KTO SÚ KANDIDÁTI NA OSCARA ZA NAJLEPŠÍ FILM 2014?

KTO SÚ KANDIDÁTI NA OSCARA ZA NAJLEPŠÍ FILM 2014?

článok



Predoscarová sezóna začína naplno. Tento týždeň sa začali rozdávať prvé TOP rebríčky od kritikov a o pár dní prídu nominácie na Zlaté Glóby 2014. Potom je už blízko k nomináciám guild, do polovice januára i príchodu oscarových nominácií...

Je otázne, ktoré filmy majú teraz šancu prebojovať sa do nominácií skôr ako začne ošiaľ a sledovanie rebríčkov. Rok 2013 ostane na dlhé roky jedným z najvyrovnanejších a boj medzi 12 rokov otrokom a Gravitáciou bol nesmierne napínavý – ale ani rok 2014 nemá zatiaľ jasného favorita z Toronta či iného festivalu, ktorý by mohol jednoznačne zobrať cenu a vyfúknuť vietor z plachiet ostatným.

Vrátia sa starí známi Clint Eastwood či Rob Marshall. Je šanca opäť oceniť film s černošskou otázkou, Angelinu Jolie vo forme, filmy podobné minulým víťazom či tvorcov, čo prídu raz za päť rokov (A.G. Inarritu, Bennett Miller). A tak existuje šanca, že by Akadémia mohla nominovať až 10 filmov.

Momentálne sú naše tipy na nomináciu na Najlepší film nasledovné, v poradí podľa najvyššej šance:



1. Chlapčenstvo (Boyhood)
Richard Linklater ide z pozície výborného scenáristu a dobrého režiséra na top level. Chlapčenstvo je unikátne procesom vzniku, má perfektnú réžiu a herecké výkony miešajú osvedčených hercov a nové tváre. Boyhood mal premiéru až v Sundance v januári, jeho cesta na Oscary je ďaleká, ale podobne ako Little Miss Sunshine či Divoké stvorenia južných krajín, toto je rok pre žiarivý film zo Sundance.



2. Birdman
Inarritu je späť s filmom, ktorý môže zahrať akademikom na strunu. Je tu veľký comeback (Michael Keaton), aj dobrá hollywoodska téma o pozícii, výslní či sláve herca. Bývalý hrdina prichádza z filmu na Broadway, bojuje s rodinou i šoubiznisom. Hoci niektorí diváci tvrdia, že je to film o ničom, kritiky sú vynikajúce a od prvých festivalov sa viažu na film najlepšie názory.



3. The Imitation Game
Alias Kráľová reč 2014. Film o britskom matematikovi Alanovi Turingovi, ktorý rozlúštil kód Enigma a potom trpel za svoju homosexuálnu orientáciu. Silný život s historickou postavou je recept na úspech a s vynikajúcim výkonom Benedicta Cumberbatcha môže byť najväčším favoritom sezóny. Získal už divácku cenu v Toronte, ktorá sa za posledné roky stala indikátorom aj pre viacerých hlasujúcich.



4. The Theory of Everything
Alias Čistá duša 2014. Životný príbeh Stephena Hawkinga sa sústredí najmä na jeho vzťah so ženou (a paralelne aj na upadajúce zdravie). Je to ten štýl, ktorý vyniesol víťazstvo Čistej duši pred 13 rokmi a kombinácia známej osoby, ťažkého osudu, fyzickej poruchy i silného citu k manželke dokáže osloviť akademikov nad obálkou. Vynikajúce herecké výkony hlavnej dvojice nebudú tiež na škodu.



5. Unbroken
Angelina Jolie chce už seknúť s herectvom a venovať sa réžii. Bratia Coenovci jej napísali scenár, ona si zohnala partiu výborných hercov. Námet je mimoriadne sľubný: kronika života olympijského bežca Louisa Zamperiniho, ktorý počas druhej svetovej padne do japonského zajatia. Toto je oscarová téma ako hrom a druhá svetová vojna už dlho nerezonovala.



6. American Sniper
Clint Eastwood sa vráti. Už má prvú cenu za réžiu, kombinácia smrteľnej zbrane a nebezpečenstva vojaka so 150 zabitými cieľmi na konte a osobná rodinná dráma musia rezonovať. Bradley Cooper je opäť výborný a potvrdzuje pozíciu chameleóna (pozrite sa na všetky filmy, kde hral od Všemocného). Hoci je príliš skoro posudzovať šance do konca sezóny, toto je film z vojenského prostredia na ceny.



7. Selma
Černošská otázka rezonuje naďalej. Keď máte v scenári osobu Martina Luthera Kinga, musíte zohnať skvelých hercov (aj neznámych) a boj za ľudské práva i ocenenia môže začať. Toto je stávka na istotu, čo môže prihrať filmu veľa nominácií – otázne je, či po minuloročnom víťazstve 12 rokov bude šanca oceňovať film, ktorý opäť háji Afroameričanov. Nominácie prídu takmer automaticky, sošky skôr nie.



8. Foxcatcher
Bennett Miller má nový film a Akadémia ho bude reflektovať. Mrazivá dráma o Markovi Schultzovi, ktorý začne trénovať na olympiádu v Soule pod vedením sponzora John du Ponta a rieši vzťah aj so svojím bratom Daveom. Príbeh založený na skutočných udalostiach a s podmanivými výkonmi hercov sa zapíše do pamäti dusnou atmosférou a pomalým tempom. Ale také má Akadémia často rada.



9. Interstellar
Keď to Nolan dokázal v roku 2010 s Inception, podstatne ambicióznejšia sci-fi dráma by nemala ostať nepovšimnutá. Odvtedy sa síce zmenil systém hlasovania a desiatka už nie je povinná, napriek tomu si myslíme, že paralela s 2001: Vesmírnou odyseou a najmä tona pocitov, čo ťahá film nielen do roviny sci-fi, ale práve rodinnej drámy s Matthew McConaughym a jeho dcérou by mohla zabrať.



10. Into the Woods
Na muzikál z dielne Disneyho platí embargo, ale mám pocit, že Rob Marshall film do TOP10 dostane. V roku s dvomi muzikálmi (Sony má remake Annie) má väčšiu šancu so spojením rozprávok bratov Grimmovcov. V prospech hrá obľuba za Chicago, silná zostava (Meryl Streep, Anna Kendrick a tucet ďalších) a fakt, že muzikály na Oscaroch rezonujú – ako Bedári Toma Hoopera pred dvomi rokmi.



Čierne kone

Stále je tu šanca, že TOP10 (či menší počet filmov) bude vyzerať inak. Najväčšiu šancu na rozruch má Stratené dievča, hoci si myslím, že na Akadémiu bude nový Fincher príliš moderný. To by skôr mohla zarezonovať klasika o vzťahu mentora a žiaka v podobe Whiplash. A nikdy nevieme, či sa neobjaví aj šanca pre Wesa Andersona a jeho The Grand Budapest Hotel. Päticu náhradníkov uzatvára A Most Violent YearWild, v ich prospech hovoria silní režiséri J.C. Chandor a J-M. Valleé, ktorým by sa mohla Akadémia odvďačiť po minulom roku.



A kto to už nedá?

Paul Thomas Anderson a jeho Inherent Vice je na divákov i kritikov asi veľa. Ani Ridley Scott asi nebude opakovať víťazné ťaženie s druhou knihou Mojžišovou, ďalší Gladiátor sa nekoná. Tim Burton strihol menší film Big Eyes, ale zrejme platí veľké oči-malé šance.


autor Michal Korec 9.12.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.