TV TIPY 8.12. - 14.12. 2014

TV TIPY 8.12. - 14.12. 2014

VOD recenzia



8.12.
Pondelok

22:00 Je to len vietor (Csak a szél), Maďarsko, Nemecko, Taliansko, 2012 (Dvojka)
Znepokojujúca snímka plná hrozivého napätia sa zameriava na jeden úlomok z mozaiky rasovo motivovaných útokov. Na príbehu štatisticky priemernej rómskej rodiny z periférie spoločnosti demonštruje hrozivý skutočný prípad, ktorý sa odohral pred niekoľkými rokmi v Maďarsku. Esenciálnou podstatou ťaživej snímky je najmä zachytenie atmosféry strachu vychádzajúcej z hrozby vyčíňania tých, ktorí sa živia nenávisťou. Bez konkrétneho dôvodu a potreby selektovať likvidujú každého, kto patrí k určitej skupine. Režisér Benedek Fliegauf (Díler, Mliečna dráha, Lono) zaujal festivalové publiká a z Berlinale si odniesol Strieborného Medveďa.

22:00 Rodinný priateľ (L´amico di famiglia), Taliansko, Francúzsko, 2006 (Film Europe)
Paolo Sorrentino predstavuje pre taliansku kinematografiu obrovský prínos a svojim umeleckým potenciálom nadviazal na staré talianske kino, ktorého kvalitám sa len máloktorý súčasný taliansky tvorca dokáže vyrovnať. Sorrentinova tvorba sa nesie v znamení atraktívnych a hodnotných diel. Naposledy uchvátil Veľkou nádherou, no za zmienku stoja aj predchádzajúce filmy ako Prebytočný človek, Následky lásky, Božský, Tu to musí byť. Rodinný priateľ je príbehom starého úžerníka posadnutého peniazmi. Postupné uvedomovanie si vlastnej osamelosti ho privedie do rodiny, ktorá potrebuje jeho peniaze, ale i nečakanú dôverčivosť.


9.12.
Utorok

22:00 Nezabudni (Per non dimerticarti), Taliansko, 2006 (Film Europe)
Pozoruhodná deviatka žien sa zvláštnym riadením osudu stretáva v jednom gynekologickom sanatóriu, pri čom ich spája jediné – dlhodobé problémy s tehotenstvom. Každá je z iného kúta krajiny, každá má rozdielne sociálne postavenie. A napriek tomu sa tieto ženy spriatelia a začnú tvrdej realite čeliť solidárne spoločne. Snímku nakrútila Mariantonia Avati, dcéra známeho producenta Pupiho Avatiho, námet filmu spísal jej manžel Tommaso.

22:45 Tetro, USA, Taliansko, Španielsko, Argentína, 2009 (ČT Art)
Za touto snímkou stojí sám Francis Ford Coppola a hoci najslávnejšie snímky z jeho neprehliadnuteľnej filmografie nezatieni, stojí za to venovať mu svoj voľný čas. V epicentre  čiernobieleho sveta príbehu stojí uhrančivý Vincent Gallo ako brat mladého Bennieho, ktorý sa vydá na cestu do Buenos Aires, aby ho našiel. Tetro býval kedysi sľubný spisovateľ, no dnes svoj talent už iba premrháva. Keď Bennie objaví jeho nedokončenú hru, začne odhaľovať utajované skutočnosti ich spoločnej rodinnej minulosti.

TV tipy 8.12. - 14.12. 2014 TV tipy 8.12. - 14.12. 2014 TV tipy 8.12. - 14.12. 2014


10.12.
Streda

20:40 Noe (Noah), USA, 2014 (HBO)
Nekonvenčná interpretácia biblického príbehu o Noemovej arche vyvolala u ortodoxných kresťanov, židov i moslimov pobúrené reakcie a v niektorých krajinách bolo premietanie dokonca zakázané. Darren Aronofsky (Requiem za sen, Fontána, Wrestler, Čierna labuť) sa však nekompromisne držal svojej vízie a nemienil sa vzdať myšlienky nakrútiť film podľa svojich predstáv aj napriek výhradám filmovej spoločnosti. Našťastie sa ako autor skutočného a dokonca aj dobre zarábajúceho filmového umenia nachádza v pozícii, keď si to môže dovoliť. Hoci film dosiahol vysoké tržby, nestretol sa ani s diváckym ocenením, hoci svoj výrazný rukopis si zachoval. Na strane kritikov vyvolal protichodné reakcie. Tí, čo ocenili jeho hodnotu, postrehli hĺbku myšlienky i bohatosť formy, ktorú si vyžadovala náročná látka. Ideu o pôvode zla v ľudskej rase vykreslil pre mnohých neprijateľne, no pre ďalších celkom pochopiteľne a zásadne. Potomkovia Kaina, vraha brata Ábela, vraždia naďalej. Potomkovia Seta, tretieho syna Adama a Evy, nedokážu siahnuť na život žiadneho živého tvora. Do tejto vetvy patrí aj Noe, ktorého Boh poveril záchranou zástupcov všetkých živočíšnych druhov pred blížiacou sa apokalyptickou potopou.

