20 NAJVÄČŠÍCH OSCAROVÝCH IGNORÁCII V HISTÓRII

20 NAJVÄČŠÍCH OSCAROVÝCH IGNORÁCII V HISTÓRII

článok



Americká Akadémia filmového umenia a vied oznámila nominácie na aktuálny, 86. ročník udeľovania Oscarov a tie opäť so sebou priniesli viaceré (negatívne) prekvapenia. Spomeňme napríklad ignoráciu Toma Hanksa (Kapitán Phillips, Saving Mr. Banks) a absenciu Coenovcov (Inside Llewyn Davis) či akademicky vďačného Komorníka v kategórii Najlepší film. Pozreli sme sa preto do histórie vyhlasovania oscarových nominácií a prinášame 20 neprehliadnuteľných ignorácií.

20 najväčších oscarových ignorácii v histórii 20 najväčších oscarových ignorácii v histórii 20 najväčších oscarových ignorácii v histórii


Frankenstein (1931)

Film: Režisér James Whale nakrútil pre štúdio Universal klasickú adaptáciu hororu Mary Shelleyovej o vedcovi, ktorý priviedol k životu mŕtvolu. A stvoril tak najslávnejšie filmové monštrum.

V čom mal bodovať: Ak už v ničom inom, aspoň v kategórii Najlepšia kamera.


Svetlá veľkomesta (City Lights, 1931)

Film: Skvelá nemá komédia s fenomenálnym Charlie Chaplinom v úlohe tuláka!

V čom mal bodovať: Najlepší film. Koniec koncov, kto potrebuje Oscara? Tomuto dielu sa dostalo nesmrteľnej slávy aj bez nejakého zlatého plešivca.


King Kong (1933)

Film: Prelomová klasika dobrodružného filmu alebo ak chcete - monster movie.

V čom mal bodovať: Jednoznačne ako najlepší film. Kto si už len pamätá film Cavalcade, ktorý vtedy zvíťazil? Akadémia vtedy jednoducho ešte nedokázala doceniť vznikajúci (sub)žáner monster movie.


My Darling Clementine (1946)

Film: Režisér John Ford a hlavný predstaviteľ Henry Fonda prerozprávali westernovú legendu o Wyatt Earpovi.

V čom mal bodovať: Najlepší režisér. Ford dokázal v žánri western krásne spojiť prvky komédie, akcie, romantiky a dokonca aj filmu noir.

20 najväčších oscarových ignorácii v histórii 20 najväčších oscarových ignorácii v histórii 20 najväčších oscarových ignorácii v histórii


Hlboký spánok (The Big Sleep, 1946)

Film: Súkromný detektív Philip Marlowe (Humphrey Bogart) prijíma prácu od senilného generála Sternwooda a na krku má jeho dve divoké dcéry.

V čom mal bodovať: Najlepší adaptovaný scenár (podľa rovnomenného hard-boiled románu Raymonda Chandlera). Tie dialógy boli - a dodnes sú – skvostne vybrúsené!


Rebel bez príčiny (Rebel Without A Cause, 1955)

Film: James Dean žiari ako Jim Stark, ktorý začína nový život v novom meste a netrvá dlho, kým si začne vytvárať nepriateľov.

V čom mal bodovať: Film získal tri nominácie, no žiadnu pre Jamesa Deana (v tom istom roku však bol nominovaný za výkon v adaptácii Na východ od raja). Posmrtného Oscara si rozhodne zaslúžil.


Lovcova noc (The Night of The Hunter, 1955)

Film: Nezabudnuteľný a do špiku kostí chladný Robert Mitchum ako vrah vdov a ich detí - Harry Powell.

V čom mal bodovať: Ak už nie v kategórii Najlepší film (nevídaná zmes priam nezlučiteľných žánrov, akási „noir rozprávka“), tak rozhodne soška pre Mitchuma. Jeho kazateľ Powell je jednoznačne jedna z najzaujímavejších záporných postáv vôbec!

20 najväčších oscarových ignorácii v histórii 20 najväčších oscarových ignorácii v histórii 20 najväčších oscarových ignorácii v histórii


The Searchers (1956)

Film: John Wayne je veterán z občianskej vojny a kovboj, ktorý sa vydáva na hon po Indiánoch, ktorí uniesli jeho neter.

V čom mal bodovať: Najlepší film. Ak by bol nominovaný dnes, poľahky by zvíťazil (viď úspechy Coenovcov s westernovo ladeným existencionálnym thrillerom Táto krajina nie je pre starých a s čisto žánrovou záležitosťou Skutočná guráž – aj keď tu zostalo iba pri nomináciách).


Siedma pečať (The Seventh Seal, 1957)

Film: Atmosferická dráma Ingmara Bergmana, v ktorej Max von Sydow ako stredoveký rytier hľadá zmysel života (a Boha), no stretáva iba Smrť samotnú.

V čom mal bodovať: Minimálne v kategóriách Najlepšia kamera a Najlepší režisér.


