TV TIPY 27.8. - 2.9. 2012

TV TIPY 27.8. - 2.9. 2012

VOD recenzia



27.8.
PONDELOK

20:55 Horalka (La Ciociara), Taliansko/ Francúzsko, 1960 (Čt2)
Vittorio De Sica nakrútil Horalku podľa rovnomenného románu Alberta Moraviu. Na rozdiel od naturalistickej predlohy však De Sica prejavuje väčšiu empatiu voči obyčajným ľuďom a ich jednoduchej túžbe: prežiť. Sophia Loren sa svojej úlohy zhostila s vášňou a vehemenciou a bola za ňu ocennená celkovo dvadsaťdva krát – okrem iného sa stala prvou herečkou, ktorá dostala Oscara za úlohu hovorenú inak než anglicky.

21:30 Henrich V (Henry V), Veľká Británia, 1989 (Dvojka)
Filmová adaptácia rovnomennej divadelnej hry Williama Shakespeara. Mladý kráľ Anglicka, Henrich V., zmanipulovaný svojimi poradcami, napadne Francúzsko. Vznáša nárok na francúzsky trón a ruku dcéry francúzskeho kráľa. Po krvavej bitke pri Agincourte je francúzsky kráľ nútený dať Henrichovi svoju dcéru za ženu. Špecialista na filmové prepisy Shakespeara, herec a režisér Kenneth Branagh, získal za film viacero medzinárodných ocenení, okrem iného i Oscara za najlepšie kostýmy, Cenu BAFTA za najlepšiu réžiu a tri Európske filmové ceny.


28.8.
UTOROK

20:00 Mestečko Pleasantville (Pleasantville), USA, 1998 (Filmbox)
Dvojčatá David a Jennifer sa ocitnú v čiernobielom sitcome z 50. rokov, ktorý sledujú v televízii. David sa v prostredí seriálového mestečka orientuje, no jeho sestra sa nemieni zmieriť s tým, že akékoľvek vášnivé prejavy nie sú bežné a obyvatelia nepoznajú dážď ani oheň.

21:45 Decká sú v pohode (The Kids Are All Right), USA, 2010 (Čt2)
Vtipný a energický portrét modernej rodiny - Nic a Jules (Annette Bening a Julianne Moore) sú matky, ktoré žijú v útulnom dome na okraji mesta so svojimi dospievajúcimi deťmi Joni a Laserom (Mia Wasikowska a Josh Hutcherson). Keď sa Joni chystá na vysokú školu, jej mladší brat ju požiada o veľkú láskavosť. Chce, aby mu Joni pomohla nájsť ich biologického otca. Aj napriek vlastným pochybnostiam splní bratovo prianie a nadviaže kontakt s „bioockom“ Paulom (Mark Ruffalo), sympatickým majiteľom reštaurácie. Keď do života tejto nevšednej rodiny vstúpi Paul, začne sa pre všetkých nová životná kapitola, v ktorej budú postupne definované, prehodnotené a znova formulované rodinné vzťahy.

22:00 Pianista (The Pianist), Francúzsko/ Poľsko/ Nemecko/ Veľká Británia, 2002 (Film Europe)
Pianista je filmová adaptácia knihy klaviristu a skladateľa Wladyslawa Szpilmana, ktorá získala troch Oscarov, Zlatú palmu v Cannes 2002 a mnoho ďalších významných ocenení. Szpilmana - dodnes považovaného za jedného z popredných poľských klaviristov - po okupácii Poľska Nemcami, stihol rovnaký osud ako ďalších takmer štyristotisíc Židov z Varšavy a jej okolia. On i jeho rodina sa ocitli v gete. Prežiť mu pomáhala len hudba... Troch Oscarov si podelili - Adrien Brody za najlepší mužský herecký výkon, Roman Polanski za réžiu a Ronald Harwood za scenár.

TV tipy 27.8. - 2.9. 2012 TV tipy 27.8. - 2.9. 2012 TV tipy 27.8. - 2.9. 2012


29.8.
STREDA

12:45 Vlčie diery, ČSR, 1948 (Jednotka)
Dramatický príbeh z obdobia SNP odohrávajúci sa v malej slovenskej dedine, zachytáva tragický osud vdovy Svrčinovej a jej štyroch synov bojujúcich na strane partizánov proti nemeckým okupantom. Dráma režiséra Paľa Bielika je druhým povojnovým slovenským dlhometrážnym filmom a zároveň divácky najúspešnejším slovenským filmom vôbec (v českých a slovenských kinách ho videlo spolu 4 023 900 divákov!).

