TIPY NA 88. NOMINÁCIE OSCAROV

TIPY NA 88. NOMINÁCIE OSCAROV

článok



Po viac ako štyroch mesiacoch tipovania, hľadania, preberania príde štvrtok poobede (v LA ešte skoré ráno), kedy sa dozvieme, kto sa dostane na zoznam nominovaných a môže dúfať, že získa o ďalších 45 dní vytúženú sošku...

Ako každý rok, máme niekoľko favoritov (DiCaprio ide na to, nebojte sa), etablovaných hráčov (koľká nominácia pre Kate Winslet?) a bude priestor pre slzy a plač fanúšikov, keď sa isté filmy na popredné priečky nedostanú (pardon, ale Mad Max to na Najlepší film asi nedá).

Aj tentokrát žije šanca na opakované víťazstvá: Eddie by mohol spôsobiť veľký ošiaľ (a Lea by už trafil asi šľak nadobro), Innaritu bude späť v hľadisku a doma má už Zlatý Glóbus (kde sú časy, keď točil jeden film za tri roky) a Chivo bude poškuľovať po tretej soške, lebo je fakt šikovný kameraman.

Tohtoročná oscarová sezóna je otvorená a to sa často nedeje. Nečrtá sa totálny favorit ako Titanic či Pán prsteňov, ktorý by všetko povysával. Nie je tu typický súboj malého filmu a blockbustru (Hurt Locker vs. Avatar), ani trojboj Gravitácia-Špinavý trik-12 rokov otrokom. Okrem DiCapria nemáme jasné hity medzi hercami (vlani to mali Julianne Moore, J.K. Simmons i Patricia Arquette isté na 95%).

No a pri najlepšom filme nemáme ani istotu, koľko nominácií bude. Systém hlasovania je zapeklitý, ale pravidlo číslo jedna hovorí jasne: Akademik napíše päť filmov v istom poradí a v prvom kole sa rátajú hlasy z prvého miesta. Takže na to, aby film získal nomináciu potrebuje niekoľko stoviek prvých miest a to si žiada veľkú preferenciu, ktorá sa nedostane každému filmu. Niektorí preto tipujú, že filmov bude menej ako obyčajne (možno iba päť až sedem) a teoreticky žije aj šanca na celú desiatku.

Najlepší zahraničný film
Zbrusu Nový zákon (Belgicko)
Mustang (Francúzsko)
Embrace of the Serpent (Kolumbia)
Saulov syn (Maďarsko)
Labyrint lží (Nemecko)

Zo známej deviatky filmov tu máme tri-štyri istoty: Saulov syn, Mustang a Zbrusu nový zákon sa dostanú takmer na sto percent. Dobrú pozíciu filmov z 50. rokov má aj nemecký Labyrint lží. Aby boli nominácie premiešané aj teritoriálne, piatu priečku získa asi Kolumbia (Embrace of the Serpent) alebo Jordánci (Theeb).

Najlepší animovaný film
Anomalisa
Dobrý dinosaurus
V hlave
Prorok
Ovečka Shaun

Podobne ako na Zlatých Glóbusoch a všade inde, dva filmy sú jasné nominovateľné: Anomalisa a V hlave. Treťou do partie by mohla byť Ovečka Shaun, lebo je to poctivý animák s minimálnym množstvom dialógov. O zvyšné dve miesta sa pobili tri filmy: Dobrý dinosaurus, Peanuts a Prorok. Je známe, že na Oscaroch sa prebijú na úkor favoritov nenápadné filmy (kto si spomenie na LEGO?), takže šancu má práve Prorok. A potom je otázne, či staví Akadémia na nostalgický Peanuts alebo ešte raz Pixar. Tipujeme double pre Pixar.

Najlepší dokumentárny film
Amy
Cartel Land
Listen to Me Marlon
The Look of Silence
Winter on Fire

Amy má pozíciu takmer istú a Marlon sa dostane z úcty k Brandovi. The Look of Silence je kandidát číslo dva. Ostávajú dve nominácie, kde zrejme zaváži aktuálna problematika Ukrajiny (Winter on Fire) a mexických kartelov.

