TV TIPY 21.5. - 26.5. 2013

TV TIPY 21.5. - 26.5. 2013

VOD recenzia



20.5.
PONDELOK

21:45 Garderobiér (The Dresser), Veľká Británia, 1983 (Čt2)
Divadelná hra Ronalda Harwooda Garderobiér, ktorá sa stala predlohou filmu, je zaujímavým pohľadom do anglického divadelného sveta v neľahkej dobe druhej svetovej vojny. Autor modeloval hlavnú postavu podľa Sira Donalda Wolfita (1902–1968), významného anglického divadelného herca. Režisér Peter Yates sa nesnažil hlbšie zasahovať do štruktúry Harwoodovej javiskovej predlohy a sústredil sa hlavne na vedenie hlavných predstaviteľov, ktorí bezo zvyšku využili možností, ktoré im úlohy herca a jeho homosexuálneho garderobiéra ponúkali.

22:05 Chlapec A (Boy A), Veľká Británia, 2007 (Dvojka)
Eric Wilson sa po rokoch dostáva von z väzenia pre mladistvých, aby s novou identitou začal aj nový život. Do spoločnosti sa vrhá s nádejou a ochotou vyhovieť všetkým jej požiadavkám a zaradiť sa do nej ako plnohodnotný občan. Naplní svoje predsavzatia a dokáže uniesť bremeno vlastnej temnej minulosti? Film získal Cenu ekumenickej poroty na MFF v Berlíne a mnoho ďalších ocenení.

23:20 8. míľa (8 Mile), USA/ Nemecko, 2002 (Prima)
Detroit, 1995. Mladík menom Jimmy (Eminem) momentálne prehĺta horké sliny života. Jeho priateľka Jeanenne otehotnela, no ešte predtým sa s ňou Jimmy musel rozísť. Ale Jimmy je charakter, a tak jej nechal aspoň auto. Jimmyho však oveľa viac serú ďalšie trable života. V lisovni ešte čo-to odmaká, ale jeho najväčším snom a nočnou morou zároveň je presadenie na poli rapu. Za ôsmou míľou sa však žije inak a na úspech potrebujete viac ako podporu kamarátov z čiernej štvrte.


21.5.
UTOROK

20:00 Scott Pilgrim proti zvyšku sveta (Scott Pilgrim vs. The World), USA/ Veľká Británia/ Kanada/ Japonsko, 2010 (Cinemax)
Scott Pilgrim má 22 a žiadne starosti. V živote sa poflakuje, býva u kamoša, hrá v kapele a akurát má na krku 17-ročnú bláznivú fanynku. No to všetko sa zmení v momente, keď sa mu objaví predstava o superbabe s farebnými vlasmi. A navyše tá vysnívaná bohyňa je skutočná, stretáva ju na jednej párty a rozhodne sa konať. Romantickú domnienku budúceho randenia však začína mariť fakt, že najprv musí poraziť jej sedem bývalých frajerov – no to je samý magor ako vystrihnutý z videohry!

22:20 Kauza CIA (The Good Shepherd), USA, 2006 (Čt2)
Príbeh spravodajskej agentúry CIA vyrozprávaný cez prizmu životného príbehu Edwarda Wilsona - podieľal sa aj na tajnej operácii v 60-tych rokoch v Zátoke svíň. CIA predpokladá, že operáciu ktosi vyzradil Castrovi a Edward sa snaží zistiť kto. Pritom si spomína na udalosti zo svojho života: samovraždu jeho otca, štúdiá na univerzite v Yale, náhlu svadbu, či nástup do agentúry a jeho vzťahy s kolegami, či protivníkmi. Postupne sa dostávame k jadru Edwardovho problému: jeho idealizmus a zmysel pre morálku a spravodlivosť sa zmenil v systematickú paranoju a nedôveru voči každému v jeho okolí.

