TV TIPY 24.8. - 30.8. 2015

TV TIPY 24.8. - 30.8. 2015

VOD recenzia



24.8.
Pondelok

20:15 Divoký Django (Django Unchained), USA, 2012 (Prima)
Multižánrový postmoderný mix Quentina Tarantina, ktorému nikdy nič nie je sväté, aj v Djangovi rozohral nápaditú hru, čo si diváka podmaní. Otrok a lovec ľudí na ceste za peniazmi, ženou a pomstou s nekorektným humorom, brutalitou a nemilosrdnosťou. Vynikajúci Christoph Waltz, Jamie Foxx a Leonardo DiCaprio.

20:55 Žalujem (J´accuse), Francúzsko, 1938 (Dvojka)
Jean Diaz, veterán 1. svetovej vojny, obetuje celý svoj život snahám zabrániť ďalšiemu vojnovému konfliktu. Európa sa však nezadržateľne valí do ďalšej vojny. V zúfalstve k sebe povoláva svojich mŕtvych druhov v zbrani, aby proti novému vojnovému šialenstvu protestovali. Keď režisér Abel Gance v roku 1918 začal nakrúcať prvú verziu svojej protivojnovej drámy Žalujem, na bojiskách 1. svetovej vojny ešte zomierali ľudia. Pre záverečnú scénu návratu mŕtvych použil ako komparz vojakov, ktorí sa vrátili domov na krátku dovolenku. 80 percent z nich sa konca vojny nedožilo. Keď sa nad Európu začali znovu sťahovať vojnové mračná, Abel Gance v roku 1938 nakrútil remake svojho protivojnového filmu s ešte väčším dôrazom na obžalobu zbytočnosti a absurdnosti vojnového vraždenia.

21:45 Nejlepší ženská mého života, ČR, 1968 (ČT2)
Krimikomédia Martina Friča podľa námetu a scenára Jaroslava Dietla predstavuje Jiřího Sováka ako profesionálneho donchuana a amatérskeho podvodníka. Úradník Ládi sa po rozvode znovu ožení s mladou, ale náročnou ženou. Jeho úradnícky plat mu nestačí na uspokojenie potrieb novej manželky, a preto vymyslí geniálny plán. Uskutočnenie „najväčšieho podvodu storočia“ však nevyjde tak, ako si predstavoval.

22:30 Diabolské ženy (Les Diaboliques), Francúzsko, 1955 (ČT Art)
Klasická francúzska dráma režiséra Henri-Georgesa Clouzota je adaptáciou románu slávnej dvojice Boileau-Narcejac a predstavuje dokonalú ukážku filmu noir. V škole vo francúzskom mestečku vládne železnou rukou despotický riaditeľ. Boja sa ho nielen žiaci, ale aj jeho manželka, ktorá sa mu nedokáže vzoprieť. Snáď by sa aj rozviedli, keby škola nepatrila práve jej. Muž už nejaký čas žije v otvorenom milostnom zväzku s učiteľkou Nicole. K obom svojim ženám sa správa kruto. Vznikne tak neľútostný plán na jeho vraždu.


25.8.
Utorok

20:00 Sklenené peklo (The Towering Inferno), USA, 1974 (Nova Cinema)
Steve McQueen a Paul Newman v známej katastrofickej dráme z horiaceho mrakodrapu rozohrajú napínavé preteky s časom. Výšková budova má 135 poschodí a čaká ju slávnostné otvorenie. Pre pochybné úspory na bezpečnostných opatreniach sa však z mrakodrapu stala smrtiaca pasca. Zatiaľ čo sa začnú schádzať významní hostia, v jednom sklade vznikne požiar. Nikto netuší, že polovica supermoderného bezpečnostného systému nefunguje a požiar sa pomaly šíri. Hostia sú odrazu odrezaní od únikových ciest. Začne sa tak boj o život, v ktorom každý ukáže svoju pravú tvár.

