TV TIPY 12.3. - 17.3. 2013

TV TIPY 12.3. - 17.3. 2013

článok



12.3.
UTOROK

21:00 Match Point - Hra osudu (Match Point), VB/ USA/ Írsko, 2005 (Filmbox Plus)
Thriller, pripomínajúci svojou atmosférou známy film Talentovaný pán Ripley. Legenda filmového plátna Woody Allen natočil film, ktorý sa stane v jeho filmografii absolútne výnimočným. Po prvých uvedeniach v Európe zaznamenal obrovský ohlas a stal sa tak komerčne najúspešnejším filmom Woodyho Allena za posledných 10 rokov a prekonal tak aj úspešných Darebáčikov. Dráma muža, ktorý postupuje na spoločenskom rebríčku, ale jeho ambície majú tragické následky. Hlavný hrdina sa ocitne medzi dvoma ženami, nenachádza východisko a rozhodne sa pre krajné riešenie.

23:00 Eros (Eros), USA/ Taliansko/ Hong Kong/ Čína, 2004 (Filmbox)
Film s troma poviedkami o láske a sexualite od troch skvelých režisérov s rôznym rukopisom: Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-wai. Prvá (Nebezpečný vývoj vecí) je príbehom o trojuholníku medzi manželským párom a mladou ženou na pobreží Tuscany. Rovnováha je o marketingovom riaditeľovi, ktorý je v práci pod veľkým tlakom. Počas návštev svojho psychiatra pátra po možných dôvodoch, prečo sa jeho stres prejavuje v opakujúcich sa erotických snoch. Tretí film (Ruka), odohrávajúci sa v 60. rokoch, rozpráva o prvotriednej prostitútke, ktorá si začala nevšedný milostný románik so svojim krajčírom. Film bol úspešne uvedený v rámci medzinárodného filmového festivalu v Benátkach a na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte.

TV tipy 12.3. - 17.3. 2013 TV tipy 12.3. - 17.3. 2013 TV tipy 12.3. - 17.3. 2013

13.3.
STREDA

22:00 Médea (Medea), Dánsko, 1988 (Film Europe)
Televízny film z dielne najvýznamnejšieho súčasného dánskeho režiséra Larsa von Triera vychádza z poznámok a scenára legendy dánskeho nemého filmu Carla Theodora Dryera, ktorý snímku nestihol zrealizovať. Film je osobnou interpretáciou antického mýtu, vzdáva hold legende samotnej, dielu Dryera i ére nemého filmu. Trierovi sa s minimálnym scénografickým arzenálom podarilo pretlmočiť nadčasový odkaz mýtu o Médei a o jej tragickom osude. Režisér preniesol dej z antického Grécka do doby temna na severe, kde nehostinná príroda poskytuje nádherné a ťaživé obrazy vnútorných stavov hrdinov legendy. Von Trier si za film vyslúžil Prix Jean D Arcy.

23:50 Grindhouse: Auto zabijak (Grindhouse: Death Proof), USA, 2007 (Film+)
Kurt Russel ako vraždiaci maniak za volantom nepozná zľutovanie. Jungle Julia, najlepšia DJ-ka v meste, sa chystá poriadne to roztočiť so svojimi dvomi kamarátkami. Sexi trojka vyráža na záťah a priťahuje pohľady okoloidúcich ako magnet. Medzi chlapíkmi, čo na ňu čumia je aj kaskadér Mike. Rebel pokrytý jazvami sleduje dámsku jazdu spoza volantu svojho auta. Zatiaľ, čo sa dievčatá usádzajú v bare, Mike “žhaví“ svoju zbraň - nadupané kaskadérske auto – do životu nebezpečných otáčok.


14.3.
ŠTVRTOK

20:00 Hra (The Game), USA, 1997 (Cinemax)
Investičný bankár a multimilionár Nicholas Van Orten žije vo veľkom luxusnom dome, osamelým životom. Môže si dovoliť čokoľvek, o nič však nemá záujem. Ani o svojho brata Conrada, ktorý sa objaví, aby mu poprial k 48 narodeninám. A dal mu darček, poukážku na Hru spoločnosti CRS. O zmysle hry mu však odmietne čokoľvek prezradiť.