TV tipy 21.5. - 26.5. 2013 TV tipy 21.5. - 26.5. 2013 TV tipy 21.5. - 26.5. 2013


22.5.
STREDA

20:00 Ako sa varia dejiny, Slovensko/ Česko/ Rakúsko, 2008 (Dvojka)
Režisér Peter Kerekes (66 sezón) venoval 5 rokov svojho života realizácii receptu na film o kulinárstve a vojnách. K tomuto námetu dospel, podľa vlastných slov, v diskusiách so svojim otcom. Rozhodol sa spojiť dve témy, ktoré ho oslovovali a podarilo sa mu z nich získať novú nečakanú energiu. Pohľad na vybrané vojnové konflikty (od druhej svetovej vojny až po okupáciu Československa a rozpad Juhoslávie) očami kuchárov, ponúka nielen zaujímavé paralely medzi vojnou a varením, či „zaujímavé historky z varenia“, ale najmä a hlavne, prehliadku zaujímavých obyčajných ľudí, ktorí sú nám blízki tým, čím boli a vzdialení tým, kde a čo robili.

20:10 Chyť ma, ak to dokážeš (Catch Me If You Can), USA, 2002 (Jednotka)
Píše sa rok 1963. Franklin William Abagnale jr. vyrastá v navonok šťastnej rodine. Jeho otec, vojnový veterán a majiteľ malého obchodíku, však žije v ustavičnom strese, aby uspokojil nároky svojej manželky Pauly, starnúcej dedinskej krásky, ktorú si po vojne priviedol z Francúzska. Frank starší je ale vynaliezavý človek, a tak si žijú v relatívnom prepychu, až kým Frankova "vynaliezavosť" nezačne vadiť daňovému úradu. S rodinkou to potom ide dolu vodou a keď sa 16-ročného Franka mladšieho spýtajú, u koho by chcel bývať po rozvode, situáciu nezvládne a uteká z domu len so šekovou knižkou a zdedeným talentom na presviedčanie ľudí.

22:30 Plán 9 z vesmíru (Plan 9 from Outer Space), USA, 1959 (Filmbox)
Mimo najrôznejších ankiet o najlepší film všetkých dôb existujú samozrejme aj rebríčky opačné. Prakticky vo všetkých zaujíma popredné miesto Plán 9 z vesmíru. Jeho tvorca Edward D. Wood, Jr. (1924-1978) vyprodukoval v priebehu päťdesiatych rokov niekoľko celovečerných filmov, ktoré vďaka neskrývanému amatérizmu všetkých zúčastnených zložiek rýchlo zmizli z povrchu zemského. Ale nie navždy. Po svojej smrti (na zlyhanie srdca následkom dlhoročného alkoholizmu) bol nadšený filmár znovu objavený filmovými nadšencami, hľadajúcimi zabudnuté kuriozity. V roku 1994 sa stal námetom životopisného filmu Ed Wood, ktorý nakrútil Tim Burton s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe. Z Woodovej tvorby je zrejme najznámejší práve Plán 9 z vesmíru, sci-fi snímka, nakrútená podľa "svedectva". Jeho jednoduchý dej líči neúspešný pokus o mimozemskú inváziu do losangeleského San Fernando Valley. Podstatou plánu je oživenie mŕtvych na miestnych cintorínoch, ktorí majú pomáhať pri likvidácii pozemšťanov. Vo filmu sa vo svojej poslednej úlohe objavuje známy herec maďarského pôvodu Bela Lugosi, ktorý zomrel v priebehu nakrúcania a bol nahradený iný (zreteľne vyšší) protagonista, ktorý si v záujme utajenia neustále zakrýval tvár. Plán 9 je dnes zaujímavým dokladom, aké filmy taktiež vznikali v Hollywoode (aj keď nezávisle na štúdiovej produkcii).


23.5.
ŠTVRTOK

19:45 Medzi stenami (Entre les murs), Francúzsko, 2008 (Film Europe)
Francois Marin, triedny učiteľ úrovne ekvivalentnej nášmu druhému stupňu ZŠ, pôsobí na priemernej škole v jednej z periférnych štvrtí Paríža obývanej prevažne prisťahovalcami. Jeho trieda je pomerne verným odtlačkom multikultúrnej miešačky dnešného Francúzska. 14, 15 roční domorodci a príslušníci rozličných národností a etník (Afričania, Arabi, Ázijci) sa tu každý deň stretávajú, aby strávili naporcované kusy vedomostí a stali sa aspoň formálne Francúzmi.

