TV TIPY 16.10. - 21.10. 2012

TV TIPY 16.10. - 21.10. 2012

článok



16.10.
UTOROK

20:10 Nehoda (Accident), Veľká Británia, 1967 (Film Europe)
Ďalší anglický film amerického režiséra, kedysi vyhosteného z Hollywoodu pre svoje pokrokové názory. Psychologická dráma. Mladý študent ide na náštevu k svojmu profesorovi, ale nešťastnou náhodou zahynie pri autonehode. Prostredníctvom prepracovaných retrospektív sa diváci postupne dozvedajú osudy jednotlivých postáv. Profesor mal komplikovaný milostný pomer s jednou študentkou, ktorý nečakane končí práve kvôli tejto tragickej príhode. Napätím nabitý život vyšších anglických kruhov v starobylom Oxforde už nieje pre zúčastnených tým, čo pred onou nešťastnou udalosťou, napriek tomu sa profesor rozhodne vrátiť k zdanlivo domáckej idylke svojej rodiny.

22:00 Strašiaci (Straw Dogs), Veľká Británia, 1971 (Cinemax)
Režisér Sam Peckinpah ponúka znepokojujúcu štúdiu násilia, skrytého niekde hlboko vnútri mierumilovného jedinca, ktorý je v určitom kritickom okamihu nútený bojovať o holý život. Silu a pôsobivosť rozprávania nenápadne dosahuje rafinovaným použitím spomalených záberov a rýchlym strihom, hlavne v divokom a drsnom závere príbehu.

TV tipy 16.10. - 21.10. 2012 TV tipy 16.10. - 21.10. 2012 TV tipy 16.10. - 21.10. 2012


17.10.
STREDA

20:10 Wrestler (The Wrestler), USA/ Francúzsko, 2008 (Jednotka)
Film ocenený Zlatým glóbusom za najlepšieho herca a pesničku a Zlatým levom v Benátkach 2008. Randy „Baran“ Robinson (Mickey Rourke) býval kedysi v ringu tým najlepším. Bol hrdinom videohier a všetkých chalanov. O dvadsať rokov neskôr sa snaží žiť zo svojej niekdajšej slávy, no keď dostane srdcový infarkt, chce svoj život vyplniť tým, čo má zmysel: skontaktovať sa so svojou dcérou, ktorá má naňho ťažké srdce, a opäť počuť rev rozvášneného publika. Infarkt ho však donúti odísť do dôchodku. Pomaly si začína zvykať na novú situáciu a nachádzať aj pozitíva svojho stavu. Nič z toho sa však nedokáže vyrovnať lákadlu ringu a wrestlingovej vášni, ktoré hrozia, že ho opäť pohltia.

22:00 Kto odchádza v daždi... ČSSR, 1974 (Dvojka)
Dramatický príbeh z obdobia kolektivizácie (1947-48) zachytáva život bývalých bírešov, ktorí po pozemkovej reforme tesne po vojne získajú pôdu a snívajú, že sa stanú zámožnými gazdami. Zmenené spoločenské pomery, nástup kolektivizácie, ale aj veľké sucho a neschopnosť splácať kontingenty však so sebou prinášajú nevyhnutné zmeny ich pôvodných zámeroch. Réžia Martin Hollý.


18.10.
ŠTVRTOK

22:00 Kto je tu riaditeľ? (Direktøren for det hele), Dánsko/ Švéd./ Island, 2006 (Film Europe)
Ravn je majiteľom malej firmy, ktorá sa zaoberá informačnými technológiami. Túto skutočnosť však nikdy svojim zamestnancom nepovedal. Vymyslel si imaginárneho šéfa o ktorom celý čas tvrdil, že žije v Spojených štátoch amerických. Tým pádom nemusel niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia a ak nastal nejaký problém, bol vždy poruke tajomný riaditeľ a vina padla na neho. Zrazu sa však objaví islandský podnikateľ s lukratívnou ponukou, ale má jednu podmienku. Chce rokovať len s riaditeľom. Ravn teda uzavrie dohodu s momentálne nezamestnaným hercom Kristofferom o tom, že bude na určitý čas vystupovať v úlohe riaditeľa. No udalosti sa vyvinú inak a nádejný kupec odchádza pobúrený amaterizmom „nového“ šéfa. Z Kristofferovej epizódnej úlohy sa tak stáva zamestnanie na plný úväzok, minimálne dovtedy, pokiaľ sa rokovania o predaji firmy nezačnú nanovo. Kristoffer ani len netuší, čo všetko Ravn o tajomnom riaditeľovi za dlhé roky zamestnancom navymýšľal.

