TV TIPY 7.4. - 12.4. 2015

TV TIPY 7.4. - 12.4. 2015

článok



7.4.
Utorok

22:35 Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July), USA, 1989 (Prima Cool)
Druhá časť vietnamskej trilógie Olivera Stonea ocenená dvomi Oscarmi (film, réžia) zachytáva klasický príbeh naivného mladíka plného ideálov a patriotizmu. V skutočnom vojnovom besnení však príde o všetky ilúzie. Navyše následkom zranenia skončí ako ochrnutý invalid a jeho život už nikdy nebude taký bezstarostný, aký bol pred narukovaním. Tom Cruise v role veterána Rona Kovica, ktorý sa po trpkým skúsenostiach s vojnou pridal na stranu pacifistickej americkej mládeže, v sugestívnej snímke vojnového veterána na režisérskej stoličke.

23:15 Zvonky šťastia, SR, 2012 (Dvojka)
Mariena a Roman sú bratranec a sesternica. Napriek tomu, že majú každý svoju rodinu, deti a každodenný život, v osade, v ktorej žijú, sú exotmi. Spája ich spoločná vášeň, ktorá má s každodenným životom málo spoločného – obdiv k speváckym hviezdam Karlovi Gottovi a Dare Rolins. Zbierajú a vymieňajú si výstrižky z bulvárnych časopisov, nacvičujú spoločne pesničky z repertoáru svojich idolov a prepožičiavajú si ich identity, pod ktorými ich už poznajú príbuzní aj susedia. Jedného dňa sa rozhodnú, že pre nich naspievajú obľúbený hit Zvonky šťastia a spolu s vlastným videoklipom im ho pošlú na DVD. Týmto projektom ich sprevádzajú dokumentaristi Marek Šulík a Jana Bučka.

23:30 Dôvernosti (Towelhead), USA, 2007 (ČT Art)
Vojna v Perzskom zálive prinúti matku 13-ročnej Džazairy, aby dcéru poslala k exmanželovi do amerického Houstonu. Dospievajúca dievčina zažíva kultúrny šok. Neustále však balansuje na hrane medzi sparťanskou výchovou svojho otca, ktorý ju chce ochrániť pred svetom dospelých so všetkým, čo k nemu patrí, a objavovaním vlastnej sexuality. Zakázané ovocie však chutí najlepšie a Džazaira ako zaujímavý objekt mužského oka si razí vlastnú cestu.

TV tipy 7.4. - 12.4. 2015 TV tipy 7.4. - 12.4. 2015 TV tipy 7.4. - 12.4. 2015


8.4.
Streda

20:15 Minority Report, USA, 2002 (Dajto)
Akčné sci-fi Stevena Spielberga nás zavedie do roku 2054. V hlavnom meste USA neexistuje kriminalita vďaka trojici jasnovidcom, ktorí dokážu vopred odhaliť možných páchateľov zločinu. Čoskoro sa však ukáže, že dokonalý systém má trhliny. Na vlastnej koži sa o tom presvedčí veliteľ elitnej jednotky ministerstva spravodlivosti John Anderton (Tom Cruise). Osobná tragédia ho vždy motivovala neochvejne veriť v premyslený systém a o svojej práci nikdy nezapochyboval, až kým sa sám nestal podozrivým.

21:10 Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom), USA, 2012 (Barrandov)
Snímka režiséra s neopakovateľným rukopisom Wesa Andersona získala nomináciu na Oscara. V tlmených retro farbách nás režisér vezme na pobrežie Nového Anglicka, kde Sam a Suzy prežívajú svoju prvú lásku i útek od rodiny. Outsideri, ktorí sa nikdy nevedeli a nechceli začleniť, uzavrú dohodu a pripravia veľkolepý plán. Ich zmiznutie obráti život pokojného mestečka hore nohami a všetci sa vydajú po ich stopách.

TV tipy 7.4. - 12.4. 2015 TV tipy 7.4. - 12.4. 2015 TV tipy 7.4. - 12.4. 2015


9.4.
Štvrtok

21:30 Zatajené dopisy, ČR, 2015 (ČT2)
Staré krivdy vyplávajú na povrch, nádherné spomienky zostávajú. Unikátne pátranie po stopách experimentu, ktorý pomáhal i škodil. Květušínska škola mieru fungovala v 50. rokoch vo vojenskom priestore Boletice. Išlo o unikátny experiment, ktorý mal overiť, či sú rómske deti kultivovateľné a môžu sa zaradiť do vzdelávacieho systému. Dokument sleduje vnučku vtedajších žiakov pátrajúcu po histórii školy.

