10 SLÁVNYCH FILMOVÝCH HOTELOV

10 SLÁVNYCH FILMOVÝCH HOTELOV

článok



Hotely, kde by sa chcel ubytovať každý filmový fanúšik...

Letná sezóna je už v plnom prúde, vrátane tej hotelovej. V ostatnej dobe sme v kinách navštívili Hotel Transylvania či Grandhotel Budapešť. Pozrime sa na tie najznámejšie, v ktorých trávili čas obľúbené filmové postavy. Ak sme vás naším prehľadom inšpirovali, svoje cestovateľsko-ubytovacie plány môžete realizovať aj prostredníctvom pelikan.sk.

10 slávnych filmových hotelov 10 slávnych filmových hotelov

 

Grand Hotel (1932)

Kde ho nájdete:  Vo filmovom Berlíne. V skutočnosti sa nakrúcalo v ateliéroch Metro-Goldwyn-Mayer Studios.

„Ľudia prichádzajú a odchádzajú. Nikdy sa nič nestane.“ Stovky dverí, ktoré vedú do jednej veľkej haly. V luxusnom berlínskom hoteli sa pretnú dramaticko-romantické osudy piatich postáv: ruskej baleríny, baróna, ambicióznej stenografky, úradníka a vplyvného priemyselného magnáta. Ide o adaptáciu rovnomennej divadelnej hry z roku 1930, ktorá vznikla podľa románu Vicki Baum Menschen im Hotel (Ľudia v hoteli, 1929). V medzivojnovej hollywoodskej klasike sa predstavil 5-hviezdičkový, špičkový herecký „personál“ v zložení  Greta Garbo, John Barrymore, Joan Crawford, Wallace Beery či Lionel Barrymore. Nespornou zaujímavosťou je, že ide o jediný film v histórii, ktorý získal Oscara za Najlepší film a nebol pritom nominovaný v žiadnej inej kategórii.

Prečo check-in práve tu: Luxusný hotel v štýle art deco. Najdrahší v nemeckej metropole.

 

The Empire Hotel (Vertigo, 1958)

Kde ho nájdete: San Francisco

Jedna z najslávnejších a najlepších filmových scén vôbec – keď zúfalý Scottie Ferguson (James Stewart) pretvára v hotelovej izbe jemu povedomú brunetku Judy na obraz mŕtvej blondíny Madeleine (Kim Novak), ktorou je doslova posadnutý. Z ilúzie sa napokon stáva šokujúca skutočnosť, je to tá istá dáma! Hotel sa neskôr z marketingových dôvodov premenoval na Hotel Vertigo.

Prečo check-in práve tu: Kto by nechcel stráviť noc v izbe, kde sa z vysnených predstáv stáva skutočnosť.

 

10 slávnych filmových hotelov 10 slávnych filmových hotelov

The Plaza (napr. Vôňa ženy, Sám doma 2, Krokodíl Dundee, Veľký Gatsby, Špinavý trik)

Kde ho nájdete: Manhattan, New York

Slávny hotel a dnes už „povinná“ newyorská atrakcia (pre väčšinu turistov, samozrejme, iba na pozeranie zvonku) zohráva svoju úlohu v celej rade zvučných hollywoodskych filmov. Svoju veľkú, aj keď krátku filmovú premiéru zažila The Plaza v Hitchcockovej thrillerovej klasike Na sever severozápadnou linkou (1959). Cary Grant sa ako Roger Thornhill potuluje po Plaze, keď si ho pomýlia s vládnym agentom Georgeom Kaplanom a je unesený na Long Island. Zaujímavosťou je, že Grant tu počas nakrúcania aj býval. Takže určite príjemná skúsenosť s touto produkciou. 

Prečo check-in práve tu: Môžete sa vydať po stopách Caryho Granta, Al Pacina, Macaulayho Culkina a ďalších.

 

Bates Motel (Psycho, 1960)

Kde ho nájdete: Nikde. Motel aj dom nad ním bol vytvorený v štúdiu, pričom dom bol inšpirovaný maľbou Edwarda Hoppera „The House by the Railroad“.

Bezo sporu najslávnejší motel strieborného plátna. Vedený hanblivým introvertom Normanom a jeho panovačnou matkou v dome nad motelom. Svoje útočisko tu počas daždivej noci nachádza mladá blondína na úteku. Práve v kúpeľni Bates Motela sa odohráva jedna z najslávnejších filmových scén, ak nie úplne najslávnejšia.  

Prečo check-in práve tu: Nepotrebujete „rezervačku“. Vždy nájdete voľnú izbu.

