TV TIPY 9.2. - 14.2. 2016

TV TIPY 9.2. - 14.2. 2016

článok



09.02.2016

21:10 Je to iba vietor (Csak a szél), Maďarsko/Nemecko/Francúzsko, 2012, Dráma, (ČT art )
Snímka uznávaného maďarského festivalového tvorcu Benedeka Fliegaufa, inšpirovaná sériou rasisticky motivovaných vrážd Rómov v Maďarsku, zobrazuje jeden deň zo života rómskej rodiny žijúcej na periférii malého mestečka. Zatiaľčo otec pracuje v zahraničí, matka sa stará o svojho chorého otca, dcéru chodiacu do miestnej školy, a mladého syna túlajúceho sa po okolí. Všetkých desí napätie spôsobené narastajúcim počtom rasistických útokov i cudzinci obchádzajúci okolie v tmavých autách. Mimoriadne znepokojujúci film, ktorý napätie buduje najmä prostredníctvom formálnych postupov, ako napr. zvláštnym tlmeným hukotom v záverečnom dejstve či dlhými zábermi naviazanými výlučne na postavy, čím sa nám odopiera priamy pohľad na prostredie, v ktorom sa potenciálni útočníci pohybujú. Okrem kritiky maďarskej xenofóbie a zobrazenia života Rómov, tak Fliegauf vytvoril napínavé a precízne nakrútené dielo.

21:50 Kamenný most, Česko, 1996, Drama, (ČT2)
Trpká komédia režiséra Tomáša Vorela sleduje absolventa FAMU a kedysi nádejného mladého režiséra Tomáša, ktorý trpí tridsiatnickou krízou. Potĺka sa bez cieľa po Malej Strane a prepadá sa do čím ďalej tým väčšej beznádeje, pretože všade vôkol neho kraľuje prvoplánová komercia. Okrem tvorivej prázdnoty má problémy aj s osobnými vzťahmi, keďže pre jeho manželku Martinu začína byť Tomášov spôsob života neúnosný. Pre Martinu navyše svitne nádej v osobe bohatého a úspešného producenta Roberta, ktorý sa pohybuje vo svete reklamy. Tomáš sa zrazu ocitne v podivnom manželskom trojuholníku, keďže Robert mu prisľúbi, že bude financovať jeho film. Robert na oplátku očakáva, že sa mu Tomáš nebude pliesť do jeho sľubne sa rozvíjajúceho vzťahu s Martinou.

TV tipy 9.2. - 14.2. 2016 TV tipy 9.2. - 14.2. 2016 TV tipy 9.2. - 14.2. 2016


10.2.2016

20:15 Pole snov (Field of Dreams), USA, 1989, Fantasy/Športový, (Prima MAX)
„Keď to postavíš, splní sa ti to“. Tieto slova inšpirujú farmára Raye Kinsella k tomu, aby si splnil svoj sen, na ktorý už dlhé roky myslí. Povzbudzovaný svojou manželkou začne Ray meniť svoje kukuričné pole na ihrisko, na ktorom sa sny dokážu zmeniť na skutočnosť.

22:20 Sucker Punch (Sucker Punch), USA/Kanada, 2011, Akčný/Fantasy/Dobrodružný, (Dajto)
Epická akčná fantasy nás zavedie do vymysleného sveta mladého dievčaťa, ktorej snový svet poskytuje únik z reality. Nelimitovaná hranicami času a priestoru môže ísť kamkoľvek si jej myseľ zmyslí. Lenže neuveriteľné dobrodružstvá postupne stierajú hranice medzi skutočnosťou a fantáziou. Zhmotnený sen všetkých násťročných návštevníčok Conu sa stal skutočnosťou, keďže režisér Zack Snyder vo svojom filme majstrovsky skĺbil postupy mangy, anime, fantasy, sci-fi a videohier. Popritom, umiestnením do blázinca, poukazuje na nepochopenie dievčat ich okolím. Sucker Punch je tak vo výsledku uhrančivou kombináciou viacerých popkultúrnych trendov.

TV tipy 9.2. - 14.2. 2016 TV tipy 9.2. - 14.2. 2016 TV tipy 9.2. - 14.2. 2016


11.2.2016

14:30 Dieťa 44 (Child 44), USA/Česko/Veľká Británia/Rumunsko, 2015, Dráma/Thriller, (JOJ Cinema)
Degradovaný policajt, ktorý sa ocitol vo vyhnanstve, pátra v stalinistickom režime po sériovom vrahovi. Ohrozuje tak nielen svoj život, ale aj život svojej manželky a každého, s kým sa v minulosti čo len trochu poznal. Príbeh filmu bol inšpirovaný skutočným prípadom sériového vraha Andreja Čikatila.