20:00 Stepfordské paničky (The Stepford Wives), USA, 1975 (Cinemax)
Román amerického autora Iru Levina - Stepfordské paničky má podobne ako jeho predchádzajúce dielo Rosemary má dieťa, vo svojom strede ženskú postavu, ktorá pod vplyvom prostredia prestáva rozlišovať, čo je realita a čo jej fantázia. Tvorcom filmovej verzie bol anglický režisér Bryan Forbes, ktorý je u nás známy predovšetkým drámou z japonského zajateckého tábora Kráľ Krysa (1965) a príbehom ochrnutého chlapca Besnejúci mesiac (1970), obsadil do úloh ústredného manželského páru Eberhartových Katharine Ross a Petera Mastersona.

20:10 V ako vendeta (V for Vendetta), USA/ Nemecko/ Veľká Británia, 2006 (Dajto)
Príbeh sa odohráva v postkatastrofickej Británii drvenej totalitným režimom. Tajomný pomstiteľ vedie tvrdý odhodlaný boj proti totalitnej spoločnosti. Keď zachráni mladú ženu zo spárov tajnej polície, nachádza v nej nového spojenca... Scenár podľa románu Alana Moora (Z pekla) k tomuto napínavému thrilleru napísali bratia Andy a Larry Wachowski, ktorí majú na svedomí trilógiu Matrix a v hlavných úlohách sa predstavia hviezda Hviezdnych vojen – Natalie Portman a Hugo Weaving, známy ako agent Smith z Matrixu, či elf Elrond z Pána prsteňov. Réžie sa tentokrát ujal James McTeigue, ktorý bol asistentom režisérov Wachowskich pri Matrixe, či Georga Lucasa pri Star Wars: Epizóda 2 – Klonovaní útočia.

22:40 I'm Not There (I'm Not There), USA/ Nemecko, 2007 (Film+)
Bob Dylan nebol nikdy iba muž jednej tváre. Počas svojho života sa neustále menil - hudobne, fyzicky aj psychicky. Ale na rozdiel od väčšiny z nás boli Dylanove premeny ventilované na medzinárodnej scéne, s kultúrnymi a emocionálnymi ohlasmi, ktoré populárny umelec vzbudzoval. Film dramatizuje Dylanove premeny ako sériu bezradne sa pohybujúcich individualít, stvárnených siedmimi rôznymi hercami. Od mladého snaživého speváka pripomínajúceho Woodyho Guthrieho k ľudovému prorokovi v raných 60- rokoch v Greenwich Village. Od moderného Arthura Rimbauda k folk-rockovému “Judášovi”. Od odvrátenej kultúrnej ikony bojujúcej o záchranu svojho manželstva či znovuzrodeného kresťana vysporiadajúceho sa s morálkou, až k osamelému kovbojovi v exile vlastnej kontroverznej slávy. Film je neobyčajným portrétom umelca - skutočnej americkej ikony - v jeho neustálej premene. Na MFF Benátky 2007 získala Cate Blanchett Volpiho pohár pre najlepšiu herečku a Todd Haynes zvláštnu cenu poroty.

TV tipy 21.5. - 26.5. 2013 TV tipy 21.5. - 26.5. 2013 TV tipy 21.5. - 26.5. 2013


24.5.
PIATOK

21:20 Veľký Gatsby (The Great Gtasby), USA, 1974 (Dvojka)
Gatsby (Robert Redford) sa zamiloval do krásnej Daisy (Mia Farrow). Tá sa však rozhodla pre iného. Gatsby sa ale nevzdáva a je rozhodnutý svoju lásku získať späť za každá cenu. Film, ktorý je adaptáciu literárnej predlohy Francisa Scotta Fitzgeralda, bol nakrútený podľa scenára Francisa Forda Coppolu a ocenený dvoma Oscarmi.

21:45 Hlbočina (The Deep), USA, 1977 (Čt2)
Milenci David Sanders a Gail Berkeová (Nick Nolte a Jacqueline Bisset) trávia dovolenku snov na jednom z bermudských ostrovov. Pri potápaní objavia vrak vojnovej lode Goliáš a náhodou nájdu cestu do jeho trupu. To okamžite vzbudí pozornosť miestneho mafiána Henriho Clocha (Louis Gossett), pretože Goliáš sa potopil s obrovským nákladom morfia, určeného pôvodne pre zdravotnícke účely. David a Gail sa spoja s miestnym cestovateľom a dobrodruhom Romerom Treecom (Robert Shaw), aby Clocheovi za odmenu vyzdvihli morfiové ampulky. V skutočnosti im však ide o niečo iného. David zistil, že pod vrakom Goliáša ležia zvyšky omnoho staršej lode, ktorá stroskotala v osemnástom storočí aj s pokladom španielskeho kráľa Filipa.

