TV TIPY 16.2. - 22.2. 2015

TV TIPY 16.2. - 22.2. 2015

článok



16.2.
Pondelok

22:00 Predstav si (Imagine), Poľsko, Portugalsko, Francúzsko, GB, 2012 (Dvojka)
Do školy pre zrakovo postihnuté deti a mládež v Lisabone prichádza lektor Ian, ktorý tu začína vyučovať priestorovú orientáciu. Snaží sa najmä o to, aby pomohol svojim žiakom získať viac sebavedomia a samostatnosti. Jeho metódy sú však nielen nekonvenčné, ale aj nebezpečné. Vychádzajú totiž z echolokácie a od začiatku ich sprevádza značná nedôvera, ktorú postupne vystrieda zvedavosť. Čoskoro si získa rešpekt študentov, ktorí sa pod jeho vedením odvážia vymeniť bezpečné prostredie kliniky za pulzujúce ulice metropoly.

23:15 Mladé levy (The Young Lions), USA, 1958 (ČT2)
Snímka nominovaná na tri Oscary (kamera, hudba, zvuk) je nakrútená podľa predlohy Irwina Shawa. Vojnová dráma sa zameriava na obe strany frontu - nemecké i spojenecké a v centre deja stoja osobné útrapy hrdinov zo znepriatelených strán. Jednu z hlavných postáv stvárnil Marlon Brando v úlohe nemeckého dôstojníka, ktorý vždy veril nacistickej ideológii a veľkej budúcnosti nemeckého národa. Vo vojnovom besnení však čoskoro odhalí pravú tvár neľudského režimu. V tom čase v Amerike narukujú židovský mladík Noah a divadelný umelec Michael. Všetci traja muži prejdú krutosťami vojny, aby sa na jej konci ich osudy spojili.

23:40 Telefónna búdka (Phone Booth), USA, 2002 (Joj)
Strhujúci príbeh Joela Schumachera podľa scenára Larryho Cohena sa prekvapivo odohráva v telefónnej búdke, ktorá sa stala ústredným bodom celej snímky. Colin Farrel v úlohe arogantného manažéra Stua čelí nebezpečnému psychopatovi, ktorý ho má na muške. Stu volá svojej milenke z telefónnej búdky, aby sa neprezradil pred manželkou, ktorá mu kontroluje mobil. Po jednom z takýchto telefonátov zazvoní v búdke telefón. Hlas v ňom Stua varuje, že pokiaľ zavesí, zastrelí ho. Červené svetielko na čele je dôkazom toho, že to myslí vážne.


17.2.
Utorok

22:05 Adelheid, ČR, 1969 (ČT2)
Snímka Františka Vláčila o časoch, ktoré nepriali láske ani súcitu, sa odohráva v česko-nemeckom pohraničí tesne po druhej svetovej vojne. Viktor Chotovický, príslušník zahraničného odboja, sa vracia do pohraničia, aby spravoval znárodnený majetok. Ubytuje sa v dome, kde žije dcéra bývalého majiteľa továrne. Mlčanlivé nemecké dievča Adelheid čaká na odsun. V hlavných úlohách sa zaskveli Petr Čepek a Emma Černá.

23:15 Mliečna cesta (La voie lactée), Francúzsko, Nemecko, Taliansko, 1968 (ČT Art)
Dielo, ktoré dopĺňa cyklus Buñuelovych filmov - Nazarín, Viridiana, Šimon na púšti - venovaný témam dotýkajúcim sa náboženských otázok. Buñuel do tohto filmu vkladá rozpravy o šiestich základných cirkevných dogmách a ich heretických degradáciách. V snímke sa o dogmách diskutuje v málo prehľadných útržkovitých dialógoch, zámernom znejasnení, ktorým sa demonštruje, že tu nejde o detailné porozumenie, ale o sarkastický, vopred hotový súd nad úlohou náboženskej dogmatiky v európskych dejinách. Svet dogmy však zároveň dostáva šancu odkryť aj svoju príťažlivú a v Buñuelovom rúhavom pohľade poeticky humornú kvalitu.