23:45 Júlia (Julia), Francúzsko/ USA/ Mexiko/ Belgicko, 2008 (Čt1)
Život extrovertnej alkoholičky Júlie sa rúca. Príde o zamestnanie v oblasti predaja nehnuteľností a keď už nevie čo si počne, stretne susedu, Mexičanku Elenu, ktorá jej poradí ako získať peniaze. Plán únosu osemročného syna bohatých susedov sa jej zdá ako vhodné riešenie.

TV tipy 16.10. - 21.10. 2012 TV tipy 16.10. - 21.10. 2012 TV tipy 16.10. - 21.10. 2012


19.10.
PIATOK

20:00 Pelham 123 (The Taking of Pelham One Two Three), USA, 1974 (MGM)
Štyria maskovaní a dobre ozbrojení muži prepadnú vlak metra v New Yorku. Majú podrobne pripravený plán celej akcie a čoskoro každého presvedčia, že z jeho realizácie nehodlajú ustúpiť. Ako výkupné za zadržovaných cestujúcich požadujú milión dolárov. Kapitán dopravnej polície Zachary Gerber sa pokúša v rekordnom čase zaistiť požadovaný finančný obnos a pritom hľadá spôsob, ako neznámych mužov zastaviť. Úlohu policajného kapitána Zacharyho Gerbera stvárnil americký herec Walter Matthau známy predovšetkým komediálnymi rolami.

21:35 Zakázané hry (Jeux interdits), Francúzsko, 1952 (Čt2)
Francúzsko za druhej svetovej vojny: skupina utečencov sa stala obeťou nepriateľského leteckého útoku. O život prichádzajú aj rodičia malej Paulette. Dievčatko našťastie veľmi skoro nájde nový domov v rodine chudobného roľníka. Tu sa spriatelí s malým Michelom, synom rodiny pestúnov. S detskou nevinnosťou vťahujú malí hrdinovia desivé vojnové udalosti do svojich hier. Jedného dňa však svorná pohoda oboch detí náhle končí.
Zriedkakedy predtým i potom boli pustošivé účinky vojny zobrazené na filmovom plátne s tak otrasnou otvorenosťou. Film preto v roku 1953 – v dobe studenej vojny – nesmel byť verejne premietaný na festivale v Cannes. V SRN boli Zakázané hry v neskrátenej verzii premietané až roku 1980. Film získal Zlatého leva v Benátkách roku 1952 a Oscara za najlepší zahraniční film 1953.

22:00 Takí normálni zabijaci (Natural Born Killers), USA, 1994 (Dvojka)
Psychicky narušená Juliette Lewis sa na prvý pohľad zaľúbila do mäsiara Woodyho Harrelsona. Ten jej pomôže surovo zabiť rodičov a spolu sa dajú na útek, ktorý sprevádzajú desiatky celkom zbytočných vrážd. Mladý párik zabijakov sa inšpiruje všadeprítomným násilím v médiách a okolitom svete, médiá zase bohatnú na sledovanosti reportáží z ich smrtonosných výtržností či na reklame v priamych prenosoch z ich vražednej misie.

22:55 Dobrý ročník (A Good Year), USA, 2006 (Prima)
A Good Year nás privádza do jednej vinice, ktorú neúspešný londýnsky bankár Max Skinner (Russell Crowe) zdedí po svojom strýkovi Henrym (Albert Finney). Také príjemné veci sa občas stávajú – pokiaľ však na ich príjemnosť pozeráme len cez rubínový mok podávaný neskoro popoludní v kruhu priateľov, drina pri práci na vinici je vec druhá. Pôvodný Maxov plán bol "skontroluj a predaj". Lenže plán hneď nabral trhliny. Spomienky na nevinné detstvo, opojná krása večerov v Provence a pôvabná Fanny (Marion Cotillard) povážlivo pohnú Maxovými záujmami.


20.10.
SOBOTA

21:55 Sladký život (La Dolce vita), Taliansko/ Francúzsko, 1960 (Dvojka)
Felliniho freska zobrazuje ako život bohatých a podivné hodnoty ich sveta, tak situáciu obyvateľov Ríma z opačného konca sociálnej hierarchie. Ukazuje už v tej dobe bezohľadný hon novinárov za senzáciami (meno jedného z fotografov - Paparazzo - sa stalo synonymom pre bulvárnych fotografov), rovnako ako náboženský fanatizmus a poverčivosť. Škandalóznosť niektorých scén a tém, ktorá v dobe uvedenia poburovala (a rad scén neprešiel cenzúrou), už nikoho nepohorší. O to viac zaujme Sladký život aj dnes práve obrazom povrchnosti, honby za senzáciami a pochybnými hodnotami, rovnako ako morálnym tápaním hlavnej postavy.

