TV TIPY 5.1. - 11.1. 2015

TV TIPY 5.1. - 11.1. 2015

článok



5.1.
Pondelok

20:00 Pošli to ďalej (Pay It Forward), USA, 2000 (Nova Cinema)
Nie vždy sa snaha zlepšiť svet okolo stretne s pozitívnou odozvou. Malý Trevor je toho dôkazom. Po tom, čo sa sám chce aktívne pričiniť o nápravu sveta, zisťuje, že sám na to nestačí. Priviesť domov bezdomovca je jedna vec, ale dať svoju matku dohromady so svojím hendikepovaným učiteľom je už trochu iná káva. Sklamaný chlapec naráža na ceste za dobrými skutkami na samé prekážky a začína strácať nádej. Kevin Spacey, Helen Hunt a Haley Joel Osment známy zo Šiesteho zmyslu uprostred psychologického príbehu plného obmedzujúcich životných bariér.

20:20 Bella a Sebastián (Belle et Sébastien), Francúzsko, 2013 (Jednotka)
Dojímavá snímka podľa románovej predlohy Cécile Aubry vykresľuje na pozadí majestátnej alpskej prírody príbeh osiroteného chlapca a ovčiarskeho psa Belly. Sebastián žije u svojho adoptívneho dedka a jedného dňa sa spriatelí s opustenou sučkou, s ktorou zažije uprostred divokej prírody množstvo dobrodružstiev. Zlom v ich osudoch nastane, keď sa do príbehu hlbokého priateľstva pripletie druhá svetová vojna.

21:30 Ostrov, Rusko, 2006 (Dvojka)
Silný príbeh muža, ktorý sa snaží odčiniť svoj hriech. Vstúpi do kláštora a činí pokánie. Čoskoro v sebe objaví liečiteľské schopnosti a začne pomáhať druhým, pričom vnútorná ťažoba hriechu z minulosti ho stále prenasleduje. Keď sa už zdá, že mních našiel svoj pokoj v ústraní, minulosť sa znova prihlási o slovo. Nečakaná návšteva mu opäť nastaví zrkadlo.

TV tipy 5.1. - 11.1. 2015 TV tipy 5.1. - 11.1. 2015 TV tipy 5.1. - 11.1. 2015


6.1.
Utorok

22:00 Podfu(c)k (Snatch.), GB, USA, 2000 (Dajto)
Guy Ritchie vie ako si získať srdce filmového fanúšika. Stačí mu namiešať kokteil gangsterky a komédie, k tomu veľká dávka akcie, hollywoodske sexsymboly v parodickej polohe a uletená zápletka. To všetko robí z Podfu(c)ku vynikajúci kúsok zaručujúci kvalitnú zábavu. Honba za diamantom môže vyzerať aj ako boj o život a to všetko s riadnou komediálnou hyperbolou.

23:10 Alica v mestách (Alice in den Stadten), Nemecko, 1974 (ČT Art)
Jeden z prvých filmov Wima Wendersa (Nebo nad Berlínom) patrí spoločne so snímkami Falošný pohyb a V behu času do trilógie cesty. Alica v mestách je road movie o nesúrodej dvojici, ktorá sa vydáva na melancholickú púť po krajine so zdanlivým cieľom. Nemecký novinár Philip má pre svojho zamestnávateľa napísať článok o Amerike, kde práve žije, no kvôli autorskému bloku nie je schopný začať s písaním. Rozhodne sa preto vrátiť do Nemecka. Na letisku sa zoznámi s 9-ročnou Alicou a jej matkou, ktorá čoskoro zmizne a Alica ostane Philipovi. Ten sa jej ujme a spoločne sa vydajú na cestu za babičkou. Jej adresu však nepoznajú.

0:40 Vec (The Thing), USA, 1982 (Plus)
Mrazivá atmosféra Carpenterovho sci-fi hororu je dokonalou ilúziou skutočného chladu nielen vďaka antarktickej klíme, ale najmä pre všadeprítomnú hrozbu mimozemského vraždiaceho zla, ktoré z kolegov výskumníkov urobí nepriateľov na život a na smrť. Nadpozemská hudba Ennia Moriconneho opäť presvedčila, akú má moc, a mimozemskú silu sprevádzala až do poslednej kvapky krvi a strachu. Prelomový horor Johna Carpentera vychádza z poviedky Johna Wooda Campbella Jr. a je remakom rovnomenného filmu z roku 1951, ktorý bezpochyby prekonal.

