TV TIPY 29.9. - 5.10. 2014

TV TIPY 29.9. - 5.10. 2014

VOD recenzia



29. 9.
Pondelok

20:00 Krstný otec III (The Godfather: Part III), USA, 1990 (Nova Cinema)
Hoci záverečná časť mafiánskej trilógie podľa románu Maria Puza nevyvolala také nadšené ohlasy ako predošlé časti, takisto sa nesie v znamení filmárskych kvalít a rozhodne predstavuje dôstojnú rozlúčku mafiánskeho rodinného klanu s divákmi. Al Pacinovo herectvo vrcholí rovnako ako príbeh veľkolepo i zraniteľne zároveň. Snímka si vyslúžila sedem nominácií na Oscara, no v tom roku ho prevalcoval Costnerov Tanec s vlkmi. Režisér Coppola doposiaľ označuje mafiánsku ságu ako svoje najosobnejšie dielo. A to nielen preto, že do role Corleoneho dcéry obsadil vlastnú dcéru Sofiu, ktorá sa „potatila“ a v súčasnosti takisto patrí medzi uznávané režisérky. Smrť panien, Stratené v preklade či Mária Antoinetta sú presvedčivým dôkazom toho, že Coppolovci to s filmovým umením naozaj vedia.

20:20 Süskind, Holandsko, 2012 (Jednotka)
Kto videl snímku Čierna kniha režiséra Paula Verhoevena a utkvela mu v pamäti, nemal by si nechať ujsť ani ďalší film produkovaný Holanďanmi. Süskind podobne ako Čierna kniha rozohrá príbeh odvážlivca z čias druhej svetovej vojny a rovnako ako hrdinka z Verhoevenovej snímky pustí sa do boja s neľudskou mašinériou. Musí však použiť lesť a úskoky, aby dokázal pomôcť obetiam zločinného režimu. Walter Süskind našiel prácu v Židovskej rade, ktorá jemu a jeho rodine poskytla ochranu pred deportáciou do Nemecka. Keď sa stane svedkom zatknutia jednej židovskej rodiny a neskôr zistí, čo Židov v Nemecku čaká, rozhodne sa Nemcom prejsť cez rozum. Spriatelí sa s vysoko postaveným dôstojníkom SS a súčasne spolupracuje s hnutím odporu. Spoločne s ďalšími sprisahancami vymyslí prefíkaný spôsob, ako zachrániť deti pred istou smrťou. A podobne ako československý Nicholas Winton či nemecký Oskar Schindler musí pre veľké ciele podstúpiť veľké riziko.

21:50 Šakal (The Day of the Jackal), GB, Francúzsko, 1973 (ČT2)
Pokus vyrovnať sa a už vôbec nie prekonať kultový triler Freda Zinnemanna sa snímke z roku 1997 s Bruceom Willisom a Richardom Gereom určite nepodarilo. Niektoré filmy sú totiž zapečatené nielen kultom, ale i umeleckou hodnotou, a málokedy sa ich podarí preskočiť. Šakal je jedným z vrcholov žánru politický triler. Jeho knižná predloha Fredericka Forsytha vychádza zo skutočných udalostí okolo pokusu o atentát na francúzskeho prezidenta – generála Charlesa de Gaullea. Po dolapení a zabití viacerých členov skupiny pokúšajúcej sa o atentát si najali profesionálneho zabijaka s krycím menom Šakal, ktorý by za operáciu zinkasoval pol milióna dolárov. Príbeh sa sústredí na prípravy atentátu a na snahu tajnej polície Šakala vystopovať.

TV tipy 29.9. - 5.10. 2014 TV tipy 29.9. - 5.10. 2014 TV tipy 29.9. - 5.10. 2014


30.9.
Utorok

20:00 Zachráňte potraviny (Die Essensretter), Nemecko, 2013 (Dvojka)
Tím dokumentaristov, ktorý nakrútil celosvetovo ocenený dokument Čerstvé, ale v kontajneri, sa opäť vydal na cestu po stopách plytvania potravinami vo svete, v ktorom veľká časť ľudstva hladuje. Tvorcovia sa tentoraz zamerali na ľudí, ktorí sa rozhodli bojovať s plytvaním a vyhadzovaním potravín.