20:1O Cigán, Slovensko/ Česko, 2011 (Jednotka)
Príbeh rómskeho chlapca Adama, ktorý sa po smrti otca pokúša prekročiť hranice rómskej osady a snaží sa zlepšiť život svojich súrodencov. Dostáva sa do konfliktu s rasovými, sociálnymi, kultúrnymi predsudkami i s nepísanými zákonmi vlastnej komunity. Balansuje na hranici medzi svetom Rómov a bielych, medzi túžbou vymaniť sa zo stereotypného života v osade a neustálymi prekážkami a opovrhnutím. Situácia ho doženie až k tragickému činu. Martin Šulík sa realistickou snímkou Cigán po piatich rokoch vracia k hranému filmu.

20:15 Láska nebeská (Love Actually), Veľká Británia/ USA, 2003 (Doma)
Láska nebeská, romantická komédia v štýle Štyri svadby a jeden pohreb, Notting Hill a Denník Bridget Jonesovej, nás zavedie do súčasného predvianočného Londýna, kde sa odohráva príbeh, skladajúci sa z mnohých nádherných milostných historiek – niekedy romantických, niekedy smutných. Žiadnej však nechýba osobitý humor. Jeden z najlepších romantických filmov posledných rokov.

21:55 Hon na líšku (Caccia alla volpe), Taliansko/ USA, 1966 (MGM)
Len čo sa jednému z najväčších zločincov sveta Aldovi Vanuccimu (Peter Sellers) podarí uniknúť z väzenia, dostane ponuku na ďalšiu prácu. Jeho úlohou bude prepašovať do Talianska zlato ulúpené v Káhire tajomným pánom Okrom. Na vytvorenie dokonalého plánu ho inšpiruje sestra, ktorú fascinujú filmové hviezdy. Ako falošný režisér Federico Fabrizi zorganizuje Vanucci pre svoju akciu fiktívne nakrúcanie filmu Káhirské zlato v mestečku Sevalio, pre ktoré si získa nie len miestne obyvateľstvo na čele s policajným náčelníkom, ale aj starnúcu hollywoodsku hviezdu Tonyho Powella.


30.8.
ŠTVRTOK

19:55 Paríž, milujem ťa (Paris, je t'aime), Fr./Licht./Švaj./ Nem., 2006 (Film Europe)
Vo filme Paríž, milujem Ťa sa zišli svetoznámi režiséri, medzi ktorých patria napríklad bratia Coenovci, Gus Van Sant, Alfonso Cuarón, Gurinder Chadha, Wes Craven, Walter Salles, Alexander Payne alebo Olivier Assayas, aby spoločne ukázali Paríž spôsobom, aký tu ešte nebol – nakrútený ľuďmi rovnako kozmopolitnými ako mesto samo.

TV tipy 27.8. - 2.9. 2012 TV tipy 27.8. - 2.9. 2012 TV tipy 27.8. - 2.9. 2012


31.8.
PIATOK

20:00 Tančiareň (Le Bal), Taliansko/ Francúzsko/ Alžír, 1983 (Film Europe)
V slávnom francúzskom filme talianskeho režiséra Ettore Scolu nepadne jediné slovo, a napriek tomu sa tu odohrá niekoľko ľudských príbehov v premenách času. Originálnu koncepciu "tanečného rozprávania" prevzal Scola z pantomimického divadelného predstavenia, uvádzaného s úspechom parížskym Le Theatre du Campagnol v roku 1981. Autor hry Jean-Claude Penchenat sa podieľal aj na scenári filmovej verzie (sám sa objavuje aj v jednej z úloh) a herci divadelného súboru prevzali svoje úlohy aj na plátne. Film bez slov sa stal podobne ako divadelné predstavenie nesmierne úspešnou filmovou udalosťou. Okrem diváckeho úspechu získal Ettore Scola v roku 1984 na MFF v Berlíne Cenu za réžiu.

