TV TIPY 25.7. - 29.7. 2012

TV TIPY 25.7. - 29.7. 2012

VOD recenzia



25.7.
STREDA

21:30 Swing (Swing), Francúzsko/ Japonsko, 2002 (Dvojka)
Francúzsky scenárista a režisér rómskeho pôvodu Tony Gatlif sa aj vo svojom novom filme Swing venuje popisu charakteristických vlastností a zvykov rómskeho etnika a navyše aj vzájomnému prelínaniu a obohacovaniu rozličných kultúr. Prostredníctvom desaťročného "bieleho" chlapca Maxa približuje komunitu francúzskych Rómov - Manušov. Max sa na prázdninách u babičky zamiluje do cigánskej hudby a začne sa učiť hrať na gitare u svojrázneho gitaristu Miralda.

22:00 Modelky (Models), Rakúsko, 1999 (Film Europe)
Dokumentaristicky ladená snímka popredného predstaviteľa tzv. "nového rakúskeho civilizmu" Ulricha Seidla zachytáva výrez zo života štyroch druhotriednych modeliek. Film bez štipky sentimentu odhaľuje povrchnosť a pokrytectvo sveta modelingu, ale aj spoločnosti ako takej. Podáva portrét nešťastných a zlomených žien, ktoré sa v snahe naplniť ideál dokonalého Ja a dokonalého života prepadajú stále hlbšie do osamelosti, psychických aj zdravotných problémov a do narkománie.


26.7.
ŠTVRTOK

21:00 West Side Story (West Side Story), USA, 1961 (Cinemax)
Filmová verzia slávneho muzikálu skladateľa, dirigenta a klaviristu Leonarda Bernsteina vznikla v roku 1961. Autori scenára čerpali námet zo Shakespearovej drámy Rómeo a Júlia a vytvorili parafrázu na najslávnejší milostný príbeh na svete. Pôvodní Montekovia a Kapuletovci tu boli nahradení belošskými a portorikánskymi skupinami, žijúcimi v západnej časti New Yorku blízko Harlemu.

22:00 Prorok (Un prophète), Francúzsko/ Taliansko, 2009 (Film Europe)
Malik El Djebena, odsúdený na šesť rokov väzenia, nevie čítať ani písať. Do väznice prichádza úplne sám a pôsobí mladším a krehkejším dojmom ako ostatní trestanci. Má devätnásť rokov. Šéf korzického gangu, ktorý vládne i vo väzení, si ho okamžite zoberie na paškál a poverí ho niekoľkými „úlohami “, vďaka ktorým sa Malik nielen zocelí, ale zároveň si začne získavať šéfovu dôveru. Ale Malik je odvážny a učenlivý, a tak tajne začne spriadať vlastné plány.

TV tipy 25.7. - 29.7. 2012 TV tipy 25.7. - 29.7. 2012 TV tipy 25.7. - 29.7. 2012


27.7.
PIATOK

19:50 Cabiriine noci (Le Notti di Calabria), Taliansko/ Francúzsko, 1957 (Film Europe)
Prostoduché dievča z ulice (Giulietta Masina) muži iba využívajú. Potom, čo ju jej pasák ukradne zarobené peniaze a nemilosrdne ju zhodí z mostu do rieky, spozná Cabiria herca Alberta. Ale i preňho je len partnerkou na čas, milenkou z núdze, a keď sa vráti Albertova bývalá známosť, musí Cabiria v tichosti odísť. Z nenápadného účtovníka, do ktorého sa zamiluje, a ktorý ju požiada o ruku, sa vykluje podvodník, ktorý ju pripraví o všetky úspory. Zdrtená Cabiria vyjde na cestu a stretne skupinu mladých ľudí, ktorí ju dokážu vnuknúť novú nádej. Felliniho manželka Giulietta Masina zažiarila v úlohe Cabirie, ktorá predstavuje obmenu Gelsominy z filmu Cesta. V roku 1966 tento námet inšpiroval Neila Simona k napísaniu muzikálu, ktorý pod názvom Sweet Charity a po úspechu muzikálu s týmto názvom na Broadwayi sfilmoval Bob Fosse v roku 1968.

