TV TIPY 1.4. - 5.4. 2015

TV TIPY 1.4. - 5.4. 2015

VOD recenzia



1.4.
Streda

20:00 Romaria, SR, 2013 (Dvojka)
Dokument prináša pohľad do dvoch, teritoriálne i kultúrne vzdialených miest - predmestia Lisabonu a malej juhoslovenskej obce Svätý Peter. V oboch spoločnosť dokázala nájsť zárodky fungujúceho modelu spolužitia s členmi problematickej minority. V Portugalsku s černochmi , ktorí sa sem prisťahovali z bývalých kolónií a vo  Svätom Petri s neprispôsobivými Rómami. V oboch mestách majú už vyše desaťročné skúsenosti. Cesta, po ktorej hlavní protagonisti zmien vykročili, je viac než inšpiratívna. Film rámcuje púť Rómov k rómskej svätici, svätej Sáre v juhofrancúzskom prístavnom mestečku Stes Maries-de-la Mer.

20:20 Krvavé pobrežie (Chi bi), Čína, 2008 (Jednotka)
Historický veľkofilm s megavýpravou pod režijným vedením Johna Woo diváka prenesie do Číny roku 208. V období, keď krajine vládol jeden cisár, Čína bola rozdrobená a jednotlivé štáty proti sebe neustále bojovali. Západ ovládal ambiciózny premiér Cao Cao, ktorý cisára využíval. Jeho cieľom bolo zničiť všetky kráľovstvá a seba vyhlásiť za jediného vládcu zjednotenej Číny. Naráža však na odpor dvojice vojvodcov, ktorí odhalili jeho nekalé plány. Liu Bei a Sun Quan musia vymyslieť stratégiu, čo mocichtivého Caoa položí na lopatky. Rozhodujúca bitka sa blíži.

21:05 Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting), USA, 1997 (Barrandov)
Oscarová dráma Gusa Van Santa podľa scenára Matta Damona a Bena Afflecka vykresľuje príbeh mladého matematického génia a zároveň povaľača bez vízie do budúcnosti Willa Huntinga. Negatívne dôsledky jeho sociálneho zázemia ho postavili na okraj spoločnosti. Jedného dňa sa však môže všetko zmeniť. Keď ako upratovač na univerzite na tabuli vyrieši zložitý matematický rébus, vzbudí nadšenie vedeckých kapacít. Jeho nadanie tak nezostane nepovšimnuté, no je len na Willovi, či ho chce ďalej rozvíjať a dať doterajšiemu spôsobu života zbohom.


2.4.
Štvrtok

18:55 Blue Valentine, USA, 2010 (Film+)
Michelle Williams a Ryan Gosling excelujú v dramatickej snímke o nájdenej a stratenej láske dvojice, ktorá čelí vzťahovým a citovým problémom. Nesúlad vyvierajúci s rozdielnych pováh a životných priorít vyústi do konfliktov. Dojímavý, hlboko sa zarývajúci portrét vzťahu nenechá chladným vnímavého diváka a prenesie naňho pocity intímneho vykreslenia súžitia manželov na pokraji krízy. Detailná sonda plná ľudskosti a partnerských nuáns si vyslúžila množstvo filmových ocenení a režisér Derek Cianfrance si aj vďaka tomuto filmu získava renomé zásadného tvorcu.


3.4.
Piatok

13:05 Ježiš Nazaretský (Jesus of Nazareth), Taliansko, GB, 1977 (Jednotka)
Veľkonočné sviatky prinášajú na obrazovky mnohé z filmom o Ježišovi Kristovi. Zeffirelliho snímka však patrí k tomu najlepšiemu a hoci ju mnohí považujú za preestetizovanú, nesie kvality výrazného a sugestívneho spracovania o kresťanskom spasiteľovi. Stojí v ostrom protiklade voči Gibsonovmu Umučeniu Krista práve vďaka zjemnenému charakteru nedrásajúcemu nervy ani žalúdok. Robert Powell , herec v hlavnej úlohe takisto prispel k nesmrteľnosti diela. Pôvodne mal hrať Judáša, no v momente, keď ho Zeffirelli zbadal, jeho pohľad ho omráčil a on vedel, že našiel svojho Krista.

20:20 Liečiteľ (The Physician), Nemecko, 2013 (Jednotka)
Dobrodružná dráma z čias temného stredoveku sa zameriava na v tom čase neperspektívne povolanie liečiteľa. Poznatky z antickej medicíny upadli do zabudnutia a zopár odvážlivcov muselo bojovať s mýtmi stredovekej liečenia. Potulní ránhojiči predstavovali jedinú zdravotnícku pomoc v časoch, keď zápal slepého čreva bol smrteľnou chorobou. Mladý Rob sa rozhodne vzdelávať v liečiteľstve, no európske pomery mu nestačia. Odcestuje do ďalekej Perzie, aby sa vzdelával v lekárskej škole slávneho Avicennu. Pre svoju ambíciu je nútený zaprieť vierovyznanie. Výpravný film je adaptáciou rovnomenného románu Noaha Gordona.