21:55 Ukradnutá hranica, ČR, 1947 (Dvojka)
Dramatický príbeh krušnohorského pohraničia sa odohráva na jeseň roku 1938, keď medzi českým a nemeckým obyvateľstvom dochádzalo k otvoreným konfliktom, čo kruto zasiahli nielen do života národnostne rozdelených susedov, ale aj do zmiešaných rodín. S odstúpením pohraničia sa mnohí českí obyvatelia malej dediny nezmierili a bojovali s provokujúcimi henleinovcami.

TV tipy 7.4. - 12.4. 2015 TV tipy 7.4. - 12.4. 2015 TV tipy 7.4. - 12.4. 2015


10.4.
Piatok

22:15 13 Tzameti, Francúzsko, 2005 (Dvojka)
Vo francúzskom trileri sa ocitlo trinásť hráčov v kruhu smrti. Uprostred nich sa vyníma mladík Sebastien, ktorý túži zarobiť veľký balík peňazí. Vstúpi do podivného sveta za zatvorenými dverami pripomínajúceho nočnú moru. Hrá sa tu totiž zvrátená hra o život. Čiernobiela snímka pripomína rané filmy Roberta Bressona a Wima Wendersa.

22:15 Smuteční slavnost, ČR, 1969 (ČT Art)
Nie je pohreb ako pohreb. Niektorého sa mocní veľmi obávali. Jedna z vrcholných snímok českej kinematografie v réžii Zdeňka Sirového dlho pobývala v trezore. Adaptácia románu Evy Kantůrkovej sa stala nepohodlnou pre pravdivé zobrazenie doby a jej predstaviteľov. Baladicky ladený príbeh vykresľuje osudy sedliaka, ktorý sa vzoprel kolektivizácii a musel sa odsťahovať z rodnej dediny. Ešte nebezpečnejší bol však pre režim mŕtvy.

22:20 Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men), USA, 2007 (Jednotka)
Llewelyn Moss na poľovačke náhodou narazil na následky vyrovnávanie účtov medzi drogovými zločincami. Medzi mŕtvymi telami ležali dva milióny dolárov. Moss neodolal pokušeniu, nález si privlastnil a rozpútal tak na zúrivú štvanicu, v ktorej sa do úlohy lovnej zveri dostal on sám. Na stope mu je psychopatický profesionálny vrah, ktorý sa nezastaví pred ničím. Krvavá snímka s nemilosrdným záporákom Bardemom získala 4 Oscary (film, réžia - Coenovci, adaptovaný scenár - Coenovci, herec vo vedľajšej role – Javier Bardem).

TV tipy 7.4. - 12.4. 2015 TV tipy 7.4. - 12.4. 2015 TV tipy 7.4. - 12.4. 2015


11.4.
Sobota

20:30 Nič nás nerozdelí (Lo imposible), Španielsko, USA, 2012 (Joj)
Katastrofická dráma Juana Antonia Bayonu (Sirotinec) zachytáva skutočný príbeh americkej rodiny, ktorá prežila úder ničivej cunami v Thajsku. Vianoce trávené v luxusnej ázijskej destinácii sa zmenia na peklo a katastrofa rodinu rozdelí. Naomi Watts a Ewan McGregor v úlohe rodičov troch synov musia odrazu čeliť nástrahám devastácie a podlomeného zdravia, pri čom sa pokúsia takmer o nemožné – nájsť k sebe cestu.

21:45 Maratónci (Maratonci trce pocasni krug), Juhoslávia, 1982 (Dvojka)
Čierna komédia o piatich generáciách mužov rodiny Topalovcov, ktorá vlastní prosperujúcu pohrebnú službu, sa odohráva v medzivojnovom období v malom meste na Balkáne. Najmladší predstaviteľ rodiny Mirko sa bráni rodinnej tradícii a svoj život si nepredstavuje ako život "funebráka", v čom ho podporuje jeho priateľka Kristína. Kristínin otec dodáva Topalovcom truhly a zacíti, že rodinná spriaznenosť by mu mohla priniesť i obchodné výhody. Medzi dvoma rodinami sa tak strhne konflikt, ktorého obeťou je práve Mirko. Sklamaný láskou i najlepším priateľom spácha v afekte vraždu. Po návrate domov je rodinou nadšene prijatý ako jej nová hlava i šéf rodinného podniku a oslavovaný za svoju bezočivosť, surovosť a silu.

