TV TIPY 9.2. - 15.2. 2015

TV TIPY 9.2. - 15.2. 2015

VOD recenzia



9.2.
Pondelok

21:50 Akumulátor 1, ČR, 1994 (ČT2)
Divácky najúspešnejší film roka Jana Svěráka získal množstvo ocenení, medzi nimi Českého leva za strih a v Benátkach zvíťazil v súťaži Týždeň kritiky. Prvý český film, ktorý využíva počítačové triky, pozýva do sveta za televíznou obrazovkou, kde sa to hemží ľudskými obrazmi žijúcimi z našej energie. Olda je jednou z obetí, ktorá prišla o všetku silu. Posilnený energiou zo stromov a láskou berie ovládač a podľa vzoru amerických akčných hrdinov sa púšťa do boja s neporaziteľnou hydrou.

23:35 Líška púšte (The Desert Fox: The Story of Rommel), USA, 1951 (ČT2)
Maršal Erwin Rommel (1891-1944) sa preslávil ako zdatný veliteľ nemeckých jednotiek Afrikakorps. Jeho kariéru ukončila účasť na nevydarenom atentáte na Adolfa Hitlera a aj vďaka tomu sa stal pre Američanov zaujímavou postavou hodnou filmového spracovania. V čase uvedenia sa snímka stala diváckym hitom. V hlavných úlohách sa zaskveli britský herec James Mason a Jessica Tandy, neskôr známa ako slečna Daisy z Beresfordovho Oscarového filmu.


10.2.
Utorok

20:00 Honba na ponorku (The Hunt for Red October), USA, 1990 (Nova Cinema)
Snímka režiséra Johna McTiernana nakrútená podľa bestselleru Toma Clancyho je príbehom dvoch mužov, ktorí majú v rukách zodpovednosť za súdny deň. Supermoderná sovietska jadrová ponorka mieri k pobrežiu USA. Jej veliteľom je kapitán Marko Ramius (Sean Connery). Americká vláda sa obáva, že ponorka s názvom Červený október zaútočí. Analytik CIA (Alec Baldwin) má však iný názor. Myslí si, že kapitán Ramius chce emigrovať. Má však len niekoľko hodín, aby ho našiel a svoj názor dokázal. Sovietske námorné a vzdušné sily po ponorke totiž takisto pátrajú. Honba na ponorku sa začína. Oscar za strih zvukových efektov.

21:00 Všichni dobří rodáci, ČR, 1968 (ČT1)
Trezorový film Vojtěcha Jasného patrí k filmovým perlám českej kinematografie nielen vďaka vernému zobrazeniu vývoja doby od roku 1945, ale aj vďaka poetike a ideovej výstavbe. Hoci snímka pobývala v trezore, diváci si k nej dokázali nájsť cestu aj v tvrdom normalizačnom období a ocenili jej kvality. Cena za réžiu na MFF v Cannes potvrdzuje výnimočnosť diela. Príbeh obyčajných vidiečanov demonštruje, ako ľudia pod vplyvom vonkajších udalostí začali zrkadliť svoje skutočné charaktery. Malá vzorka národa zosobňuje skutočný portrét doby. Radoslav Brzobohatý prepožičal tvár mravnosti, pričom Vlastimil Brodský symbolizuje tú odvrátenú stránku etického správania.

23:05 Denník komornej (Le journal d´une femme de chambre), Fra/Tal., 1964 (ČT Art)
Filmová adaptácia románu Octava Mirabeaua sa pod vplyvom Louisa Buñuela zmenila na hlbokú, sarkasticky podfarbenú meditáciu nad márnou existenciou spoločenstva, ktorého členovia sú obeťami mystérií, predsudkov a vzájomných podvodov. Na odľahlé panstvo rodiny Rabourov-Monteilov prichádza do služby pôvabná komorná Celestine. Starý aristokrat Rabour mestskú dievčinu hneď pozve do svojej pracovne a snaží sa zvláštnym dvorením oživiť spomienky na mŕtvu manželku. Domu tvrdou rukou vládne jeho dcéra, zatrpknutá a prísna pani Monteilová, ktorej manžel nadbieha Celestine. Bystrá služobná sa na všetkom baví len do chvíle, kým sa nedozvie o hroznom zločine.