22:05 Kráľovná Alžbeta (Elizabeth), Veľká Británia, 1998 (Čt1)
zvrchovanosť Anglicka je pod stálym tlakom okolitých štátov a v zemi je treba obnoviť silnú katolícku vieru. Umierajúca kráľovná už nemá dosť síl a jediným potenciálnym nástupcom trónu je jej mladá sestra Alžbeta, zaprisahaná protestantka. Zlyhávajú aj nádeje na záchranné manželstvo s niektorým zo susedných panovníkov a osud celého Anglicka sa ocitáva na okraji hlbokej priepasti.

22:50 Štyri Levy (Four Lions), Veľká Británia, 2010 (Čt2)
Prvá ”džihádska” čierna komédia. Partia potenciálnych teroristov plánuje útok, pri ktorom má pretiecť veľa krvi. Iba sa nevedia zhodnúť, čia krv to má byť. Sila filmu s prvkami čierneho humoru spočíva v nejednoznačnosti a podvratnosti, s akou využíva stereotypy moslimov, britských politikov a fanatikov akéhokoľvek druhu. O samovražedných atentátoch sa tu hovorí rovnako otvorene ako v príbehu Leví kráľ. Humor nevyplýva iba z účelne pointovaných situácií, či širokej palety exotických nadávok, ale aj z precíznych charakteristík postáv. Tých film predstavuje ako nebezpečných nie len pre britskú spoločnosť, ale predovšetkým pre nich samých.

TV tipy 16.10. - 21.10. 2012 TV tipy 16.10. - 21.10. 2012 TV tipy 16.10. - 21.10. 2012


21.10.
NEDEĽA

22:05 Nech žije Django! (Preparati la bara!), Taliansko, 1968 (Doma)
Potulného pištoľníka Djanga pozná na Divokom západe takmer každý. Modrooký urastený muž cestuje z miesta na miesto, aby menom zákona potrestal vrahov a ďalších zločincov, ktorých súd odsúdil k trestu smrti. Avšak Django týchto mužov nezabíja, aj keď to tak na prvý pohľad vyzerá. Vďaka špeciálne upravenej oprátke odsúdenci prežívajú vlastnú smrť a potom sledujú toho, kto im daroval život. Django ich zatiaľ využíva k zastrašovaniu obyčajných ľudí, ktorí sa postavili proti miestnym boháčom vlastniacich takmer všetku pôdu v okolí, ale všetci tušia, že jedného dňa od neho dostanú úlohu, ktorou sa navždy vykúpia z jeho služieb. Django medzitým premýšľa do všetkých podrobností plán pomsty. Kedysi dávno mu totiž jeho najlepší priateľ zabil ženu, ktorú nado všetko miloval.

00:20 Bratia (Brødre), Dánsko, 2004 (Čt2)
Michael mal vždy všetko pod kontrolou: úspešnú vojenskú dráhu a rodinný život s krásnou ženou Sarah a dvoma dcérami. Jeho mladší brat Jannik je jeho pravým opakom, dokonca nejaký čas strávil vo väzení. Otec, ktorý neskrývane dáva prednosť svojmu úspešnejšiemu synovi, nemá pre Jannika vľúdne slovo. Michael je vyslaný na misiu do Afghanistanu. Počas plnenia úlohy je zostrelený jeho vrtuľník a Michael prehlásený za mŕtveho. Zdrvenú Sarah utešuje Jannik a napriek svojej povesti ukazuje, že je schopný sa postarať o seba aj Michaelovu rodinu. Čoskoro začne byť jasné, že vzájomné pocity vojnovej vdovy a jej švagra sa vyvíjajú až za hranice príbuzenských sympatií. Po utrpení strávenom v afghánskom zajatí sa Michael náhle vracia domov.


HIT TÝŽDŇA

19.10.
PIATOK

21:35 Zakázané hry (Jeux interdits), Francúzsko, 1952 (Čt2)
Francúzsko za druhej svetovej vojny: skupina utečencov sa stala obeťou nepriateľského leteckého útoku. O život prichádzajú aj rodičia malej Paulette. Dievčatko našťastie veľmi skoro nájde nový domov v rodine chudobného roľníka. Tu sa spriatelí s malým Michelom, synom rodiny pestúnov. S detskou nevinnosťou vťahujú malí hrdinovia desivé vojnové udalosti do svojich hier. Jedného dňa však svorná pohoda oboch detí náhle končí.
Zriedkakedy predtým i potom boli pustošivé účinky vojny zobrazené na filmovom plátne s tak otrasnou otvorenosťou. Film preto v roku 1953 – v dobe studenej vojny – nesmel byť verejne premietaný na festivale v Cannes. V SRN boli Zakázané hry v neskrátenej verzii premietané až roku 1980. Film získal Zlatého leva v Benátkách roku 1952 a Oscara za najlepší zahraniční film 1953.


autor Tomáš Daneček 17.10.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.