22:15 Sunshine, GB, USA, 2007 (Plus)
Slnko vyhasína a na Zemi vládne solárna zima. Život na modrej planéte môže zachrániť jedine
8-členná posádka kozmickej lode Icarus 2, ktorá má za úlohu odpáliť na Slnku jadrovú nálož, aby ho opäť prebrala k životu. S vedomím, že ich predchodca Icarus 1 z neznámych príčin zlyhal a nesplnil svoju misiu sa vydajú na cestu k umierajúcej hviezde, aby za každú cenu odvrátili katastrofu. Netušia, akým prekážkam budú musieť čeliť. Cieľ je jasný - odpáliť bombu a nebrať ohľad na ničí život, ani na ten vlastný. Danny Boyle sa vo veľkej miere inšpiroval Kubrickovou snímkou 2001: Vesmírna odysea a Tarkovského Solaris. Strihová skladba je prispôsobená dobe a dlhé meditatívne zábery tu však divák nenájde. Filmu nemožno uprieť vysokú výtvarnú kvalitu. Režisér Trainspottingu nenechal odbornosť snímky na náhodu a všetko, čo súvisí s možnou katastrofou i efektmi, konzultoval s vedcami z NASA.

22:40 Muž v ohni (Man on Fire), USA, GB, 2004 (Joj)
Tajomstvá minulosti a výčitky svedomia privedú bývalého agenta Johna Creasyho do Mexika, kde získa prácu osobného strážcu 9-ročnej Pity. Medzi dcérou miestneho automobilového magnáta a Američanky a navonok drsným bodygardom sa po krátkom čase vyvinie silné puto. Keď však Pitu napriek jeho ostražitosti unesú, Creasy neváha a vyhlási gangu vojnu. Pátranie mu pripraví nejedno šokujúce prekvapenie. Neohrozený Denzel Washington v napínavom akčnom trileri Tonyho Scotta.

23:05 Sama v Afrike (White Material), Francúzsko, Kamerun, 2009 (ČT Art)
Maria, biela majiteľka kávovej plantáže v bezmennej africkej krajine, sa odrazu ocitne v epicentre vojnového besnenia. Občianska vojna ju chce pripraviť nielen o zdroj obživy, ale chce ju vyštvať aj z krajiny, ktorú považuje za svoj domov. Odvaha, no i obrovská dávka tvrdohlavosti jej nedovoľujú, aby sa len tak ľahko vzdala a všetko opustila. Ušľachtilá tvár predurčila Isabelle Huppert hrať úlohy silných žien riešiacich problémy s chladnou hlavou zdanlivo bez emócií. I tentoraz jej dala režisérka Claire Denis príležitosť zaujať svoj neomylný postoj a popasovať sa s odvahou postavy s talentom jej vlastným.




12.4.
Nedeľa

20:20 Až do mesta Aš, SR, ČR, 2012 (ČT Art)
Príbeh Dorotky z východného Slovenska, ktorá sa vplyvom vlastných životných rozhodnutí konfrontuje s realitou v najzápadnejšom kúte Čiech. Plná odhodlania a naivných dievčenských predstáv o novom živote nastupuje ako šička do malej továrne na česko-nemeckom pohraničí, v meste Aš. Sem sa zbiehajú z oboch strán ľudia, ktorí niečo hľadajú. Dievčatá, ktoré prichádzajú robiť šičky do továrne si chcú zabezpečiť dôstojný život a relatívne majetní Nemci lacnú zábavu. Všetko sa to mieša v akomsi Babylone jazykov a hodnôt, v ktorom sa búrajú prirodzené ľudské zábrany.

22:50 Rocky, USA, 1976 (Plus)
Sylvester Stallone v slávnej boxerskej dráme, ktorá odštartovala jeho hviezdnu kariéru. K príbehu outsideru, čo sa dostal medzi špičku, napísal aj scenár. V tom čase ešte netušil, že snímka bude mať obrovský divácky úspech a dočká sa ďalších piatich pokračovaní. Rocky Balboa a Apollo Creed povstanú proti sebe v zápase, ktorý rozhodne o budúcnosti neúspešného talianskeho imigranta.


autor Barbora Bačíková 7.4.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.