TV TIPY 17.2. - 23.2. 2014

TV TIPY 17.2. - 23.2. 2014

článok



17.2.
PONDELOK

22:50 Údolí včel, ČSSR, 1967 (Dvojka)
Historický príbeh Františka Vláčila sa odohráva v drsných reáliách druhej polovice 13. storočia. Zobrazuje svár medzi vnútenou príslušnosťou k asketickému križiackemu rádu a túžbou po slobodnom živote. Fanatický rytier Armin von Heide (Jan Kačer) prenasleduje svojho priateľa Ondřeja (Petr Čepek), potomka českého zemanského rodu, ktorý utiekol a vracia sa späť na rodnú tvrdzu. Rytier je rozhodnutý ho potrestať za previnenie proti regulám rádu a počas Ondřejovej svadobnej noci vnikne do spálne jeho nevesty.

23:25 Päť lupičov a stará dáma (The Ladykillers), USA, 2004 (Prima)
Vo filme bratov Joela a Ethana Coenovcov sa vracia niekoľkonásobný držiteľ Oscara Tom Hanks k svojim komediálnym koreňom a prvý raz po vyše desiatich rokoch účinkuje v divokej situačnej veselohre, remaku klasickej veselohry Päť lupičov a stará dáma (1955) s Alecom Guinnessom, ktorá bola svojho času veľmi úspešná aj v našich kinách. Hanks hrá Goldthwaita Higginsona Dorra, údajného doktora filozofie a šarlatánskeho profesora, ktorý okolo seba zhromaždí gang takzvaných "odborníkov", aby s nimi spáchal zločin storočia - vylúpil trezor veľkého kasína. Tak sa v zlodejskej bande zíde macher na výbušniny, odborník na vŕtanie tunelov, bezkonkurenčný silák i nevyhnutný muž "znútra". Miesto konania: pivnica nič netušiacej, kostol navštevujúcej, starej dámy pani Munsonovej. Zámienka: pätica sa tvári ako hudobné teleso, ktoré hľadá priestor na skúšanie chrámovej hudby. Hlavný problém: čoskoro vysvitne, že partia nemá dosť inteligencie na uskutočnenie zámeru svojho šéfa. Ešte väčší problém: pätica fatálne podcení domácu pani. Keď stará dáma odhalí ich skutočné zámery a hrozí, že ich udá polícii, rozhodnú sa ju gangstri zlikvidovať. To sa však ľahko povie, ale veľmi ťažko uskutoční.

TV tipy 17.2. - 23.2. 2014 TV tipy 17.2. - 23.2. 2014 TV tipy 17.2. - 23.2. 2014


18.2.
UTOROK

20:00 Mustangy (The Misfits), USA, 1961 (MGM)
V snahe zachrániť svoje manželstvo s Marilyn Monroe napísal dramatik Arthur Miller scenár filmu Mustangy, ktorého realizáciu ponúkol Johnovi Hustonovi. Vznikla pútavá dráma o jednej žene, troch mužoch, divokých mustangoch a hľadaní šťastia, v ktorom sa po boku krehkej plavovlasej divy objavili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Napriek vynikajúcim hereckým výkonom, fascinujúcej kamere Russella Mettyho (Dotyk zla, Spartakus) a sugestívnemu hudobnému sprievodu sa Mustangy v dobe vzniku nestali diváckym hitom.

21:30 Adelheid, ČSSR, 1969 (Dvojka)
Adelheid je prvou farebnou snímkou Františka Vláčila a druhou spoluprácou zo scenáristom Vladimírom Körnerom. Podobne ako pri prvej - na filme Údolie včiel - ide aj v tomto príbehu o rozpor medzi túžbou po normálnom živote a nemožnosťou riešiť a prekonávať dobovú situáciu. Psychologická dráma sa odohráva v pohraničnej dedine tesne po skončení 2. svetovej vojny. Príslušník zahraničného odboje Viktor je poverení správou znárodneného majetku nemeckého továrnika Heidenmanna ktorý je pre svoje zločiny súdený, a ktorého dcéra Adelheid čaká na odsun.