20:55 Posledný súd (Il Giudizio universale) Taliansko/ Francúzsko, 1961 (Čt2)
Talianský film nakrútil Vittorio De Sica podľa scenáru Cesare Zavattiniho. Je to moderná rozprávka, pojednávajúca o tom, ako sa obyvatelia Neapola jedného dňa vyľakali, že nastáva posledný súd. Film v podobe fresky odhaľuje reakcie najrôznejších ľudí na koniec sveta, ktorý má nastať v šesť hodín večer. Dej filmu, ktorý sa rozvíja v tanečnom rytme tarantely, je podaný v humornom štýle. Postráda jednotiacu dramatickú líniu, je skôr kaleidoskopom, prehliadkou najrôznejších charakterov. Odhaľuje ľudské cnosti a naopak, líči ľudí, ktorí sa pod dojmom hroziaceho nebezpečenstva kajajú zo svojich hriechov a stávajú sa lepšími, aby sa pri najbližšej príležitosti vrátili k starému spôsobu života so všetkými jeho chybami.

21:30 Pozor na Harryho! (Deconstructing Hary) USA, 1997 (Dvojka)
Harry Block, spisovateľ v strednom veku, píše romány a krátke príbehy na základe vlastných skúseností. Trpí zábranami, je neurotizovaný svojou posadnutosťou sexom, šesťkrát sa zrútil a život mu komplikujú i jeho tri ženy. Hltá tabletky, pije, spí s prostitútkami, klame, je zbabelý, zbytočný, starý. Blíži sa oslava jeho životného úspechu a Harry sa bojí, že s ním jeho radosť nebude nikto zdieľať. Bývalá priateľka Fay si berie jeho najlepšieho priateľa Larryho, syna Hillyho zasa nepustí bývalá manželka a doktorka psychiatrie Joan. Harry nakoniec svojho syna unesie...Brilantná typicky "allenovská" komédia.


1.9.
SOBOTA

19:30 Cinematik Warm Up v KC DUNAJ! (viac info)

21:15 Náš vodca (Die Welle), Nemecko, 2008 (Jednotka)
Na miestnej strednej škole sa práve začína týždeň voliteľných kurzov. Znudených adolescentov prenasledujú prízraky nezrozumiteľných politologických termínov. Na kurze Autokracie sa majú dozvedieť, ako je to so samovládou, resp. neobmedzenou vládou jednotlivca alebo skupiny. Potom, čo si pojem objasnia, sa kolektívne zhodnú, že podobné praktiky sú v dnešnej dobe nepredstaviteľné a patria do škatule historických omylov. Pedagóg Wenger sa však rozhodne všeobecné frázy istoty preveriť, prinútiť žiakov skutočne sa nad problémom zamyslieť. Zavedie preto akúsi „hru“ na autoritu. Spočiatku sa jedná len o vyžadovanie disciplíny prostredníctvom elementárnych úkonov. Žiaci sa však prekvapivo rýchlo prispôsobujú a sami s nadšením iniciujú nové pravidlá.

21:25 Celebrity (Celebrity), USA, 1998 (Dvojka)
Svet slávnych ľudí, o ktorých sa píše v bulvárnych novinách a časopisoch, o ktorých sa hovorí v komerčných televíziách a do ktorého chce kdekto vstúpiť, je iba pre vyvolených. Dnešok totiž vôbec neovplyvňujú filozofi či literáti, ale filmové hviezdy a štíhle modelky. Je tajným snom mnohých dostať sa medzi túto smotánku. Trpká komédia Woodyho Allena o "sladkom" živote amerických filmových hviezd.

21:55 Predčítač (The Reader), USA/ Nemecko, 2008 (Doma)
Milostný príbeh medzi Michaelom Bergom (David Kross / Ralph Fiennes) a Hannou Schmitz (Kate Winslett) sa začal v roku 1958, keď mal on asi pätnásť a ona pár rokov po tridsiatke. Ako sa náhle začal, tak sa aj náhle skončil. Po lete strávenom spoločnými kúpeľmi, výletmi, milovaním a čítaním „na dobrú noc“ Hanna náhle zmizla. Nezanechala po sebe žiaden list ci iný odkaz na vysvetlenie. O osem rokov neskôr, keď ako študent práva na univerzite v Heidelbergu, v rámci semináru profesora Rohla (Bruno Ganz) o otázke individuálnej zodpovednosti sledoval na súde proces s nacistickými zločincami, začul Michael jej meno a jej hlas z lavice obžalovaných.