22:00 Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde), USA, 1967 (MGM)
Skutočný príbeh milencov a bankových lupičov Bonnie Parkerovej a Clydea Barrowa sa odohráva v USA v čase hospodárskej krízy. Bonnie neuspokojuje fádny život v malom meste na americkom Stredozápade a túži po dobrodružstve i úniku z ťažkej reality. Keď spozná fešáckeho darebáka a drobného zlodeja Clydea, jej život sa náhle zmení. Clydea len nedávno prepustili z väzenia a už sa chce dať na dráhu bankového lupiča. Spolu s Bonnie založia zločineckú bandu, ktorá brázdi Ameriku od Oklahomy po Texas a rabuje banky. Zdá sa, že Bonnie a Clyde sú neporaziteľní a nikto ich nikdy nechytí.

23:25 Antikrist (Antichrist), Dánsko/ Nemecko, 2009 (Film Europe)
Jeden z najočakávanejších filmov roku 2009 vzbudil už počas svojho uvedenia na festivale v Cannes veľmi silné emócie. Ponúka totiž úplne nevšedný zážitok, ktorý hraničí s fyzickým prežitkom. Príbeh manželského páru, ktorá odchádza vyrovnať sa so stratou malého syna na opustenú chatu v hlbokých lesoch, je nielen plný nečakaných zvratov, dusnej atmosféry, explicitných záberov, ale aj fóbií majstra postmodernej réžie, dánskeho režiséra Larsa von Triera. V Antikristovi sa spája tajomnosť Lynchovho Twin Peaks, Tarkovského Stalkera s hororovou atmosférou Kubrickovho Žiarenia či série Saw. Antikrist je však predovšetkým silno vizuálnym zasvätením do ľudského podvedomia, z ktorého vystupujú démoni, o sile ktorých sme nemali potuchy.


25.5.
SOBOTA

14:40 El Dorado (El Dorado), USA, 1966 (Jednotka)
Režisér Howard Hawks nebol síce špecialistom na westerny ako napr. John Ford, ale k americkému žánru prispel niekoľkými dielami, ktoré nepochybne patria do pomyselného zlatého fondu, napr. Červená rieka (1947) a Rio Bravo (1959). Westernami svoju dlhú režisérsku dráhu aj uzavrel. Námet snímky nie je práve pôvodný, ale herecké obsadenie a Hawksova remeselná zručnosť pomáhajú zabudnúť na podobné prehrešky. Dôležité sú typické ingrediencie žánru, statočnosť, odvaha, zmysel pre česť a priateľstvo, a tých je tu požehnane. Mimo hereckých veteránov sa vo výraznej úlohe mladíka s neobvyklým menom Mississippi uplatnil vtedy začínajúci James Caan.

20:20 Star Trek (Star Trek), USA/ Nemecko, 2009 (Nova)
Je jedenásty v rade a pritom prelomový. Zatiaľ čo predchádzajúcich desať celovečerných Star Trekov patrilo predovšetkým fanúšikom , tento bude pre všetkých. Nemusíte nič vedieť o eskapádach kapitána Kirka, o špicatých ušiach rezervovaného Spocka, nemusíte poznať všetky zákutia ich vesmírnej lode Enterprise, beztak by ste si mali toto intergalaktické dobrodružstvo báječne užiť. Aspoň to sľubuje jeho režisér J.J. Abrams.

21:00 Slnko opäť vychádza (太阳照常升起 ), Čína, 2007 (Filmbox)
Tretí režijný projekt herca a režiséra Jianga Wena, balansuje na hrane opulentného pozerania a ambiciózneho autorského projektu. Rovnako ako v autorových dvoch predchádzajúcich snímkach sa pred divákom rozprestiera príbeh osobných osudov obyčajných ľudí na pozadí veľkých historických udalostí. Dejiny však neslúžia ako konkrétna kulisa ale skôr zintenzívňujú obecné témy viazané k ľudskému údelu. Takto sa tentokrát na konci kultúrnej revolúcie v Číne rozvádza spletité rozprávanie o niekoľkých rôznorodých postavách, ktoré museli z rozličných dôvodov potláčať svoje emócie.