23:00 Lore (Lore), Nemecko/ Austrália/ Velká Británia, 2012 (Cinemax)
Film Lore je dlho očakávaným druhým celovečerným filmom austrálskej režisérky Cate Shortland. Je adaptáciou románu Rachel Seiffert The Dark Room. Zameriava na udalosti na konci druhej svetovej vojny a sleduje rodinu páchateľov holokaustu. V juhozápadnom Nemecku sú v priebehu posledných dní vojny spojeneckými silami zatknutí rodičia hlavných hrdinov – otec, dôstojník SS a matka – obaja oddaní nacisti. Pätica súrodencov, z ktorých najstarší boli vychovávaní v duchu Hitlerjugend sa musí o seba postarať. Sú vyhnaní z rodného domu a okolie im ostro dáva najavo nepriateľstvo. Pešo sa vydajú na 900 kilometrov dlhú cestu naprieč vojnou zničenou krajinou k starej mame do Hamburgu. Pre film je príznačné prelínanie motívov bolestného, náhleho dospievania so strastiplnou sociálnou situáciou v povojnovom Nemecku.

TV tipy 17.2. - 23.2. 2014 TV tipy 17.2. - 23.2. 2014 TV tipy 17.2. - 23.2. 2014


19.2.
STREDA

19:20 Hľadanie Krajiny-Nekrajiny (Finding Neverland), USA/ VB, 2004 (Filmbox HD)
Johnny Depp a Kate Winslet v čarovnom príbehu o zrode jednej z najznámejších postáv sveta rozprávok – Petrovi Panovi. James Barrie žije v Londýne na začiatku 20.storočia. Ako spisovateľovi a dramatikovi sa mu veľmi nedarí. Jedného dňa stretáva očarujúcu ženu, ktorá má štyroch synov. Život s ňou a s jej deťmi sa stáva pre Barrieho silnou inšpiráciou. Nová rodina mu pomáha na tvorivej ceste do ríše fantázie, v ktorej sa zrodí Peter Pan a jeho magický svet. Film Marca Forstera (Ples príšer).

20:00 Capote (Capote), USA, 2005 (MGM)
Film nakrútil debutujúci režisér Bennett Miller podľa spisovateľovej biografie, ktorú napísal v roku 1988 Gerald Clarke. Pôsobivé dielo s presne vystihnutou dobovou atmosférou je postavené na fenomenálnom výkone Philipa Seymoura Hoffmana v titulnej úlohe, vyznamenanom radom prestížnych cien. Sekundujú mu málo známy Clifton Collins Jr. (vnuk populárneho mexického herca Pedra Gonzalez Gonzaleza) ako Perry Smith a Catherine Keener v úlohe Capoteho priateľky, spisovateľky Harper Lee.

23:50 Raňajky v tráve (Le Déjeuner sur l'herbe), Francúzsko, 1959 (Film Europe)
Etienne Alexis (Paul Meurisse), pompézny a prudérny profesor, vedec, podporujúci umelé oplodnenie a terapiu na odstránenie vášne kvôli údajnému sociálnemu zlepšeniu, kandiduje na prezidenta novej Európy. Jeho bohaté rodinné zázemie je úzkoprsé, intelektuálne a sterilné. Pred tým, než sa Etienne vrhne do hry vysokej politiky, zasnúbi sa so svojou nemeckou buržoáznou sesternicou Ingrid v štýle honosného verejného ceremoniálu. Na oslavu zásnub zorganizuje piknik, kde však pravidlá určuje matka príroda. Nečakane sa rozpúta silná víchrica, ktorá spojí vedecky orientovaného Etienna a zvodnú Nénette (Catherine Rouvel), dievča s vnútorným vidieckym šarmom. Etienne začne prehodnocovať svoje životné hodnoty a vášnivo sa zamiluje do tejto jednoduchej krásky. Jean Renoir sa pri tvorbe filmu inšpiroval impresionistickými obrazmi svojho otca Augustea Renoira, a zároveň rovnomenným obrazom Édouarda Maneta.


