ZLATÉ GLÓBUSY MAJÚ NEČAKANÝCH VÍŤAZOV

ZLATÉ GLÓBUSY MAJÚ NEČAKANÝCH VÍŤAZOV

článok



... ale s Akadémiou nepohnú

Toľko prekvapení ako včera ráno nemali Zlaté glóbusy dávno – sú ukážkou iného pohľadu, ktorý ocenil kvalitné filmy, ale zároveň má stále (ne)jeden žánrový problém...

Mnohé nominačné tikety sme mohli roztrhať pri prvých kategóriách, ale to neznamená, že neboli ocenené výborné počiny, herecké výkony či správni ľudia za minulý rok. Ale 82 píšucich ľudí z HFPA rozhoduje inak ako tisícky členov Akadémie, hlasuje v inom čase, nepodlieha meniacim sa trendom v sezóne a idú si svojou cestou. Už dávno neplatí, že víťaz filmov si pôjde automaticky zobrať aj Oscara, práve naopak, vlani Boyhood, predtým Sociálna sieť, Avatar, dokonca aj Innarituov Babel by mohli spomínať na veľké ambície, ktoré sa za pár týždňov zmenili.

Preto treba akceptovať Zlaté glóbusy ako ocenenia, ktoré majú radi isté filmy, svojich hercov (často veľké mená) a na poličkách ocenených či CV a profiloch tvorcov sa rozhodne nestratia. No nie sú lakmusovým papierikom a už vôbec nie v tejto crazy oscarovej sezóne, ktorá prakticky každý deň začína nanovo.

Platí to najmä pre ťažkých cválajúcich favoritov Sledovačka a Stávka na neistotu, ktorí hrôzostrašne vyšli naprázdno a našinec by si mohol myslieť, že The Revenant a Marťan sú zrazu noví favoriti. Nezabúdajte na piatkové BAFTA ocenenia, kde nikto nečakal rýdzo americkú Stávku na neistotu a tá má zrazu aj nomináciu za réžiu. Alebo Carol, ktorá tu síce nezískala nič, ale Briti ju majú radi a možno si získala aj Akademikov. Je to rovnaká pesnička aj pri Moste špiónov, ktorý na Glóbusoch síce nezískal okrem šance vedľajšieho herca nič iné, ale na Oscaroch má oveľa väčšie šance (a je to BAFTA líder, čo netreba zabudnúť). Akurát nulové ocenenie pre Mad Maxa znamená, že keď si tento hit nevšimla ani HFPA, zrejme ostane miláčikom kritikov, ale väčšie ceny brať nebude.

Naopak, Zlatý glóbus môže byť sčasti aj dobrý ukazovateľ a potvrdiť isté línie. Leonardo DiCaprio a Brie Larson sú oficiálni favoriti hlavných hereckých výkonov, Sly pokročil o stupienok vyššie (ale či vôbec má aj nomináciu na Oscara, zistíme vo štvrtok), Steve Jobs nie je z hry vonku a najmä nie Kate Winslet. Najviac šampanského vypili u Foxov, kde trio The Revenant-Marťan-Joy zabralo naplno a teraz budú cítiť šancu na tretí ocenený film štúdia po sebe. A že Jennifer Lawrence sa možno pokúsi zabrať, keď ju všetci odpísali...

A dva najlepšie filmy? The Revenant naberá novú silu a nikto ho z hry nevylúčil. Marťan môže byť rád za bizarnú nomináciu na najlepšiu komédiu, hoci viac by ste sa nasmiali na hociktorom inom filme od Špióna cez Vykoľajenú až po Stávku na neistotu. Toto je jediná škvrna na bilancii Zlatých glóbusov, ktoré všetkým ukázali, že v tejto sezóne sa síce tipovať oplatí, ale 100%, ani 90% tikety sa nekonajú.

A ešte k jednotlivým kategóriám:

NAJLEPŠÍ FILM – DRÁMA
The Revenant - ZLATÝ GLÓBUS

The Revenant je prekvapivý víťaz kategórie, kde všetci videli Sledovačku alebo Mad Maxa, no ako dráma muža proti prírode funguje a je to kvalitný film, ktorému cenu nebude zazlievať nikto.

NAJLEPŠÍ FILM – KOMÉDIA/MUZIKÁL
Marťan - ZLATÝ GLÓBUS

Trošku problematická kategória s víťazom, kde sa nestačil čudovať ani Ridley Scott (že je zaradený do kategórie komédia). Marťan bol favoritom už od septembra v Toronte, takže jeho víťazstvo na Glóbusoch nie je márne. Je to potvrdenie sily filmu v čase, keď už jeho hviezda mierne klesla na úkor Stavky na neistotu, takže na Oscaroch nás čaká druhé kolo. A je zrejmé, že jeden sci-fi hit si pozornosť vždy zaslúži.

