TV TIPY 11.1. - 17.1. 2016

TV TIPY 11.1. - 17.1. 2016

VOD recenzia



11.1.
pondelok

20:05 Marcela (Marcela), Česká republika, 2006 (Dvojka)
Dokumentárna časozberná séria vysielaná na obrazovkách Českej televízie s názvom Manželské etudy, zachytáva štvrťstoročie českej spoločnosti pozorovaním osudu niekoľkých manželských párov. Najväčší divácky ohlas vzbudil osud Marcely, ktorej na konci nakrúcania tragicky zomrela dcéra. Dokumentaristka Helena Třeštíková sa preto rozhodla Marcelu naďalej nakrúcať a vytvoriť z pokračovania jej života ďalší film. Mimoriadne emotívna snímka osudom skúšanej ženy získala cenu za najlepší európsky dokument na Medzinárodnom festivale v Sevile i na festivale Finále Plzeň 2007.

22:15 Angel Heart (Angel Heart), USA/Kanada/Veľká Británia, 1987 (Prima MAX)
Britský režisér Alan Parker sa opätovne vracia ku téme, ktorú rozpracoval už v Horiacom Mississippi – téme amerických černochov. V Angel heart sa vracia do roku 1955, do obdobia keď boli miesta v autobusoch vyhradené len pre bielych. Tentokrát je však problém rasovej neznášanlivosti až podružný, keďže snímka zobrazuje neobvyklý prípad, ktorý dostal na starosť súkromný detektív Harry Angel. Jeho úlohou je vypátrať istého Johnyho Favoritea, ktorého 12 rokov nikto nevidel. Prípad si objedná mimoriadne zvláštny právnik menom Louis Cyphre. Angel sa vydáva za stopou, ktorá ho privedie do New Orleans, avšak namiesto odpovedí nachádza okolo seba len samé otázky a svedkov umierajúcich desivými spôsobmi.

22:40 Orbis Pictus (Orbis Pictus), Slovensko, 1997 (ČT art)
Hlavnou postavou magicko-realistického filmu Martina Šulíka je šestnásťročná Terezka, ktorá si ešte zachovala detský pohľad na svet i bohatú fantáziu. Hneď po škole, už ako vyučená krajčírka, odchádza do Bratislavy hľadať svoju matku, ktorá sa o ňu už niekoľko rokov nezaujíma. Kvôli tomu sa rozhodne absolvovať podivuhodnú cestu po Slovensku, ktorá sa stane výchovnou cestou ku dospelosti. Počas cesty zažíva groteskné i absurdné situácie a všetky čo vidí zaznamenáva do starej slepé mapy. Realita a sny sa prelínajú i v ďalšom poetickom i humornom filme legendárneho Martina Šulíka.

TV tipy 11.1. - 17.1. 2016 TV tipy 11.1. - 17.1. 2016 TV tipy 11.1. - 17.1. 2016


12.01.
utorok

20:35 Kód Enigmy (The Imitation Game), Veľká Británia/USA, 2014 (Plus)
Jeden z najväčších mozgov 20. storočia, Alan Turing, pracoval počas druhej svetovej vojny na lúštení nepriateľských kódov. Pre spojencov sa mu napríklad podarilo rozkódovať slávnu Enigmu. Po vojne obrátil svoju pozornosť k výskumu v akademických oblastiach, pričom zásadný pokrok dosiahol v programovaní i v matematickej biológii. Jeho osobný život však až taký šťastný nebol. Životopisná snímka získala v roku 2015 Oscara za najlepší adaptovaný scenár

21:10 Medvedík (10 timer til Paradis), Dánsko, 2012 (ČT art)
Dennis je profesionálny kulturista, ktorý žije so svojom matkou v až oidipovskom vzťahu. Má 38 rokov a aj napriek vypracovanej figúre si nedokáže nájsť partnerku. Napriek drsnému výzoru je veľmi ostýchavý a neistý. Jeho túžbou je oslobodiť sa od matky a byť konečne sám sebou. Keď sa mu strýko vráti z exotickej dovolenky s thajskou manželkou, aj Dennis sa rozhodne skúsiť šťastie. Snáď v Thajsku, ďaleko od svojej matky, nájde odvahu začať vzťah s inou ženou. Jeho matka to však stále nechce vzdať.