Najlepšia pieseň
Fifty Shades of Grey – Earned It
Furious 7 – See You Again
Spectre – Writing’s on the Wall
The Hunting Ground – Til It Happens to You
Youth – Simple Song #3

Najlepšia pieseň sa na Oscaroch tipuje dosť ťažko, ale istí favoriti sa črtajú. Je nemysliteľné, aby chýbal Wiz Khalifa a See You Again. Určite tu má veľké šance aj Simple Song #3 z Youth. A zrejme si Akadémia nenechá ujsť Lady Gaga za Til It Happens to You. Je veľmi reálne, že tu bude aspoň jeden (ale môžu byť aj dva) song z Fifty Shades of Grey, ale skôr to bude Earned It ako Love Me Like You Do. Piata nominácia je trochu nejasná: pôvodne mala miesto Feel the Light z animáku Konečne doma, ale po vzore Glóbusov sem azda zavíta aj Sam Smith i Spectre.

Najlepšia hudba
Most špiónov, Thomas Newman
Osem hrozných, Ennio Morricone
Sledovačka, Howard Shore
Star Wars: Epizóda VII, John Williams
V hlave, Michael Giacchino

Táto kategória má zrejme tento rok dve miestenky pre starých pánov: John Williams i Ennio Morricone sú zrejme in, hoci... Z etablovaných nominovaných by tu nemal chýbať Thomas Newman a Howard Shore. O piatu miestenku podľa mňa bojuje Alexandre Desplat za Dánske dievča a Michael Giacchino za V hlave. Rozum velí dať vlaňajšieho víťaza, ale vnútorný pocit V hlave.

Najlepší mix zvuku
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Sicario
Star Wars Epizóda VII
The Revenant

Najlepší strih zvuku
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Sicario
Star Wars Epizóda VII
The Revenant

Obe technické zvukové kategórie majú šancu na zhodné nominácie. Zatiaľ čo tradičnú štvorku tipujú všetci, osobne dávam väčšie šance aj Sicario ako kvalitnému a zdatne namixovanému filmu vďaka prestrelkám, akcii v tuneli či úvodnej sekvencii.

Najlepšie kostýmy
Brooklyn
Carol
Dánske dievča
Popoluška
Purpurový vrch

Sandy Powell bude súperiť prakticky sama so sebou za Carol i Popolušku. Dánske dievča a Brooklyn sú silní kandidáti a dávame sem aj jednu azda nečakanú, ale zaslúženú nomináciu del Torovi a tímu za Purpurový vrch.

Najlepšie masky
Mad Max: Zbesilá cesta
Mr. Holmes
The Revenant

Táto trojica má najväčšie šance a ani perfektne zamaskovaný Johnny Depp zrejme nebude hrozbou.

Najlepšia výprava
Carol
Dánske dievča
Mad Max: Zbesilá cesta
Most špiónov
Star Wars: Epizóda VII

Táto kategória má prekvapivo veľa favoritov, ale musíte ich deliť na dve časti: dobových a výpravných. Z prvej kategórie je absolútnym headlinerom Most špiónov, nasledovaný Carol a Dánskym dievčaťom. Z blockbustrov to vyzerá na Mad Max-Star Wars. Divokú kartu by však mohol dostať Purpurový vrch.

Najlepšie vizuálne efekty
Ex-Machina
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Na lane
Star Wars: Epizóda VII

Kategória, ktorej sa smejú (popri maskách), že sa sem dostane všelikto a najmä každý druhý letný film. Ale tento rok môže byť letných filmov podstatne menej a hájiť ich môže iba Mad Max. Star Wars je tu istota, ale určite aj jesenná dvojica Marťan a Na lane. Piatu nomináciu rozlúskne súboj Dávida (Ex-Machina) a Goliáša (Jurský svet). Dajme šancu menšiemu vyzývateľovi...