TV tipy 5.1. - 11.1. 2015 TV tipy 5.1. - 11.1. 2015 TV tipy 5.1. - 11.1. 2015


7.1.
Streda

20:20 Atlas mrakov (Cloud Atlas), USA, Nemecko, Hongkong, Singapur, 2012 (Jednotka)
Atlas mrakov patrí medzi tie filmy, ktorým sa podarilo spojiť nezlučiteľné rovnako ako celkom odlišné rukopisy. Lana a Andy Wachowski a Tom Tykwer ani zďaleka nepatria do jedného súdka a možno práve vďaka ich odlišnosti vzniklo dielo vysokých kvalít, hoci názory naň sa dosť rozchádzajú. Nehovoriac o tom, ako neduh súčasného kinematografického trendu klipovitého strihu dotiahli do extrému, ale zároveň mu dali nový význam i zmysluplnú hĺbku. Veľkolepá freska vynímajúca sa najmä na veľkom plátne je vystavaná hlavne na detailoch a jej snahou je postihnúť existenciálnu a duchovnú podstatu ľudského bytia. Aj to je jeden z dôvodov jej kontroverzie.

22:00 Kult hákového kríža (American History X), USA, 1998 (Dajto)
Nekompromisne realistický pohľad na rasizmus vo svojej najextrémnejšej podobe zvečnil Tony Kaye v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Edwardom Nortonom. Ťaživá snímka dvíha varovný prst a zarýva sa hlboko pod kožu. Očista neonacistu Dereka je príliš drastická, no o to väčší apel predstavuje.

22:10 Piano (The Piano), Austrália, Nový Zéland, Francúzsko, 1993 (ČT2)
Sugestívna snímka ocenená tromi Oscarmi (Holly Hunter, Anna Paquin, scenár – Jane Campion) patrí k nezabudnuteľným filmovým zážitkom, ktoré v divákovi musia zanechať hlbokú stopu. Silný príbeh, nadpriemerné herecké výkony a rajská hudba Michaela Nymana zaradili film režisérky Jane Campion k ikonickým a zimomriavkovým snímkam.

TV tipy 5.1. - 11.1. 2015 TV tipy 5.1. - 11.1. 2015 TV tipy 5.1. - 11.1. 2015


8.1.
Štvrtok

20:20 Balzac, Francúzsko, Taliansko, Nemecko, 1999 (ČT Art)
Dvojdielny televízny film zachytáva obdobie Balzacovho života, keď píše slávnu zbierku Ľudská komédia, kam okrem iných diel patrí Otec Goriot či Lesk a bieda kurtizán. V čase najväčšieho tvorivého rozmachu prežíva vášnivý vzťah so staršou šľachtičnou, ktorá dokázala spoznať a oceniť jeho talent. S najväčšou pravdepodobnosťou stála i za rozhodnutím zakúpiť tlačiareň a vydávať jeho knihy. A to bol len začiatok Balzacových dlhov, z ktorých sa nespamätal do konca života.

21:00 Spálené životy (The Burning Plain), USA, Argentína, 2008 (Dvojka)
Scenárista Guillermo Arriaga, ktorý sa podieľal na filmoch Alejandra Gonzáleza Iñárritu Amores Perros a Babel, debutuje ako režisér snímkou o láske a odpustení, kde sa prelína minulosť a prítomnosť niekoľkých postáv oddelených v čase a v priestore. Osudy hrdinov sa akoby prepoja do jedného univerzálneho príbehu.

TV tipy 5.1. - 11.1. 2015 TV tipy 5.1. - 11.1. 2015 TV tipy 5.1. - 11.1. 2015


9.1.
Piatok

20:00 Vlčie hory, SR, 2013 (Dvojka)
Čarovné miesto, kde sa zastavil čas a civilizácia tu nezanechala svoje devastačné stopy. Tým miestom je územie Východných Karpát - Polonín, v minulosti známych pod názvom Vlčie hory, a diváka nimi prevedie Erik Baláž - filmár, ochranca prírody a člen lesoochranárskeho združenia Vlk. Spoločne s ním a s jeho dvoma spoločníkmi nahliadneme do miest nedotknutých civilizáciou, kde divoká zver vrátane vlka, rysa, zubra a medveďa žije v absolútnom súlade s divočinou bez zásahu človeka, ktorá nemá v európskom kontexte obdobu.