21:40 Billy Elliot, GB, Francúzsko, 2000 (ČT2)
11-ročný Billy vhupne z boxerského ringu rovno medzi baletky. Hoci jeho otec má celkom iné predstavy o svojom synovi, Billy nezaprie jemnocit a svoje nadanie rozvinie uprostred tanečných sál. Musí sa však popasovať nielen s otcovou nevôľou, ale i s ťažkými sociálnymi podmienkami, v akých sa jeho rodina bez matky ocitla. V pozadí sociálnej drámy Stephena Daldryho (Hodiny, Predčítač) rezonuje kritika politiky železnej lady, ktorá v tom čase strpčila život sociálne slabším skupinám. Neustále štrajky a stávky doliehali aj na život Billyho otca – baníka, ktorý sa musel rozhodnúť medzi lojalitou voči kolegom a synovou budúcnosťou. Dojímavý príbeh si vyslúžil tri nominácie na Oscara (réžia, herečka vo vedľajšej role – Julie Walters, scenár – Lee Hall).

22:45 Ostrov, Rusko, 2006 (Dvojka)
Silný príbeh muža, ktorý sa snaží odčiniť svoj hriech. Vstúpi do kláštora a činí pokánie. Čoskoro v sebe objaví liečiteľské schopnosti a začne pomáhať druhým, pričom vnútorná ťažoba hriechu z minulosti ho stále prenasleduje. Keď sa už zdá, že mních našiel svoj pokoj v ústraní, minulosť sa znova prihlási o slovo. Nečakaná návšteva mu opäť nastaví zrkadlo.

22:20 Hoří, má panenko, ČR, SR, Taliansko, 1967 (ČT1)
Posledný film, ktorý Miloš Forman nakrútil na rodnej hrude pred emigráciou do USA, získal nomináciu na Oscara za cudzojazyčný film. Prvý Formanov farebný film tvorcovia obsadili nehercami známymi z Formanových predchádzajúcich filmov. Snímka predstavuje modelový prieskum českého malomeštiactva a zvýrazňuje krčmové vzťahy, prázdne hlavy, dlhé prsty a plytké svedomie na pozadí hasičského plesu. V karikovaní a pranierovaní českej národnej povahy sú Forman a kameraman Miroslav Ondříček neľútostní a nekompromisní. 

22:35 Chata v horách (The Cabin in the Woods), USA, 2012 (Nova Cinema)
Fanúšikovia hororu by určite nemali prehliadnuť titul Drewa Godarda, ktorý sa síce nedostal do kinodistribúcie, no festivaloví návštevníci nešetrili slovami chvály. Žánrová zmes všetkého, čo sme už videli, no o zážitok sa postaralo nekonvenčné prepájanie udalostí a myšlienok. Film, čo žánrové šablóny dokázal obohatiť novými významami, nedá ani na chvíľu vydýchnuť a zároveň zabaví. Sigorney Weaver je už len čerešničkou. Distribučný text trefne vystihuje, o čo v tomto filme ide.


4.4.
Sobota

22:10 Americký gangster (American Gangster), USA, 2007 (Plus)
Atmosféra vojny vo Vietname doľahla na Ameriku ako ťažký balvan. Vojaci sa z ázijských bojísk vracali buď v čiernych vreciach, alebo závislí od drog a túto svoju „záľubu“ začali šíriť aj medzi verejnosťou rýchlosťou lavíny. Obchodu s drogami sa rýchlo chopili mafiánske klany a začali korumpovať policajný zbor. V tomto ovzduší povstane čierna hviezda podsvetia Frank Lucas. Proti nemu zase povstane silný súper z opačnej strany – detektív Richie Roberts. Denzel Washington a Russell Crowe v napínavom filme Ridleyho Scotta.

21:40 Izba s vyhliadkou (A Room with a View), GB, 1985 (ČT2)
Mladá dáma Lucy sa v Taliansku roku 1907 zoznámi s Angličanom Georgeom Emersonom. Kým však ich vzájomné očarenie prerastie do niečoho hlbšieho, jej gardedáma ju odvezie domov. Tu ju čaká zasnúbenie s nudným, ale spoločensky zaisteným mužom. A Lucy by určite skončila v nešťastnom manželstve, keby sa v susedstve neusadili otec a syn Emersonovci. Mladá Helena Bonham Carter v romanci Jamesa Ivoryho ocenenej tromi Oscarmi (adaptovaný scenár, výprava, kostýmy) z ôsmich nominácií.