TV tipy 11.1. - 17.1. 2016 TV tipy 11.1. - 17.1. 2016 TV tipy 11.1. - 17.1. 2016


13.01.
streda

20:25 Vojna policajtov (36 Quai des Orfèvres), Francúzsko, 2004 (Jednotka)
Vojna policajtov je príbehom Léa Vrinksa a Denisa Kleina, ktorí sú odlišní nielen príslušnosťou k rôznym policajným útvarom, ale aj svojim prístupom k práci. Zatiaľčo Denis z jednotky Boja proti organizovanému zločinu sa snaží získať moc, Léo, posadnutý pracou v zásahovej jednotke, neváha o niečo prekročiť hranice zákona pokiaľ ide o dobrú vec. Ich cesty se pretnú vo chvíli, keď musia spolupracovať na prípade série ozbrojených prepadnutí. V stávke je navyše miesto šéfa polície a tak obaja vyťahujú všetky tromfy. Na hrane zákona sa pohybujúci Léo napokon kvôli Denisovi končí vo väzení. Po skončení trestu sa môžem začať vojna policajtov. Režisér a bývalý policajt Olivier Marchal nakrútil typicky francúzsky, temný a drsný kriminálny príbeh plný antihrdinov. Inšpiroval sa pritom skutočnými udalosťami.

22:00 Nezmieriteľní (Unforgiven), USA, 1992 (Nova)
Príbeh odohrávajúci sa na sklonku éry Divokého západu zobrazuje vyrovnávanie sa bývalého pištoľníka Munnyho so životom. Vzdal sa zbraní a snaží sa venovať len svojim deťom a farme. Jedného dňa sa však v susediacom meste nájde mŕtvola prostitútky. Chytení páchatelia sú však miestnym šerifom odsúdený len k zaplateniu smiešnej pokuty. Ostatné prostitútky spolu s ďalšími ľuďmi však vypíšu veľkú odmenu za dolapenie oboch kovbojov. Munny a jeho bývalý partner Ned Logan sa rozhodnú vydať na cestu za spravodlivosťou. Realistické, nostalgické a značne smutné obzretie sa za jednou érou vyniká ambivalentnými postavami a návratom ku epickým westernovým záberom, ktoré filmu vyniesli 4 Oscary.

TV tipy 11.1. - 17.1. 2016 TV tipy 11.1. - 17.1. 2016 TV tipy 11.1. - 17.1. 2016


14.01.
štvrtok

20:25 Dar (The Greatest), USA, 2009 (Jednotka)
Pokojný predmestský život dobre situovanej americkej rodiny nečakane zničí šokujúca smrť najstaršieho syna Bennetta. Otec, matka aj mladší brat sa snažia so stratou vnútorne vyrovnať, avšak do ich sveta vstúpi Bennettova bývalá priateľka. Keďže s ním chodila len krátko snaží sa o ňom zistiť čo najviac. Snímka debutujúcej Shany Festeovej je filmom o zložitosti vyrovnávania sa s bolesťou, ktorá sa snaží vyhýbať prehnanému sentimentu.

22:25 Návrat idiota (Návrat idiota), Česká republika/Nemecko, 1999 (ČT2)
František prežil väčšinu svojho života za múrmi psychiatrickej liečebne a po prepustení objavuje úplne nový svet. Vracia sa ku svojej jedinej rodine, ktorá však o jeho existencii doteraz nevedela. Ich vzájomné vzťah sú však pre Františka príliš prepletené a postupne sa zamotáva do milostných i príbuzenských konfliktov. Postupne sa im však naučí rozumieť a to dokonca lepšie než rozumejú sami sebe. Kto však pomôže Františkovi opätovne sa zaradiť do života? Snímka tematizujúca problémy inakosti, ale aj krásu „čistej duše“ bola ocenená 5 Českými levmi.


15.01.
piatok

20:15 Hombre (Hombre), USA, 1967 (Prima MAX)
Hlavnou postavou westernu, ktorý sa odohráva na konci 19. storočia, je John Russel, prezývaný Hombre. Ako dieťa ho uniesli a bol vychovávaný Indiánmi a aj keď bol neskôr vyslobodený, medzi bielymi si nedokázal zvyknúť. Príbeh z čias, kedy už Indiáni len prežívali v rezerváciách zobrazuje človeka, ktorý si uvedomuje zločiny napáchané belochmi a rozhodne sa radšej odísť do rezervácie. Aj napriek opovrhovaniu sa však Hombre postaví na obranu prepadnutých cestujúcich, na ktorých dostavník zaútočila banda lupičov. V ňom sa nachádza aj správca rezervácie s kufríkom, plným neprávom nadobudnutého bohatstva. Hombre je jedným z prvých amerických filmov, ktorý zobrazuje ohavnosť zločinov napáchaných na pôvodných obyvateľov Ameriky a namiesto boja dobra so zlom, ako tomu poväčšine bolo v predchádzajúcich amerických westernoch, zobrazuje beznádej a stratu ideálov z jedného z najväčších vyvražďovaní v dejinách ľudstva.