20:05 Profesionál (Le Professionnel), Francúzsko, 1981 (Film Europe)
Joss Beaumont bol jedným z najvplyvnejších tajných agentov. Preto mu bola zverená prísne tajná úloha – odstrániť diktátora v jednom africkom štáte. V Paríži však nastala zmena politického kurzu a útok na politika sa stal nepohodlným. Beaumonta preto pošlú do trestaneckého tábora.

TV tipy 12.3. - 17.3. 2013 TV tipy 12.3. - 17.3. 2013 TV tipy 12.3. - 17.3. 2013

15.3.
PIATOK

21:40 Ghost Dog - Cesta samuraja (Ghost Dog: The Way Of The Samurai), Francúzsko/ Nemecko/ USA/ Japonsko, 1999 (Čt2)
Film amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha ponúka príbeh čierneho nájomného zabijaka riadiaceho sa samurajskými princípmi a pravidlami. Film je drsný, no čiernohumorný zároveň a hovorí o existencii človeka v určitej societe, problémoch v medziľudskej komunikácii a iných závažných témach. O hudbu sa postaral člen legendárnej rapovej skupiny Wu Tang Clan vystupujúci pod pseudonymom RZA.

22:00 Kto ak nie my? (Wer wenn nicht wir), Nemecko, 2011 (Film Europe)
Na začiatku 60. rokov sa do seba zamilujú Bernward a Gudrun, spolužiaci z vysokej školy. Nadšení vyznávači písaného slova nájdu vydavateľstvo, ktoré publikovalo dielo Bernwardovho otca, neslávne známeho nacistického autora. Bernward obhajuje tvorivé schopnosti svojho otca, Gudrun sa púšťa do pátrania po úlohe svojho vlastného otca v Tretej ríši. V roku 1964 spoja svoje sily s ľavicovými spisovateľmi a politickými aktivistami a stávajú sa súčasťou rozširujúceho sa povstania. Neskôr sa Gudrun pridá k hnutiu rebelantského Andreasa Baadera a Bernward riskuje zdravie užívaním psychedelických drog v úsilí dopísať román, odkazujúci na zmenu sveta.

22:05 Tokio! (Tokyo!), Francúzsko/ Japonsko/ Južná Kórea/ Nemecko, 2008 (Dvojka)
Úspech filmu Paríž, milujem ťa (2006) odštartoval vlnu festivalových poviedkových filmov, ktoré lákali divákov na obšírne zoznamy uznávaných zúčastnených režisérov. Bohužiaľ často každý tvorca dostal priestor na pár minútový klip, ktorým ťažko mohol rozvinúť charakteristický rukopis či autorské prvky charakteristické pre jeho tvorbu. Francúzsky koprodukčný film Tokio! sa síce zviezol na módnej vlne, napravil však chyby svojej konkurencie. Počet režisérov sa obmedzil na troch, čím každý dostal priestor na rozvedenie svojej vízie. Vďaka tomu ich príspevky nie sú iba povrchnými turistickými pohľadnicami, ale podávajú ojedinelý empatický pohľad do problémov a civilizačných neuróz, ktorými trpia obyvatelia japonskej metropole.

22:10 Krstný otec II (The Godfather: Part II), USA, 1974 (Jednotka)
Pokračovanie Krstného otca sa stalo prvým sequelom, ktorý získal Cenu Akadémie za najlepší film. Nezostalo však u jediného Oscara. Krstný otec II v tomto ohľade prekonal originál celkom zo šiestimi soškami; ďalšiu cenu mu Akadémia udelila za najlepšiu réžiu (tá Coppolovi v prvom prípade unikla v prospech Boba Fosseho za Kabaret), scenár, výpravu, hudbu (slávny skladateľ Nino Rota, opomenutý u prvého dielu kvôli zaradení už použitých motívov z iného filmu, tu spolupracoval s režisérovým otcom Carminom Coppolom) a za fenomenálny De Nirov výkon vo vedľajšej úlohe.