TV tipy 16.2. - 22.2. 2015 TV tipy 16.2. - 22.2. 2015 TV tipy 16.2. - 22.2. 2015


18.2.
Streda

23:10 ... a bude hůř, ČR, 2007 (ČT2)
Petr Nikolaev nakrútil podľa kultového románu českého undergroundového spisovateľa Jana Pelca čiernobielu snímku, ktorej príbeh sa odohráva v 70. rokoch v jednom nemenovanom severočeskom meste. K partii máničiek sa vracia mladík Olin. Pre pokus o samovraždu musel rok stráviť v psychiatrickej liečebni. Opäť začne spoločne s kamarátom Špinom organizovať divoké žúry a stane sa tŕňom v oku miestnej polície.


19.2.
Štvrtok

20:20 Všetky rána sveta (Tous les matins du monde), Francúzsko, 1992 (ČT Art)
Dojímavá, podmanivá, oduševnená a mnoho ďalších superlatív si zaslúži hudba francúzskeho violistu Sainte-Colomba, ktorý žil v 17. storočí. Dátum jeho narodenia nikto nepozná rovnako ako deň úmrtia. Najcennejšia z jeho hudobného dedičstva je zbierka skladieb pre violu. Snímka zachytáva to obdobie jeho života, keď prežíval bolesť spôsobenú predčasnou smrťou jeho milovanej manželky. Guillaume Depardieu a Gérard Depardieu v hlavných úlohách v snímke o barokovom skladateľovi ocenenej siedmimi Cézarmi.

21:50 Prekliaty ostrov (Shutter Island), USA, 2010 (Nova Cinema)
Martin Scorsese nakrútil podľa knihy Dennisa Lehanea snímku, ktorá mnohých odrovnala. Hoci samotný nápad nie je až taký originálny, atmosférou a neustálymi zvratmi diváka neustále drží v napätí a prekvapovať stíha takmer v každej scéne. Pohrávanie sa s mysľou diváka ako i s hlavným hrdinom vedie k šokujúcim odhaleniam. Autor predlohy, ktorý zaujal už knihami ako Tajomná rieka či Zbohom, baby (takisto sa dočkali filmových spracovaní), je na nečakané zvraty naozaj odborník. Scorsese už veľa práce nemal, no vedenie skúseného režiséra bolo pri takomto ambicióznom projekte nevyhnutné.

TV tipy 16.2. - 22.2. 2015 TV tipy 16.2. - 22.2. 2015 TV tipy 16.2. - 22.2. 2015


20.2.
Piatok

21:55 Majster (The Master), USA, 2012 (Dvojka)
Autorský režisér Paul Thomas Anderson (Hriešne noci, Magnólia, Čierna krv) snímky nominovanej na tri Oscary sa voľne inšpiroval postavou zakladateľa scientológie L. Rona Hubbarda. Zvrátený demagóg očarí mladého Freddieho, ktorý trpí následkom tráum z vojny. Prepadá sa čoraz hlbšie a nedokáže sa zaradiť do spoločnosti. Po stretnutí s charizmatickým Lancasterom Doddom začne prehodnocovať svoj doterajší život. Dodd sa ujme jeho liečby a očakáva, že sa stane oddaným stúpencom jeho učenia.

22:00 Leon, Francúzsko, 1994 (Jednotka)
Nezabudnuteľný príbeh profesionálneho zabijaka a 12-ročného dievčaťa patrí spolu s Magickou hlbočinou a Brutálnou Nikitou k najlepším kúskom z tvorby Luca Bessona. Z Leona a Mathildy sa stane dvojka po tom, čo Mathilde vyvraždí rodinu banda vrahov na čele so skorumpovaným policajtom v podaní výborného Garyho Oldmana. Dievčina sa nedokáže vyrovnať s údelom osudu a túži po odplate. Preto požiada suseda Leona, aby ju naučil všetko, čo vie, a ona mohla vykonať spravodlivosť.

23:00 Most cez rieku Kwai (The Bridge on the River Kwai), GB, USA, 1957 (Dajto)
Snímka nakrútená podľa rovnomenného románu získala z ôsmich nominácií sedem Oscarov (film, herec, réžia, adaptovaný scenár, kamera, strih, hudba). Anglický režisér David Lean (Lawrence z Arábie, Doktor Živago) zvečnil nezabudnuteľný príbeh z japonského zajateckého tábora, ktorého obyvatelia stavajú most. Ten má spojiť Bangkok s Rangúnom, no deadline sa blíži a oni nestíhajú. Veliteľ Britov, plukovník Nicholson, sa rozhodne ukázať Japoncom, ako sa to robí, a čoskoro postavia úžasné dielo, na ktoré sú právom pyšní. Medzitým z tábora utiekol Američan Shears a vracia sa so spojencami, aby vyhodil most do vzduchu. Čo na to plukovník Nicholson?


