TV TIPY 15.6. - 21.6. 2015

TV TIPY 15.6. - 21.6. 2015

VOD recenzia



15.6.
Pondelok

21:45 Útek zo Sibíri (The Way Back), USA, Spojené arabské emiráty, 2010 (ČT2)
Emotívny skutočný príbeh o prežití, solidarite a nepokoriteľnej ľudskej vôli nominovaný na Oscara. Stalinova vláda teroru používala mnoho prostriedkov, ako ľudí pripraviť o ilúzie i o posledný kúsok dôstojnosti. Jediné, čo šiestim nevinným politickým väzňom v pracovnom tábore na Sibíri zostalo, je nádej. Nádej, že raz sa im podarí prekonať ostnaté drôty gulagu, preľstiť krutých dozorcov a pokoriť nemilosrdnú Sibír na ceste za vytúženou slobodou. Vybavení trochou jedla a základným vybavením sa odhodlajú na útek. Vydajú sa na púť dlhú tisíce kilometrov hnaní základným inštinktom prežitia a strachom, ktorý ich núti zomknúť sily a spoliehať sa jeden na druhého. Aby získala snímka inšpirovaná románom Slavomira Rawicza Dlhá cesta autentickosť, uveriteľnosť a rozprávačskú pútavosť, producenti oslovili etablovaného austrálskeho režiséra Petra Weira. Weir podobne ako v úspešných filmoch Master and Commander či The Truman Show podrobuje ľudskú povahu podrobnému skúmaniu o výdrži.

22:05 Chlapec na bicykli (Le gamin au vélo), Belgicko, Francúzsko, 2011 (Dvojka)
Známe bratské režisérske duo Jean-Pierre a Luc Dardennovci je známe psychicky vyhrotenými a silnými filmami so zdanlivo jednoduchým rukopisom. Ťaživé príbehy bez veľkých formálnych okázalostí servírujú s ľahkosťou, no o to väčší a trvalejší efekt divákovi zaručia. Takým príbehom je i Chlapec na bicykli, ktorého udalosti zraňujú nielen hlavného hrdinu, 12-ročného opusteného chlapca Cyrila, ale aj samotného pozorovateľa. Jednoduchosť a zároveň pôsobivosť vtiahne do sociálne ladeného príbehu a nezúčastnený divák sa stáva súčasťou života chlapca, ktorému občas fandí a inokedy ho zase zatracuje. Slabošský otec odloží svojho syna do detského domova s prísľubom, že sa poň vráti. Detská naivita chlapcovi navráva, že sa tak raz stane. Pri jeho pátraní po otcovi, ktorý naňho „zabudol“ narazí na kaderníčku, ktorej chlapcov príbeh nedá spať a odhodlá sa preň niečo spraviť.

23:55 I love You, Phillip Morris, USA, 2009 (ČT2)
Komediálna snímka zobrazuje neuveriteľné skutočné osudy dvoch mužov, ktorí sa do seba bezhlavo zamilovali  a v ich láske im nebránili ani väzenské múry. Jim Carrey preslávil skutočného človeka neslávne známeho pre svoje nespočetné úteky z väzenia a pre svoju oddanú lásku k spoluväzňovi. Tá sa aj stala neutíchajúcim hnacím motorom k ďalším podvodom a špekuláciám, ktoré praktizoval s neuveriteľnou ľahkosťou a hravosťou. Phillip Morris v podaní Ewana McGregora sa stáva jeho múzou, pre ktorú je ochotný spraviť čokoľvek, len aby mohli spolu stráviť pár romantických chvíľ.


16.6.
Utorok

20:05 Šport, mafia a korupcia (Sport, mafia et corruption), Fran., Belg., Švajč., Tal., 2012 (Dvojka)
Od Macaa až po Londýn, od Ženevy až po Šanghaj, detektívi pátrajú po celom svete. Ich cieľom sú organizované skupiny podvodníkov, zarábajúcich prostredníctvom stávkových kancelárií. Rok 2011 bol prevratným rokom vo svete amatérskeho i profesionálneho športu. Došlo k legalizácii internetu pre potreby športových stávok - ročne vyprodukuje tento „priemysel“ v Európe okolo 500 miliárd eur. To je viac ako výnos z pašovania drog. Podozrenia z podvodov sa už viackrát potvrdili - a týkajú sa všetkých druhov športov. Bude to znamenať koniec športových súťaží?