23:25 L.A. - Utajené skutočnosti (L. A. Confidential), USA, 1997 (Prima)
Strastiplné pátranie po tajnostiach hollywoodskeho podsvetia. Los Angeles, začiatok 50. rokov. Chlapíci z oddelenia vrážd a z protidrogového to niekedy tiahnu spolu, a inokedy zas proti sebe. Aj oni však majú svoje medze - keď zistia, že s nimi niekto špinavo manipuluje. Zvlášť keď objavia zločin, ktorý je príliš divný, než aby to nechali nepovšimnuté. Taký je aj prípad milionára Patchetta, ktorý má dobre zavedenú prax s luxusnými prostitútkami, vyzerajúcimi ako filmové hviezdy. A začína tu byť príliš mnoho mŕtvych, ktorí majú niečo spoločného.


16.3.
SOBOTA

17:55 Jar, leto, jeseň, zima... a jar (봄여름가을겨울그리고봄), J. Kórea, 2003 (Filmbox Plus)
Uprostred lesného údolia sa rozprestiera veľké jazero, na hladine ktorého pláva drevená pustovňa, obydlie starého budhistického mnícha a jeho učňa - malého chlapca. Film je, ako názov napovedá, rozčlenený do piatich kapitol, poviedok, či ročných období, úsekov života. Tieto úseky sú oddelené formálne, aj obsahovo: sú to skoro svojbytné príbehy, venujúce sa krátkemu obdobiu v živote hlavného hrdinu. Na jar - detstvo, sledujeme malého chlapca, žijúceho síce mníšskym životom, ale hrajúceho sa aj týraním lesných zverov, tak ako bežný chlapec jeho veku. A jeho trest a poučenie. V letnej časti je už hlavný hrdina mladým mužom, ktorý je po prvý krát konfrontovaný s dievčaťom, objavuje sexualitu a podlieha prírodným pudom. Postupne sa mení, dospieva, skúša čo môže a naráža. Ročné obdobia plynú, kruh sa pomaly uzatvára.

21:50 Skúška orchestra (Prova d'orchestra), Taliansko/ Francúzsko/ SRN, 1978 (Dvojka)
Felliniho film nie je len zobrazením mikrosveta symfonického orchestra, ale aj metaforou fungovania skupiny ľudí, ich väčšieho spoločenstva, či davu, alebo aj samotného štátu. Zároveň je aj zamyslením sa nad úlohou silných osobností v dejinách i súčasnosti. Autori sledujú členov orchestra v priestoroch hudobného štúdia, ich malé osobné drámy, vzájomné nedorozumenia a predovšetkým narastajúci kolektívny odpor voči dirigentovi.

22:35 Expendables: Nezničiteľní (The Expendables), USA, 2010 (Markíza)
Film podľa námetu Davida Callahama natočil Sylvester Stallone, ktorý sa podieľal aj na scenári a zároven si zahral hlavnú úlohu. Do filmu obsadil elitu akčných filmov – okrem iných Dolpha Lundgrena, Jasona Stathama, Randyho Couturea, Arnolda Schvarzeneggera, Bruca Willisa či Mickeyho Rourka. Sylvester Stallone ako Barney Ross je mužom bez strachu a emócií, prirodzený vodca, hlava skupiny a hlavný stratég. Jeho tím tvoria Lee Christmas (Jason Statham), bývalý letec a odborník na nože, Yin Yang (Jet Li), špecialista na boj zblízka, Hale Caesar (Terry Crews), ktorého doménou sú zbrane s dlhou hlavňou, Toll Road (Randy Couture), skúsený expert na demolácie, ktorý je považovaný za mozog skupiny a Gunnar Jensen (Dolph Lundgren), vojnový veterán a vynikajúci ostreľovač. Príbeh začína vo chvíli, keď skupina ostrých chlapov dorazí na miesto určenia, ostrov Vilena, a postupne zisťuje, že misia, ktorej cieľom je zlikvidovať nebezpečného diktátora, rozhodne nebude taká jednoduchá, ako sa spočiatku zdalo.