22:00 Rambo: Do pekla a naspäť (Rambo), USA/ Nemecko, 2008 (Dajto)
Priamočiary akčný adrenalínový nárez, ktorý v sebe prekladá nové milénium s 80-rokmi. So zvyšujúcim sa množstvom preliatej krvi narastá podivné nadšenie a búšenie srdca. Stallone preháňa barmskou džungľou nielen nepriateľa, ale i svoje telo, ktoré aj napriek viditeľným stopám času vykazuje parádnu kondičku, občas prehodí vetu, inokedy vnútorný monológ. V súlade s tradíciou bonusov pre verných - ponúka pár odkazov na deje minulé a súčasne sa pohráva s bourneovským záverom, v podobe návratu do miest, kde to začalo. Pritom však stále zostáva vlajkovou loďou „svojho“ žánru. Dobrou správou pre fanúšikov je nasadenie nového Sly-ovho filmu The Expendables do slovenskej distribúcie od 30. septembra (I keď ozajstní fandovia film už videli za hranicou).

TV tipy 21.5. - 26.5. 2013 TV tipy 21.5. - 26.5. 2013 TV tipy 21.5. - 26.5. 2013


26.5.
NEDELA

13:05 Le Mans (Le Mans), USA, 1971 (Čt2)
Slávny americký automobilový pretekár Michael Delaney (Steve McQueen) túži pretekať, preto silou vôle prichádza do Le Mans na miesto činu svojej minuloročnej havárie pri ktorej zahynul ďalší pretekár. Do Le Mans ročníku 1970 sa prihlási ako pretekár favorizovanej stajne Porsche. Medzi favoritov a jeho najväčších súperov patrí Nemec Erich Stahler (Siegfried Rauch) jazdiaci za stajňu Ferrari. Behom chvíľ odpočinku, ktoré preňho prichádzajú pri striedaní v pretekoch zistí že ho priťahuje vdova Lisa Belgetti (Elga Andersen) zosnulého pretekára z minuloročnej havárie... Ako to už býva, k pretekom akosi patria havárie, ktoré sú pre diváka magnetom.

22:00 Mac (Mac), USA, 1992 (MGM)
Herec John Turturro, ktorého známe hlavne z rady nezávislých filmov, sa celých dvanásť rokov snažil dostať svoj scenár k filmu Mac pred kamery. Pôvodne plánoval, že v ňom bude iba hrať, ale úsporný rozpočet ho nakoniec doviedol aj k réžií. Turturro sa tu predstavil v hlavnej úlohe ako Mac, jeden z troch dospelých bratov z italoamerickej rodiny, žijúcej v 50. rokoch v New Yorku. Všetci traja sú nespokojní so svojim zamestnaním u stavebnej firmy. Mac je presvedčený, že o podnikaní v oboru vie neporovnateľne viac než ich šéf, a tak založí svoju vlastnú stavebnú firmu. Tento autorský film sa veľkou mierou inšpiroval v živote Turturrovho otca, ktorý na vlastnej koži zažil, aké sú pre talianskeho prisťahovalca začiatky v USA. Vo filme sa navyše vo vedľajšej úlohe Macovej ženy objavila Turturrova skutočná manželka Katherine Borowitz.

22:00 Kult hákového kríža (American History X), USA, 1998 (Nova Cinema)
Derek Vinyard bol do smrti svojho otca vyrovnaným a pokojným človekom. Keď však jeho otec prišiel o život pri práci v černošskom ghette, z Dereka sa stáva ktosi celkom iný. Presvedčenie, že existuje nadradená a podradená rasa, privádza Dereka k neonacistom. Postup v bunke je nezadržateľný a Derek sa stáva druhým najväčším šéfom. Derek je tvrdý chlapík, ktorý neváha použiť akékoľvek prostriedky, aby uchránil seba a svoj majetok. Iba tak sa mohlo stať, že pri pokuse o krádež jeho auta Derek zabil dvoch černochov. Trest ho však neminie a dostáva sa do väzenia. Celý svoj doterajší život dostáva celkom inú podobu na mieste, kde máte príliš veľa času na rozmýšľanie. Svet jednoducho nie je čiernobiely a Derek vychádza na slobodu ako iný človek. Problémom je však jeho mladší brat Danny, z ktorého sa medzičasom tiež stal nacista.


autor Tomáš Daneček 21.5.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.