TV TIPY 2.2. - 8.2. 2015

TV TIPY 2.2. - 8.2. 2015

VOD recenzia



2.2.
Pondelok

20:20 Nepohodlný (The Constant Gardener), GB, Nemecko, 2005 (Jednotka)
Mrazivá dráma Fernanda Meirellesa (Mesto bohov, 360) nakrútená podľa románovej predlohy Johna le Carrého, autora špionážnych bestsellerov ako Najhľadanejší muž či Niekto musí z kola von. V tomto príbehu je na pretrase biznis farmaceutických spoločností a ich obrovský vplyv na politiku i jednoduchých ľudí. Ralph Fiennes a Rachel Weisz ako hlavní predstavitelia však nedokážu zatvárať oči pred machináciami a lobingom, ktoré ohrozujú životy. Sami sa dostanú do hľadáčika zainteresovaných a stávajú sa nepohodlnými. Zo štyroch nominácií si sošku Oscara odniesla Rachel Weisz v úlohe Tessy Quayle, postavy inšpirovanej osobnosťou aktivistky Yvette Pierpaoli.

22:00 Soul Kitchen, Nemecko, 2009 (Dvojka)
Fatih Akin zaujal v Benátkach festivalovú porotu i divákov, ktorí mu venovali cenu a svoje sympatie. Svieža komédia o dvojici rozdielnych bratov, z ktorých jeden robí problémy a druhý všetko napráva, ľahko a nenápadne vťahuje do príbehu zdanlivo o jedle a rodinných vzťahov. Peripetie príbuzenstva a medziľudských vzťahov tu predstavujú živnú pôdu pre rozbeh zvratov a vtipných situácií, z ktorých musí smoliar Zinos, majiteľ reštaurácie, vyviaznuť bez ujmy.

21:55 Uspořená libra, ČR, 1963 (ČT2)
V rámci cyklu Velikáni filmu uvedie Česká televízia k 110. výročiu narodenia Jana Wericha komédie Uspořená libra a Medvěd. Uspořená libra si berie na mušku dvojicu opilcov, ktorí si chcú na pošte vyzdvihnúť libru, aby mali za čo piť. Úradníčka im ju však nechce vydať, dokonca na nich pošle policajta.

22:30 Medvěd, ČR, 1961 (ČT2)
Vydrží odhodlanie mladej vdovy stráviť zvyšok života osamote, keď do jej domu vpadne neohrabaný, ale predsa len príťažlivý muž? Adaptácia Čechovovej hry v podaní Jana Wericha a Stelly Zázvorkovej v réžii Martina Friča.

23:05 Priamo nad hlavou (Twelve O'Clock High), USA, 1949 (ČT2)
Americkí letci vo Veľkej Británii sa zúčastňovali pravidelných denných náletov na Nemecko. Na jeseň v roku 1942 to boli jediní Američania bojujúci v Európe. Snímka mimoriadne presvedčivo zobrazuje každodenný život na leteckej základni, stres príslušníkov posádok bombardérov v ohrození života. Ocenili ju i akademici v podobe dvoch Oscarov - za zvuk a za vedľajší herecký výkon (Dean Jagger).

TV tipy 2.2. - 8.2. 2015 TV tipy 2.2. - 8.2. 2015 TV tipy 2.2. - 8.2. 2015


3.2.
Utorok

20:00 Kontra história internetu, Francúzsko, 2013 (Dvojka)
Dokument, ktorý sa zaoberá otázkou slobody internetu. Autori nám ponúkajú pohľad na jednotlivé hnutia, ktoré vznikli v reakcii na rastúce obmedzenia jednotlivých vlád pri používaní celosvetovej siete. Internet vymysleli hippies, ale financovala ho armáda. Táto bizarná skutočnosť stála na začiatku internetovej slobody, ktorá veľmi rýchlo ovládla celý svet . Sieť sa nedala cenzurovať, avšak reakcie politikov nedali na seba dlho čakať. A tak sa objavili na scéne hackeri, ktorí začali prenikať do prísne tajných oblastí počítačových dátových sietí, aby narušili hegemóniu obmedzení prístupu k informáciám.

20:55 Obecná škola, ČR, 1991 (ČT1)
Dnes už kultová komédia Jana Svěráka podľa scenára Zdeňka Svěráka o svojráznom učiteľovi krotiaceho netradičnými metódami triedu plnú nezvládnuteľných chlapcov. Nezabudnuteľný Igor Hnízdo (Jan Tříska), milujúca mama Libuše Šafránková a Zdeněk Svěrák ako svojským spôsobom starostlivý otec. Celovečerný debut Jana Svěráka získal nomináciu na Oscara.

