NAJOČAKÁVANEJŠIE BLOCKBUSTRE ROKA 2015

NAJOČAKÁVANEJŠIE BLOCKBUSTRE ROKA 2015

článok



Po mesiaci december, kedy v osobnom hodnotení žiadny film nevyliezol na 8/10 a prvé trailery na rok 2015 nevoňajú optimizmom (odložené filmy, remaky, pokračovania) je správne posadiť sa nad plán premiér a vytipovať, či v oblasti blockbustrov bude rok 2015 dostatočne silný. Prvý shortlist mal 31 filmov a ak sa chceme dostať na cca 20, treba aplikovať viaceré kritéria: veľké kino, potenciál rozbiť pokladne kín, zarobiť stovky miliónov. Vyberáme 20 kusov i päť čiernych koní, ideme chronologicky.



Jupiter Ascending (5.2.2015)
Odložené akčné sci-fi súrodencov Wachovských prinesie veľkú ságu a preverí rady fanúšikov. Dobrý termín (vo februári toho veľa akčného nejde) môže zabrať, Warneri môžu skórovať. Na druhej strane sú posledné filmy Wachovských ďaleko od pol miliardy: Speed Racer či Atlas mrakov. Pikoška: ten istý mesiac prinesie Eddie Redmaynea ako Stephena Hawkinga i zloducha Balema. To je dvojrola!



Fifty Shades of Grey (12.2.2015)
Dámy, je načase odložiť zabalené knihy a nenápadné čítačky a vyraziť do kina na dámsku jazdu. Toto bude zrejme jeden z najťažšie recenzovateľných a najdiskutovanejších filmov roka, no prašule prinesie a termín dva dni pred Valentínom? Fúha, takú alternatívu sme tu nemali od Terapie láskou pred dvomi rokmi. Čaká nás poriadne sado-maso s 15 či 18+?



Kingsman: The Secret Service (19.2.2015)
Prvé recenzie napovedajú, že tento odložený film je fantastická ukážka špiónskeho žánru. Američania i Briti sú nadšení, Matthew Vaughn údajne natočil svieži a zábavný film. Údajne najlepší režisérov film a perfektná kombinácia akcie, humoru a všetkého, čo fanúšikovia Bonda milujú. Tešíme sa!

The Divergent Series: Insurgent (19.3.2015)
Vlani sa trošku termín Divergencie posúval a o celosvetovú premiéru sme prišli, ale teraz ideme na istotu. Shailene Woodley opäť natrénovala a podľa traileru sa dočkáme ešte väčšej akcie ako pri intro filme. Séria rozdelená na štyri filmy má výborný marcový termín, kedy sa všetci spamätávajú z Oscara – a základňa fanúšikov je solídna.



Furious 7 (2.4.2015)
Česť pamiatke Paula Walkera, ale táto akčná karavána sa musí valiť ďalej. Vin Diesel a borci sú späť, Paul sa mihne v niekoľkých scénach, zábery sú napínavé a všetci vieme, že séria dostala nového bad guya – Jason Statham konečne na opačnej strane zločinu. Na Zelený štvrtok to bude iné osvieženie!



The Avengers: Age of Ultron (30.4.2015)
Fáza 2 sa blíži ku koncu, takže ju treba zavŕšiť druhým cross-over blockbustrom. Trio filmov po Fáze 1 mimoriadne ťažilo z Avengers, otázne je, či teraz bude dvojka dostatočne silná a lákavá, aby trhala rekordy. Očakávania sú nesmierne vysoko, trailery vybičované, Joss Whedon režíruje, čo má. Ale je to aj v roku 2015 stále dosť a neprejedia sa už hrdinovia po toľkých filmoch?



Mad Max: Fury Road (14.5.2015)
Trilógia s Gibsonom je fuč, do akcie nastupuje Tom Hardy a George Miller po 30 rokoch môže skúsiť nové triky. Trailer buď navnadí alebo nadobro odpudí, bude to šialená jazda, kde akcia plná piesku má priniesť nových divákov a možno pár starých. Pikoška pre milovníkov občas obsadzovaných žien, hrá tu Rosie Huntington-Whiteley (a to je kto?)



Tomorrowland (21.5.2015)
Konečne svieža látka! Ak ste otrávení z ponuky pokračovaní a oprášených látok, toto bude hit pre vás. Že Brad Bird vie točiť skvelé veci okrem Pixaroviek nám ukázal pri štvrtej Mission: Impossible. Teraz má vlastnú látku, Georgea Clooneyho a zaujímavú zápletku. Šanca na poriadne sci-fi? Snáď áno! Odhaľovanie záhadného miesta i času pod názvom Tomorrowland už o päť mesiacov...



Jurassic World (11.6.2015)
Praveké držky sú späť! Jurský park sa znovu otvára a aby prilákal vyššiu návštevnosť, vedci vytvoria modifikovaného dinosaura, ktorý sa postará o skazu. Film režíruje takmer neznámy Colin Trevorrow, tvorca Sundance hitu Safety Not Guaranteed, čo je asi jediná netradičná vec na remaku. Trailer zatiaľ nezaberá, herecké obsadenie je zvláštne a hudba Michaela Giacchina legendu asi neprekoná.