1.10.
Streda

20:00 Madisonské mosty (The Bridges of Madison County), USA, 1995 (Nova Cinema)
Clint Eastwood si v úlohe režiséra dokáže pre seba vyberať veľmi vďačné roly. Zapamätateľné úlohy, ktoré dokážu divákovi zabrnkať na city a vzbudiť sympatie. Okrem Nezmieriteľných, Gran Torina či Million Dollar Baby k nim neodmysliteľne patrí aj postava fotografa Roberta Kincaida, ktorého pracovné povinnosti zavejú k domu Francescy Johnsonovej. Vzájomné očarenie čoskoro prerastie do ľúbostného pomeru a vydatá žena sa ocitne pred neľahkým rozhodnutím – zostať pri manželovi a deťoch alebo sa oddať novoobjavenému silnému citu, čo zdieľa s charizmatickým novinárom. Romantická dráma s Eastwoodom a Meryl Streep vyznieva ako mnoho sladkobôľnych romancí, no okrem hereckého obsadenia sa pýši aj čímsi, čo diváka očarí. A jedna zo záverečných scén (na križovatke v daždi) patrí k tým najnezabudnuteľnejším a najdojímavejším v rámci žánru romantických drám.

22:20 Den pro mou lásku, ČR, SR, 1976 (Dvojka)
Psychologická dráma Juraja Herza predstaví silný príbeh o mladom manželskom páre, ktorý sa musí vyrovnať s tragickou udalosťou. Režisérovi sa podarilo i v období tvrdej normalizácie zbaviť príbeh akýchkoľvek politických odkazov, hrdinovia si žijú akoby navzdory dobe, uzatvárajúci sa do svojho súkromia, do svojich radostí i strastí. Juraj Herz nikde nepodľahol zvodom melodrámy, príbeh líči triezvo i emočne vypäté scény. Film upútal na svoju dobu odvážnou, i keď nežne nakrútenou milostnou scénou.

TV tipy 29.9. - 5.10. 2014 TV tipy 29.9. - 5.10. 2014 TV tipy 29.9. - 5.10. 2014


2.9.
Štvrtok

19:55 Hľadá sa Eric (Looking for Eric), GB, Francúzsko, Tal./Belgicko, 2009 (Film Europe)
Čo sa stane, keď futbalista tímu Manchester United Eric Cantona vystúpi z plagátu, aby pomohol svojmu menovcovi dostať sa z depresie? O tom rozpráva Ken Loach v príbehu o poštárovi, ktorý sa dostal do krízy a nevie, ako z nej von. Hnevajú ho jeho dvaja nevlastní synovia, dcéra ho neustále kritizuje a on je na všetko sám. Ani kamaráti nedokážu zahnať Ericove chmáry. A preto, keď si pofajčí trochu synovej marihuany, Cantona prichádza, aby pomáhal. S námetom a ochotou podieľať sa na produkcii prišiel za Kenom Loachom sám Eric Cantona. A keďže známy tvorca a jeho scenárista Paul Laverty si potrebovali odpočinúť po dvoch náročných filmoch z poslednej doby, chopili sa príležitosti zostať v ľudovom prostredí, ale nahliadať na jeho hrdinov s láskavým humorom bez káravého tónu sociálnej kritiky.

22:10 Návrat domov (Coming Home), USA, 1978 (MGM)
Film ocenený troma Oscarmi (herec v hlavnej úlohe – Jon Voight, herečka v hlavnej úlohe – Jane Fonda, scenár – Robert C. Jones a Waldo Salt) je príbehom o vojne bez vojny plným skutočných emócií ukazujúcich nezmyselnosť vojny z pohľadu tých, ktorým kruto zasiahla do života. Silná komorná dráma ani v súčasnosti nestráca na svojej pôsobivosti a aktuálnosti. Taký je slávny protivojnový film Hala Ashbyho (Harold a Maude, Bol som pri tom). K jeho presvedčivosti prispievajú civilné výkony Jane Fonda a Jona Voighta, príznačná smutná atmosféra, hudba a piesne Janis Joplin, The Rolling Stones, Beatles a ďalších, ktoré evokujú obdobie konca 60. rokov a myšlienkovo dopĺňajú príbeh.