22:05 Lásky jedné plavovlásky, ČR, 1965 (ČT2)
Trpká komédia Miloša Formana ako jeden z míľnikov v režisérovej tvorbe sa zamerala na dievčinu, ktorá naivne verí mladému klaviristovi Mildovi. Po noci strávenej s ním sa vydáva do Prahy aj s plným kufrom, aby našla svoje šťastie práve uňho. Všetko je však celkom inak a dôverčivá slečna sa musí pozrieť pravde do očí.

23:30 Šepoty a výkriky (Viskningar och rop), Švédsko, 1973 (ČT Art)
Ďalšie z prelomových umeleckých diel Ingmara Bergmana predkladá obrazy ľudskej samoty kontrastujúcej so sebectvom a bezcitnosťou, ktoré reprezentuje trojica sestier. Dve zámožné sestry prichádzajú na rodinný statok, aby strávili posledné dni so svojou smrteľne chorou sestrou. Krutý a zároveň utešujúci príbeh ľudského utrpenia, žiaľu a súcitu získal množstvo ocenení, medzi nimi i Oscar pre výnimočného Svena Nykvista za kameru.


4.2.
Streda

20:00 Kanopí, SR, 2014 (Dvojka)
Inšpiratívny príbeh človeka zo Slovenska, ktorý robí maximum pre zachovanie prírodného bohatstva dažďového pralesa pre budúce generácie .Dokumentárny film rozpráva o týždni Petrovho života v džungli, o tom ako sa sny dajú zmeniť na skutočnosť, o ešte neobjavenom kontinente niekoľko desiatok metrov nad zemou, o neuveriteľnej biodiverzite a symbióze človeka a prírody. O tom, že od prírody, ktorá je nevyčerpateľným zdrojom poznatkov, sa ešte stále máme čo učiť. Je to inšpiratívny príbeh človeka, ktorý robí, čo je v jeho silách, aby zachoval prírodné bohatstvo pre budúce generácie. O mužovi, ktorý sadil stromy.

20:30 Dobrý, zlý a škaredý (Il Buono, il brutto, il cattivo), Taliansko, Španielsko, Nemecko, 1966 (Plus)
Vynikajúci western o nezvyčajnom spojenectve v réžii Sergia Leoneho s hudbou Ennia Morriconeho rozpráva príbeh z čias na sklonku americkej občianskej vojny. Sú traja a na prvý pohľad ich nič nespája. Dobrý je Blonďák, pištoľník so zmyslom pre česť a nemilosrdný lovec zločincov. Zlý je Sentenza, sadistický nájomný vrah, ktorý vždy zasiahne svoj cieľ. Škaredý je Tuco, hľadaný mexický bandita, ktorý sa stará len o seba.

TV tipy 2.2. - 8.2. 2015 TV tipy 2.2. - 8.2. 2015 TV tipy 2.2. - 8.2. 2015


5.2.
Štvrtok

20:20 Iný Dumas (L´Autre Dumas), Francúzsko, 2009 (ČT Art)
Gérard Depardieu a Benoit Poelvoorde ako veľký spisovateľ a jeho tieň. Alebo kto čo vlastne napísal. Zo spolupráce Alexandra Dumasa s Augustom Maquetom vzniklo v rokoch 1844-1857 17 románov. Medzi nimi: Traja mušketieri, Gróf Monte Christo, Kráľovná Margot, Joseph Balsamo a ďalšie. Všetky tieto diela boli podpísané len jedným menom – Alexander Dumas. V roku 1858 sa konal proces, v ktorom sa Maquet domáhal svojich autorských práv. Súd mu odklepol 25 % autorských práv, ale zamietol spolupodpísanie diel. Jeden z autorov s veľkou slávou odpočíva v Pantheóne, druhý zabudnutý na cintoríne Pere-Lachaise.


6.2.
Piatok

21:45 Magická hlbočina (Le grand bleu), Francúzsko, USA, Taliansko, 1988 (Jednotka)
Hĺbka morí, ľudskej mysle a koncentrácie v magickej snímke Luca Bessona. „Musíš do hĺbky oceánu tak hlboko, že stratí modrú farbu, kde nebo je len spomienkou. Keď tam si, v tom tichu čakáš, a keď túžiš v mori zostať naveky, že preňho i zomrieš, priplávajú a posúdia tvoju lásku, ktorú im ponúkaš. Ak je čistá, úprimná a ak budú chcieť, odvedú ťa so sebou naveky.“ Návod, ako sa dostať do hĺbky oceánov medzi bájne Sirény divákovi priblížil hlavný hrdina magickej snímky Jacques Mayol. Jeho jedinou vášňou je more, vďaka ktorému sa dokáže ponoriť nielen do jeho hlbín, ale i do hlbín vlastného vnútra. Zmenený stav mysle mu umožňuje dostať sa bez dýchacích prístrojov do hĺbok, kde žiaden človek nedokáže prežiť. Muž, ktorý by bol radšej delfínom, však jedného dňa zistí, že by sa našiel jeden dôvod, prečo by mal radšej kráčať po súši. Nebude však napokon volanie Sirén silnejšie ako pozemská láska? Príbeh inšpirovaný životmi potápačov Jacqua Mayola a Enza Maiorcu.