23:35 Vrana (The Crow), USA, 1994 (Čt1)
V starých mytológiách býva vrana označovaná ako symbol úmrtia, tzv. posol smrti. A rovnako  sa do povedomia divákov vďaka incidentu pri natáčaní (úmrtia Brandona Lee, syna slávnej kung-fu legendy Bruce Lee) zapísala dospelá adaptácia undergroundového comicsu, hororová romanca či romantický horor v gotickom hábe s expresionistickým výzorom v rockovom tempe debutujúceho režiséra videoklipov Alexa Proyasa, ktorý po a hlavne vďaka Batmanovi rozpútal vlnu viac či menej podarených temných prerábok drsnejších obrázkových predlôh.

TV tipy 27.8. - 2.9. 2012 TV tipy 27.8. - 2.9. 2012 TV tipy 27.8. - 2.9. 2012


2.9.
NEDEĽA

20:00 Austrália (Australia), Austrália/ USA, 2008 (Prima)
Režisér, ktorého meno vám po Moulin Rouge zákonite muselo utkvieť v pamäti, sa tento raz presunie do Austrálie, do obdobia Druhej svetovej vojny. Lady Ashly je bohatá anglická aristokratka, ktorá sa rozhodla vzdať sa všetkého svojho komfortu a presťahovať sa do Austrálie, kde práve zdedila statok veľkosti Marylandu a k tomu dvojtisícové stádo dobytka. Ibaže nie všetci jej nový majetok prajú, a tak Lady Ashly musí za pomoci statného, i keď trochu hrubého dobytkára (Hugh Jackman) presunúť celé stádo na druhú stranu Austrálie.

20:10 Anglický pacient (The English Patient), USA, 1996 (Jednotka)
Na konci druhej svetovej vojny sprevádza mladá zdravotná sestra umierajúceho vojaka. Po prežitej hrôze úplne stratil pamäť a jeho stav sa každou hodinou zhoršuje. Ošetrovateľka ho preto odvedie do opusteného toskánskeho kláštora. Jedeným spojením s pacientovou minulosťou, je jeho kniha, v ktorej je vložených mnoho osobných listov, kresieb a máp. Keď ich sestra začne čítať, neznámy si pomaly spomína na celý život.

22:00 Pohŕdanie (Le Mépris), Francúzsko/ Taliansko, 1963 (Film Europe)
V roku 1963 nakrútil Jean-Luc Godard Pohŕdanie, adaptáciu rovnomenného románu talianskeho románopisca Alberta Moraviu. Išlo o jeden z najdrahších francúzskych filmov roka (aj vďaka vkladu talianskeho a amerického producenta – rozpočet sa pohyboval okolo 500 miliónov frankov/1 milióna dolárov) a hlavnú ženskú úlohu tu stvárnila Brigitte Bardot (jej honorár zhltol polovicu celého rozpočtu, väčšia časť zvyšku putovala na výplaty Jacka Palanca a Fritza Langa), v tej dobe hviezda najvyššej žiarivosti. Dej je pomerne jednoduchý: francúzsky spisovateľ a scenárista Paul Javal pracuje na zákazke pre veľké talianske štúdio. Uprostred práce začne pochybovať, či sa nezapredal, nespreneveril svojim umeleckým ambíciám a ideálom, ktoré s ním do istej miery zdieľa aj jeho žena. Tá začne svojim manželom postupne pohŕdať. Každá z postáv, či je to spisovateľ (Michel Piccoli), režisér (stvárnený legendou nemého filmu Fritzom Langom), producent (americký herec Jack Palance), či symbol krásy a zároveň zbožňovaná ikona (Brigitte Bardot) reprezentujú filmový svet a filmové umenie z mnohých hľadísk, uhlov pohľadov ako zamyslenie nie len nad filmovým priemyslom ako takým, ale aj nad postavením scenáristu a režiséra, ich vnútorného sveta, emócií a príbehov, ktoré rozprávajú a do istej miery aj žijú.


autor Tomáš Daneček 27.8.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.