21:45 Tam na konečné, ČR, SR, 1957 (ČT2)
Námetom psychologickej drámy Jána Kadára a Elmara Klosa sa stal jeden rok v živote obyvateľov predmestského činžiaka na konečnej zastávke električky. Snímka je jednou z prvých reflexií domácej kinematografie na neorealistické tendencie a signalizuje nadchádzajúci odklon od iluzívneho filmu. Punc životnej pravdivosti mu dodáva i herecké obsadenie. Okrem výrazných hereckých osobností tu zastupuje dôležité miesto aj neherci.

TV tipy 15.6. - 21.6. 2015 TV tipy 15.6. - 21.6. 2015 TV tipy 15.6. - 21.6. 2015


17.6.
Streda

20:20 Ali, USA, 2001 (Jednotka)
Boxerská dráma o živote jedného z najkontroverznejších športovcov všetkých čias vykresľuje príbeh Muhammada Aliho, ktorý už patrí medzi legendy. Cassius Clay bol najlepší a vedel o tom. A v tomto duchu nakrútil Michael Mann (Posledný mohykán, Neľútostný súboj, Collateral, Miami Vice) film s Willom Smithom v hlavnej role a doprial mu tak predviesť svoje herectvo.


18.6.
Štvrtok

20:20 Deti storočia (Les enfants du siécle), Francúzsko, 1999 (ČT Art)
Námetom francúzskej snímky sa stal búrlivý ľúbostný vzťah spisovateľky George Sand a básnika Alfreda de Musseta. Keď sa dvojica slobodomyseľných bohémov spoznala, boli už slávni a ani jeden z nich nedúfal, že ešte stretne veľkú lásku. George Sand sa narodila v rodine dôstojníka. Z kláštornej výchovy ju oslobodila jej osvietená babička, vďaka ktorej študovala literatúru a filozofiu. V manželstve s nevzdelaným vidieckym šľachticom vydržala deväť rokov a potom utiekla aj s deťmi do Paríža. Práve tu sa začali písať kapitoly jej slávy.

22:05 Nebeští jezdci, ČR, 1968 (Dvojka)
Vojnová dráma Jindřicha Poláka predstaví osudy pilotov v období druhej svetovej vojny. Nočný nálet na Düsseldorf sa skončí úspešne a lietadlo sa šťastne vráti na základňu. Také šťastie však nemala posádka ďalšieho lietadla, ktoré muselo núdzovo pristáť na mori a odvtedy sú všetci nezvestní. Večer všetci smerujú do mestečka za zábavou, uprostred nej však hliadka ohlási nepriateľský nálet.

TV tipy 15.6. - 21.6. 2015 TV tipy 15.6. - 21.6. 2015 TV tipy 15.6. - 21.6. 2015


19.6.
Piatok

22:10 Piesne z druhého poschodia (Sanger fran andra vaningen), Švédsko, 2000 (ČT Art)
Filmová poéma inšpirovaná básnikom Caesarom Vallejom rozpráva o ľudskej potrebe lásky, o veľkosti i malosti, o zmätenosti a zraniteľnosti, o veľkých klamstvách, opustenosti a večnej túžbe po priateľstve a súznení. Surrealistický príbeh balansujúci na hrane tragédie a komédie je zasadený do anonymného sivého mesta, kde ľudia prežívajú svoju každodennú rutinu bez záujmu o druhých. Režisér Roy Anderson vytvoril vo filme odcudzený obraz spoločnosti, v ktorej môže byť aj apokalypsa komická.

22:25 Obeť (Zhao shi gu er), Čína, 2010 (Jednotka)
Výpravný historický film o krvavej pomste za vyvraždenie cisárskej dynastie zachytáva príbeh mladého generála Zhao Shua, ktorý sa vracia z víťaznej bitky. Dav ho nadšene víta, no pre závistlivého bývalého veliteľa cisárskych armád Tuana Gu je to príliš krutý okamih. Rozhodne sa cisára odstrániť. Krvavý palácový prevrat a smrť cisárskych rodičov akoby zázrakom prežije len ich malý syn. Sirota sa podujme pomstiť celú rodinu.

22:30 Sprisahanie (The Conspirator), USA, 2010 (Dvojka)
Dráma Roberta Redforda nás zavedie do obdobia amerických dejín, v ktorom vyšetrovali atentát na prezidenta Abrahama Lincolna. Vinníkov našli v siedmich mužoch a jednej žene, ktorých obvinili zo sprisahania za účelom atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničia. Obvinená Mary Surrattová bola majiteľkou penziónu, v ktorom sa atentátnik John Wilkes Booth stretával so svojimi komplicmi a plánoval simultánne útoky. Zatiaľ čo sa proti nej nenávistne obracia celý národ, Mary má len jedinú nádej na záchranu života – mladého právnika, ktorý verí v jej nevinu.