22:05 Smoliari (De Helaasheid der dingen), Belgicko/Holandsko, 2009 (Dvojka)
Mladého Gunthera vychováva otec, traja ujovia a stará mama, v typickej veselej flámskej rodine. Mladý muž musí energicky bojovať proti tlaku zo strany rodiny. Strobbeovci totižto zbožňujú pitie piva, jedenie mastných jedál a hlavne množstvo sexu na jednu noc. Hrubiánska a veselá rodina, však Guntherovi nedáva veľa možností budovania si vlastných postojov či súkromia.

TV tipy 11.1. - 17.1. 2016 TV tipy 11.1. - 17.1. 2016 TV tipy 11.1. - 17.1. 2016


16.01.
sobota

14:35 Stará panna (La Vieille fille), Francúzsko/Taliansko, 1972 (ČT2)
Starý mládenec Gabriel si žije spokojným stredostavovským životom, ktorý mu dovoľuje raz ročne ísť na dovolenku do zahraničia. Tentokrát zamieri do Španielska, ale ešte vo Francúzsku sa mu pokazí auto a tak musí prespať v malom hoteli. Pri večeri dostane miesto hneď vedľa starnúcej ženy, ktorá se o mužoch nevyjadruje dvakrát príjemne. Predstaví sa mu ako Muriel a keď sa náhodou na druhý deň stretnú na pláži začne sa v Gabrielovom živote diať niečo zásadné.

20:10 Lásky jednej plavovlásky (Lásky jedné plavovlásky), Československo, 1965 (Dvojka)
Hrdinkou filmu Lásky jedné plavovlásky je mladá blondínka Andula, ktorá žije na internáte v jednom malom mestečku, obývanom skoro samými ženami. Neskúsené dievča túžiace po pravej láske, však ľahko uverí lichôtkam sukničkárom. Aj z toho dôvodu zažije pomerne trápny večer s tromi staršími chlapíkmi. Jedného dňa však stretne mladého klaviristu Milda, o ktorom je presvedčená, že je to jej pravá láska. Keď sa však za ním rozhodne ísť do Prahy zistí, že všetko je tak trochu inak. Jednej z najlepších československých filmov 60. rokov je nakrútený v duchu civilizmu a s typicky formanovskou estetikou trápnosti.

20.20 Veľký Gatsby (The Great Gatsby), Austrália/USA, 2013 (Nova)
Velký Gatsby je príbehom Nicka Carrawaya, ktorý sa jedného dňa rozhodne opustiť americký stredozápad a vydá sa v roku 1922 do New Yorku. To bolo v predvojnovom období mestom uvoľňujúcej sa morálky, jazzu a opulentných kabaretných večierkov. Carraway si zhodou okolností nájde bývanie neďaleko domu záhadného Jaya Gatsbyho, ktorý nákladné večierky organizuje rád a často. Postupne sa stáva súčasťou sveta bohatých ľudí, ktorí majú tiež svoje sny, lásky a sklamania. Nick, rozprávač celého príbehu, nastavuje zrkadlo svojej dobe. Režisér filmu Buz Luhrman, rovnako ako v predchádzajúcom Moulin Rouge, pracuje s vysokoštylizovaným obrazom a prvkami súčasného sveta, čím vytvára komentár ku zobrazovanému deju.

21:55 Borgman (Borgman), Holandsko/Belgicko/Dánsko, 2013 (ČT art)
Na začiatku vidíme kňaza a skupinu chlapíkov so zbraňami, ako vyháňajú z akýchsi podzemných nôr niekoľko mužov. Jeden z nich, Borgman sa dostane až do exkluzívnej rezidenčnej štvrte. Muž, ktorý spočiatku pôsobí ako obeť však odštartuje sériu znepokojivých udalostí okolo starostlivo budovanej fasády majetného manželského páru, ich troch detí a opatrovateľky. Interpretačne otvorené dielo zobrazuje mysteriózne zlo, ktoré napadne v prepychu, ale aj prázdnote žijúcu rodinu.

23:15 Popoly (Popioly), Poľsko, 1965 (Dvojka)
Historická dráma nakrútená podľa románu Štefana Žeromskieho nás prenáša do čias napoleonských vojen. Ústrednou postavou je mladý Rafael Olbromski, ktorý žije frivolným životom plným flirtovania a radovánok. Stretnutie s otrhaným žobrákom, ktorý je jedným z legionárov, vracajúcich sa cez Taliansko do vlasti, mu však otvára oči. Rozhodne sa zasvätiť život boju za slobodu svojej vlasti a tak sa vyberie hľadať roztratené a zdecimované oddiely poľských legionárov. Poľská légia začne bojovať na strane Napoleona s nádejou znovuvybudovania svojej krajiny. Režisérom filmu je dnes už slávny Adrzej Wajda, jeden z budovateľov novej poľskej kinematografie, ktorý sa postavil proti schematizmu a socialistickému realizmu.