Cesta slávy (Paths Of Glory, 1957)

Film: Kubrickova adaptácia románu Humphreyho Cobba z prostredia prvej svetovej vojny. Plukovník Dax (Kirk Douglas) odmieta bojovať vo vopred prehratom boji.

V čom mal bodovať: Douglas si zaslúžil sošku za najlepšieho herca, rovnako ako Kubrick za najlepší adaptovaný scenár.

20 najväčších oscarových ignorácii v histórii 20 najväčších oscarových ignorácii v histórii 20 najväčších oscarových ignorácii v histórii


Dotyk zla (Touch Of Evil, 1958)

Film: Takmer nerozoznateľný Orson Welles hrá morálne prehnitého policajného kapitána Hanka Quinlana, ktorý na americko-mexickej hranici vyšetruje prípad vraždy a je následne vtiahnutý do prípadu korupcie.

V čom mal bodovať: V kategórii Najlepší film a tiež Najlepšia kamera (už len pre tú dych berúcu otváraciu scénu nakrútenú na jeden jediný záber!).


Aguirre, hnev Boží (Aguirre, der Zorn Gottes; 1972)

Film: Dráma Wernera Herzoga zo 16. storočia sleduje zajatého Indiána Aguirrea (Klaus Kinski) na jeho ceste za nájdením bájneho „mesta zlata“ - El Dorado.

V čom mal bodovať: Najlepší cudzojazyčný film.


Špinavé ulice (Mean Streets, 1973)

Film: Charlie (Harvey Keitel) sa pokúša stúpať v hierarchii mafie v newyorskej štvrti Malé Taliansko. No nie je to tak jednoduché, ako sa zdá. Vrásky na čele mu robí jeho „zverenec“ Johnny Boy (Robert De Niro). Prvá gangsterka Martina Scorseseho!

V čom mal bodovať: De Niro ako psychotický Johnny Boy si priam pýtal Oscara za Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.


Terminátor (The Terminator, 1984)

Film: Kultové sci-fi Jamesa Camerona! Arnold Schwarzenegger sa predstavil ako lovec ľudí, ktorý prišiel z budúcnosti, aby zabil Sarah Connorovú (Linda Hamilton).

V čom mal bodovať: Najlepšie vizuálne efekty, predsa!




Vtedy v Amerike (Once Upon A Time In America, 1984)

Film: Majstrovské epické dielo Sergia Leoneho o životoch newyorských gangstrov v čase americkej Prohibície (ako aj po nej).

V čom mal bodovať: Najlepší film, Najlepší režisér, Najlepší herec, Najlepšia hudba a ešte v mnoho iných kategóriách.


Paris, Texas (1984)

Film: Travis Henderson (Harry Dean Stanton) blúdi púšťou a má čiastočnú stratu pamäte i reči. Keď sa ho ujme jeho brat, vracia sa späť do civilizácie a pokúša sa napraviť rodinné vzťahy... Držiteľ Zlatej palmy z Cannes.

V čom mal bodovať: Najlepší film, Najlepší herec či Najlepší režisér. Zaslúžil si bodovať v každej z týchto kráľovských kategórií! Prečo bol úplne odignorovaný? Možno aj preto, že kritizoval americkú spoločnosť a rozpad jej rodinných hodnôt.


Gauneri (Reservoir Dogs, 1992)

Film: Celovečerná prvotina Quentina Tarantina o jednej lúpeži diamantov, ktorá sa zmení v krvavú kúpeľ.

V čom mal bodovať: Najlepší pôvodný scenár. Počuli ste TIE dialógy?


Big Lebowski (The Big Lebowski, 1998)

Film: Flákača 'Dudea' Lebowskeho (Jeff Bridges) si pomýlia s menovcom-milionárom. Dude musí prijať prácu – doručiť výkupné za unesenú dcéru boháča, a tým sa zamotáva do spleti záujmov a postáv...

V čom mal bodovať: Bridges ako najlepší herec v hlavnej úlohe, John Goodman zasa ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe.


Klub bitkárov (Fight Club, 1999)

Film: Rozprávačovi (Edward Norton) sa úplne zmení život po tom, čo stretáva Tylera Durdena (Brad Pitt), zakladateľa undergroundového bitkárskeho klubu.

V čom mal bodovať: Najlepšia kamera alebo Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe pre Helenu Bonham Carter.


Drive (2011)

Film: Nicolas Winding Refn nakrútil štýlový thriller o bezmennom vodičovi (Ryan Gosling). Cez deň pracuje ako filmový kaskadér za volantom, v noci ako vodič pre zločinecké skupiny.

V čom mal bodovať: Najlepšia hudba. Úprimne, kedy ste naposledy počuli tak atmosferický soundtrack, ktorý ide pod kožu? A presvedčivo minimalistický Gosling si minimálne nomináciu tiež zaslúžil.


autor Michal Šmajda 26.1.2014
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.