22:25 Fraktúra (Fracture), Francúzsko, 2010 (Dvojka)
Mladá učiteľka Anna Kagan nastúpi do svojho prvého zamestnania v škole na chudobnom parížskom predmestí, ktoré je obývané najmä arabskými rodinami. Jej idealizmus je čoskoro konfrontovaný s nezáujmom študentov, ale aj skeptickými reakciami ostatných pedagógov. Jej židovská identita je pre niektorých v jej okolí takisto tŕňom v oku.

23:15 RoboCop, USA, 1987 (Joj)
Akčné sci-fi Paula Verhoevena (Total Recall, Základný inštinkt, Čierna kniha) sa dočkalo v roku 2014 remaku, no tomu sa nepodarilo prekonať originál o človeku - robotovi, ktorý bojuje so zločinom a túži sa pomstiť. V budúcnosti ovládnu Detroit gangy, ktorým polícia nedokáže vzdorovať. Policajta Alexa Murphyho zabije počas služby vládca podsvetia. Po smrti sa Alex stane súčasťou experimentu a vyrobia z neho RoboCopa s nadľudskou silou. Prebudí sa v ňom však stará osobnosť, ktorá začne pátrať po svojich vrahoch.

TV tipy 2.2. - 8.2. 2015 TV tipy 2.2. - 8.2. 2015 TV tipy 2.2. - 8.2. 2015


7.2.
Sobota

20:00 Pomsta Ružového pantera (Revenge of the Pink Panther), GB, USA, 1978 (ČT2)
V poradí piaty film o geniálnom a zároveň nešikovnom inšpektorovi je jedným z najlepších snímok série. Dôveruj, ale preveruj. Týmto heslom sa zrejme riadi celý svet vrátane newyorskej mafie. Tá dvojnásobne, pretože jej akcie v hodnote miliónov dolárov nesmie nikto ohroziť. A tak ju musí aj jej „francúzska spojka“ presvedčiť, že je ešte dostatočne silná a mocná. A najlepšie to dokáže likvidácia obávaného francúzskeho inšpektora Closeaua.

20:30 Vojnový kôň (War Horse), USA, India, 2011 (Joj)
Hoci snímka Stevena Spielberga premrštila dojímavosť, vždy možno hovoriť o režisérovej remeselnej zručnosti. Film pútavo vykresľuje príbeh britského mladíka a jeho koňa, ktorých puto pretrhla prvá svetová vojna. Zviera prechádzajúce obrovskou tortúrou, na akú sa ešte žiaden vojnový film doposiaľ nezameral, túži rovnako ako jeho pán po domove a s húževnatosťou a odhodlaním každú minútu zápasí o prežitie. Megalomanská snímka s rozpočtom hodným Spielberga získala šesť nominácií na Oscara, no na sošku nepremenila ani jednu.

21:25 Siedmy terč (La 7eme cible), Francúzsko, 1984 (Dvojka)
Bývalý vojnový reportér a spisovateľ Bastien Grimaldi sa stane obeťou útoku a myslí si, že ide o náhodu. Krátko potom sa ho niekto pokúsi vytlačiť z diaľnice a on havaruje. Útočník chce jeho auto zlikvidovať. Ani tento zážitok ho neprinúti zavolať políciu. O tom, že ho chce niekto zabiť, sa presvedčí v podzemných garážach, keď jeho auto vyletí do vzduchu. Netrvá dlho a od vydierača dostane ponuku vrátenia pokojného života za astronomickú sumu peňazí.

22:05 Nežné kura (Tendrepoulet), Francúzsko, 1978 (ČT1)
Líza, ktorá sa ako vždy ponáhľa do práce, zrazí na križovatke muža na mopede. Keď mu poskytne prvú pomoc, spozná v ňom bývalého spolužiaka. Začnú sa spolu stretávať, aby si zaspomínali na staré časy. Antoinovi je podozrivé, že vždy, keď sú spolu, jej začne niečo pípať v kabelke a ona hneď hľadá telefón. Líza stále odkladá chvíľu, keď bude musieť Antoinovi povedať, že pracuje ako šéfka kriminálky. A on ako správny Francúz policajtov nenávidí. Vydarená komédia Philippa de Brocu v hlavnej úlohe s Annie Girardot a Philippom Noiretom.

