TV TIPY 9.7. - 15.7. 2012

TV TIPY 9.7. - 15.7. 2012

VOD recenzia



9.7.
PONDELOK

20:00 Vlasy (Hair), USA/ SRN, 1979 (Cinemax)
Filmové spracovanie legendárneho broadwayského muzikálu vzniklo až desať rokov potom, čo slávila úspechy jeho javisková podoba. Vlasy sa stali pre režiséra Miloša Formana príležitosťou spracovať osobnú tému. Sloboda človeka, stojaceho proti spoločenským konvenciám i proti politickému systému, je leitmotívom takmer všetkých Formanových amerických filmov. Hudba z Vlasov dokáže neuveriteľné veci. Nechajte sa ňou uniesť.

21:05 451º Fahrenheita (Fahrenheit 451), Veľká Británia, 1966 (Čt2)
Science-fiction podľa predlohy Raya Bradburyho o totalitnej spoločnosti v bližšie neurčenej budúcnosti, v ktorej sú všetky knihy spálené alebo zakopané. Film je trpkou víziou televíznej spoločnosti budúcnosti, kde sa knihy stali nebezpečným symbolom samostatného myslenia vymykajúceho sa diktátu totalitárneho režimu. Hrdina príbehu Guy Montag je požiarnikom, ktorého úlohou je spaľovať knihy. Prostredníctvom bibliofilky Clarissy, do ktorej sa zamiluje, začína objavovať nádherný svet kníh a začína chápať strašnú mašinériu moci, ktorá sa skrýva za ich ničením. Stojí pred ťažkým rozhodnutím vrátiť sa k predošlej tupej nevedomosti a poslušnosti, alebo si vybrať život renegáta. Film Fracoisa Truffauta.

21:20 Rozhovor (The Conversation), USA, 1974 (Dvojka)
Rafinovane vystavaný a technicky brilantný psychologický thriller amerického režiséra Francisa Forda Coppolu bol voľne inšpirovaný škandálom nelegálnych vládnych odposluchov, známym ako aféra Watergate. Nad touto aktuálnou rovinou príbehu sa klenie podobenstvo o medziľudskej komunikácii a zodpovednosti voči iným. Coppolovu snímku zároveň možno vnímať ako variáciu na slávnu Zväčšeninu Michelangela Antonioniho, ktorá vypovedá o relatívnosti poznania a nemožnosti dopátrať sa skutočnej pravdy o svete okolo nás.

22:55 Okno do dvora (Rear Window), USA, 1954 (Čt2)
Fotograf Jeff je po úraze so zlomenou nohou dočasne pripútaný na invalidný vozík. Dlhú chvíľu si kráti pozorovaním susedských bytov cez okno, ktoré vedie do dvora. Ako pozorovateľ sa dozvedá množstvo skrytých detailov zo života svojich susedov, až nadobudne presvedčenie, že sa stal svedkom vraždy. Takto sa začína zložité pátranie a dokazovanie vraždy. Rafinovaná kriminálna zápletka je jednou z najlepších v brilantnej tvorbe Alfreda Hitchcocka.

TV tipy 9.7. - 15.7. 2012 TV tipy 9.7. - 15.7. 2012 TV tipy 9.7. - 15.7. 2012


10.7.
UTOROK

20:00 Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night and Good Luck), USA, 2005 (MGM)
Rok 1953. Televízia je ešte stále v plienkach. Rozhlasový novinár Edward R. Murrow vysiela populárnu dokumentárnu spravodajskú show „See It Now" na stanici CBS. Okrem toho moderuje aj talk show „Person to Person" a ako „tvár televízie" je spokojným reportérom. Lenže mocnou figúrou tej doby je senátor Joseph McCarthy z Wisconsinu, šéf vyšetrovacej komisie zameranej na protiamerickú činnosť. A práve Murrow sa stane tŕňom v oku vplyvného politika.