TV tipy 9.2. - 15.2. 2015 TV tipy 9.2. - 15.2. 2015 TV tipy 9.2. - 15.2. 2015


11.2.
Streda

19:55 Bude nám horúco, SR, 2010 (Dvojka)
Klimatické zmeny nie sú len svetovou špecialitou, začíname ich pociťovať aj u nás, na Slovensku. Akými zmenami prebieha počasie na našej planéte a aké zmeny nás čakajú? Je globálne otepľovanie skutočnosť, alebo len zlá prognóza? Aké sú aktuálne katastrofické scenáre vývoja klímy vo svete i u nás? Aké zmeny už Slovensko pocítilo a najmä - ako sa s nimi vyrovnávame? Na tieto otázky budú v dokumente odpovedať klimatológovia, vodohospodári, pôdoznalci, zoológovia, biológovia a ďalší vedci a odborníci, ktorým klimatické zmeny zasahujú do práce. Stav klímy na našej planéte nie je však len vecou vedeckých kapacít, svojim malým dielom ju ovplyvňujeme všetci.


12.2.
Štvrtok

20:15 Collateral, USA, 2004 (Dajto)
Pre Maxa (Jamie Foxx) už je jeho dvanásťročná práca losangeleského taxikára absolútnou rutinou. Ľudia prichádzajú a odchádzajú, ich tváre, mihajúce sa v spätnom zrkadle, si pamätá sotva do okamihu, keď za sebou zabuchnú dvere. Ale na klienta z dnešnej noci, nájomného zabijaka Vincenta (Tom Cruise), tak skoro nezabudne. Vplyvný drogový kartel sa má objaviť pred federálnym súdom a tak je treba eliminovať piatich korunných svedkov. Všetci sa vyskytujú v Los Angeles. Preto Vincent nastupuje do Maxovho taxíka, berie si ho ako rukojemníka a pre dvojicu sa začína rušná noc. Ak Max nebude spolupracovať, skončí s guľkou v hlave. Ak bude spolupracovať, stane sa komplicom. Keď sa po prvých komplikáciách stane žlté auto cieľom jednotiek L.A.P.D. a F.B.I., prežitie nesúrodej dvojice závisí od ich spolupráce.

22:10 Čeľuste (Jaws), USA, 1975 (Nova)
Kultový žraločí horor vystrelil Stevena Spielberga na vrchol a zabezpečil mu slávu a filmársku moc. Snímka okupuje mnohé rebríčky obľúbenosti a sedí na popredných priečkach najvýraznejších filmov všetkých čias. Film získal tri Oscary (hudba, strih, zvuk) a vďaka komerčného úspechu sa čoskoro dočkal ďalších dvoch pokračovaní. Príbeh mal i obrovský psychologický dopad na divákov v podobe nenávisti voči najväčším predátorom oceánov a morí a mnohí začali trpieť fóbiou zo žralokov.

22:45 Vykúpenie z väzenia (Felon), USA, 2008 (Dajto)
Wade Porter miluje svoju rodinu a má pred sebou sľubnú budúcnosť. Jedného večera sa do ich domu vláme zlodej. Aby svoju rodinu a majetok ochránil, začne ho prenasledovať. Bejzbalovou palicou ho udrie tak nešťastne, že muž zomrie. Je obvinený a usvedčený z neúmyselného zabitia a odsúdia ho na tri roky väzenia. Ocitne sa medzi zločincami najhrubšieho zrna, kde neplatí štandardná morálka a pre prežitie sa musí začať riadiť zákonmi džungle.

TV tipy 9.2. - 15.2. 2015 TV tipy 9.2. - 15.2. 2015 TV tipy 9.2. - 15.2. 2015


13.2.
Piatok

21:45 Brutálna Nikita (Nikita), Francúzsko, Taliansko, 1990 (Jednotka)
Spolu s Magickou hlbočinou a Leonom najlepší film Luca Bessona, ktorý preslávil francúzsku herečku Anne Parillaud. Tá vynikajúco stvárnila mladú narkomanku Nikitu a získala Cézara. Nikita ako jediná z páchateľov prežila prepadnutie lekárne. Odsúdia ju na doživotie, no tajná služba si ju vyberie, aby jej dala ešte jednu šancu. Jej úlohou je pracovať ako tajná agentka. To, čo sa skrýva za jej prácou, ju šokuje. Môže si vybrať z dvoch možností. Buď strávi zvyšok života za mrežami, alebo bude pre vládu vraždiť.