21:55 Indočína (Indochine), Francúzsko, 1992 (ČT2)
Vizuálne nádherná snímka ocenená Oscarom za cudzojazyčný film pojednáva o búrlivom období 30. rokov vo francúzskej Indočíne. Obdobie, keď francúzska nadvláda sa na okupovanom území začala otriasať v základoch. Vzbura si vyžiadala veľa obetí a nežiaduco zasiahla do životov Francúzov i domorodých obyvateľov. Uprostred nepokojov sa odohráva príbeh Francúzky Eliane (Catherine Deneuve), ktorá sa tu narodila a prežila celý život ako majiteľka kaučukovej plantáže. Žije so svojou adoptívnou vietnamskou dcérou, ktorej biologickí rodičia zomreli. Ich vzťah je plný porozumenia a spriaznenosti. Avšak len do chvíle, čo vstúpi do ich životov mladý francúzsky dôstojník, ktorí očarí obe dámy. Na pozadí nádherných scenérií vietnamskej prírody a jedného z prírodných divov sveta – Dračej zátoky sa odohrá emotívny príbeh dvoch žien, ktorým do života zasiahli dejotvorné udalosti i citový vzťah k jednému mužovi.


11.12.
Štvrtok

20:2O Séraphine, Francúzsko, Belgicko, 2008 (ČT Art)
Séraphine nie je celkom obyčajná slúžka. Popri praniu a umývaniu podláh sa venuje svojej najväčšej záľube a tou je maľba. Čaru jej naivných obrazov celkom podľahne umelecký mecenáš Wilhelm Uhde. Séraphine si ako silne veriaca žena myslí, že výsledok jej práce neovplyvňuje ona, ale strážni anjeli. Keď opustí prostotu svojho doterajšieho života a okúsi veľký svet, uvedomí si, že galerijné prostredie nie je pre ňu a hľadá možnosť úniku pred elitárstvom, ktoré ju začína obklopovať. Životopisná snímka Martina Provosta v hlavnej úlohe s nezabudnuteľnou Yolande Moreau sa pýši mnohými filmovými oceneniami.

TV tipy 8.12. - 14.12. 2014 TV tipy 8.12. - 14.12. 2014 TV tipy 8.12. - 14.12. 2014


12.12.
Piatok

20:00 Sexmisia (Seksmisja), Poľsko, 1984 (Nova Cinema)
Poľská komédia vyvolala v čase uvedenia obrovskú vlnu záujmu. Diváci totiž v neslobodných časoch prahli po námetoch, ktoré sa vymykali priemeru a ak navyše v názve svietil sex, úspech musel byť zaručený. Hoci film bol cenzúrou zredukovaný, zachoval si svoju tvár. Zdanlivo feministický námet o svete, ktorý ovládajú ženy, vykresľuje osudy dvojice mužov, čo sa po umelom zmrazení preberú v 21. storočí. Čaká ich šokujúce zistenie o vyhynutí mužského pohlavia a následný boj o život.

20:30 Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank Redemption), USA, 1994 (Joj)
Tento titul televízie uvádzajú so železnou pravidelnosťou. Bezpochyby im na peoplemetri zaručuje vysoké číslo sledovanosti. Snímke o morálnom posolstve plnom utrpenia, pokory, zdanlivej bezmocnosti a zadosťučinenia totiž slovenskí a českí diváci udelili titul najobľúbenejšieho filmu, podľa amerického filmového inštitútu ide o 72. najlepší film všetkých čias, časopis Empire ho korunoval za kráľa svetovej kinematografie a kritici nešetria chválami. Režisér a scenárista Frank Darabont patrí medzi najlepších tvorcov adaptácií Stephena Kinga a okrem Vykúpenia z väznice Shawshank nakrútil podľa jeho predlohy aj ďalší úspešný film z väzenského prostredia Zelená míľa a horor Hmla.