20:00 Vytie (Howl), USA, 2010 (Cinemax)
Píše sa rok 1957 a v San Franciscu sa koná súdny proces kvôli básni Kvílenie. Film tieto pamätné dni pripomína prostredníctvom troch vzájomne prepojených línií: búrlivého života Allena Ginsberga, ktorý sa snažil nájsť svoje skutočné umelecké vyjadrenie, spoločenských reakcií na „obscénny“ predmet procesu, a halucinogénnej animácie, ktorá evokuje prekvapujúcu originalitu legendárneho literárneho diela. Všetky tri roviny vyúsťujú do žánrového hybridu, ktorý brilantne zachytáva kľúčový okamih – zrod alternatívnej kultúry.

21:45 New York, New York (New York, New York), USA, 1977 (MGM)
Nostalgický retromuzikál s množstvom skvelých hudobných výstupov a nezabudnuteľnými výkonmi Lizy Minelli a Roberta de Nira predstavoval v kariére režiséra Martina Scorseseho pokus nadviazať na úspech predošlého filmu Taxikár v úplne odlišnom a odľahčenejšom žánri. Hoci reakcie kritiky i obecenstva boli zmiešané, New York, New York dnes patrí ku klasickým retrofilmom Nového Hollywoodu sedemdesiatych rokov.

22:00 Duša Paula Giamattiho (Cold Souls), USA/ Francúzsko, 2009 (Čt2)
Po náročných skúškach divadelného predstavenia Čechovovho Uja Váňu je Paul emocionálne vyčerpaný. Náhodou narazí na „Úschovňu duší“, súkromné laboratórium, ktoré ponúka obyvateľom New Yorku úľavu od bremien, ktoré ťažia ich duše. Paul sa rozhodne, že si nechá vybrať svoju dušu a zistí, že jeho duša má tvar a veľkosť zrnka. Po nevydarenom pokuse žiť a jednať bez svojej duše si Paul prenajme dušu, ktorá vraj patrí neznámemu ruskému básnikovi. Tá mu síce umožní hlboké porozumenie jeho úlohy v Čechovovi, v ktorej na javisku exceluje, zároveň ho ale zavedie do zvláštneho sveta, ktorý má s realitou pramálo spoločného. Vo chvíli, keď sa rozhodne, že chce svoju dušu naspäť, príde k nečakanému zvratu a Paul sa stretne s Ninou, ruskou pašeráčkou, ktorá ilegálne preváža duše z Ruska do Ameriky.


11.7.
STREDA

20:00 Jan Hus, ČSR, 1954 (CS Film)
1412 - 1415: Majster Jan Hus vo svojich kázňach v Betlehemskej kaplnke pranieruje neporiadky v cirkevnej organizácii. Je naň uvalená pápežská kliatba a vyzvaný, aby na Kostnickom koncile obhájil svoje učenie. Kráľa Zikmunda však nepresvedčil a 6.7. 1415 bol ako kacír upálený. Jan Hus vznikol ako prvá časť Husitskej trilógie, veľkoryso poňatého filmového projektu, silne ovplyvneného dobovou ideologizáciou dejín. Ďalšími pokračovaniami boli filmy Jan Žižka (1955) a Proti všem (1956).

21:05 Viridiana (Viridiana), Mexiko/ Španielsko, 1961 (Dvojka)
Škandalózny film jedného z najväčších filmových provokatérov, španielskeho režiséra Luisa Buñuela. Viridiana je mladá novicka z bohatej rodiny, ktorá chce vzdorovať hriešnosti vonkajšieho sveta konaním dobrých skutkov. Vracia sa preto domov, kde zakladá charitu pre žobrákov a tulákov. Okrem toho musí vzdorovať nástojčivým návrhom svojho chlípneho strýka. Vychádza však najavo, že dobro nemusí plodiť iba dobro, pretože chudáci, ktorým Viridiana pomáha, sa menia iba k horšiemu. Buñuel spochybňuje duchovné hodnoty a cnosť svojich hrdinov, nezaoberá sa problémom Boha, ale viery v neho a spôsobom jeho uctievania.