Paper Towns (18.6.2015)
Na toto pozor, Papierové mestá sú druhou adaptáciou knihy Johna Greena, ktorý píše fantastické kusy a po Na vine sú hviezdy chce Fox vydupať ďalší hit hnaný silnou základňou fanúšikov. Mysteriózny dej o chlapcovi a štyroch kamošov, ktorí sa vydávajú hľadať stratené dievča od vedľa má potenciál – nechajte to na Johna Greena, jeho briskné dialógy a môže vzniknúť neakčný blockbuster za pár šupiek.

Minions (25.6.2015)
Žltí Minioni z Ja, zloduch dostanú samostatný film. Viac nám vedieť netreba, očakávaná návštevnosť na Slovensku: 100 tisíc divákov.

Ted 2 (2.7.2015)
Prvý Ted bol celkom trvanlivý hit aj u nás, Seth MacFarlane po westernovej komédii Všetky cesty vedú do hrobu ide na istotu. Druhý Macík má kopu nových hercov vo vedľajších úlohách a všetky predpoklady zabaviť, už je len otázne množstvo a kvalita vtipov a či to vyjde aj na druhý raz.



Terminator: Genisys (9.7.2015)
A reštartujeme aj Terminátora. Tentokrát opäť s Arnoldom, cestujeme veselo v čase z roka 2029 a už je otázne, či Alan Taylor (stál za Thorom 2) dokáže dopadnúť lepšie ako McG vo všetkých smeroch. Scenár, réžia, vízia, obohatenie celej série. Vedľajšie roličky sú sľubne obsadené, ale bude to stačiť?

Ant-Man (23.7.2015)
Toto vyzerá nádejne! Paul Rudd nie je bežný komiksový hrdina, Peyton Reed nie je bežný režisér komiksov (tvorí skôr komédie a drámy či skvelý seriál New Girl), ale látka je lákavá. Marvel konečne vyskúša inú postavu, čo vlieva nádej do celého leta. Chce to dobrý dej, parádnu prvú polovicu na štart i silného záporáka na záver a bude to možno nový hit a la Strážcovia galaxie.

Inside Out (13.8.2015)
Pixar je späť! Pozrite si trailer tri razy, vnímajte, je to tam. Námet, ktorý sa v Pixare povaľoval už roky o tom, čo sa deje v našich hlavách sa konečne dočkal svojho spracovania. Musíme síce počkať osem týždňov od americkej premiéry, ale toto by malo stáť za to a cítim jasného kandidáta do TOP10 roka.

Hotel Transylvania 2 (1.10.2015)
Jednotka bola celkom zábavná a nápaditá produkcia Sony, využila svoj námet naplno a po 3 rokoch je ideálny čas na repete. Čaro dospievania sa snáď nevytratí, rovnako ani tucet zábavných postavičiek a môže to byť silný jesenný animák.

Spectre (6.11.2015)
Film dlho známy ako Bond 24 sa dočkal už názvu, Sam Mendes dáva režisérske repete, Daniel Craig je stále na palube, Hoyte van Hoytema nám hádam po Interstellari ukáže ďalšie kameramanské finesy. A môže byť lepší záporák ako Christopher Waltz, keď sa film natáča sčasti v Rakúsku? Bude to druhý Bond, čo utŕži miliardu? Ak iné blockbustre zlyhajú, toto bude stávka na istotu, ale až v novembri.

The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 (19.11.2015)
Po otvorenej prvej časti sa už všetci tešíme na treskúce finále, kde musia padnúť výstrely, zrady, akčné scény nabrať nový rozmer a namiesto filozofovania i TV prednesov sa už bude naplno konať. V tejto časti propaganda uhne vojne a na jej konci... vytúžený záver série a oddych pre Francisa Lawrencea a ďalších zúčastnených. Pred tromi rokmi by Hunger Games veril málokto...



Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (17.12.2015)
J.J. Abrahms ide na to a nechce sklamať stovky miliónov fanúšikov, čo bude fest náročná úloha. Ale má tu starých známych, nové postavy a asi štyri generácie hercov, čo by nemali sklamať. Najväčší blockbuster roka? Zdolá v tržbách (otvárak i celkovo) aj druhých Avengers?

Mission: Impossible 5 (24.12.2015)
Čo diel, to iný režisér. Ale zatiaľ to tejto sérii vychádza a hoci už chceli aj Toma Cruisea odvolať, aby sa činil mladý Jeremy Renner, nič sa nedeje – Ethan Hunt je späť a po solídnej štvorke sú očakávania vysoké. Cruise si padol do oka s režisérom Christopherom McQuarriem už pri Jackovi Reacherovi a je otázne, či to ustoja a nasadia film týždeň po Star Wars. Ak áno, bude to silná vianočná dvojka hitov.

A pod čiarou sa nám zišlo päť blockbustrov, pri ktorých hrajú faktory pre a proti:

- In the Heart of Sea je nové spracovanie Moby Dicka a režíruje Ron Howard, ale má šancu zaujať?

- San Andreas pripomína Emmerichovu 2012, ale iba s jednou katastrofou. Nezapadne medzi inými hitmi?

- The Fantastic Four sa po 10 rokoch vrátia, otázne je, či po dvoch priemerných filmov budú na nich diváci zvedaví.

- London Has Fallen nadväzuje nečakane na dobrý akčný hit s Gerardom Butlerom, iba mení lokalitu.

- The Martian – nový Ridley Scott a opäť sci-fi. Snáď to nebude vo finálne druhý Prometheus.


autor Michal Korec 2.1.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.