20:25 Walesa, človek nádeje (Wałęsa), Poľsko, 2013 (ČT Art)
Andrzej Wajda prináša obraz desiatich rokov v živote Lecha Walesu, robotníka z gdanských lodeníc, ktorý viedol hnutie Solidarita proti komunistickej vláde a napokon sa stal prezidentom demokratického Poľska. Snímka zobrazuje osud Walesu po obvinení z donášania informácií na svojich kolegov. Po mučivom vypočúvaní podpisuje vyhlásenie, ktoré ani nečítal . Príbeh je skoncentrovaný do hrdinského obdobia známeho disidenta.

20:50 Fragmenty (Les fragmentes des Antonin), Francúzsko, 2006 (Dvojka)
Dráma o tragických následkoch 1. svetovej vojny. Antonín bojoval na frontoch 1. svetovej vojny, ktorú prežil zdanlivo bez zranení, aspoň bez tých viditeľných. V skutočnosti však trpí hlbokými ranami na duši. V roku 1919 sa o jeho prípad začne zaujímať profesor Labrousse, priekopník v starostlivosti o vojakov, ktorí utrpeli traumatický šok. Rozhodne sa Antonínovi pomôcť pomocou svojej novej kontroverznej metódy.

TV tipy 24.8. - 30.8. 2015 TV tipy 24.8. - 30.8. 2015 TV tipy 24.8. - 30.8. 2015


26.8.
Streda

20:00 Východiskový bod (I Origins), USA, 2014 (HBO)
Americký režisér Mike Cahill sa rovnako ako v debute Iná Zem zameral na alternatívny pohľad na ľudskú existenciu. Kým Iná Zem vykresľuje paralelný svet nášho bytia, Východiskový bod využíva mysteriózny a existenciálny motív na možnosti pochopenia súvislostí s putovaním životmi. Vedecký pohľad verzus nadzmyslovo spirituálny podáva autorský režisér sugestívne a duchaplne.

21:55 Lidé z maringotek, ČR, 1966 (ČT2)
Na motívy poviedok Eduarda Bassa vznikol film o veľkej nešťastnej láske pod cirkusovým šapitó. Jan Tříska a Emília Vášáryová ako jazdecký akrobat a krasojazdkyňa ukážu odvrátenú stranu nablýskanej zábavy. Tragické osudy ľudí z maringotiek, večných tulákov a cestovateľov bez trvalého bydliska zvečnil režisér Martin Frič. Svoje herecké majstrovstvo tu predviedol aj Jozef Kroner v úlohe starého klauna.


27.8.
Štvrtok

20:20 Hrdina proti svojej vôli (Hero), USA, 1992 (Jednotka)
Satirická snímka Stephena Frearsa (Nebezpečné známosti, Kráľovná) o tom, ako v skutočnosti vyzerá hrdina. Napríklad ako Dustin Hoffman v role zlodeja Bernieho, ktorého opustí manželka so synom. Keď jednej búrlivej noci je prinútení zachrániť cestujúcich z havarovaného lietadla, radšej sa z miesta nešťastia rýchlo vytratí. Reportérka sa pustí do pátrania po neznámom hrdinovi. Bezdomovec mu však ukradne identitu a Bernie z väzenia len smutno sleduje jeho hviezdnu kariéru.

20:25 Cézar musí zomrieť (Cesare deve morire), Taliansko, 2012 (ČT Art)
Bratia Tavianovci (Padre pardone, Noc svätého Vavrinca) patria do kategórie tvorcov, ktorí radi experimentujú bez ohľadu na to, či im výsledok ich práce prinesie divácky úspech. Cézar musí zomrieť je jedným z tých filmov, ktoré pútavosťou určite nezaujmú, no hĺbka tvorivej myšlienky má veľkú hodnotu a nastoľuje otázky morálky. Dvojica sa zamerala na moc umenia a na možnosť nápravy prostredníctvom umenia. Kameru vzali do väznice a objektom ich námetu sa stali zlodeji, vrahovia, recidivisti, nad ktorými už väčšina zlomila palicu. Dokudráma im však dáva ešte šancu. Ako sa dokáže skupina z periférie spoločnosti popasovať s hereckou interpretáciou divadelnej hry Williama Shakespearea Julius Caesar?