23:30 Single Man (A Single Man), USA, 2009 (Čt2)
Film Single Man je adaptáciou významného diela gay literatúry, autobiograficky ladeného románu Christophera Isherwooda. Vysokoškolský profesor George Falconer sa usiluje nájsť zmysel života po smrti svojho dlhoročného priateľa Jima, no nedokáže sa oslobodiť od minulosti. Utešuje ho blízka priateľka Charley, ktorá však zápasí s vlastnými problémami. Na scéne sa objavuje mladý študent Kenny, v ktorom profesor nachádza spriaznenú dušu. Single Man je príbehom o prerušenej láske, ale aj o izolácii, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou života, a napokon o dôležitosti zdanlivo nepatrných okamihov bytia.

TV tipy 12.3. - 17.3. 2013 TV tipy 12.3. - 17.3. 2013 TV tipy 12.3. - 17.3. 2013


17.3.
NEDEĽA

15:20 Smrť šitá na mieru, ČSSR, 1979 (Jednotka)
Dramatický príbeh o dôsledkoch hospodárskej krízy za prvej republiky, zobrazený na tragickom osude dvoch ľudí pochádzajúcich z rôznych spoločenských tried. Majiteľ veľkého krajčírskeho salónu sa rozhodne najať si pre seba vlastného vraha, aby pred bankrotom zachránil rodinu peniazmi zo životnej poistky.

17:15 Jánošík, Československo, 1975 (Dvojka)
Prvý slovenský nemý hraný film, ktorý nakrútili v roku 1921 americkí Slováci. Film mal dve verzie - jedna sa premietala v Československu a druhá v USA. Táto autorizovaná rekonštrukcia Slovenskej televízie vychádza z druhej verzie, ktorú Slovenskému filmovému ústavu v roku 1970 daroval John Závodný, producent filmu. Spoluúčinkovali obyvatelia Blatnice a Šútova. Autorom scenára a režisérom filmovej rekonštrukcie bol v roku 1975 Ivan Rumanovský.

20:30 Casino Royale (Casino Royale), USA/ UK/ Česko/ Nemecko, 2006 (Joj)
Dvadsiata-prvá bondovka s novým hercom (Daniel Craig) a umiernenejšími a realistickejšími scénami. Príbeh sa točí okolo Casina Royale – najvyhlásenejšieho gamblerského „doupě“ vo francúzskej Riviére, kam sa vydal ruský „padouch“ Le Chiffre, za účelom 50 miliónovej výhry. Na to sa musí agent 007 samozrejme pozrieť.

23:15 Lono (Womb), Nemecko/ Maďarsko/ Francúzsko, 2010 (Cinemax)
Eva Green sa v úlohe mladej Rebeccy vracia do domu starého otca na chladnom anglickom pobreží, kde pred rokmi prežila svoju prvú, ešte detskú lásku. Rebecca a Tommy nadviažu presne tam, kde se v detstve ich cesty rozišli. Renomovaný maďarský režisér Benedek Fliegauf nerozpráva klasický príbeh o osudovej láske, ale zamýšľa sa nad podobou lásky v kontexte genetickej reprodukcie. Keď Tommy zomrie pri autonehode, Rebecca sa rozhodne pre umelé oplodnenie s klonovanou ľudskou DNA a celý život potom čelí dôsledkom svojho kontroverzného rozhodnutia. Príbeh osudovej a zakázanej lásky Fliegauf zasadil do veľmi blízkej budúcnosti, čo mu umožnilo rafinovane využiť aj prvky science fiction.


HIT TÝŽDŇA

15.3.
PIATOK

21:40 Ghost Dog - Cesta samuraja (Ghost Dog: The Way Of The Samurai), Francúzsko/ Nemecko/ USA/ Japonsko, 1999 (Čt2)
Film amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha ponúka príbeh čierneho nájomného zabijaka riadiaceho sa samurajskými princípmi a pravidlami. Film je drsný, no čiernohumorný zároveň a hovorí o existencii človeka v určitej societe, problémoch v medziľudskej komunikácii a iných závažných témach. O hudbu sa postaral člen legendárnej rapovej skupiny Wu Tang Clan vystupujúci pod pseudonymom RZA.


autor Tomáš Daneček 12.3.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.