21:30 Zúčtovanie (The Reckoning), Veľká Británia/ Španielsko, 2003 (Dvojka)
Dej filmu je zasadený do Anglicka 14. storočia. Kňaz sužovaný fyzickými hriechmi hľadá vykúpenie a odpustenie na úteku z farnosti. Tak sa stretáva so skupinou potulných hercov. S nimi prichádza do mestečka, kde sa práve chystá upálenie mladej ženy za údajné bosoráctvo a vraždu. Táto udalosť na hercov zapôsobí tak silno, že sa rozhodnú namiesto pripravovanej biblickej hry zinscenovať zločin, ktorý mala žena spáchať. Počas predstavenia vychádza najavo, že obyvatelia mesta vedia, že žena nie je vinná a kňaz sa aktívne zaslúži o jej záchranu. Tak nachádza vykúpenie vlastných hriechov. Film je pôsobivou evokáciou éry stredoveku a zároveň i napínavým thrillerom o duši hľadajúcej odpustenie.

22:00 Takeshis' (Takeshis'), Japonsko, 2005 (Čt2)
Snímka Takeshis’ je prvým titulom v tematickej trilógii, ktorou režisér Takeshi Kitano reflektuje svoju autorskú suverenitu a vzťah k požiadavkám publika, presnejšie povedané nemožnosť vymaniť sa zo škatuliek, kam si ho na základe očakávaní zaradili domáci aj festivalový diváci. Snovej logike podriadené rozprávanie tvorí bizarnú špirálu, kde sa zakaždým v inej úlohe opakujú postavy stvárnené samotným Kitanom a členmi tzv. Takešiho armády – pomyselného zoskupenia komikov, hercov a varietných umelcov vystupujúcich v Kitanových programoch a filmoch. Zastrešujúcou myšlienkou surreálnej frašky je snaha Kitana uniknúť vlastnej mediálnej osobnosti.


28.7.
SOBOTA

22:05 Vodný svet (Waterworld), USA, 1995 (Prima)
Budúcnosť ako zo zlého sna. Svet je pod vodou a tí, čo prežili, žijú na plávajúcich Atoloch. Sen o pevnej zemi však nikoho neopúšťa. Jeden z nich je vyvolený. Tento muž samotár tvrdí, že videl zem a smeruje za ňou. Len málokto mu verí, ale tento muž je výnimočný. Má totiž výnimočný dar - dokáže dýchať pod vodou a stretne ženu, ktorej telo ukrýva kľúč k nájdeniu vytúženej súše.

23:25 Návrat oživených mŕtvol (The Return of the Living Dead), USA, 1985 (MGM)
Oan O’Bannon – spoluautor filmu Votrelec, Total Recall a Životná sila vo svojom režijnom debute ešte stupňuje mieru hrôzy a prináša morbídny horor. Clu Gulager (Tapeheads), James Karen (Mulholland Drive), Don Calfa (Necronomicon) a Thom Mathews (Peacemaker) sa predstavujú v hlavných úlohách filmu, ktorý je plný strašidelných scén, úchvatných vizuálnych efektov a gradujúceho napätia. Zamestnanci skladu s lekárskym materiálom nešťastnou náhodou oživili mŕtvolu. Ich pokusy ju znova „zabiť“ končia neúspechom. Mŕtvola žije aj po rozrezaní na kúsky a jej chuť na „živé mozgy“ iba rastie. Nakoniec sa im podarí hýbajúcu sa časť tela spáliť, ale popol sa rozptýli po blízkom okolí cintorína a z hrobu ako na povel vyliezajú ďalší mäsožraví zombie.