20:15 Prime (Prime), USA, 2005, Komédia/Romantický, (JOJ Cinema)
Fotografka Rafi rieši tesne po rozvode so skúsenou terapeutkou Lisou svoje sklamanie z mužov. Tá jej poradí, aby si našla muža, ktorý jej opäť vráti chuť do života. Rafi sa zoznámi s príťažlivým a o 14 rokov mladším Davidom, ktorý je zároveň aj fantastickým milencom. Na pravidelných stretnutiach s Lisou pôsobí Rafi skutočne šťastne a svojej terapeutke hovorí aj o svojich mileneckých intímnostiach. Lisa je s vývojom spokojná až do okamihu, kedy sa dozvie, že týmto mužom je jej syn.

TV tipy 9.2. - 14.2. 2016 TV tipy 9.2. - 14.2. 2016 TV tipy 9.2. - 14.2. 2016


12.2.2016

20:15 Most pri Remagene (The Bridge at Remagen), USA, 1969, Vojnový/Dráma, (Prima MAX)
Ku koncu 2. svetovej vojny v roku 1945 dostáva major Kruger, vojenský veliteľ mesta Remagen, príkaz na zničenie posledného mostu cez Rýn, čím by sa mimoriadne spomalil postup spojeneckej armády. Keďže most je poslednou záchrannou cestou pre 75 tisíc Nemcov na druhej strane Rýna, rozhodne sa veliteľ likvidáciu oddialiť. Snímka tak pomerne vyniká spomedzi ostatných amerických vojnových filmov tej doby, keďže namiesto patriotizmu prináša pacifizmus, namiesto veľkolepého boja komornú drámu a namiesto absolútneho heroizovania spojencov sa snaží na vojnu nazerať aj očami Nemcov.

21:50 Enderova hra (Ender's Game), USA, 2013, Sci-Fi/Akčný, (JOJ Cinema)
Zem sa po zničujúcom mimozemskom útoku rozhodne vycvičiť pre vojenské účely novú generáciu geniálnych detí, ktoré sa majú v nasledujúcej nevyhnutnej bitke pokúsiť odvrátiť zničenie planéty. Ti najtalentovanejší sa ocitnú vo vojenskej škole na orbitálnej stanici, kde podstúpia mnohoročný výcvik a súťaž o to, kto se napokon stane hlavným veliteľom medzinárodných síl. V atmosfére násilia a neustáleho boja v tzv. "Battle room", ktorá zlepšuje strategické i fyzické vlastnosti a kde vyniká hlavný hrdina Ender, sa formujú mladí ľudia pre potreby armády. Ender sa postupne presúva do veliteľskej školy, kde vedie ostatných do boja v simulovanej vojne, pretože tá skutočná sa blíži rýchlejšie ako sa predpokladalo. Teenager Ender je tak postavený do čela medzinárodnej flotily, avšak jeho inteligencia a empatia ho nútia pochybovať o správnosti blížiacej sa totálnej vojny.

22:00 Úspech môjho tajomstva (La Flor de mi secreto), Španielsko/Francúzsko, 1995, Dráma, (Dvojka)
Leo, úspešná autorka brakovej romantickej literatúry, nenávidí svoje knihy hoci jej prinášajú komerčný úspech. Preto píše tieto knihy pod pseudonymom a pod vlastným menom v časopisoch uverejňuje zdrvujúce recenzie na vlastnú tvorbu. Súčasne s tým prežíva aj manželskú krízu, keďže jej manžel Paco radšej odchádza na mierovú misiu do vojnou zmietanej Bosny, len aby nemusel byť s ňou. Almodovár tu predstavuje jedno z vážnejších diel svojej režisérskej kariéry, avšak stále mimoriadne ironické a absurdné.

22:20 Normal, Česko/Macedónsko/Veľká Británia, 2009, Thriller/Dráma (Prima)
Sériový vrah Petr Kurten zabil v priebehu dvoch rokov 8 ľudí a množstvo ďalších napadol. Teraz sa však sám vzdal polícii. Jeho obhajoby sa ujíma ambiciózny mladý právnik, ktorý je presvedčený o tom, že Kurten je psychicky vyšinutý. Rozhodne sa preto preskúmať jeho minulosť a spoznať tak pozadie, ktoré spôsobilo Kurtenove besnenie. V priebehu pátrania stretáva Kurtenovu manželku a postupne sa ukazuje, že vrah ešte nepovedal posledné slovo. Obhajca zisťuje, že bude musieť bojovať o svoj vlastný život, keďže geniálny vrah rozohráva z väzenia ďalšiu smrtiacu hru. Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami vyniká napätím, temnou a dobovo vernou atmosférou a noirovým štýlom.