3.10.
Piatok

22:00 Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať (Everything You Always Wanted To Know About Sex * But Were Afraid To Ask), USA, 1972 (Dvojka)
Paródia Woodyho Allena na prevládajúce ponímanie sexu na začiatku 70. rokov vyvolala veľkú vlnu záujmu, no v tom čase amerických kritikov vôbec nenadchla. Až európske publikum zachytilo kvality snímky a tým film i rehabilitovalo. Názov filmu odkazuje na spis módneho sexuológa Davida Reubena z roku 1969. Allen film rozdelil do siedmych kapitol, pričom každá odkazuje na inú problematiku sexu a interpretuje ju, samozrejme, vtipným štýlom. Majú afrodiziaká účinok? Čo je to sodomia? Prečo majú niektoré ženy problém dosiahnuť orgazmus? Sú transvestiti homosexuáli? Čo sa deje počas ejakulácie? Woody Allen odpovedá a popri tom stíha i parodovať rôzne motívy od Shakespearovho Hamleta až po súdobú taliansku kinematografiu.

22:10 Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking), USA, GB, 1995 (Jednotka)
Film, ktorý otrasie vašimi presvedčeniami a zásadami a rozdelí vašu myseľ na dve polovice. Tim Robbins nakrútil podľa spomienok rádovej sestry Helen psychologickú drámu o ľudskej vine, čakaní na smrť a smutnom konci jedného premárneného ľudského života. Helen si myslela, že už ju nič v živote neprekvapí. No list väzňa odsúdeného na smrť za brutálnu vraždu je niečo celkom iné. Dátum popravy sa blíži a postupne sa na povrch dostávajú silné emócie a súcit s odsúdeným, ale zároveň aj s obeťami brutálnych zločincov. Matthew Poncelet to má, ako sa zdá, zrátane, aj keď neúnavne prosí o milosť. Spolu s Helen sa však do jeho života vkráda nádej, že sa výkon rozsudku odloží alebo zruší. Sean Penn a Susan Sarandon excelujú v silnej snímke o zločine a treste.

TV tipy 29.9. - 5.10. 2014 TV tipy 29.9. - 5.10. 2014 TV tipy 29.9. - 5.10. 2014


4.10.
Sobota

21:50 35 panákov rumu (35 rhums), Francúzsko, Nemecko, 2008 (ČT Art)
Rukopis režisérky Claire Denis si vyžaduje veľmi vnímavého a trpezlivého diváka. Jej filmy si nárokujú náročného pozorovateľa a väčšinový divák zvyknutý na plytké výpovede tu nemá šancu. Jej filmy nútia reagovať na každú nuansu detailu či už v mimike a gestike hrdinov, ale i vo vyslovených a nevyslovených myšlienkach. 35 panákov rumu autorka venovala jedinečným okamihom v živote. Starnúci sprievodca vlaku Lionel venoval celý svoj život starostlivosti o jedinú dcéru Joséphine a tá mu to rovnako odpláca. Ich harmonický vzťah však dostane trhlinu, keď je Lionel konfrontovaný s nevyhnutnosťou zmien a bude sa musieť zmieriť s tým, že jeho cesta sa odpojí od dcérinej. Nastal čas, aby začala žiť svoj život a Lionel takisto.