22:15 Prelet nad kukučím hniezdom (One Flew over the Cuckoo´s Nest), USA, 1975 (ČT1)
Kultová snímka Miloša Formana sa nezmazateľne zapísala do duší filmových nadšencov a v mnohých rebríčkoch obľúbenosti sa vyníma na popredných priečkach. Jeho prínos ocenili aj akademici a dopriali jej päť Oscarov z ôsmich nominácii. Ocenenie získal i Jack Nicholson, ktorý sa stal tvárou vzdoru proti neslobode. Nadčasová adaptácia bestselleru Kena Keseyho mrazí aj vďaka diabolskej sestre Ratchedovej v podaní Louise Fletcher.

22:40 Hellboy: Zlatá armáda (Hellboy 2: The Golden Army), USA, Nemecko, 2008 (Joj)
Guilermo del Toro potešil svojich fanúšikov i milovníkov pekelníka s dobrými úmyslami, keď ho znova priviedol na svet v ďalšom pokračovaní. Hellboy je dospelejší, rafinovanejší a stále rovnako miluje svoje mačičky, cigary a, samozrejme, ohnivú Liz. Opäť sa pustí do boja so zlom, aby zachránil ľudstvo. Syn vládca podsvetia sa totiž chystá oživiť Zlatú armádu, ktorá by v momente zdecimovala svet.


5.4.
Nedeľa

20:15 Deti moje (The Descendants), USA, 2011 (Prima Love)
Najlepší adaptovaný scenár roku 2011 rozohráva príbeh otca, ktorý má pred sebou neľahkú úlohu. Doposiaľ väčšina starostlivosti o deti prináležala jeho manželke, no teraz žena leží v kóme a on má čo robiť, aby to všetko ustál. 17-ročná revoltujúca Alexandra a 10-ročná Scottie mu dajú pocítiť, že rodičovská opatera nie je med lízať. Matt sa dozvie i šokujúcu správu o manželkinej nevere, podujme sa nájsť jej milenca a začať skladať úlomky jej utajovaného života. Na ceste ho sprevádzajú aj ratolesti a konečne ako pravý otec má šancu preniknúť do duše ich rodiny. George Clooney netradične v úlohe muža so starosťami bežného smrteľníka.

21:00 Blízko od seba (August: Osage County), USA, 2013 (Dvojka)
Dráma plná hereckých hviezd na čele s Meryl Streep vykresľuje rodinu, ktorá má pred sebou dlhú cestu k zblíženiu a pochopeniu. Westonovci sa po dlhom čase opäť schádzajú v rodnom dome v Oklahome. Smrť otca, umelca a alkoholika, ktorý spáchal samovraždu, ich prinúti prísť na miesto, z ktorého vždy unikali. Dôvodom bola vždy cynická a konfliktná matka Violet, neustále vyvolávajúca hádky. Inak tomu nebude ani tentoraz. Predlohou snímky o zložitých rodinných vzťahoch sa stala divadelná hra Tracyho Lettsa.

21:55 Valmont, Francúzsko, USA, 1989 (ČT1)
Podľa románovej predlohy Choderlosa de Laclosa Nebezpečné známosti napísal Miloš Forman spoločne so Jeanom-Claudom Carrièrom scenár, aby ho český rodák aj sfilmoval. Snímka zostala v čase uvedenia neprávom nepovšimnutá. Rok pred tým totiž Stephen Frears sfilmoval rovnakú predlohu s Johnom Malkovichom a tá Formanovu verziu odsunula na vedľajšiu koľaj pre zlé načasovanie opätovnej adaptácie. Nič sa však nemení na tom, že snímka s Colinom Firthom a Annette Bening má rovnakú hodnotu ako jej predchodkyňa.

23:25 Imaginárne lásky (Les amours imaginaires), Kanada, 2010 (ČT Art)
Kanadský úkaz Xavier Dolan neúnavne dobíja srdcia filmových fanúšikov. Po debute Zabil som svoju matku prišiel s Imaginárnymi láskami, aby tento rok potvrdil snímkou Mami svoj status výnimočnosti. Mladý autorský režisér buduje svoj rukopis na intenzívnych vzťahových drámach. Imaginárne lásky sa točia okolo ľúbostného trojuholníka, do ktorého spadnú dvaja blízki priatelia a stanú sa z nich rivali. Marie a Francis (Xavier Dolan) sa zamilujú do Nicolasa a ich doposiaľ neotrasiteľné kamarátstvo získa trhliny.


autor Barbora Bačíková 1.4.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.