23:00 Sedmokrásky (Sedmikrásky), Československo, 1966, Experimentálny/Podobenstvo, (ČT art)
Dve mladé dievčatá, Marie 1 a Marie 2, sa rozhodli byť skazené, pretože svet okolo nich je presne taký. Zamotajú hlavu niekoľkým postarším pánom, ktorých potom nechajú zaplatiť veľkú útratu v reštaurácii, okradnú toaletárku a pohrávajú sa so zamilovaným mladíkom. Postupom času im to však prestane stačiť, keďže ľudia okolo si to nevšímajú a rozhodnú sa byť ešte skazenejšie. Moralistická, mimoriadne štylizovaná groteska Věry Chytilovej je kritikou pseudo-vzťahov a pseudo-hodnôt v morálne skazenej spoločnosti.

TV tipy 9.2. - 14.2. 2016 TV tipy 9.2. - 14.2. 2016 TV tipy 9.2. - 14.2. 2016


13.2.2016

13:05 Deň vrán (Le Jour des Corneilles), Francúzsko/Belgicko/Luxembursko/Kanada, 2012, Animovaný/Fantasy, (ČT :D)
Despotický otec žije spolu so svojím synom hlboko v lese primitívnym životom. Z chlapca vyrastie divoch, ktorý sa svojho obrovského otca bojí, ale zároveň k nemu chová obdiv. Jeho jedinými spoločníkmi sú duchovia strašiaci v lese a to až do dňa, kedy sa mladík zoznámi v susednej dedine s dievčinou Manon. Až tu si uvedomí existenciu lásky a rozhodne sa zistiť, kde a či vôbec sa skrýva otcova láska k nemu. Animované dielo popretkávané mnohými mytologickými motívmi je príbehom o odlúčenosti, samote, vine, odpustení a ľudských predsudkoch.

22:00 Ďáblova past, Československo, 1961, Historický/Dráma, (Kino CS)
Baladický príbeh z prvej polovice 18teho storočia zobrazuje rodinu mlynárov Spálených, ktorí oddávna objavovali tajomstvá prírody Moravského krasu. Tie dokázali vždy využiť ku prospechu dedinského ľudu, čo sa však nepáčilo regentom a biskupovi. Rozhodli sa preto spojiť sily, aby nepohodlného mlynára zničili. Vláčilova poetická a zároveň drsne naturálna vízia zobrazuje stret dogmatizmu a prírodných síl, ktorá sa blíži stredovekým moralitám porstredníctvom motívu podzemného trojcestia či jasne vyhranenými postavami (napr. pomstychtivý inkvizítor - prírodný mlynár). V snímka sa tak unikátnym spôsobom spája nadčasové mytologické podložie a unikátna „spirituálna“ štylizácia.

22:20 Lono (Womb), Nemecko/Maďarsko/Francúzsko, 2010, Psychologický/Romantický/Sci-Fi, (ČT art)
Potom čo Rebecca stratí pri autonehode svoju detskú lásku Tommyho, rozhodne se mu dať nový život tým, že ho pomocou klonovania znovu porodí. Nič netušiaci Tommy, bývalý aktivista proti kyberprostitúcii, tak žije so svojou matkou Rebeccou, ktorá mu dáva drobnými gestami najavo svoj pretrvávajúci milostný cit. Daný stav je ešte viac problematizovaný tým, že okolie i Tommyho rodičia nenazerajú na ľudské klony priateľsky. Ponurá krajina nakrútená v chladných tónoch a zvuková zložka vytvorená z reálnych ruchov vetru či príboja výborne dotvárajú znepokojivú víziu budúcnosti.