23:00 Rubber (Rubber), Francúzsko, 2010 (Cinemax2)
Hororová komédia režiséra Quentina Dupieuxa (a.k.a. Mr. Oizo) rozpráva príbeh obyčajnej pneumatiky pohodené v kalifornskej púšti, ktorá náhle nevysvetliteľne ožije. Akási záhadná sila udržuje pneumatiku menom Robert v pohybe a ako sa rúti po ceste, objaví v sebe telepatické sily, vďaka ktorým dokáže zničiť čokoľvek sa mu zachce. Spočiatku sa uspokojí s lovením drobných zvierat, ale čoskoro sa jeho pozornosť obráti k ľudskému druhu a zvlášť ho zaujme záhadná krásna žena. Rubber je inteligentný, zábavný a originálny hold kinematografickej koncepcii "bez príčiny".

TV tipy 9.7. - 15.7. 2012 TV tipy 9.7. - 15.7. 2012 TV tipy 9.7. - 15.7. 2012


12.7.
ŠTVRTOK

21:50 Bony a klid, ČSSR, 1987 (Čt1)
Názov filmu scenáristu Radka Johna a režiséra Víta Olmera Bony a klid je parafrázou titulu  gangsterky Bonnie a Clyde. Miesto mien hlavných hrdinov tu ale máme označenie tuzexových poukážok, ktoré boli predmetom rozvinutého nelegálneho podnikania, a vyjadrenie podmienky, ktorá je podľa veksláka Bínyho pre túto činnosť nevyhnutná. Film líči priamočiaro krátku „kariéru“ naivného mladíka, ktorý sa z malomesta vydá do Prahy, aby získal späť peniaze, o ktoré ho pripravili podvodníci, a namiesto toho sa stane členom  priekupníckej partie.


13.7.
PIATOK

20:00 Hej-Rup !, ČSR, 1934 (CS Film)
Legendárny predvojnový film kultovej dvojice komikov Jiřího Voskovca a Jana Wericha. Filip je nezamestnaný robotník a Jakub zas mimoriadne bohatý továrnik. Teda, bývalý bohatý továrnik. Jeho konkurent Worst ho totiž priviedol na mizinu a teraz musí spolu s Filipom začať odznova. Čoskoro však pochopia, že sami nič nezmôžu a tak sa rozhodnú spojiť svoje sily v prospech celku. Tak vzniká družstvo "Hej rup", aby všetkým okolo seba dokázalo pravdu. Pravdu o hesle: V jednote je sila..."

20:05 Skrytý pôvab buržoázie (Le charme discrete de la bourgeoisie), Francúzsko/ Taliansko/ Španielsko, 1972 (Film Europe)
Toto satirické podobenstvo so surrealistickými prvkami patrí do francúzskeho obdobia Buñuelovej tvorby. Skupinka priateľov, členov spoločenskej smotánky, sa v ňom chce stretnúť na večeri, ale postupne im v tom bránia stále bizarnejšie prekážky. Skrytý pôvab buržoázie je jedným z najzábavnejších režisérovych filmov. Získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film a nomináciu na Oscara za scenár.

20:55 Americká noc (La nuit américaine), Francúzsko/Taliansko, 1973 (Čt2)
"Nakrúcanie sa podobá jazde dostavníkom na Divokom západe, spočiatku to vyzerá ako pekný výlet, ale čoskoro začnú všetci pochybovať, či dorazia do cieľa," vraví Francois Truffaut v komentári vo svojom filme Americká noc. Americká noc je spôsob nakrúcania, pri ktorom sa nočné scény nakrúcajú s použitím špeciálnych filtrov na kamere, počas dňa. Film o filme približujúci prácu od prvého dňa nakrúcania do rozchodu filmového štábu, je predovšetkým osobným vyznaním Truffautovej lásky a posadnutosti týmto médiom. Jeho vášeň cítiť z každého dialógu, narážky, z každého metra filmu. Je to polyfónia ľudských vzťahov, skrytých vyznaní, lásky aj žiarlivosti. To všetko len potvrdzujú iné režisérove slová: "Filmy sú harmonickejšie než život." 