Najlepší režisér
Alejandro Inárritu, The Revenant - ZLATÝ GLÓBUS

HFPA mala šancu oceniť jedného z dvoch starších pánov – vybodla sa na oboch. Že neuspel George Miller, to je dôkaz, že Mad Max ceny húfne zbierať nebude. No nechať si ujsť šancu korunovať Ridleyho Scotta po toľkých rokoch, to je nečakané. Na druhej strane je možné, že HFPA tu kompenzuje aj vlaňajší rok a Innaritu si cenu zaslúžil po vlaňajšej absencii za Birdmana. Je to pán režisér, ktorého filmy na Glóbusoch dostávajú ceny.

Najlepšia herečka vo filme – dráma
Brie Larson, Room - ZLATÝ GLÓBUS

Brie Larson sa stáva líderkou herečiek, hoci konkurencia ostane silná. Keď máte vedľa seba Cate Blanchett a Saoirse Ronan, treba sa mať na pozore. Zamrzí nula cien pre Aliciu Vikander...

Najlepšia herečka vo filme – komédia/muzikál
Jennifer Lawrence, Joy - ZLATÝ GLÓBUS

Boj dvoch vtipných herečiek dopadol v prospech už etablovanej. Jennifer Lawrence je miláčik, ktorý vysáva Glóbusy na počkanie a za každý film Davida O. Russella. Neuveriteľnú bilanciu nezastavila Amy Schumer, ktorá si Vykoľajenú napísala, zahrala i vydrela. Znamená to jediné: s Jennifer Lawrence treba rátať asi aj na Oscaroch, minimálne jej nomináciu.

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
Kate Winslet, Steve Jobs - ZLATÝ GLÓBUS

Asi najneočakávanejšia víťazka potvrdila, že v nevyspytateľnej sezóne sa dá vyhrať, aj keď vás ohrozuje snaživý nováčik (Alicia) či trio starších herečiek. Kate Winslet je totálna stálica Glóbusov a 11. nomináciu premenila. Medzi päticou oscarových nominácií nemôže teraz chýbať a eventuálne aj zabojuje, ak Stevea Jobsa videlo dosť Akademikov.

Najlepší herec vo filme – dráma
Leonardo DiCaprio, The Revenant - ZLATÝ GLÓBUS

Leo je favorit, tvrdo ide po Oscarovi. Zlatý Glóbus ale ešte nič neznamená, lebo získal už tretí a rovnako ako Kate Winslet premenil 11. nomináciu.

Najlepší herec vo filme – komédia/muzikál
Matt Damon, Marťan - ZLATÝ GLÓBUS

Matt Damon premenil nomináciu za populárneho Marťana podľa očakávaní a ostatní nemali veľké šance. Teraz je otázne, či neostane pri Glóbuse a bude môcť vôbec zabojovať aj o oscarovú príležitosť. Ešte to nie je isté...

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe
Sylvester Stallone, Creed - ZLATÝ GLÓBUS

Víťazstvo Slya sa dalo celkom očakávať, lebo Zlaté Glóbusy sú presne príležitosť, kde môže herec a táto rola zvíťaziť. Stále je otázne, či ho čaká aj oscarová nominácia – a je dosť možné, že z pätice tu nominovaných sa ujde iba jemu a Markovi Rylancovi.

Najlepší scenár
Aaron Sorkin, Steve Jobs - ZLATÝ GLÓBUS

Aaron Sorkin vyhral prekvapivo, lebo ťažkí favoriti Stávka a Sledovačka dostávali väčšie šance. Ale teraz je dosť možné, že sa zopakuje rok 2010 a Steve Jobs síce na Oscaroch valcovať nebude, ale Sorkinovi by cena pripadnúť mohla. Šanca žije, ale boj ešte nekončí.

Najlepší animovaný film
V hlave - ZLATÝ GLÓBUS

Najmenšie prekvapenia večera a zaslúžené víťazstvo.

Najlepší zahraničný film
Saulov syn (Maďarsko) - ZLATÝ GLÓBUS

Očakávaný víťaz, ktorý na Oscaroch zrejme dostane iných súperov, ale stále platí, že boj s Mustangom trvá.

Najlepšia hudba
Ennio Morricone, Osem hrozných - ZLATÝ GLÓBUS

Aspoň pri jednej kategórii sa HFPA nebála oceniť veterána – a je iba škoda, že Ennio Morricone si Glóbus neprebral osobne. Pravda, aj táto kategória bude na Oscaroch vyzerať inak a karty sa môžu rozložiť nanovo, keď sa ozve John Williams...

Najlepšia pieseň
Spectre – Writing’s on the Wall - ZLATÝ GLÓBUS

HFPA má zrejme rada Bonda a jeho songy. Mnohí favoriti tu vyšli naprázdno, ale aj tu platí viac ako inde: toto víťazstvo neznamená automaticky ani to, že vo štvrtok získa Writing’s on the Wall vôbec nomináciu na Oscara...


autor Michal Korec 12.1.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.