TV TIPY 3.8. - 9.8. 2015

TV TIPY 3.8. - 9.8. 2015

článok



3.8.
Pondelok

20:20 Nanič chlapec (Nowhere Boy), GB, Kanada, 2009 (Jednotka)
Akým bol John Lennon, kým sa stal slávnym? Životopisná dráma režisérky Sam Taylor-Johnson (50 odtieňov sivej) nám predstaví voľnomyšlienkarského chlapca, ktorý vyrastal s tetou Mimi a strýkom Georgeom v Liverpooli. Jeho otec opustil rodinu a matka Julie zverila výchovu do rúk Mimi. John sa s vlastnou matkou stretne až na strýkovom pohrebe a zistí, že mu je oveľa bližšia ako teta Mimi. Podporuje ho v jeho vášni k hudbe a učí ho hrať na bendžo. Až prichádza moment, keď sa spozná s Paulom, ktorý chce založiť kapelu.

20:55 Brat Slnko, sestra Luna (Fratello sole, sorella luna), Taliansko, GB, 1972 (Dvojka)
Zakladateľ rádu františkánov a patrón zvierat sv. František sa stal hlavným objektom režiséra Franca Zeffirelliho v snímke Brat Slnko, sestra Luna. V preestetizovaných obrysoch so štipkou naivity sa vydal na cestu pokory a biedy, aby čelili pokušeniu a našiel vytúžený pokoj. Zeffirelli dokázal už vo filme Romeo a Júlia, že napriek zidealizovaným a neautentickým stvárneniam nezachádza do gýču, ale udrží hodnotu snímky vo vysokom štýle. Tenkú hranicu medzi umením a gýčom nikdy neprekročil a divákovi dopraje sledovať nevinnosť bez poškvrny v súlade s umeleckou hodnotou. Snímka sa vryje do pamäti aj vďaka chytľavým skladbám speváka Donovana.

23:10 Aurora, Rumunsko, Francúzsko, Švajčiarsko, Nemecko, 2010 (ČT Art)
Spoločnosť, jedinec a zabíjanie. Rumunský koprodukčný film získal Hlavnú cenu v sekcii Na východ od západu na MFF Karlove Vary (2010). Z filmografie výrazného rumunského režiséra Cristi Puiu vyčnieva aj snímka Smrť pána Lazaresca. V Aurore sa režisér zamýšľa nad stavom súdobej rumunskej spoločnosti a nad činom takým fatálnym, akým je vražda. V centre pozornosti stojí 42-ročný Viorel, ktorý prechádza ťažkým životným obdobím, čo ho dovedie až k vražde.

TV tipy 3.8. - 9.8. 2015 TV tipy 3.8. - 9.8. 2015 TV tipy 3.8. - 9.8. 2015


4.8.
Utorok

20:00 Hrbáč (Le bossu), Francúzsko, Taliansko, 1959 (Nova Cinema)
Jean Marais sa v úlohe šľachtica Lagardera stane svedkom zákernej vraždy Filipa de Nevers, spáchanej kráľovým obľúbencom Ganzagom, ktorý sa chce zmocniť jeho veľkého majetku. Umierajúcemu sľúbi, že jeho malú dcérku Auroru ochráni pred Ganzagovými úkladmi. Tajne ju odvezie do Španielska, kde ju vychováva, a po 15 rokoch ju vráti jej matke. Do Paríža sa Lagardere vracia v maske, v ktorej ho nespozná ani jeho chránenka.

20:25 Film Socializmus (Film Socialisme), Švajčiarsko, Francúzsko, 2010 (ČT Art)
Jean-Luc Godard snímkou Socializmus popiera klasické filmové rozprávanie, čo deklaroval už v 60. rokoch ako jeden zo zakladateľov Francúzskej novej vlny. V maximálnej miere sa odvracia od zaužívanej formy a vytvára koláž hraného filmu a umeleckého dokumentu s akcentom na vážne politicko-spoločenské témy odkazujúce na dejinné súvislosti bez obrazových spojitostí. Avšak je to len zdanlivý klam, ktorý vytvára interpretačne zložitá strihová skladba. Obrazový filozofický traktát s dôrazom na kritiku spoločnosti a jej nepoučiteľnosť vyžaduje maximálnu pozornosť a odovzdanie sa do myšlienkového prúdu tvorcu zbaveného akýchkoľvek ilúzií o stave západnej kultúry.