23:10 Nákaza (Contagion), USA/SAE, 2011, Thriller/Sci-Fi/Katastrofický, (Nova)
Film sleduje rýchle šírenie smrtiaceho, vzduchom prenosného víru, ktorý zabíja v priebehu niekoľkých dní. Lekári po celom svete sa snažia nájsť liek a minimalizovať paniku, ktorá sa šíri ešte rýchlejšie, než samotný vírus. V americkom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb preto dochádza k mobilizácii všetkých výskumných pracovníkov, ktorí sa snažia zistiť ako prekonať patogén, ktorý neustále mutuje. Spoločnosť medzitým začína kolabovať, k čomu prispieva aj aktivista a bloger, ktorý vo svojich článkoch tvrdí, že verejnosť nedostáva pravdivé informácie o skutočnom dianí. Realistické dielo, ktoré však obsahuje množstvo štylizovaných scén z pohľadu nakazených, či videoklipových montáží, si uvedomuje úlohu nových médií v súčasnej spoločnosti a využíva ich tematicky i formálne. Výsledkom je fascinujúci žánrový experiment, ktorý posúva katastrofický film k netušeným výšinám.




14.02.2016

07:20 Limonádový Joe aneb Koňská opera, Československo, 1964, Paródia/Muzikál/Western/Dobrodružný, (ČT1)
V Trigger Whisky Saloone uprostred Stetson City sa strhne bitka a majiteľ podniku Doug Badman musí upokojovať pištoľníkov vystúpením krásnej Tornado Lou. V tom okamihu sa v saloone objaví pán Goodman so svojou dcérou Winnifred, ktorí sa neúspešne snažia odvrátiť miestnu osádku od pitia alkoholických nápojov. Práve vtedy však do miestnosti vstúpi kovboj v bielom odeve a objedná si pohár kolalokovej limonády. Bez problémov prinúti miestneho pijana a bitkára Grimpa, aby sa za svoje posmešky panenskej Winifred ospravedlnil a hneď na to spacifikuje bandu bankových lupičov, vďaka čomu sa doňho Winnifred i Tornado Lou zamilujú. Trigger Whisky Saloon sa už o chvíľu ocitne na pokraji bankrotu, pretože pištoľníci popíjajú kolalokovú limonádu v blízkom nealkoholickom bare, ktorý vlastní pán Goodman. Badman sa spolu so svojim bratom Hogofogom zmocnia Winnifred a pritiahnu kumpánov naspäť. Limonádový Joe to však vďaka zrkadleniu vzduchu všetko vidí a prichádza na pomoc.

22:05 Hlava 22 (Catch-22), USA, 1970, Satira/Vojnový, (ČT2)
Kapitán John Yossarian slúži v 256. leteckej eskadre americkej armády počas 2. svetovej vojny. Už mal byť dávno doma, keďže vojenským zákonom určený limit tridsiatich misií prekročil. Jeho veliaci dôstojník, plukovník Cathcart, má však nedostatok pilotov, a tak počet povinných letov neustále zvyšuje, aby žiaden z nich nemohol z letky odísť. Yossarian sa preto snaží presvedčiť doktora, aby ho z ďalšej služby oslobodil kvôli zlému psychickému stavu a pre hodnovernosť sa začne hrať na blázna. V ceste mu však stojí absurdný, tautologický vojenský predpis Hlava 22. Film vznikol podľa rovnomenného satirického protivojnového románu Josepha Hellera a jeho réžie sa ujal oscarový americký režisér Mike Nichols. Román i film sú dôslednou depatetizáciou vojny, zdôrazňujú jej každodennosť a poukazujú na absolútnu absurdnosť vojnových predpisov.

22:20 Malé životné etudy (Five Easy Pieces), USA, 1970, Dráma, (Dvojka)
Robert Eroica Dupea sa rozhodol ukončiť sľubnú kariéru koncertného pianistu a odchádza pracovať ako pomocný robotník na naftové vrty do Kalifornie. Tam sa zoznámi s Rayette, ktorá pracuje ako čašníčka v bistre. Keď sa však Robert dopočuje od sestry, že otec je ťažko chorý, rozhodne sa vrátiť domov a Rayette vezme so sebou. Tam je Robert znovu konfrontovaný s bohatstvom a životným štýlom svojej rodiny, ktorého sa na čas úplne zriekol. Snímka vznikla v období rebelujúceho Nového Hollywoodu, čo sa odráža v téme odmietnutia konzumu, problémoch vo vzťahu rodičov a detí, ale aj v príbehu o hľadaní identity ambivalentným hrdinom. Nesmrteľnosť snímke zaručil najmä výkon Jacka Nicholsona a kameramanská práca Lászla Kovácsa, ktorá sa najviac prejavila pri snímaní naftových polí či krajiny v okolí rodinného domu Dupeových.


autor Marcel Šedo 9.2.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.