20.6.
Sobota

21:40 Zvláštna liečba (Poseban Tretman), Juhoslávia, 1980 (Dvojka)
Ďalšia výborná snímka Gorana Paskalieviča nám predstaví príbeh Dr. Iliča, špecialistu na liečenie alkoholikov. Svojim pacientom predpisuje špeciálnu diétu zloženú z jabĺk, športu, Wagnerovej hudby a psychodrámy. Šesť zo svojich pacientov vezme na exkurziu do pivovaru, kde má väčšina zamestnancov vážny problém s alkoholom. Tu majú pacienti v dramatickej scénke zahrať svoj život pred podstúpením liečby, a tak ilustrovať zhubnosť alkoholu. Avšak práve v pivovare vychádza najavo, že sám doktor má problém udržať sa na uzde, keď uvidí pohárik, a že svojský systém liečby si vymyslel iba preto, aby mohol realizovať svoje tyranské sklony. Práve ľudia závislí od alkoholu sú totiž ideálnymi obeťami - oslabení závislosťou plne podliehajú vôli svojho lekára a strácajú vlastnú slobodu.

23:05 Louise-Michel, Francúzsko, 2008 (ČT Art)
Francúzska komédia plná absurdity a čierneho humoru svojráznej režisérskej dvojice Benoîta Delépina a Gustava de Kerverna opisuje vyčíňanie robotníčky Louise, ktorá sa ocitne na dlažbe. Za odškodné si najme vraha, aby zabil zákerného šéfa. Mŕtvoly pribúdajú, no skutočný cieľ stále uniká. Surrealistická groteska s nekorektným humorom je venovaná pamiatke francúzskej anarchistky a revolucionárky Louise Michel.

TV tipy 15.6. - 21.6. 2015 TV tipy 15.6. - 21.6. 2015 TV tipy 15.6. - 21.6. 2015


21.6.
Nedeľa

20:20 Ďalší rok (Another Year), GB, 2010 (ČT Art)
Neznesiteľná krehkosť bytia naprieč štyrmi ročnými obdobiami očami filmového psychológa Mika Leigha. Lekárska konzultantka Gerri a geológ Tom sú manželmi už niekoľko dekád a to, čo stále prežívajú, by sme hľadali ako ihlu v kope sena. Harmonický vzťah plný pochopenia, zrelej a úprimnej lásky, spriaznenosť v premýšľaní i hodnotách. Spoločnú jeseň života si užívajú po svojom, venujú sa záhradkárčeniu, milujú chutné jedlo, stretávajú sa s priateľmi. Ich vyrovnanosť a spokojnosť sa však stane magnetom pre nešťastné a citovo vyprahnuté existencie, akou je aj Mary, Gerrina dlhoročná kolegyňa. Päťdesiatnička zdrvená svojimi nefunkčnými partnerskými vzťahmi hľadá útechu u priateľov a utápajúc žiaľ vo víne sa zamiluje do ich 30-ročného syna.

21:40 Priepasť (The Abyss), USA, 1989 (ČT2)
Dobrodružné sci-fi pod taktovkou Jamesa Camerona ocenené Oscarom za vizuálne efekty zavedie diváka do režisérovho obľúbeného prostredia podmorskej hladiny. Neďaleko Kuby sa americká jadrová ponorka takmer zrazí s neznámym telesom. Narazí do podmorského útesu a klesne do hlbín. Americké námorníctvo nemôže v dôsledku blížiacej sa búrky vyraziť na záchrannú akciu, a preto požiada o spoluprácu podmorskú vrtnú vežu Deepcore. Veliteľ Bud Brighman nie je príliš nadšený, pretože celú akciu má riadiť špeciálna jednotka SEAL a na stanicu má prísť aj jeho manželka Lindsay, s ktorou sa práve rozvádza. Úlohou záchranného tímu je zistiť, či niekto z ponorky prežil a deaktivovať jadrové nálože. V oceáne v okolí stanice sa objavia podivné svetlá, ktoré vylietavajú z priepasti. Lindsay je presvedčená, že ide o mimozemskú civilizáciu.


autor Barbora Bačíková 15.6.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.