 

10 slávnych filmových hotelov 10 slávnych filmových hotelov

The Overlook Hotel (Osvietenie, 1980)

Kde ho nájdete: v skutočnosti ide o Hotel Timberline Lodge v Mount Hoode, štáte Oregon

Legendárny mrazivý horor Stanleyho Kubricka sa takmer celý odohráva v honosnom hoteli Overlook. Do tohto obrovského hotela prichádza Jack Torrance (geniálny majster mimiky Jack Nicholson) so svojou rodinou, aby tu našiel pokoj pre písanie svojho nového románu a zároveň pracoval ako jeho správca. Je zima, mimo sezóny a hotel je zatvorený... „Hostiteľský“ hotel Timberline ponúkol pre Kubrickovu šialenú hru s divákom dokonalé priestory (aj keď režisér známy svojim perfekcionizmom si ho ešte patrične upravil). Zaujímavosťou je, že izba č. 237 z knihy Stephena Kinga ako aj z jej filmovej verzie, v hoteli neexistuje.

Prečo check-in práve tu: Nájdete tu tie najlepšie koberce! A na jeho návštevu – aj keď mimo sezóny – len tak nezabudnete. Pozor však na možné riziká: izoláciu a samotu.

 

The Regent Beverly Wilshire Hotel (Pretty Woman, 1990)

Kde ho nájdete: Beverly Hills, Los Angeles

Prezidentský apartmán, ako ho poznáte  z notoricky známej romantickej komédie, je už minulosťou. Rozsiahly hotel prešiel radikálnou renováciou. V súčasnosti sa s takmer 400 izbami a suitami radí medzi najdrahšie a najväčšie suity na svete. V slávnom hoteli svojho času bývali aj Elvis Presley, John Lennon či členovia britskej kráľovskej rodiny.

Prečo check-in práve tu: Hotelové radovánky ako napr. piknik na koberci so šampanským a jahodami.

10 slávnych filmových hotelov 10 slávnych filmových hotelov

 

The Bellagio (Dannyho jedenástka, 2001)

Kde ho nájdete: Las Vegas

V prvej časti lúpežnej trilógie poslal Steven Soderbergh Georgea Clooneyho, Brada Pitta, Matta Damona a ich parťákov vykradnúť Terrymu Benedictovi (Andy Garcia) jeho tri veľké kasína: The Mirage, MGM Grand a vždy pompézne Bellagio. V naleštených topánkach a oblekoch Soderbergh priamo v Bellagiu zachytil pôvab aj odvrátenú stranu hriešneho mesta.

Prečo check-in práve tu: Jedna z výkladných skríň hriešneho Las Vegas!

 

The Park Hyatt (Stratené v preklade, 2003)

Kde ho nájdete: Tokio, Japonsko

Ak ste často na obchodných cestách v zahraničí, možno ste sa sčasti našli v postave Billa Murrayho, ktorý prežíva hotelovú samotu a zároveň (nechcene) spoznáva cudziu (úplne uletenú) kultúru.

Prečo check-in práve tu: Ak ste cynik uťahaný životom a k tomu aj herec (v reklame na whiskey Suntory) či ešte „nenájdené“ mladé dievča, pobyt v hypermodernom Tokiu vám môže ozvláštniť, prípadne úplne zmeniť váš život. Za pokus (nájsť samého seba) to určite stojí!

 



Hotel Rwanda (2004)

Kde ho nájdete: Kigali, Rwanda

Ubytovanie a služby sú tu skôr štandardné... ale asi v žiadnom inom filmovom hoteli neprežijete také emócie než v (inak štvorhviezdičkovom) Hôtel des Mille Collines. Historická dráma podľa skutočných udalostí z jari 1994 dostala prívlastok „africký Schindlerov zoznam“.

Prečo check-in práve tu: Maximálne spoľahlivý hotelový manažér! Paul Rusesabagina (Don Cheadle).

 

Chateau Marmont (Odnikiaľ niekam, 2010)

Kde ho nájdete: Sunset Boulevard, Los Angeles

Prominentná hollywoodska rezidencia. Chateau Marmont. Práve tu býva rozmarný hollywoodsky miláčik Johnny Marco (Stephen Dorff) v ďalšom filme Sofie Coppoly. Kto by nechcel okúsiť sladký život playboya  s nadupaným Ferrari a dostatkom krásnych dievčat? Aj takýto luxus sa však môže prehodnotiť, keď vám na dvere vášho apartmánu zaklope vaša 11-ročná dcéra, o ktorej ste doteraz ani netušili...

Prečo check-in práve tu: Vyskúšať si luxusný život hollywoodskeho zlatíčka na plný úväzok. 


autor Michal Šmajda 8.7.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.