21:55 Gran Torino, USA, Nemecko, 2008 (Nova Cinema)
Povesti bojovníka za spravodlivosť nezostal Clint Eastwood ani tentoraz nič dlžný. Tak ako v mnohých legendárnych rolách sa opäť pustil do ambivalentného charakteru s hlbokým morálnym posolstvom. Od postavy Walta Kowalskeho by však málokto čakal niečo pozitívne, no o to hodnotnejší dojem vyvolá v závere jeho postava. Eastwood pred kamerou i za kamerou aj v pokročilom veku dokazuje, že majstrovstvo má v krvi a opäť zhmotnil nezabudnuteľný charakter, tentoraz bojujúci s vlastnými predsudkami. Po prečítaní scenára Nicka Schenka ani na chvíľu nezaváhal a vedel, že ten príbeh bude mať jeho tvár a jeho režisérske vedenie. Eastwood nikdy nepriznal, prečo ho scenár tak uchvátil, no mnohí sa zhodnú, že sa identifikoval s niektorými črtami hlavnej postavy. Možno aj tento fakt prispel k obrovskému úspechu snímky, ktorá zarezonovala medzi filmovými fanúšikmi i kritikmi. Tak ako z väčšiny Eastwoodových filmov sa aj z príbehu vojnového veterána stal blockbuster. K nakrúcaniu filmu si tvorca prizval aj svoje potomstvo. Syn Kyle je jedným z dvojice autorov hudby a syn Scott sa objavil v roly mladíka Treya, ktorý sa dostal do pouličného konfliktu s černochmi.

22:25 Včera v noci (Last Night), USA, Francúzsko, 2010 (Jednotka)
Vzťahová dráma Včera v noci je režijným debutom iránskej scenáristky Massy Tadjedin. Atraktívne herecké obsadenie v podobe Keiry Knightley, Sama Worthingtona, Evy Mendes a Guillauma Caneta podporuje erotické dusno ťahajúce sa popri hlavnej dejovej osi. Michael a Joanna sú šťastní novomanželia, pokiaľ Joanna nezačne manžela podozrievať, že ho priťahuje jeho kolegyňa Laura. Ich manželstvo podstúpi ťažkú skúšku, keď Michael odíde s Laurau na služobnú cestu. Joanna sa v to ráno stretne s bývalým priateľom Alexom a prijme jeho pozvanie na večeru. Tak sa začne dlhá noc, ktorá bude pre Joannu a Michaela skutočným testom vernosti.


5.10.
Nedeľa

20:20 Denník komornej (Le journal d´une femme de chambre), Fra/Tal., 1964 (ČT Art)
Filmová adaptácia románu Octava Mirabeaua sa pod vplyvom Louisa Buñuela zmenila na hlbokú, sarkasticky podfarbenú meditáciu nad márnou existenciou spoločenstva, ktorého členovia sú obeťami mystérií, predsudkov a vzájomných podvodov. Na odľahlé panstvo rodiny Rabourov-Monteilov prichádza do služby pôvabná komorná Celestine. Starý aristokrat Rabour mestskú dievčinu hneď pozve do svojej pracovne a snaží sa zvláštnym dvorením oživiť spomienky na mŕtvu manželku. Domu tvrdou rukou vládne jeho dcéra, zatrpknutá a prísna pani Monteilová, ktorej manžel nadbieha Celestine. Bystrá služobná sa na všetkom baví len do chvíle, kým sa nedozvie o hroznom zločine.

21:55 Júlia (Julia), USA, 1977 (ČT2)
Píše sa rok 1934 a spisovateľka detektívok Američanka Lillian Hellman prichádza do Európy, aby tu na radu priateľa dokončila svoju prvú divadelnú hru. Spomína na svoju kamarátku Juliu. Časy bezstarostných hier sú však nenávratne preč. Julia opustila aristokratické kruhy a venuje sa protinacistickému odboju. Keď sa Lillian dozvie, že je vážne zranená, navštívi ju v nemocnici, kde jej priateľka bojuje o život po útoku nacistického komanda na univerzitnú budovu vo Viedni. Prostredníctvom nasledujúcich stretnutí oboch žien sa tvorcom podarilo zachytiť psychologický vplyv Juliinho charakteru a politického presvedčenia na vnútorný rast americkej spisovateľky. Film získal tri Oscary (scenár – Alvin Sargent, herečka vo vedľajšej role – Vanessa Redgrave, herec vo vedľajšej role – Jason Robards).


autor Barbora Bačíková 29.9.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.