20:50 Sabrina, USA, 1954 (Dvojka)
Billy Wilder je značka, ktorá divákovi vždy prinášala síce ľahkú, no kvalitnú zábavu. Šmrnc starého Hollywoodu cítiť aj z filmu oceneným Oscarom za kostýmy s hviezdami Audrey Hepburn a Humphrey Bogartom. Sabrina ako chudobné dievča snívala o živote, aký majú jej bohatí susedia, pri čom sa zamiluje do jedného zo zámožných bratov. Ani jeden z nich jej však nevenuje pozornosť. Po rokoch sa však opäť stretnú a Sabrina ich ako očarujúca mladá žena zaujme. Kým ona uprednostňuje Davida, skutočnú hĺbku citu by našla u Linusa.

TV tipy 3.8. - 9.8. 2015 TV tipy 3.8. - 9.8. 2015 TV tipy 3.8. - 9.8. 2015


5.8.
Streda

20:50 Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom), USA, 2012 (Plus)
Snímka režiséra s neopakovateľným rukopisom Wesa Andersona získala nomináciu na Oscara. V tlmených retro farbách nás režisér vezme na pobrežie Nového Anglicka, kde Sam a Suzy prežívajú svoju prvú lásku i útek od rodiny. Outsideri, ktorí sa nikdy nevedeli a nechceli začleniť, uzavrú dohodu a pripravia veľkolepý plán. Ich zmiznutie obráti život pokojného mestečka hore nohami a všetci sa vydajú po ich stopách.

21:00 Smiešna tvár (Funny Face), USA, 1957 (Dvojka)
Fred Astaire v úlohe módneho fotografa (inšpirovaného životom kameramana Richarda Avedona), ktorý sa snaží premeniť mladú predavačku Jo (Audrey Hepburn) na parížsku modelku. Dick Avery v snahe získať sofistikované pozadie fotografuje modelku v kníhkupectve. Keď si neskôr prezerá fotografie, zbadá v pozadí predavačku Jo. Okamžite ho zaujme jej neobvyklá krása rovnako ako aj šéfredaktorku popredného módneho časopisu. Ponúknu jej zmluvu, no ona podobnou prácou pohŕda. Nakoniec sa rozhodne ponuku prijať, pretože súčasťou práce je cesta do Paríža.

22:00 Grófka z Hongkongu (A Countess from Hong Kong), GB, USA, 1966 (ČT2)
V poslednom filme Charlesa Chaplina sa zaskveli Marlon Brando a Sophia Loren. Chaplin v ňom vykresľuje príbeh ženy, pôvodom šľachtičnej, ktorej rodičia po revolúcii utiekli do Šanghaja a ona po ich smrti pracovala v podradnom nočnom podniku v Hongkongu. Snaží sa odtiaľ utiecť, a preto sa ukryje v kajute mladého, bohatého Američana a ako čierna pasažierka bez peňazí a bez dokladov sa pokúša dostať do Ameriky.

TV tipy 3.8. - 9.8. 2015 TV tipy 3.8. - 9.8. 2015 TV tipy 3.8. - 9.8. 2015


6.8.
Štvrtok

20:20 Tootsie, USA, 1982 (Jednotka)
Ako herec nikdy nedostal väčšiu príležitosť. Nie však pre nedostatok talentu, ale pre konfliktnú povahu, ktorá mu vždy zatvárala dvere pred príležitosťami a úspechom. No ako herečka by si snáď našiel angažmán. V parochni a v sukni ho tu nikto nepozná. V prestrojení vyhrá konkurz v televíznom seriáli a preslávi sa po celej krajine. Jeho zmenená identita mu však začína robiť vrásky na čele a prináša problémy v ľúbostných vzťahoch. Dokedy vydrží hrať dve životné roly? Dustin Hoffmann ako Michael Dorsey i ako Dorothy Michaelsová exceluje vo svojej dvojrole rovnako ako Jessica Lange, ktorá za svoj výkon získala i Oscara. Film Sydneyho Pollacka už patrí ku klasike a predstavuje zaručenú zábavu.

