TV TIPY 21.1. - 27.1. 2013

TV TIPY 21.1. - 27.1. 2013

článok



21.1.
PONDELOK

19:05 I'm Not There (I'm Not There), USA/ Nemecko, 2007 (Film+)
Bob Dylan nebol nikdy iba muž jednej tváre. Počas svojho života sa neustále menil - hudobne, fyzicky aj psychicky. Ale na rozdiel od väčšiny z nás boli Dylanove premeny ventilované na medzinárodnej scéne, s kultúrnymi a emocionálnymi ohlasmi, ktoré populárny umelec vzbudzoval. Film dramatizuje Dylanove premeny ako sériu bezradne sa pohybujúcich individualít, stvárnených siedmimi rôznymi hercami. Od mladého snaživého speváka pripomínajúceho Woodyho Guthrieho k ľudovému prorokovi v raných 60- rokoch v Greenwich Village. Od moderného Arthura Rimbauda k folk-rockovému “Judášovi”. Od odvrátenej kultúrnej ikony bojujúcej o záchranu svojho manželstva či znovuzrodeného kresťana vysporiadajúceho sa s morálkou, až k osamelému kovbojovi v exile vlastnej kontroverznej slávy. Film je neobyčajným portrétom umelca - skutočnej americkej ikony - v jeho neustálej premene. Na MFF Benátky 2007 získala Cate Blanchett Volpiho pohár pre najlepšiu herečku a Todd Haynes zvláštnu cenu poroty.

22:00 Cela 211 (Celda 211), Španielsko/ Francúzsko, 2009 (Dvojka)
Budúci väzenský dozorca Juan je práve na prehliadke svojho nového pracoviska, keď vo väznici vypukne vzbura a on sa ocitne v pasci - sám a bez možnosti pomoci zvonku uviazne uprostred rozvášnených väzňov. Prezradenie znamená istú smrť, jeho jedinou šancou tak ostáva predstierať, že je jedným z nich a získať dôveru vodcu vzbury. Strhujúci väzenský thriller s vynikajúcimi hereckými výkonmi bol v Španielsku ako jedna z filmových udalostí roka ocenený ôsmymi cenami Goya.

23:40 Na veľkosti záleží (Sippur Gadol), Izrael/ Francúzsko/ Nemecko, 2009 (Čt2)
Láska, smiech a sumo. Prečo sa otravovať s chudnutím, keď sa môžete dať na zápasenie? Poznanie, ku ktorému dospeje štvorica kamarátov, otvára množstvo komediálnych situácií, ale upozorňuje i na spoločenský tlak vyvíjaný na ľudí s nadváhou. Film berie sumo ako prostriedok uznánia i revolty v chudosťou posadnutej spoločnosti a šport ako taký ukazuje ako cestu k vyrovnániu sa s osobnými problémami. Pomôže sumo hrdinom k zlepšeniu ich společenskej situácie a nastolí v ich rozháraných životoch kľud? Každá z postáv má svoje tajomstvo i osobnostné špecifiká, vďaka ktorým film budí záujem, smiech i napätie.


22.1.
UTOROK

22:45 Strašiak (Scarecrow), USA, 1973 (Čt2)
Na prašnej ceste kdesi na juhozápade sa stretávajú dvaja tuláci. Prepustený trestanec Max, ktorý má rád teplo a taky krčmové bitky, kvôli ktorým sa často dostáva do konfliktu so zákonom, a bývalý námorník Lion, krehký dôverčivý mladík, ktorý cestuje za svojim dieťaťom, ktoré nikdy nevidel. Obaja muži spojí svoje sily a cestujú vo dvojici, stopom, na nákladných vlakoch, ako sa dá. Najskôr do Denveru za Maxovou sestrou, potom do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakoniec do Pittsburghu, kde má Max našetrené peniaze a mieni si za ne otvoriť autoumyváreň. Snímku režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg, ktorý predtým zaujal pôsobivým portrétom narkomanov Panika v Needle Parku. Do hlavných úloh obsadil nastupujúce herecké hviezdy Hackmana a Pacina, ktorí sa mu odvďačili majstrovskými výkonmi. Film mal medzinárodnú premiéru na MFF v Cannes, kde bol ocenený Zlatou palmou.

00:35 Pláž (The Beach), USA/ Veľká Británia, 2000 (Joj)
S prísľubom dobrodružstva prichádza do Thajska mladý americký cestovateľ Richard (Leonardo DiCaprio). Cestovanie, ako tvrdí, je hľadanie zážitkov, hľadanie niečoho nového, zvláštneho. V lacnom hoteli v Bangkoku sa zoznamuje s mladým francúzskym párom - Etiennom (Gillaume Canet) a Francoise (Virginia Ledoyen). V rovnakom hoteli sa stretáva s pomäteným, drogami poznamenaným Daffym (Robert Carlyle), ktorý rozpráva Richardovi nepravdepodobný príbeh o tajnom ostrove, Raji na Zemi s nádhernou plážou nepoškvrnenou nájazdmi turistov.