22:15 Pulp Fiction: Historky z podsvetia (Pulp Fiction), USA, 1994 (Prima)
Tri na prvý pohľad nesúvisiace historky z krvavého podsvetia tvoriace jeden príbeh plný štylizovaného násilia, drog, dnes už kultových dialógov a hlavne absurdných situácií a nečakaných dejových zvratov. Postmoderná analýza zvráteného života zločincov, Božej vôle, vyrovnávania si účtov, masáže nôh a prekladu názvov hamburgerov zožala obrovský celosvetový úspech ako medzi divákmi, tak aj u kritiky. Za jeden z najvýraznejších filmov 90. rokov si režisér a scenárista Quentin Tarantino (zo 7 nominácií) odniesol Oscara za najlepší scenár a nemalý úspech zožala snímka aj na prestížnych svetových filmových festivaloch v rokoch 1994 a 1995.


14.2.
Sobota

20:00 Cesta ven, ČR, 2014 (ČT2)
Filmami Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav veľkú vlnu záujmu doma i v zahraničí. Po 13 rokoch prichádza s ďalšou celovečernou snímkou Cesta ven – príbehom silnej mladej matky, ktorá sa odmieta zmieriť s nepriaznivým spoločenským statusom a snaží sa vybojovať lepší život pre sebe a svoju dcéru Sárinku. Cesta von z ťažkej situácie je lemovaná sklamaním, ale i nádejou. Odvaha a rodičovský cit pomáhajú Žanete prekonávať prekážky v podobe dlhov, mantinelov väčšinovej spoločnosti i problémov vo vlastnej komunite.

20:00 Schindlerov zoznam (Schindler´s List), USA, 1993 (Nova Cinema)
Ťažisková snímka Stevena Spielberga je i jeho osobnou témou. Film, ktorý sa vryje hlboko a nemožno spochybniť jeho kvality filmárske ani emocionálne kvality. Siedmimi Oscarmi ocenený príbeh Oskara Schindlera podľa skutočných udalostí je hlbokým príbehom jedného muža, ktorý namiesto zneužívania situácie, v akej sa židia ocitli počas druhej svetovej vojny, začal nezištne pomáhať. Namiesto hromadenia peňazí, zbieral zachránené ľudské životy.

22:10 Ukradli torzo Jupitera (On a volé la cuisse de Jupiter), Francúzsko, 1980 (ČT1)
V pokračovaní filmu Nežné kura si hneď na začiatku vezme policajná inšpektorka profesora gréčtiny. Odchádzajú na svadobnú cestu do Grécka. Zdá, že ich čakajú len antické pamiatky, slnko, more a dobré víno, ale opak je pravdou. Osudovým sa pre nich stane stretnutie s manželkou šialeného francúzskeho archeológa, pretože vďaka tejto nesúrodej manželskej dvojici majú na krku vrahov, grécku políciu a priekupníkov s umením.

0:00 Americké graffiti (American Graffiti), USA, 1973 (ČT2)
Film režiséra Georgea Lucasa zachytáva atmosféru začiatku 60. rokov minulého storočia, obraz mladej generácie a koniec jej detstva. V čase svojho uvedenia snímka zaujala prelínaním niekoľkých príbehov, jemným humorom i nostalgiou. Skupinka študentov z malého mesta má pred sebou posledný deň prázdnin. Dvaja z nich sa chystajú na univerzitu, ďalší narukujú na vojnu, iní vôbec netušia, kam sa budú uberať. Dej kulminuje uprostred noci plnej živelnosti, krátkych okamihov lásky, naháňačiek v aute i problémov s políciou.

TV tipy 9.2. - 15.2. 2015 TV tipy 9.2. - 15.2. 2015 TV tipy 9.2. - 15.2. 2015


15.2.
Nedeľa

20:30 Podfukári (Now You See Me), USA, Francúzsko, 2013 (Markíza)
Štvorica nadaných pouličných kúzelníkov, ktorí si hovoria „Jazdci“, predvádzajú trik s názvom „Vylúpime vašu banku“. Lenže peniaze skutočne z bankového trezora zmiznú. Vyšetrovanie vedie agent FBI Dylan Rhodes (Mark Ruffalo). Podľa bývalého kúzelníka, ktorý si zarába tým, že odhaľuje tajomstvá trikov iných z fachu, musí byť pri odhaľovaní ich praktík vždy minimálne o krok pred nimi. Louis Leterrier režíruje akciou a nápadmi vybrúsený krimitriler s nepredvídateľnými zvratmi.

20:30 Ratatouille, USA, 2007 (Joj)
Oscarový animák prináša originálny príbeh mladého potkana Remyho, ktorý sa túži stať šéfkuchárom v jednej z najluxusnejších parížskych reštaurácií. Jeho kuchársky talent nezostane nepovšimnutý a priateľstvo s mladým kuchárom mu napriek jeho pôvodu otvorí dvere do kuchyne, o akej vždy sníval.


autor Barbora Bačíková 9.2.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.