Najlepšia kamera
Carol, Edward Lachman
Mad Max, John Seale
Most špiónov, Janusz Kaminski
Sicario, Roger Deakins
The Revenant, Emmanuel Lubezki

Dvaja borci v tejto kategórii sú jasní: x-tý krát nominovaný Roger Deakins a Chivo Lubezki. Most špiónov je luxusne natočený (kto si spomenie na finálny záber mosta??), takže Janusz by nemusel chýbať. Mimoriadne natočený Mad Max si zaslúži svoje miesto a rovnako aj Edward Lachman za Carol. Divoká karta v kategórii? Osem hrozných z pohľadu Roberta Richardsona.

Najlepší strih
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Sicario
Stávka na istotu
The Revenant

Pri tejto kategórii ide do tuhého, hoci mnohí o tom nevedia. Minimálne nominácia za strih je potrebná, aby film dostal nomináciu na najlepší film (prípadne aj vyhral). Výnimkou je vlaňajší Birdman, ale stojí proti viac ako 30 rokom histórie. Šesť filmov má veľkú šancu sa sem dostať, sú tu blockbustre Marťan a Mad Max. Sú tu očakávaní favoriti ako The Revenant a Stávka na istotu. A dvaja nevyspytateľní, čo sa sem budú chcieť pretlačiť a zvýšiť šance aj inde: Most špiónov a Sicario. Pretože Sicario má aj nomináciu na Edddie a Most špiónov nie, zaraďujeme ho.

Najlepší adaptovaný scenár
Brooklyn, Nick Hornby
Carol, Phyllis Nagy
Marťan, Drew Goddard
Stávka na neistotu, Charles Randolph, Adam McKay
Steve Jobs, Aaron Sorkin

Táto kategória má tri dve silné nominácie vopred: Sorkina a Stávku na neistotu. Chýbať by nemal ani britský chlapík Nick Hornby a zrejme ani Phyllis Nagy. Piata pozícia sa zrejme rozlúskne medzi Izbou a Marťanom. Tipujem, že Izba o pár bodov prehrala, lebo Marťan je populárnejší. Ale rovnako má šancu aj Izba zdolať Brooklyn...

Najlepší originálny scenár
Ex Machina, Alex Garland
Most špiónov, Coenovci a Matt Charman
Osem hrozných, Quentin Tarantino
Sledovačka, Tom McCarthy, Josh Singer
V hlave, Josh Cooley, Pete Docter, Meg LeFauve

Táto kategória má dvoch silných favoritov, ale veľmi odlišných: Sledovačku a V hlave. K nim sa zrejme zaradia Coenovci za Most špiónov, nebude chýbať Tarantino a posledná nominácia bude asi typický čierny kôň, takže skúsme Alexa Garlanda a jeho Ex Machinu.

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
Jennifer Jason Leigh, Osem hrozných
Rooney Mara, Carol
Helen Mirren, Trumbo
Alicia Vikander, Dánske dievča
Kate Winslet, Steve Jobs

Veľmi ťažká kategória, kde nám mútia vodu dve mladé herečky, pri ktorých neviete, kde padnú ich nominácie. Nedá sa o nich pochybovať, ale kam s nimi. Reč je o Rooney Mara (mohla by ísť aj do hlavnej) a Alicia Vikander (v hre má dva filmy, za oba môže byť nominovaná a teoreticky vyparatiť double ako na BAFTA). Ale Akadémia zrejme nakombinuje mladú krv i staršie herečky do pätice, kde nesmie chýbať Alicia (za Dánske dievča), Rooney (za Carol), stabilne Kate Winslet a k nim sa pridá Jennifer Jason Leigh i Helen Mirren. Pozor, všetci tipujú, že sem príde aj Rachel McAdams, ale podľa mňa to bude smutný prípad a Akadémia ju vynechá.