TV tipy 21.1. - 27.1. 2013 TV tipy 21.1. - 27.1. 2013 TV tipy 21.1. - 27.1. 2013


23.1.
STREDA

20:10 Sherlock: Škandál v Belgravii (Sherlock), Veľká Británia, 2010 (Jednotka)
John Watson píše blogy, ktorými je už v spoločnosti povestný a vďaka nim zásobuje Sherlocka prípadmi, ktoré ich živia. Sherlockovi sa všetko máli a túži po niečom výnimočnom. To sa mu splní, keď ich s Johnom pozvú do Buckinghamského paláca a v najprísnejšom utajení majú pracovať pre najvyššie postavenú osobu v štáte. Dostanú fotografiu mladej ženy, ktorá je často ústrednou postavou viacerých škandálov v spoločnosti. Má prezývku Domina a vlastní kompromitujúce fotografie, ktoré sa nesmú dostať na verejnosť.

22:00 Nevesta bola v čiernom (La Mariée était en noir), Francúzsko/ Taliansko, 1968 (MGM)
Nevesta bola v čiernom je prvý Truffautov "čierny" film. Scenár napísal spolu s Jean-Louis Richardom podľa knihy Williama Irisha práve v dobe, kedy písal svoju knihu rozhovorov s Alfredom Hitchcockom. Osudová náhoda zvedie dohromady päticu mužov a jeden novomanželský pár. Vo chvíli, kedy manželia vychádzajú z kostola, sa v blízkom dome hrá pätica mužov s ostro nabitou zbraňou. Nechcene vystrelená guľka spravila z nevesty vdovu. V ten deň sa nevesta z bielych šiat prezliekla rovno do čierneho. Jediné, čo ju od tejto chvíle na svete zaujíma, je pomsta. Päť mužov postupne umiera zvláštnym, rafinovaným spôsobom daným ich charaktermi a prostredím, v ktorom žijú.

22:30 Kto je tu riaditeľ? (Direktøren for det hele), Dánsko/ Švédsko/ Island, 2006 (Čt2)
Ravn je majiteľom malej firmy, ktorá sa zaoberá informačnými technológiami. Túto skutočnosť však nikdy svojim zamestnancom nepovedal. Vymyslel si imaginárneho šéfa o ktorom celý čas tvrdil, že žije v Spojených štátoch amerických. Tým pádom nemusel niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia a ak nastal nejaký problém, bol vždy poruke tajomný riaditeľ a vina padla na neho. Zrazu sa však objaví islandský podnikateľ s lukratívnou ponukou, ale má jednu podmienku. Chce rokovať len s riaditeľom. Ravn teda uzavrie dohodu s momentálne nezamestnaným hercom Kristofferom o tom, že bude na určitý čas vystupovať v úlohe riaditeľa. No udalosti sa vyvinú inak a nádejný kupec odchádza pobúrený amaterizmom „nového“ šéfa. Z Kristofferovej epizódnej úlohy sa tak stáva zamestnanie na plný úväzok, minimálne dovtedy, pokiaľ sa rokovania o predaji firmy nezačnú nanovo. Kristoffer ani len netuší, čo všetko Ravn o tajomnom riaditeľovi za dlhé roky zamestnancom navymýšľal.


24.1.
ŠTVRTOK

22:15 Ukrutnosť (アウトレイジ ), Japonsko, 2010 (Cinemax)
Niekoľko klanov Yakuzi súperí v japonskom podsvetí o priazeň vodcu svojej rodiny. Tento boj o moc nemá konca a v skorumpovanom svete, kde neexistujú hrdinovia, len zrada a pomsta, nejde o to, dostať sa na vrchol, ale predovšetkým o prežitie.

23:35 Neobvyklé dobrodružstvo (An Awfully Big Adventure), UK, 1995 (Film Europe)
Komédia Mike Newella z divadelného prostredia, kde mladé dievča Stella Bradshaw (Georgina Cates) prepadne kúzlu bezcitného režiséra Mereditha Pottera (Hugh Grant), ktorý však o jej city nejaví záujem. Stella medzitým prežíva svoj prvý sexuálny románik s najväčšou hviezdou predstavenia O'Harom (Alan Rickman) a zisťuje, čo znamená byť herečkou.

TV tipy 21.1. - 27.1. 2013 TV tipy 21.1. - 27.1. 2013 TV tipy 21.1. - 27.1. 2013


25.1.
PIATOK

21:45 Posledné pokušenie Krista (The Last Temptation of CHrist), USA/ Kanada, 1988 (Čt2)
Posledné pokušenie Krista pojednáva o duševne rozpoltenom človeku, hľadajúcom životné poslanie, čo je častou témou Scorseseho hrdinov (Taxikár, Zúriaci býk, Alica tu už nebýva...). Ježíš pochybuje o sebe samom a vzpiera sa úlohe, ku ktorej je predurčený. Nechce byť vyvoleným, a keď sa rozhodne predsa len naplniť svoj osud, dopustí sa radu omylov a chýb. Ani na kríži nie je bývalý tesár úplne presvedčený, že zvolil správnu cestu; musí vo sne prežiť zvyšok života ako obyčajný človek, aby sa s konečnou platnosťou presvedčil, že je a že chce byť Mesiášom.