23:30 50/50 (50/50), USA, 2011 (ČT2)
25 ročný Adam má pomerne príjemný život, ktorý trávi v práci alebo s priateľkou. To však platí len do chvíle, než sa dozvie, že má rakovinu. Adam však nie je žiadna padavka a ani nebezpečná choroba nezlomí jeho povahu. Namiesto klasickej dojemnej drámy, ktorá po slove rakovina obvykle nasleduje, tak uvidíme pomerne ironickú komédiu o tom, ako sa hlavný hrdina a jeho okolie s rakovinou vysporiada.




17.01.
nedeľa

01:30 District 9 (District 9), USA/Nový Zéland/Kanada/JAR, 2009, (JOJ)
Príbeh sa začína odohrávať v čase, kedy už ľudstvo nadviazalo kontakt s mimozemšťanmi. Keďže išlo o utečencov neodohrala sa žiadna epická bitka. Vlády sa ich rozhodli ubytovať v núdzových domoch v juhoafrickom Okrsku 9, zatiaľčo sa mali dohodnúť čo bude ďalej. Dohľad nad mimozemšťanmi bol zverený súkromnej organizácii MNU, ktorá sa však snaží len zarobiť na predaji mimozemských zbraní. Tie si ale vyžadujú aktiváciu mimozemskou DNA. Napätie medzi pozemšťanmi a mimozemšťanmi začne eskalovať v situácii, keď MNU začne sťahovať obyvateľov Okrsku 9 do nového tábora. Jeden z agentov Wikus van der Merwe sa nakazí mimozemským vírusom, ktorý začne meniť jeho DNA. V tej chvíli sa stane najhľadanejším mužom planéty. Tematické, naratívne aj štylistické ozvláštnenia robia z Distriktu 9 jeden z najrevolučnejších popkultúrnych diel posledných rokov. Využívanie dokumentárnych postupov tu pritom neslúži na samoúčelné ohurovanie, ale pre mimoriadne aktuálnu kritiku ľudskej zloby a xenofóbie.

15:35 Kto chce zabiť Jessii? (Kdo chce zabít Jessii?), Československo, 1966 (Jednotka)
Podnikavej docentke a jej mužovi sa zhmotnia sny a ich hrdinovia vstupujú do nášho bežného sveta. Konkrétne ide o komiksových hrdinov, ktorý sa dokážu dorozumievať len pomocou bublín. Hlavnou postavou je Jessie, naivný sexsymbol a prototyp ľahkej ženy z amerických komiksov. Do nášho sveta sa však dostáva aj nepríliš príjemný Superman a americký kovboj, ktorí začnú ničiť všetko čo im stojí v ceste. Mimoriadne vtipná a originálna československá komédia prináša predovšetkým kopu nefalšovanej zábavy, ale aj satirizáciu snahy o zdokonalenie človeka a ničenia jeho snov.

21:40 Mzda strachu (Le Salaire de la peur), Francúzsko/Taliansko, 1953 (ČT2)
Niekde uprostred Strednej Ameriky si v malom zapadnutom mestečku Las Piedras bezcieľne kráti čas unudená skupina dobrodruhov. Medzi nich patria aj Mário, Jo, Bimba a Luigi. Jedného dňa sa im však naskytne príležitosť, ako si zarobiť na vytúžený únik zo zapadákova. Po vypuknutí požiaru na ropnom poli ponúka americký koncern 2 000 dolárov komukoľvek, kto v dvoch nákladiakoch prepraví nitroglycerín potrebný na hasenie. 500 kilometrov dlhá cesta, pri ktorej môže akákoľvek drobná nehoda viesť k explózii, však vedie cez mimoriadne náročný terén. Film nabitý testosterónom, všadeprítomným napätím, ale aj skutočným priateľstvom, zobrazuje neľudské správanie sa veľkých korporácií. Snímka získala Veľkú cenu v Cannes, Zlatého Medveďa v Benátkach i cenu BAFTA za najlepší film.

22:40 Cesty slávy (Paths of Glory), USA, 1957 (Dvojka)
Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal obrovské straty na životoch. Francúzska armáda však poverí generála Mireaua, aby dobyl nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní, čo by však znamenalo cca 55 percentnú stratu na životoch. Vízia povýšenia je však pre generála lákavejšia a tak dá plukovníkovi Daxovi príkaz, aby so svojimi mužmi na Nemcov zaútočil. Dax si síce uvedomuje samovražednosť misie, ale ako vojak musí poslúchnuť. Pacifistický veľkofilm, v tom ešte len začínajúcej, legendy svetového filmu Stanleyho Kubricka prekvapil v dobe vzniku striktným odsúdením vojnovej mašinérie a realistickým zobrazením zákopových bojov. Príbeh o vojakoch bojujúcich v 1. svetovej vojne odhaľuje pokrytectvo mocenských ambícií, ukrytých za falošný patriotizmus.


autor Marcel Šedo 11.1.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.