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe
Christian Bale, Stávka na neistotu
Idris Elba, Beasts of No Nation
Mark Rylance, Most špiónov
Sylvester Stallone, Creed
Jacob Tremblay, Izba

Ďalšia nevyspytateľná kategória, kde sa môže stať hocičo, takže poďme vylučovacou metódou. Mark Rylance je favorit. Christian Bale je ten, ktorý potiahol Stávku na neistotu. Idris Elba má silnú podporu a je čas ho nominovať. A Jacob Tremblay je chlapec, ktorého Akadémia rada nominuje ako nováčika – lebo keď má nomináciu mama, mal by mať aj on. O piate miesto bojoval zrejme veterán Sly s novým menom Michael Shannon za 99 Homes.

Najlepšia herečka vo filme
Cate Blanchett, Carol
Brie Larson, Room
Jennifer Lawrence, Joy
Charlotte Rampling 45 rokov
Saoirse Ronan, Brooklyn

Tri nominácie sem patria takmer jednoznačne: Cate Blanchett, Brie Larson i Saoirse Ronan. O zvyšné dve sa bojuje naprieč filmami, čo nemusia mať ani inú nomináciu. Platí to pre Jennifer Lawrence, ktorá potiahla Joy a zrejme príde zadosťučinenie pre Charlotte Rampling. Prekvapenie môže prísť, ak by Alicia Vikander začala ťukať na dvere hlavnej kategórie, čo by bola stopka pre J-Law či Charlotte.

Najlepší herec vo filme
Bryan Cranston, Trumbo
Matt Damon, Marťan
Leonardo DiCaprio, The Revenant
Michael Fassbender, Steve Jobs
Eddie Redmayne, Dánske dievča

Leo je jasný favorit, na nomináciu určite. A pridá sa k nemu zrejme aj trojica Cranston-Fassbender-Redmayne. Boj je o piatu priečku, kde sa stretli určite samé známe mená ako Johnny Depp, Matt Damon, Will Smith či Steve Carrell. Pokiaľ Akadémia neľúbi Stevea Carella natoľko ako Balea, ide nomináciu pre Deppa a opäť sa opakuje kvintet z SAG. Ale ak Akadémia miluje Marťana, Deppa tu vyšachuje práve Matt Damon.

Najlepší režisér
Alejandro Inárritu, The Revenant
Tom McCarthy, Sledovačka
Adam McKay, Stávka na neistotu
Ridley Scott, Marťan
Steven Spielberg, Most špiónov

Tri nominácie sú takmer na 100% isté: Ridley Scott ich vedie, nasleduje Innaritu a Spielberg. Bojuje sa o zvyšné dve. A tu sú veľkí favoriti Tom McCarthy a Adam McKay za dva silné filmy celkovo – radosť im môže prekaziť niekto úplne nečakaný ako Cary Fukunaga (Beasts of No Nation) či Laszlo Nemes za Saulovho syna.

Najlepší film – Dráma
Brooklyn
Carol
Izba
Marťan
Most špiónov
Sledovačka
Stávka na neistotu
Straight Outta Compton
The Revenant

Najťažšia kategória na tipovanie, pretože ani nevieme koľko adeptov sem nasúkať. Skúsme ich rozdeliť na silnú päticu, ktorá sa sem derie silou-mocou a má takmer 100% šance: Marťan, Most špiónov, Sledovačka, Stávka na neistotu, The Revenant. Číslo šesť je nevyspytateľné, ale veľa faktorov hovorí za: Carol.

V druhej línii máme filmy so slabšou podporou, ktoré ale môžu doraziť. Izba je favorit z Toronta a hoci sa na okruhu o nej nehovorí, je to oscarová tour de force hercov, podobne ako kedysi Dallas Buyers Club. Brooklyn je malý film, ktorý môže: zručne natočený, napísaný, malý nenápadný kandidát. A potom musíme byť politicky korektní a šupnúť niečo netradičné: Straight Outta Compton alebo Beasts of No Nation.

A ak by sa nastala vzácna situácia a priskočil by ešte aj mýticky desiaty film do nominácií, môže to byť Sicario. Žiaľ, hoci by sme si ho strašne želali medzi TOP filmami, animák V hlave sa tu asi neobjaví, hoci si to jednoznačne zaslúži.


autor Michal Korec 13.1.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.