22:25 Zelená míľa (The Green Mile), USA, 1999 (Markíza)
Jeden z najobľúbenejších filmov mnohých diváckych rebríčkov nakrútil Frank Darabont podľa predlohy Stephena Kinga. Tom Hanks takisto pridáva body popularity. V úlohe dozorcu sa stane v neľútostnom prostredí väznic, svedkom zázraku. Miesto, kde odsúdenci čakajú na smrť, ožíva vďaka schopnostiam väzňa, ktorého veľkosť a sila spočívajú v niečom inom ako vo fyzických rozmeroch.

23:40 Nevydarený únos (The Chumscrubber), USA, Nemecko, 2005 (Joj)
Čierna komédia o živote v typickom americkom satelitnom mestečku. Každý sa stará sám o seba a o nič iné sa nezaujíma. Príbeh sa začína v okamihu, keď Dean Stiffle (Jamie Bell) nájde mŕtve telo svojho priateľa Troya. Vie, že nemá zmysel nikomu nič hovoriť, pretože i tak by to nikoho netrápilo. Čoskoro sa ukáže, že Troy vzal peniaze miestnym drogovým dílerom.

TV tipy 2.2. - 8.2. 2015 TV tipy 2.2. - 8.2. 2015 TV tipy 2.2. - 8.2. 2015


8.2.
Nedeľa

20:30 Divoký Django (Django Unchained), USA, 2012 (Markíza)
Multižánrový postmoderný mix Quentina Tarantina, ktorému nikdy nič nie je sväté, aj v Djangovi rozohral nápaditú hru, ktorá si diváka podmaní. Otrok a lovec ľudí na ceste za peniazmi, ženou a pomstou s nekorektným humorom, brutalitou a nemilosrdnosťou. Vynikajúci Christopher Waltz, Jamie Foxx a Leonardo DiCaprio.

21:30 Čierna labuť (Black Swan), USA, 2010 (Prima)
Posadnutosť à la Darren Aronofsky. Mladá ambiciózna baletka Nina sa pripravuje na doposiaľ najväčšiu rolu svojho života. Dostane príležitosť stelesniť labutiu kráľovnú v balete P. I. Čajkovského Labutie jazero. Úloha, po ktorej túži každá tanečnica newyorského baletného súboru, sa pre Ninu stane výzvou a zároveň prekliatím. Povzbudzovaná svojou matkou, ktorá sa ako bývalá priemerná baletka vo svojej dcére vidí, začína strácať kontakt s realitou. Ako nočná mora ju prenasleduje zosobnenie odvrátenej strany bielej labute. Jej zlé dvojča v podobe čiernej labute sa prieči jej čistému gracióznemu výrazu. Objaviť v sebe zmyselnosť a živelnosť ju privádza do šialenstva najmä v momentoch, keď jej režisér kladie za vzor tanečnicu Lily. Tá sa napokon stane predmetom jej závisti, vášne a obsesie.

22:55 Funny Games USA, USA, Francúzsko, GB, Austrália, Nemecko, Taliansko, 2007 (Joj)
Meno Michael Haneke (Pianistka, Utajený, Biela stuha, Láska) sa stáva synonymom filmového psychologického teroru. Rakúsky režisér žijúci a tvoriaci vo Francúzsku vo svojich snímkach často svojich hrdinov vystavuje brutalite, ktorá vyviera z jeho kritiky spoločenských hodnôt a úpadku kultúry. Do zdanlivo nezmyselnej krutosti sa tak vždy infiltruje myšlienka dekadencie západnej spoločnosti. Divákove očakávania či nádeje nevyslyší ani v snímke Funny Games USA, žmýka krv do poslednej kvapky, no v „bielych rukavičkách“, rovnako ako psychopatickí mladíci s milým úsmevom a zdvorilým prejavom. Film možno považovať za experiment, ktorý narúša klasickú štruktúru a stiera filmovú ilúziu. Snímka je identickou kópiou jeho pôvodného rakúskej verzie z roku 1997. Pre americký remake sa rozhodol preto, aby film preslávil po svete. Uľahčiť to malo i herecké obsadenie v zložení Tim Roth, Naomi Watts a Michael Pitt. Pre brutálny psychoteror si však Tim Roth odmietol výsledný film pozrieť. Malý Devon Gearhart mu totiž pripomínal jeho vlastného syna.


autor Barbora Bačíková 2.2.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.