TV TIPY 8.4. - 13.4. 2014

TV TIPY 8.4. - 13.4. 2014

VOD recenzia



8.4.
UTOROK

21:50 Báječní muži s klikou, Československo, 1978 (Čt2)
Česká filmová féria o priekopníkoch kinematografie. Pán Paspart a jeho dcéra Pepička cestujú s maringotkou po rôznych českých mestách a popri kúzlach predvádzajú i "oživené" obrázky. V jednom zájazdnom hostinci sa Paspart stretáva so svojím umierajúcim kolegom, ktorý mu okrem filmových pások odkazuje aj krásnu dcéru Aloisiu... Komédia Jiřího Menzla.

22:40 Kráľova reč (The King's Speech), Veľká Británia, 2010 (Filmbox HD)
Po smrti svojho otca, anglického kráľa Juraja V. (Michael Gambon) a škandalóznej abdikácii kráľa Eduarda VIII.(Guy Pearce) je Bertie (Colin Firth), ktorý celý život trpí rečovou vadou, nečakane korunovaný kráľom Jurajom VI. Británia stojí na prahu 2. svetovej vojny a zúfalo potrebuje silného vodcu, ktorého ale len ťažko vidí v koktavom kráľovi. Kráľova milujúca manželka Alžbeta (Helena Bonham Carter), budúca kráľovná matka, preto dohodne stretnutie s úspešným, ale trochu svojráznym a excentrickým terapeutom reči Lionelom Logueom (Geoffrey Rush). Po ťažkom začiatku, keď si nezlúčiteľné charaktery dvoch silných osobností len s ťažkosťami hľadajú k sebe cestu, sa medzi obomi mužmi vytvorí silné puto. Kráľ nakoniec pristúpi na nezvyčajný spôsob liečby a s pomocou Loguea, rodiny, vlády i Winstona Churchilla (Timothy Spall) vadu reči prekoná. Dokáže ale obstáť aj vo chvíli, keď je treba, aby v rozhlase predniesol zásadný prejav, ktorý má povzbudiť a inšpirovať anglický národ vo chvíli, keď to najviac potrebuje? Film Kráľova reč má v súčasnej dobe rekordných 12 nominácií na Oscara.

TV tipy 8.4. - 13.4. 2014 TV tipy 8.4. - 13.4. 2014 TV tipy 8.4. - 13.4. 2014


9.4.
STREDA

21:50 Tvár v okne, ČSSR, 1963 (Dvojka)
Poviedkový film o tom, ako sa prežitky malomeštiactva stavajú do cesty súkromnému životu hrdinov. Prvá poviedka rozpráva o ľúbostnom vzťahu mladého prokurátora a miestnej učiteľky. Nie sú zosobášení, ale netaja sa svojím intímnym vzťahom, čo sa stáva obyvateľom malého mesta tŕňom v oku. Dvojica sa však svojej lásky nemieni vzdať. Druhá poviedka sa odohráva v nemocničnom prostredí. Na konci nočnej služby privážajú advokáta s diagnózou infarktu. Advokát pohŕda mladým lekárom pre jeho pokrokové zmýšľanie, no práve mladý lekár ho liečebnou metódou zachráni. V tretej poviedke rieši starý sudca svoj posledný prípad - rozvod mladého manželstva. Svoje manželstvo, ktoré tiež nie je šťastné dáva za príklad. Od toho, ako vyrieši svoj posledný prípad však zdá sa závisí aj osud jeho vlastného manželstva.

23:00 Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night and Good Luck), USA, 2005 (Film+)
Rok 1953. Televízia je ešte stále v plienkach. Rozhlasový novinár Edward R. Murrow vysiela populárnu dokumentárnu spravodajskú show „See It Now" na stanici CBS. Okrem toho moderuje aj talk show „Person to Person" a ako „tvár televízie" je spokojným reportérom. Lenže mocnou figúrou tej doby je senátor Joseph McCarthy z Wisconsinu, šéf vyšetrovacej komisie zameranej na protiamerickú činnosť. A práve Murrow sa stane tŕňom v oku vplyvného politika.


10.4.
ŠTVRTOK

22:10 Minority Report (Minority Report), USA, 2002 (Dajto)
Námetom pre natočenie Minority Report sa stala tridsať stránková poviedka sci-fi klasika Philipa K. Dicka (podľa jeho poviedok boli natočené filmy Blade Runner, Total Recall, Impostor), ktorú napísal ešte v roku 1956. Spielberg úplne prepadol jej sile a s rozhodnutím preniesť ju na filmové plátno dlho neváhal. Nápad, že v budúcnosti sa bude dať predchádzať vraždám je natoľko vzrušujúci, že sa o filmové spracovanie sám pýta. Dej poviedky smeruje k detektívnej žánrovej forme s ktorou Spielberg nemal prakticky žiadne skúsenosti. Bola to ale výzva a hlavne možnosť konečne natočiť film s prvkami staromódneho filmu noir.