21.2.
Sobota

21:30 Dvanásť stoličiek (12 stuľjev), Rusko, 1971 (Dvojka)
V období 20. rokov v Rusku sa dvojica spoločníkov Ostap a Hyppolit vydá na dobrodružnú cestu plnú zmätkov, aby našli jednu z 12 stoličiek, v ktorej jej bývalá majiteľka ukryla briliantový poklad. Pravý kus nábytku im však stále uniká a vždy vo chvíli, keď sa im zdá, že už majú poklad na dosah, sa všetko zamotá a oni sú znova tam, kde boli na začiatku. Púť za pokladom im skomplikuje konkurencia, ktorá sa pokúsi jedného zo spoločníkov zlikvidovať. Adaptácia známeho satirického románu Iľju Iľfa a Jevgenija Petrova režiséra Leonida Gajdaja je považovaná za najlepšie spracovanie predlohy.

21:40 Lovec jeleňov (The Deer Hunter), USA, 1978 (ČT)
Snímka Michaela Cimina ocenená piatimi Oscarmi (film, réžia, herec vo vedľajšej role - Christopher Walken, zvuk, strih) v hlavnej úlohe s Meryl Streep a Robertom de Nirom využíva mnohé motívy z románu E. M. Remarqua Traja kamaráti, nie je však jej adaptáciou. Drsný príbeh troch priateľov z pensylvánskych oceliarní, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú, že odídu do Vietnamu bojovať za vlasť, je len ďalším dôkazom o strate vojnových ilúzií. Trojica mužov okúsi pachuť boja a navždy ju poznačia kruté zážitky z prostredia vietnamskej džungle.

23:40 Iba ďalšia love story (Kærlighed på film), Dánsko, 2007 (ČT Art)
Jonas žije na predmestí Kodane s manželkou a dvoma deťmi zdanlivo pokojným a jednotvárnym životom. Jedného dňa však dôjde v jeho živote k nečakanému zvratu, keď sa stane účastníkom a zrejme i vinníkom dopravnej nehody, pri ktorej sa vážne zraní mladá žena Julia. Žena stratí pamäť a v nemocnici si Jonasa zmýlia s Juliiným priateľom. Mladý muž sa rozhodne prijať novú identitu, pričom sa mu otvorí svet nových možností. Svoj život tak začne stavať na fantázii a falošných snoch.

TV tipy 16.2. - 22.2. 2015 TV tipy 16.2. - 22.2. 2015 TV tipy 16.2. - 22.2. 2015


22.2.
Nedeľa

20:00 Pojedeme k moři, ČR, 2014 (ČT1)
Nečakané prekvapenie pripravil pre divákov mladý herec Jiří Mádl, ktorý sa netají svojimi režijnými ambíciami. Jeho celovečerný debut disponuje kvalitami skúseného filmára s jasnou koncepčnou predstavou a neošúchaným jemným humorom. Rodinná komédia nesie autobiografické črty autora scenára a režiséra Mádla a zachytáva obdobie života 11-ročného chlapca, ktorý sa túži stať filmárom. Keď dostane k narodeninám kameru, pustí sa do svojej vysnívanej práce. Jeho prvý film bude o rodine a kamarátoch. Netuší, že kamera začne odhaľovať aj nepríjemné momenty a čoskoro narazí na rodinné tajomstvo, ktoré má hlbšie korene, ako sa zdá.

22:50 Sprisahanie (Conspiracy Theory), USA, 1997 (Nova)
Newyorský taxikár Jerry Fletcher je čudák, ktorý každému pasažierovi rozpráva o sprisahaniach, následkom ktorých je vystavený nebezpečenstvu. Ide tým na nervy nielen ľuďom, ktorí ho vidia prvýkrát v živote, ale aj právničke Alice Suttonovej. Tá síce Jerryho rozprávanie o dôkazoch zhovievavo vypočuje, ale takisto mu neverí. Jerry neunikne tajomnému doktorovi Jonasovi, a tak Alice presvedčí, že nie je blázon, ale obeť divných doktorových pokusov s ľudskými mozgami.


autor Barbora Bačíková 16.2.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.