20:35 Malá Viera (Maleňkaja vera), Rusko, 1988 (Dvojka)
Malá Viera vyrastá v nefunkčnej rodine s otcom alkoholikom. Únik z bezútešného prostredia hľadá vo vzťahu so Sergejom, čo odštartuje reťazec udalostí nezadržateľne smerujúcich k tragédii. V perestrojkovom ZSSR sa film tešil veľkému záujmu, keď sa naň predalo takmer 55-miliónov lístkov. Doma upútali divákov eroticky odvážne scény a pravdivá výpoveď tvorcov, ktorí bez príkras zachytili obraz mentality obyčajných ľudí a ich konzumného životného štýlu.

TV tipy 24.8. - 30.8. 2015 TV tipy 24.8. - 30.8. 2015 TV tipy 24.8. - 30.8. 2015


28.8.
Piatok

21:50 Klopanie na nebeskú bránu (Konckin´ on Heaven´s Door), Nem., Belgicko, Holandsko, 1997 (ČT2)
Tragikomický príbeh dvojice mužov, ktorým zostáva posledný týždeň, žal v čase uvedenia obrovský úspech. Til Schweiger ako jeden z hlavných protagonistov sa podieľal aj na scenári a produkcii. Snímka nazvaná podľa slávnej skladby Boba Dylana približuje rýchlo vzniknuté priateľstvo a rýchlo sa blížiaci koniec pacientov chorých na rakovinu. Dojímavý, ale aj akčný, komický a  nápaditý. Taký je najúspešnejší nemecký film roku 1997.

22:05 Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan), USA, 1998 (Dajto)
Jeden z učebnicových novodobých amerických vojnových filmov nakrútil zručný Steven Spielberg. Obsadiť dobráckeho Toma Hanksa a ďalšiu pestrú paletu hviezd predznamenalo divácky megaúspech, ktorému sa dodnes snímka teší. 2. svetová vojna sa hlboko vryla aj do pamäti Američanov a vyrovnávanie s ňou môže mať podobu takéhoto technicky ukážkového blockbustera. Vylodenie v Normandii, boj na každom kroku a k tomu nezvyčajná misia za záchranou syna matky, ktorá vo vojne prišla okrem neho o všetkých synov i manžela. O tom všetkom je film ocenený 5 Oscarmi.

22:25 Dvíha sa vietor (The Wind That Shakes the Barley), GB, Nem., Taliansko, Španielsko, 2006 (ČT Art)
Zlatou palmou v Cannes ocenená vojnová dráma Kena Loacha nás zavedie do obdobia po prvej svetovej vojne, keď zosilnel odboj Írov za samostatnosť, ale aj úsilie Britov o jeho potlačenie. Mladý írsky lekár Damien O´Donovan (Cillian Murphy) sa stane svedkom krutosti britských vojakov, a preto sa pridá ku guerillovým bojovníkom z IRA. Spolu s bratom Teddym sa zúčastňuje rôznych odbojových akcií a podarí sa im uniknúť aj trestu smrti. Po mierovej dohode z decembra 1921 sa však ich cesty rozdelia.


29.8.
Sobota

20:00 Deň pred krízou (Margin Call), USA, 2011 (Nova Cinema)
Triler zo sveta veľkých peňazí zachytáva autentický príbeh kľúčových postáv investičnej firmy v priebehu prvých dní finančnej krízy, ktorá sa spustila v roku 2008. Keď neskúsený finančný analytik Peter Sullivan odhalí informácie, ktoré môžu jeho firmu poslať ku dnu, vyvolá tým reťazec rozhodnutí – finančných i morálnych, a katapultuje životy všetkých zainteresovaných na pokraj katastrofy.