22:10 Milk (Milk), USA, 2008 (Dvojka)
Režisér Gus Van Sant a oscarový Sean Penn oživili príbeh človeka, ktorý je do dnešnej doby považovaný za jedného z najväčších mučeníkov americkej histórie. Za svoju sexuálnu orientáciu zaplatil tým najcennejším, čo človek má – životom. Keď bol v roku 1978 na Harveyho Milka spáchaný atentát, svet stratil jedného z najcharizmatickejších vodcov a hlas spravodlivosti. Harvey Milk pracoval na Wall Street a mal všetko, čo si len mohol želať. Jedno mu však chýbalo – svet, v ktorom môže nahlas povedať, že je gay a nikto ho za to nebude diskriminovať.


26.1.
SOBOTA

21:50 Smrť na Níle (Death on the Nile), Veľká Británia, 1978 (Čt1)
Hercule Peirot (Peter Ustinov) chce prežiť príjemnú dovolenku na luxusnej lodi Karnak, ktorá sa plaví po Níle. Pokojný výlet sa však zmení na drámu, keď niekto zavraždí bohatú Ninnete Ridgeway-Doylovú. Páchateľom môže byť len niekto z cestujúcich. Ale kto? Manžel Simon a jeho bývalá milenka Jacqueline de Bellefortová sú s najväčšou pravdepodobnosťou mimo podozrenia. Je vrahom stará nepríjemná dáma Marie Van Schuylerová, ktorá ukradla Linnetine šperky? Alebo večne opitá spisovateľka škandalóznych kníh Salom Otterbournová, s ktorou sa Linnet súdila?

22:05 Americký priateľ (Der Amerikanische Freund), SRN/ Francúzsko, 1977 (Dvojka)
Jonathan žije v Hamburgu, živí sa výrobou obrazových rámov a je presvedčený o tom, že je nevyliečiteľne chorý. Jedného dňa sa u neho objaví neznámy muž so šokujúcou ponukou - odísť do Paríža a zavraždiť tam nebezpečného mafiána. Skrýva sa za touto ponukou jeho nový známy, Američan Tom Ripley? V thrilleri Wima Wendersa sa okrem známych hercov Dennisa Hoppera a Bruna Ganza objavil aj americký režisér Nicholas Ray, tvorca filmu Rebel bez príčiny.

TV tipy 21.1. - 27.1. 2013 TV tipy 21.1. - 27.1. 2013 TV tipy 21.1. - 27.1. 2013


27.1.
NEDEĽA

20:30 Ratatouille - Dobrú chuť! (Ratatouille), USA, 2007 (Joj)
Roztomilý hlodavec Rémy vyrástol na francúzskom vidieku a už od malička sníval o kuchárskej čapici. Lenže okolie nedoceňuje jeho talent, a tak sa z nadaného rojka stáva detektor otravy na potkany. Jedného dňa však majiteľka domu, na ktorého povale si spokojne nažíva Rémyho kolónia, odhalí škodcov a pri hromadnom úteku sa Rémy oddelí od rodiny a rozbúrená rieka ho odnesie až do hlavného mesta. Tu potkan narazí na mladého a nemotorného kuchára Alfreda Linguiniho. Potkanov talent a mladíkov prístup do kuchyne vytvoria dokonalého kuchára.

22:05 Juno (Juno), USA, 2007 (Doma)
Juno je mladé dievča, ktoré sa musí vysporiadať s neplánovaným tehotenstvom. S pomocou najlepšej kamarátky Leah sa rozhodne vyhľadať najlepších adoptívnych rodičov. Tehotenstvo však prináša množstvo problémov a Juno sa počas deviatich mesiacov stane schopnou ženou, ktorá rozhoduje o svojom živote a živote dieťaťa - sama.

23:15 Dokonalý trik (The Prestige), USA, 2006 (Markíza)
Adaptácie rovnomennej knihy Christophera Priesta sa ujal Christopher Nolan, ktorý sa preslávil filmami Memento a Batman začína. Mysteriózny príbeh o dvoch kúzelníkoch, ktorých priateľstvo sa zmenilo na rivalitu... a rivalita na boj plný posadnutosti, podvodov a žiarlivosti so smrteľnými dôsledkami... Rupert Angier (Hugh Jackman) a Alfred Borden (Christian Bale) sú súperiacimi kúzelníkmi. Keď Alfréd predvedie trik privedený do krajnosti, Rupert sa zúfalo snaží odhaliť jeho tajomstvo. Po čase si uvedomí, že tu možno vôbec nejde o trik.


autor Tomáš Daneček 21.1.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.