20.2.
ŠTVRTOK

22:15 Sherlock: Psy baskervillské (Sherlock), Veľká Británia, 2011 (Jednotka)
Sherlocka navštívi mladý muž, ktorý tvrdí, že pred dvadsiatimi rokmi bol svedkom toho, ako v mokradiach pri Baskerville beštiálne roztrhal jeho otca akýsi netvor s červenými očami. A je presvedčený , že podobné monštrum zbadal predchádzajúcu noc na tom istom mieste . Sherlock pozná fámy o genetických pokusoch na zvieratách v Baskerville a preto ho prípad zaujme . Dostanú sa s Johnom do vojenskej základne a na prísne utajované pracovisko, kde sa naozaj pod rúškom vedeckých výskumov dejú čudné veci. S nasadením vlastného života sa rozhodnú záhadu vyriešiť.

TV tipy 17.2. - 23.2. 2014 TV tipy 17.2. - 23.2. 2014 TV tipy 17.2. - 23.2. 2014


21.2.
PIATOK

22:10 Dým bramborové natě, ČSSR, 1976 (Dvojka)
Starnúci pražský špecialista prijme po rozchode so ženou, ktorá zostala v zahraničí, miesto obvodného lekára vo vidieckom zdravotnom stredisku, kde chce opäť nájsť duševný kľud a rovnováhu. Zo začiatku naráža na nedôveru, nepochopenie a ohováranie miestnych obyvateľov. Jeho odborné znalosti, chápanie ľudských hodnôt a slabostí a múdry kľud však jeho okolie presvedčí, že je nie len dobrý lekár, ale aj človek.

22:20 Batman začína (Batman Begins), USA, 2005 (Markíza)
Ako malý chlapec, videl Bruce Wayne na vlastné oči vraždu svojich rodičov. Táto trauma v ňom zanechala stopy na celý život – jediné, po čom túžil, bola pomsta. Osud však chcel, že sa mu to však nikdy nepodarilo. Rozhodol sa vyhľadať pomoc a radu u Ra Al Ghula – majstra nebezpečného ale váženého kultu ninja na ďalekom východe. Po návrate do upadajúceho Gotham City, ktoré je pod nadvládou organizovaného zločinu a nebezpečných indivíduí, zistí, že ho Wayne Industries – spoločnosť, ktorú zdedil, podvádza. Pod svojim sídlom však objaví jaskyňu. Stane sa tak z neho nový človek – ten, ktorý bude zasievať strach do sŕdc všetkým, ktorí konajú bezprávie – stane sa z neho Batman!

23:20 Kill Bill 2 (Kill Bill vol:2), USA 2004 (Nova)
Druhá časť majstrovského akčného hitu Quentina Tarantina  líči ďalšie osudy odhodlanej Nevesty a vyvrcholenie jej pomsty. V strhujúcom príbehu, rozprávanom ako je zvykom režiséra Reservoir Dogs, Pulp Fiction a Jackie Brownovej - na preskačku, sa však vraciame aj do minulosti.

00:05 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (4 luni, 3 saptamini si 2 zile), Rumunsko, 2007 (Film Europe)
Film režiséra Cristiana Mungiu je príbehom dvoch rumunských študentiek tesne pred pádom Ceausescovho režimu. Jedna z nich sa potýka s nechceným tehotenstvom, ktoré sa rozhodne ukončiť interrupciou. Tá však bola v tomto období v Rumunsku postavená mimo zákon. Aby ho bolo možné obísť, je potrebné zariadiť veľa vecí...Film je drsnou výpoveďou o ťažkej dobe, ale aj o sile priateľstva dvoch mladých žien. Bol ocenený Zlatou palmou na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a množstvo ďalších medzinárodných cien.


22.2.
SOBOTA

20:15 Ben-Hur (Ben-Hur), USA, 1959 (Barrandov)
Film, ktorý získal nevídaných jedenásť Oscarov a stal sa jedným z najúspešnejších filmov všetkých dôb. Ben Hur je mierumilovný syn z významného židovského rodu, ktorý je nešťastnou zhodou okolností odsúdený na galeje a po mnohých útrapách si musí svoju slobodu vybojovať späť v šialenom závode kvadrig so sadistickým rimanom Messalom.