23:30 Odvaha milovať (Le Courage d'aimer), Francúzsko, 2005 (Jednotka)
Shaa (Maïwenn), zlodejka, túžiaca stať sa speváčkou, stretne v decembri 1999 Massima (Massimo Ranieri), pouličného speváka. Začnú spolu spievať na ulici, kde ich objaví majiteľ baru a pozve ich, aby spievali v jeho podniku. Jeden večer Shaa osloví hudobný producent a ponúkne jej šancu na hviezdnu kariéru. Michel Gorkini (Michel Leeb), veľkopodnikateľ s pizzou, sa pri ohliadke sídla zamiluje do jeho majiteľky, herečky Comédie Française Sabine Duchemin (Ariel Dombasle). A ešte jednovaječné dvojičky Clémentine a Anne (Mathilde Seigner), ktoré, majúc svoj vlastný priestor, sú jedným z momentov spájajúcich osudy oboch dvojíc. Totiž, práve príbeh(y) Clémentine a Anne, hoci ostávajú zdanlivo vedľajšími, sú osou filmu. Presnejšie povedané, je ňou veštba – spočiatku len hádanka, ktorej význam sa postupne, jej napĺňaním odkrýva. Jedna z dvojičiek je barmanka práve v tom bare, kde vystupujú Massimo a Shaa, druhá je domácou v „zámku“ Sabine a Michela.

TV tipy 25.7. - 29.7. 2012 TV tipy 25.7. - 29.7. 2012 TV tipy 25.7. - 29.7. 2012


29.7.
NEDEĽA

21:40 Tajomstvo jej očí (El Secreto de sus ojos), Argentína/ Španielsko, 2009 (Cinemax)
Oscarová argentínska dráma režiséra Juana Josého Campanellu, rozpráva príbeh právnika na odpočinku, ktorý píše román a dúfa, že uzavrie prípad jednej nevyriešenej vraždy a vyrovná sa s neopätovanou láskou k svojej bývalej nadriadenej.

21:45 Núdzový východ (Revolutionary Road), USA/ Veľká Británia, 2008 (Doma)
Dráma Núdzový východ veľmi pripomína Mendesovu oscarovú Americkú krásu. Aj tu vidíme ako je nefunkčná tá najvšeobecnejšia predstava o naplnení Amerického sna, teda pokojný rodinný život v domčeku na predmestí. Trpká skúsenosť, ktorú prežili Frank a April Wheeleroví , predchádzala príbehu Americkej krásy o pár desiatok rokov.Núdzový východ je adaptáciou rovnomenného románu amerického prozaika Richarda Yatesa, ktorý časopis Time zaradil medzi stovku najlepších anglických kníh 20. storočia. „Ľudská tragédia spočíva v tom, že nech sa akokoľvek snažíme, nakoniec zostávame vždy sami“, zhrnul základnú tému svojho príbehu autor predlohy.

21:50 Posledné tango v Paríži (Ultimo tango a Parigi), Taliansko/ Francúzsko, 1972 (MGM)
Jeden z najkontroverznejších filmov v dejinách kinematografie sa preslávil najmä vďaka nepokrytému zobrazeniu sexuality a explicitným erotickým scénam. Za povrchnou fasádou týchto škandálov a právnych sankcií sa však skrýva vari jedna z najnaliehavejších existenciálnych výpovedí o zúfalej potrebe ľudského dotyku. Zobrazuje dvoch hrdinov, ktorí sú si navzájom cudzincami, no autentický - aj keď krutý - kontakt s druhou bytosťou navždy zmení ich životy.

HIT TÝŽDŇA

29.7.
NEDEĽA

21:50 Posledné tango v Paríži (Ultimo tango a Parigi), Taliansko/ Francúzsko, 1972 (MGM)
Jeden z najkontroverznejších filmov v dejinách kinematografie sa preslávil najmä vďaka nepokrytému zobrazeniu sexuality a explicitným erotickým scénam. Za povrchnou fasádou týchto škandálov a právnych sankcií sa však skrýva vari jedna z najnaliehavejších existenciálnych výpovedí o zúfalej potrebe ľudského dotyku. Zobrazuje dvoch hrdinov, ktorí sú si navzájom cudzincami, no autentický - aj keď krutý - kontakt s druhou bytosťou navždy zmení ich životy.


autor Tomáš Daneček 25.7.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.