20:20 Vlčie diery, SR, 1948 (Jednotka)
Debut Paľa Bielika z čias Slovenského národného povstania. Vo filme sú použité autentické zábery zo SNP a postupu Sovietskej armády. Pri nakrúcaní pomáhala Československá armáda a Zväz partizánov. Autori filmu ešte s čerstvými skúsenosťami vytvorili obraz rodiny Svrčinovcov, ktorý dodnes ostal vzorom kolektívneho portrétu a do istej miery symbolizuje celonárodný odpor proti domácemu a nemeckému fašizmu. Keďže Bielik nakrúcal film pred februárom 1948, sprostredkúva ešte neskreslený pohľad na SNP.

20:30 Avatar, USA, GB, 2009 (Joj)
Jeden z najväčších kasových trhákov všetkých čias spája mnohé nezlučiteľné prvky. Silné ekologické posolstvo sa vďaka megapropagácii dostalo k masám a prostredníctvom príbehu z planéty Pandora režisér James Cameron zabrnkal na city tým najefektívnejším spôsobom. Päť Oscarov a dva Zlaté glóbusy putovali na konto snímky s podmanivou vizualitou.

22:05 Seriózny muž (A Serious Man), USA, GB, Francúzsko, 2009 (ČT Art)
Bratia Coenovci nakrútili film o mužovi, ktorý prežil celkom iný život, než aký vždy chcel. Píše sa rok 1967 a profesor fyziky Larry Gopnik zistí, že sa mu rúti život. Manželka ho opúšťa, v byte s ním žije večne nezamestnaný brat, problémový syn a dcéra, ktorá ho okráda. V škole sa ho nejaký anonym snaží pripraviť o miesto a jeden študent ho vydiera. Zúfalý muž sa vydá za trojicou rabínov, aby mu pomohli s problémami.

TV tipy 24.8. - 30.8. 2015 TV tipy 24.8. - 30.8. 2015 TV tipy 24.8. - 30.8. 2015


30.8.
Nedeľa

20:00 Smrť darebáka (La mort d´un pourri), Francúzsko, 1977 (ČT2)
Korupcia rovnako ako kapitál nepozná hraníc. Alain Delon ako muž, ktorému nezáležalo na peniazoch ani na moci, chcel len pomstiť smrť svojho priateľa. Keď ráno u Xaviera zazvoní telefón, ešte netuší, že sa preňho začína najdlhší deň jeho života. Na vlastnej koži pocíti, čo znamená, keď sa najvplyvnejšie sily v štáte boja prezradenia korupcie a svoje okolie čistia tým najistejším spôsobom.

20:00 S nasadením života (In the Line of Fire), USA, 1993 (Nova Cinema)
V réžii Wolfganga Petersena s hudbou Ennia Morriconeho vznikol triler s Clintom Eastwoodom v hlavnej úlohe. Ako agent tajnej služby Frank Horrigan trpí pod ťarchou svojho zlyhania pri ochrane J.F.K. 30 rokov po atentáte v Dallase dostane druhú šancu. Prezidentov život totiž ohrozuje profesionálny zabijak Mitch Leary (John Malkovich), bývalý príslušník CIA, ktorý sa zaprisahal, že prezidenta zabije.

21:30 Leni, SR, 2015 (Dvojka)
Divadelná hra Leni je netypickým príbehom o Leni Riefenstahl, dvornej režisérke  Adolfa Hitlera, jednej z najlepších filmárok sveta, ktorá zažiarila vďaka filmom na objednávku Tretej ríše. Postavu Leni stvárnila v činohre SND Zdena Studenková. Pôvodná slovenská hra Leni autorskej dvojice Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka je o fiktívnom stretnutí dvoch skutočných ľudí - legendárneho moderátora Johnnyho Carsona a kontroverznej Leni Riefenstahl. Aká je zodpovednosť umelca za jeho dielo? Aká je hranica medzi posluhovaním ideológii, aktívnou spoluúčasťou na budovaní režimu a umeleckou tvorbou? Je možné prevziať zodpovednosť za dobu, v ktorej tvoríme? Johnny Carson sa chce dozvedieť čo najviac a nebojí sa dotknúť aj tých najosobnejších tém.


autor Barbora Bačíková 24.8.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.