TV tipy 8.4. - 13.4. 2014 TV tipy 8.4. - 13.4. 2014 TV tipy 8.4. - 13.4. 2014


11.4.
PIATOK

20:10 Cesta bojovníka (Merantau), Indonézia, 2009 (Dajto)
V Minagkabau v západnej Sumatre sa Yuda, skúsený žiak Silat Harimau, sa pripravuje na Merantau - prastarý rituál prerodu mladíka v muža. Kvôli tomu musí opustiť svoju rodnú dedinu a vydá sa do rušné Jakarty, aby nazbieral skúsenosti. Život v Jakarte je ťažký a po sérii neúspechov si Yuda nie je istý svoju budúcnosťou. Náhodou sa stretáva s dievčinou Astri, ktorá je obeťou gangu obchodníkov s ľuďmi. Yuda sa ju pokúsi zachrániť pred jej psychotickým šéfom Ratgerom a jeho pravou rukou Larsom. Yudovi sa podarí oslobodiť Astri i jej mladšieho brata Adita, ale gang je im v pätách - chce späť svoj „tovar“ i krvavú odplatu. Yuda nemá inú možnosť, než sa útočníkom postaviť tvárou v tvár a... Bojovať!

21:55 Barneyho ženy (Barney's Version), Kanada/ Taliansko, 2010 (Dvojka)
Adaptácia humoristického románu Mordecaia Richlera rozpráva príbeh Barneyho Panofského, zdanlivo obyčajného muža, ktorý žije neobyčajný život. Jeho úprimné vyznanie rozpráva o viac ako troch desaťročiach jeho života, v ktorom mali nezastupiteľné miesto tri ženy a očarujúci najlepší priateľ. Dnes má Barney 65 rokov a spomína na všetky svoje úspechy a pády.

22:10 Čierna krv (There Will Be Blood), USA, 2007 (Jednotka)
Chamtivosť a pomsta ako čierna škrvna na živote človeka, ktorého existencia bola pretkaná rodinou, náboženstvom a olejom. Majstrovský herecký výkon Daniela Day Lewisa nás doslova vtiahne do príbehu, do čias keď bol olej vzácnejší ako život. Dej vsadený do obdobia koncom 19. storočia, zachytáva osud olejového magnáta tej doby.

22:35 Raňajky na Plute (Breakfast on Pluto), Írsko/ Veľká Británia, 2005 (Filmbox HD)
Nie každý v živote má to šťastie, že sa narodí do kompletnej rodiny, kde matka a otec určujú smerovanie svojho dieťaťa. Takýmto deťom sa potom mnohokrát stáva, že keď dospejú, odchádzajú z „provizórnej“ rodiny, hľadať miesto, ktoré by mohli nazývať skutočným domovom. Podobne je tomu vo filme Neila Jordana Raňajky na Plute, kde sledujeme životný príbeh chlapca Patricka Bradena, ktorý si už v ranom štádiu dospievania uvedomil, že je iný ako jeho rovesníci. Neznámi rodičia, záľuba v obliekaní si ženských šiat a k tomu pridané opovrhovanie všetkými autoritami, najmä ak ide o katolícke prostredie, je dobrým základom pre komédiu. V tomto filme však ide o čosi viac.


12.4.
SOBOTA

20:00 Jeden svet nestačí (The World Is Not Enough), UK/ USA, 1999 (Čt2)
Krátko na to, ako priamo na riaditeľstve MI6 zavraždia ropného magnáta a priateľa M Sora Roberta Kinga, jeho dcéra Elektra okrem mimoriadne veľkého dedičstva dostáva aj bodyguarda, ktorého meno je Bond. “James Bond,“ ako sa s obľubou zvykne agent 007 predstavovať, však čoskoro zisťuje, že za vraždou Sira Kinga stojí nebezpečný terorista Renard, ktorý pre guľku vo svojej hlave necíti žiadnu fyzickú bolesť. Spoločne s atómovým fyzikom Dr. Christmasom Jonesom a bývalým nepriateľom, exagentom KGB Valentinom Zukovskym sa snažia zabrániť jadrovej katastrofe, ktorú chce Renard rozpútať. Pre Bonda však začínajú byť podozrivé aj motivácie krásnej Elektry. Možno je však už neskoro.