20:25 Dáma s kaméliami (La dame aux camélias), Francúzsko, Taliansko, Nemecko, 1981 (ČT Art)
Isabelle Huppert v tragickom príbehu parížskej kurtizány podľa klasického románu Alexandra Dumasa. Spisovateľ sa inšpiroval svojou láskou k prostitútke Alphonsine Plessis, s ktorou prežil krátky, no vášnivý románik. Hrdinku románu prekrstil na Marguerite Gautier, jej pravá láska Armand Duval má však zhodné iniciály s autorom a naznačuje tak autobiografický motív.

21:00 Skutočná guráž (True Grit), USA, 1969 (Dvojka)
Prvá adaptácia románu Charlesa Portisa s Johnom Waynom, ktorý získal za rolu opitého kovboja Oscara. Tá druhá v réžii bratov Coenovcov bola v Oscarovom ťažení menej úspešná, hoci 10 nominácií napovedalo, že svojho predchodcu tromfne. Príbeh odvážnej tínedžerky, ktorá sa rozhodla najať lovcov ľudí, aby spoločne s nimi vypátrala vrahov jej otca a pomstila jeho zbytočnú smrť.

22:00 Votrelec (Alien), USA, GB, 1979 (Prima Cool)
Jeden z najvýznamnejších hororov v dejinách kinematografie, ktorý sa dočkal celej série pokračovaní. Prvá časť kultovej sci-fi ságy odštartovala boj Sigourney Weaver s takmer nezničiteľným monštrom z neznámej planéty, ktoré likviduje všetko živé. Ripleyová rovnako ako divák čelí hrôze a strachu obrovských rozmerov. Ridley Scotta stvoril mimozemskú bytosť, ktorá sa pre mnohých stala neprekonateľnou nočnou morou.

22:10 Koniec prehliadky (Parade´s End), GB, USA, 2012 (Jednotka)
Dramatický seriál s Benedictom Cumberbatchom v hlavnej úlohe sa odohráva v zásadnom období britskej histórie, od posledných rokov vlády kráľa Eduarda až po koniec prvej svetovej vojny. Je príbehom lásky a zrady, v strede ktorého stoja anglický aristokrat, jeho krásny manželka a mladá sufražetka.

TV tipy 3.8. - 9.8. 2015 TV tipy 3.8. - 9.8. 2015 TV tipy 3.8. - 9.8. 2015


7.8.
Piatok

20:55 Tromfové eso (I quattro dell'Ave Maria), Taliansko, 1968 (Dvojka)
Bud Spencer a Terence Hill v boji s nebezpečnými pištoľníkmi a falošnými hráčmi. O veľkých peniazoch a účinných intrigách, o dvoch priateľoch, ktorí ľahkovážne prišli a s veľkou námahou dostali späť bohatstvo, o mužoch, ktorí dokážu nebezpečne dobre zachádzať s pištoľou, a o iných, ktorí sa vyznajú vo falošných hrách.

22:00 Čata (Platoon), USA, GB, 1986 (Jednotka)
Jeden z najlepších vojnových filmov všetkých čias má na svedomí vojnový veterán Oliver Stone. Čata patrí do vietnamskej trilógie spoločne so snímkami Narodený 4. júla a Medzi nebom a zemou. Silný filmový zážitok zabezpečili i autobiografické črty, ktoré slúžil tvorcovi ako terapeutická metóda na vyrovnávanie sa s brutalitou vojny. Snímka prináša aj netradičný pohľad na vojnu a na nepriateľa, ktorý nemusí vždy stáť na opačnej strane barikády. Dielo ocenené štyrmi Oscarmi dalo vyniknúť talentu mnohých hercov vrátane Charlieho Sheena a Willema Dafoea, ktorý napriek tomu, že obvykle stvárňuje záporákov, tu prepožičal tvár jednému z najväčších hrdinov filmového plátna.