20:55 Bohom zabudnuté deti (Children of a Lesser God), USA, 1986 (Dvojka)
Snímka o hlbokom citovom vzplanutí medzi učiteľom a nepočujúcou dievčinou priniesla Oscara herečke Marlee Matlin. Ako prvej hluchonemej herečke sa jej podarilo získať toto prestížne ocenenie a aj vďaka nej film diváka vtiahol do neznámeho sveta hendikepovaných ľudí žijúcich v absolútnom  tichu.

21:45 Chyť ma, ak to dokážeš (Catch Me If You Can), USA, 2002 (Jednotka)
Skutočný príbeh podvodníka v réžii Stevena Spielberga doprial zažiariť talentu Leonarda DiCapria v úlohe Franka. Keď mal Frank 16 rokov, jeho rodičia sa rozviedli. Chlapec mal pocit, že je sám proti celému svetu a musí sa brániť. Robil to však spôsobom, ktorý vyrážal dych a zároveň svedčil o jeho mimoriadnych schopnostiach. Vyrobil si falošné doklady a robiť sa starším bola už hračka. Dokázal však ešte oveľa viac.


10.1.
Sobota

21:55 Salamander, Belgicko, 2012 (ČT2)
12-dielny krimiseriál pojednáva o prenikaní organizovaného zločinu do vysokej politiky, obchodu, justície a armády. Keď vykradnú súkromnú banku s osobnými vecami, tajnosťami, šperkmi a peniazmi v hotovosti, ktoré patrili politikom, vysoko postaveným úradníkom, obchodníkom a armádnym dôstojníkom, majiteľ banky namiesto toho, aby zalarmoval políciu, stopy po vlámaní zametá. Detektív Paul Gerardi začne pátrať po zločine, ktorý sa vlastne nestal.

22:20 Babel, Francúzsko, USA, Mexiko, 2006 (Dvojka)
Film hodný scenáristu Guillerma Arriagu a režiséra Alejandra Gonzáleza Iñárritu, majstrov filmových mozaík. Duchaplný prepletenec o neexistujúcej náhode opäť prepojil osudy, tentoraz z troch kontinentov a z rozdielnych sociálnych vrstiev. Maroko, Mexiko a Japonsko sa stali významotvorným pozadím pre rozvíjanie osudov nešťastných hrdinov spejúcich k oslobodzujúcemu záveru. Hviezdnemu obsadeniu v podobe Brad Pitt, Cate Blanchett a Gael Garcia Bernal plnohodnotne sekundujú relatívne neznáme tváre ako mexická opatrovateľka Adriana Barraza či hluchonemá japonská dievčina Rinko Kikuchi.




11.1.
Nedeľa

20:20 Terapia láskou (Silver Linings Playbook), USA, 2012 (Joj)
Z ôsmich nominácií si Oscara odniesla len Jennifer Lawrence, no komorná emotívna snímka sa i tak stala veľkým prekvapením roka a do bodky splnila účel romantickej drámy bez toho, aby samoúčelne tlačila na city. Nechýba tu však ani vtip, ktorý odľahčuje ťaživosť pokazených životov hlavných hrdinov v podaní spomínanej Jennifer Lawrence a Bradleyho Coopera, vo vedľajšej role sa objavil i Robert De Niro.

20:20 Simonov vesmír (I rymden finns inga känslor), Švédsko, 2010 (ČT Art)
Simon trpí Aspergerovým syndrómom. Jeho život si vyžaduje dokonalý režim, kde nie je miesto pre výkyvy. Má rád vesmír, kružnice a brata Sama, ktorý sa o neho stará. Nemá rád city, neznámych ľudí a zmeny. Keď sa Sam rozíde s priateľkou a upadne do depresie, Simonov svet sa obráti hore nohami. Rozhodne sa vrátiť veci do normálu, čo znamená nájsť bratovi priateľku. Postavu Simona si zahral Bill Skarsgård, syn Stellana Skarsgårda.

22:15 Master & Commander: Odvrátená strana sveta (Master And Commander: The Far Side of the World), USA, 2003 (Plus)
Peter Weir (Spolok mŕtvych básnikov, Pobrežie moskytov, Truman Show, Útek zo Sibíri) je maximálne spoľahlivý režisér. Z ambiciózneho projektu vždy vykúzli kvalitu a navyše zapojí navzdory producentským plánom svoju vlastnú víziu. Z veľkofilmov sa mu darí robiť i komorné duchaplné filmy, ktoré si získajú bežného diváka i kritika. Master and Commander s Russelom Crowom nás elegantne prevedie napoleonskými bitkami na mori bez toho, aby utrpela zranenia predloha Patricka O´Briena.


autor Barbora Bačíková 5.1.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.