20:30 Šéfovia na zabitie (Horrible Bosses), USA 2011 (Markíza)
Pre troch kamarátov Nicka, Kurta a Dalea by jedinou vecou, ktorá by ich každodennú drinu spravila aspoň trochu znesiteľnejšou, bolo rozdrviť svojich netolerantných šéfov na prach. Odísť z práce nie je riešenie, preto si s pomocou alkoholu a pochybnej rady od bývalého trestanca vymyslia komplikovaný a zdanlivo dokonalý plán, ako sa navždy zbaviť svojich nadriadených. Je tu však jeden problém: aj ten najlepšie vymyslený plán je spoľahlivý iba natoľko, ako mozog, ktorý ho vymyslel.

22:00 Dvojaký život Veroniky (La Double vie de Véronique), Fr./Poľ./ Nór., 1991 (Film Europe)
Dvojaký život Veroniky je príbehom dvoch identických dievčat, Krakovčanky a Parížanky (obe sú hudobne nadané, ľaváčky, obe majú chorobu srdca, obe chodia rady bosé, atď.). Hoci sa stretávajú len na krátky čas, a i to len na diaľku, ich osudy sú prepojené. Záhadné veci sa tu dejú s neuveriteľnou prirodzenosťou a jednoduchosťou. Kieślowski pomocou dokonalo prepracovaných detailov vytvára strhujúci až mystický obraz, naplnený zvláštnou emočnou silou. Obrovský podiel na celkovom vyznení filmu majú kameraman Idziak, skladateľ Preisner a najmä predstaviteľka oboch Veroník - Irene Jacob.


23.2.
NEDEĽA

15:15 Smrť šitá na mieru, ČSSR, 1979 (Jednotka)
Dramatický príbeh o dôsledkoch hospodárskej krízy za prvej republiky, zobrazený na tragickom osude dvoch ľudí pochádzajúcich z rôznych spoločenských tried. Majiteľ veľkého krajčírskeho salónu sa rozhodne najať si pre seba vlastného vraha, aby pred bankrotom zachránil rodinu peniazmi zo životnej poistky.

20:00 Obchod na korze, ČSSR, 1965 (Kino CS)
Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia. Komorný subtílny príbeh arizátora, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ HG, prihrá skrachovanú židovskú galantériu, aby mu nenarúšal kádrový profil. Jednoduchý stolár Tóno Brtko sa ocitá medzi dvoma svetmi - čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim. Film, ocenený roku 1966 Oscarom, varuje pred provinčným siláctvom a velikášstvom, pred zastieraním malosti a podriadenosti.

23:15 Trainspotting (Trainspotting), Veľká Británia, 1996 (Cinemax)
Hrdina kultového románu Irvina Welsha a jeho rovnako úspešnej filmovej adaptácie Mark Renton (Ewan McGregor) je z vlastného presvedčenia feťák a heroínu holduje aj skupinka jeho „kamošov": Spud, Sick Boy, Tommy i sociopat Begbie. A nech už je ich revolta proti hodnotám meštiackej spoločnosti akokoľvek čudná a sebadeštruktívna, užívajú si ju naplno, pričom si nepripúšťajú nevyhnutný koniec. Mark sa však v jednej chvíli rozhodne s heroínom skončiť... Dokáže mu „normálny život" poskytnúť rovnaké vzrušenie ako dávka drogy? Edinburghská drogová scéna 80. rokov, postihnutá ekonomickou krízou sa do druhého celovečerného filmu Dannyho Boylea (Pláž, Milionár z chatrče) premietla s autentickou surovosťou, ktorú však režisér dokonale vyvažuje čiernym humorom a surrealistickými situáciami. Neprehliadnuteľný je aj soundtrack filmu, na ktorom spolupracovali také hviezdy britskej gitarovej a elektronickej hudby polovice 90. rokov ako Blur, Primal Scream, New Order, Pulp.


autor Tomáš Daneček 17.2.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.