22:45 Bojovník: Brat proti bratovi (Warrior), USA, 2011 (Markíza)
Tom Hardy a Joel Edgerton v divácky atraktívnej snímke o dvojici odcudzených bratov, ktorí proti sebe povstanú v zápasníckom ringu. Každý má vlastnú motiváciu, prečo získať veľký finančný balík. Obaja však zo všetkých síl bojujú s démonmi minulosti i so silou toho druhého. Nick Nolte v úlohe otca znepriatelených bratov podáva neuveriteľný výkon nominovaný na Oscara.

22:45 Tri dni k slobode (The Next Three Days), USA, 2010 (Joj)
Americký remake francúzskej snímky s Vincentom Lindonom a Diane Kruger dal priestor Russellovi Crowovi a jeho z vraždy obvinenú manželku si zahrala Elizabeth Banks. Napínavý príbeh muža ochotného pre milovanú manželku urobiť čokoľvek vykresľuje jeho neúnavnú púť za hľadaním dôkazov o jej nevine až po organizovanie úteku z väzenia, ktoré ženu pripravuje o zdravý rozum a ona rozmýšľa nad samovraždou.

0:10 Francúzska spojka (The French Connection), USA, 1971 (Prima)
Piatimi Oscarmi ocenená kriminálka Wiliama Friedkina s Genom Hackmanom v hlavnej úlohe rozohráva boj dvojice detektívov proti obchodu s drogami. Pri svojej práci v Brooklyne sa dostanú na stopu pripravovaného obchodu, v ktorom ide o veľké množstvo heroínu. Veľký prípad sa však neskončí tak, ako si všetci želali.




8.7.
Sobota

21:25 Prvá veľká vlaková lúpež (The First Great Train Robbery), GB, 1978 (Dvojka)
Michael Crichton nakrútil podľa vlastnej knihy a scenára pútavú dobrodružnú snímku s komediálnymi prvkami o vlakovej lúpeži, ktorá nemala v dejinách kriminalistiky obdoby. Sympatickí lupiči na čele so Seanom Connerym plánujú v zromantizovanej verzii príbehu akciu, aby uskutočnili veľký lup zlata určeného na platy vojakov vo vojne na Kryme.

21:35 Plytký hrob (Shallow Grave), GB, 1994 (ČT2)
Prvý celovečerný film dovtedy málo známeho televízneho režiséra Dannyho Boyla je žánrovou zmesou čiernej komédie a komorného psychotrileru. Cenami ovenčeným filmom si režisér získal status uznávaného tvorcu, čo o dva roky potvrdil kultovým Trainspottingom. Ešte neopozeraná trojica hercov Ewan McGregor, Kerry Fox a Christopher Eccleston sa takisto zaslúžila o úspech a v postavách troch najlepších priateľov obývajúcich priestorný byt sa postarajú o zábavu i napätie.


9.8.
Nedeľa

20:00 Motýľ na pleci (Un papillon sur l'épaule), Francúzsko, 1978 (ČT2)
Nemal otvárať tie dvere. Lino Ventura v hlavnej úlohe mysterióznej drámy. Scenár k filmu napísal Jean-Claude Carriere a režíroval ho Jacques Deray (Samotár, Dobrodruh, Traja muži na zabitie). Kapitán Roland má pred ďalšou plavbou týždeň voľna v Barcelone. Spolu so ženou si tak urobia dovolenku. Ubytujú sa v hoteli, no keď vchádzajú do svojej izby, začujú volanie pomoc. Vo vedľajšej izbe leží mŕtvole a od tej chvíle sa kapitán ocitne uprostred podivnej hry, ktorej vôbec nerozumie.

21:40 Valachiho svedectvo (The Valachi Papers), Francúzsko, Taliansko, 1972 (ČT2)
Cosa Nostra nepozná zľutovanie – porušenie zákona mlčanlivosti sa trestá smrťou. Charles Bronson v hlavnej role snímky podľa skutočných udalostí. Predlohou režisérovi prvých bondoviek Terenceovi Youngovi sa stal Valachiho životopis, ktorý v roku 1969 vydal americký novinár Peter Maas (autor predlohy k filmu Serpico). Youngov neprikrášlený pohľad na fungovanie Cosa Nostry však celkom zatienil gangsterský opus – Coppolov Krstný otec, ktorý vznikol v tom istom roku.


autor Barbora Bačíková 3.8.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.