21:25 Zvláštna liečba (Poseban tretman), Juhoslávia, 1980 (Dvojka)
Dr. Ilič je špecialista na liečenie alkoholikov. Svojim pacientom predpisuje špeciálnu diétu zloženú z jabĺk, športu, Wagnerovej hudby a psychodrámy. Šesť zo svojich pacientov vezme na exkurziu do pivovaru, kde má väčšina zamestnancov vážny problém s alkoholom. Tu majú pacienti v dramatickej scénke zahrať svoj život pred podstúpením liečby a tak ilustrovať zhubnosť alkoholu. Avšak práve v pivovare vychádza najavo, že sám doktor má problém udržať sa na uzde, keď uvidí pohárik, a že svojský systém liečby si vymyslel iba preto, aby mohol realizovať svoje tyranské sklony. Práve ľudia závislí od alkoholu sú totiž ideálnymi obeťami: oslabení závislosťou plne podliehajú vôli svojho lekára a strácajú vlastnú slobodu.

22:00 21 gramov (21 Grams), USA, 2003 (Čt art)
Jedného dňa sa vďaka ťažkej nehode ich osud náhle stretol a prepojil. Traja mierni, jemní ale vzájomne rozdielni ľudia sú konfrontovaní so sebou samými, so svojim JA – známym i neznámym. Je to príbeh o cene lásky, túžbe po pomste a prísľube vykúpenia. O skrytých zákutiach ľudskej duše. Ak ktokoľvek z nich dosiahne vnútornú spirituálnu vyrovnanosť, bude to mať veľkú cenu aj pre ostatných. Nikto z nich však už nebude ako pred tým. Všetci ostávajú poznačení skúsenosťou, ako udalosti môžu zmeniť náš život, aká môže byť pravda o láske, osude, túžbe.

23:25 Valhalla rising (Valhalla Rising), Dánsko/ Veľká Británia, 2010 (Wau)
Rok 1000. Jednooký, nemý bojovník s nadpozemskou silou je v zajatí nórskeho vodcu Barda. Za pomoci Areho, malého otroka, zabije svojho väzniteľa a spolu sa vydajú na cestu do srdca temnoty. Pri úteku nastúpia na vikingskú loď, ktorú čoskoro zahalí nekonečná hmla. Tá sa začne dvíhať až vo chvíli, keď posádka v diaľke uvidí neznámu pevninu. Nový svet začne odhaľovať svoje tajomstvá a Vikingovia čelia svojmu strašnému, krvavému osudu. Jednooký objavuje svoje pravé Ja.

TV tipy 8.4. - 13.4. 2014 TV tipy 8.4. - 13.4. 2014 TV tipy 8.4. - 13.4. 2014


13.4.
NEDEĽA

20:00 Slovensko 2.0, Slovensko, 2014 (Dvojka)
Unikátny filmový projekt SLOVENSKO 2.0 je prvý a jediný svojho druhu v dejinách súčasnej slovenskej kinematografie. Tvorí ho 10 krátkych 10-minútových filmov rôznych žánrov (hraný film, animovaný film, dokument, experimentálny film, atď.) od špičkových slovenských filmárov, ktorí si získali renomé aj v zahraničí. Skladba jednotlivých režisérskych osobností zahŕňa široké generačné, názorové a žánrové spektrum. Výsledkom je ojedinelá reflexia moderných dejín krajiny a zároveň reflexia slovenskej kinematografie v jej rôznych podobách.

20:30 Expendables: Nezničiteľní 2 (The Expendables 2), USA, 2012 (Markíza)
Partia borcov okolo Stalloneho (65) v Expendables 2 sa blíži a ukazujú sa v najnovšom traileri. Akcia zo starej školy, štipka humoru a megalomanské výbuchy nás čakajú v kinách už 6. septembra. Zatiaľ však vidíme, že všetci herci sú vo forme a so známou hláškou je späť aj Arnold (64). Samozrejme nechýba ani najstarší do partie Chuck Norris (72). Režisérskeho kormidla sa ujal Simon West (The Mechanic, Purple Mountain).

21:20 Kaskadérka (阿金), Hong Kong, 1996 (Wau)
Ah Kam sa snaží vyniknúť ako kaskadérka vo filmárskej branži, čo v Hongkongu nie je vôbec jednoduché. Je to vražedný obor a  ona chce patriť k najlepším, nebojí sa smrti a tvrdo na sebe pracuje. Zároveň chce upútať pozornosť akčného režiséra Chiefa Tunga, ale ich vzťah neprerastie do ľúbostného a väčšmi sa podobá na vzťah otca a dcéry. Všetko sa pokazí, keď sa Ah Kam zapozerá do Chiefovho syna Longa. Režisér Chief príde o život pri roztržke s japonskou mafiou Triády a Ah Kam svoju profesiu zanechá, keď stretne bohatého playboya Sama. Ich vzťah sa skomplikuje a Sam sa zamiluje do inej ženy. Kariéra Ah Kam vo filme sa skončí a posunie do ponižujúcej polohy hostesky v karaoke klube, kde kráska pôsobí ako lacné erotické potešenie pre opitých návstevníkov. V tretej časti sa Ah Kam nevyhne krvavému stretnutiu s japonskou mafiou.


autor Tomáš Daneček 8.4.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.