13.12.
Sobota

20.30 Ralph Rozbi-to (Wreck-It Ralph), USA, 2012 (Joj)
Dva a pol metra vysoký a tristo kg vážiaci Ralph Rozbi-to je zápornou postavou starej počítačovej hry. V hre demoluje dom, ktorý obľúbená kladná postava Felix okamžite opravuje. Nikto ho nemá rád, pretože všetko ničí, a Felixa zas všetci milujú a obdivujú, lebo všetko opraví a vždy všetkých zachráni. Ralph strávil 30 rokov v tieni populárneho Felixa a rola zločinca ho už nebaví. Deštruktívna činnosť a osamelosť ho natoľko frustruje, že sa rozhodne situáciu zmeniť. Aj on sa chce stať kladným hrdinom a získať medailu za odvahu! Vezme preto osud do vlastných rúk a vydá sa na cestu naprieč niekoľkými generáciami hier. Ocitne sa v modernej akčnej hre, kde spozná drsnú seržantku Calhounovú a navštívi aj cukríkovú pretekársku hru Sugar Rush, ktorej energická hrdinka Vanellope sa stane jeho prvou skutočnou kamarátkou.

22:00 Teorema, Taliansko, 1968 (Dvojka)
Pier Paolo Pasolini stojí na piedestáli v kategórii najškandalóznejší nežijúci režiséri všetkých čias. V súčasnosti ho tromfol snáď len Lars von Trier. Každý jeho výtvor sprevádzala vlna rozhorčenia. Vnímavý divák však napriek explicitne vyjadrovanému sexu a násilia chápe zmysel jeho výpovedí. Nie je ľahké akceptovať formu jeho snímok, vždy totiž neželane otvára zamknuté komnaty divákovej duše. Teorema sa síce nevyrovná Saló, ale takisto je nekonformná i nekomfortná. Režisér ju označil ako „semioticko-erotickú správu“ a ako „báseň vo forme výkriku zúfalstva“.

22:15 Nanking Nanking (Nanjing! Nanjing!), Čína, Hongkong, 2009 (ČT Art)
Do kategórie kontroverzných filmov sa zaradil aj film o jednej z najbrutálnejších udalostí 20. storočia. Rozsiahly masaker vojnových zajatcov, zabíjanie civilného obyvateľstva a hromadné znásilňovanie, ku ktorému došlo v priebehu siedmich týždňov po dobytí vtedajšieho čínskeho hlavného mesta Nanking japonskou armádou 13. decembra 1937, dodnes predstavuje citlivú tému. Navzdory svedectvám, priznaniam i záverom japonských historikov oficiálni vládni zástupcovia a najmä národní konzervatívci v Japonsku udalosti spochybňujú a popierajú.

TV tipy 8.12. - 14.12. 2014 TV tipy 8.12. - 14.12. 2014 TV tipy 8.12. - 14.12. 2014


14.12.
Nedeľa

20:00 Zakázaná láska (Les filles du botaniste), Francúzsko, Kanada, 2006 (Wau)
Prvým zo základných ľudských práv a slobôd je právo na lásku. Poetický príbeh o láske dvoch mladých žien v Číne, ktorým v ceste za naplnením vzťahu stoja nielen chladný a neústupný otec a brat jednej z nich, no predovšetkým spoločenské predsudky a krutý režim, ktorý ani na konci 20. storočia netoleruje zakázanú lásku k rovnakému pohlaviu a trestá ju smrťou. V dome slávneho čínskeho záhradníka a profesora botaniky sa jeho dcéra An Chen spozná s otcovou novou žiačkou Min Li, ktorá osirela po zemetrasení a profesor ju prijal do svojej rodiny. V nádhernom, no smutnom dome na ostrove, ktorý otec prerobil na úžasnú záhradu,  muži zachádzajú so ženami prísne a kruto, a preto sa medzi An Chen a Min Li vytvorí spojenectvo a pevné puto, ktoré prerastie do lásky. Dievčatá sa do seba zamilujú a svoju lásku utajujú. Ming sa síce vydá za Anninho brata, ale nemôže s ním odísť, pretože slúži v armáde. Vzťah oboch žien pokračuje.

20:00 Tiger a drak (Wo hu cang long), Taiwan, Hongkong, USA, Čína, 2000 (Nova Cinema)
Filmové majstrovstvo rovnako ako majstrovstvo v bojových umeniach nám predstavil Ang Lee v príbehu zo starej Číny. Štyrmi Oscarmi (cudzojazyčný film, kamera, výprava, hudba) ocenená epická báseň predvedie čistotu a krásu hlavných hrdinov na pozadí rovnako očarujúceho príbehu a spracovania. Film, ktorý diváka celkom pohltí a prenesie ho do exotického sveta plného zdanlivo fantastických motívov.


autor Barbora Bačíková 8.12.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.