Film sleduje nezvyčajné priateľstvo myšky Celestine a medveďa Ernesta. Oboch zástupcov zdanlivo nezlúčiteľných druhov zvedie dohromady hlad a chuť na sladké. Spoločne budú musieť prekonať veľa prekážok, aby sa im podarilo odhaliť veľké cukrovinkové sprisahanie. Film o predsudkoch, strachu z neznámeho a o zdanlivej nemožnosti súžitia dvoch rozličných skupín predstavuje funkčnú moralitu, ktorá bola nominovaná na Oscara za najlepší animovaný film.

16:45 Nočné prepadnutie (Night Passage), USA, 1957, Western, (Plus)
Vlaky plné peňazí sa stávajú terčom útokov bandy zločincov vedenej známym Whitey Harbinom a tak riaditeľstvu železníc nezostáva nič iné, než si na ochranu najať skúseného pištoľníka Granta McLaina. Ten dostáva za úlohu ochrániť vlak pred ďalšou lúpežou, avšak je v tom jeden háčik - najlepší pištoľník gangu je Grantov mladší brat. Rozpoltený Grant sa pripravuje na to najhoršie. Klasický hollywoodsky western 50. rokov zaujme predovšetkým výbornými hereckými výkonmi, ktorým kraľuje James Stewart i morálnymi dilemami, ktoré v tom čase neboli v tomto žánri až také časté.

22:55 Štyridsať pušiek (Forty Guns), USA, 1957, Western, (Prima)
Griff Bonnell a jeho bratia Wes a Chico prichádzajú do mestečka, kde práve vyčíňa skupinka opitých mladíkov na čele s Brockiem Drummondom, mladším bratom bohatej a krásnej majiteľky ranča Jessiky. Brockie pod vplyvom alkoholu zastrelí slepého maršala Johna Chisuma, avšak jeho vplyvná sestra ho z väzenia bez problémov dostane. Griff so šerifom zatiaľ prenasledujú zlodejov, ktorí majú na svedomí početné lúpeže, pričom všetky nitky vedú k ďalšiemu z Jessicyných mužov Swayneovi - zástupcovi šerifa. Fullerová revízia westernového žánru, ktorú si veľmi obľúbil J.-L. Godard i Francois Truffaut, vyniká podvratne ironickými sexuálnymi narážkami.


autor Marcel Šedo 14.3.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.