21:25 Anjel skazy (El ángel exterminador), Mexiko, 1962 (Dvojka)
Na večeru do honosnej vily prichádzajú bohatí hostia. Po skončení večere prebieha klasická konverzácia, no k odchodu sa nikto akosi nemá. Situácia sa opakuje ráno - nikomu sa nepodarí odísť, lebo odísť sa jednoducho nedá, a to nielen v to ráno, ale ešte mnoho ďalších dní. Hostia v dome, ktorý opustilo služobníctvo, trpia hladom, halucináciami, niektorí zomierajú. Ich starostlivo vybudovaná vonkajšia fasáda snobských príslušníkov vyberanej spoločnosti sa pomaly rúca, začínajú sa vzdávať zdanlivo neotrasiteľných pravidiel etikety a čoraz viac pripomínať zvieratá. K všeobecnej paranoji sa ešte pridáva túžba nájsť a potrestať vinníka tejto absurdnej situácie...Bravúrny filmový provokatér Luis Buñuel podobne ako v ostatných svojich filmoch pranieruje skazenosť a pokrytectvo vyššej spoločnosti a katolíckej morálky. Dielo je spolu s Viridianou a Šimonom na púšti súčasťou voľnej trilógie filmov s Silviou Pinal a Claudiom Brookom.

TV tipy 9.7. - 15.7. 2012 TV tipy 9.7. - 15.7. 2012 TV tipy 9.7. - 15.7. 2012


14.7.
SOBOTA

20:00 Wyatt Earp (Wyatt Earp), USA, 1994 (MGM)
Kevin Costner vystupuje v úlohe najslávnejšieho muža zákona, ktorý kedy kráčal po Divokom Západe a stal sa legendou. Gene Hackman v úlohe Wyattovho otca a Dennis Quaid ako Earpov najlepší kamarát, dodávajú šťavu tomuto veľkolepému westernu.

23:15 Wrestler (The Wrestler), USA/ Francúzsko, 2008 (Čt1)
Film ocenený Zlatým glóbusom za najlepšieho herca a pesničku a Zlatým levom v Benátkach 2008. Randy „Baran“ Robinson (Mickey Rourke) býval kedysi v ringu tým najlepším. Bol hrdinom videohier a všetkých chalanov. O dvadsať rokov neskôr sa snaží žiť zo svojej niekdajšej slávy, no keď dostane srdcový infarkt, chce svoj život vyplniť tým, čo má zmysel: skontaktovať sa so svojou dcérou, ktorá má naňho ťažké srdce, a opäť počuť rev rozvášneného publika. Infarkt ho však donúti odísť do dôchodku. Pomaly si začína zvykať na novú situáciu a nachádzať aj pozitíva svojho stavu. Nič z toho sa však nedokáže vyrovnať lákadlu ringu a wrestlingovej vášni, ktoré hrozia, že ho opäť pohltia.

23:45 Sita spieva blues (Sita Sings the Blues), USA, 2008 (Čt2)
Moderné prerozprávanie staroindického eposu Ramayana. Niekoľko štýlov animácie, tri tieňové bábky sprostredkúvajúce starovekú tragédiu i modernú komédiu a piesne Annete Hanshaw spolu rozprávajú večný príbeh o rozchode. Okrem niekoľkých animačných štýlov Sita prináša päť výtvarných techník, precíznosť prevedenia, humorný nadhľad a nápaditú konfrontáciu so západným svetom jednak tým, že v jednej línii rozprávania Sita spieva jazzové piesne z 20. rokov, a jednak paralelným príbehom americkej manželskej dvojice zo súčasnosti.


15.7.
NEDEĽA

14:30 Priehrada, ČSR, 1950 (Jednotka)
Budovateľské nadšenie sa pochopiteľne slovenskej kinematografii nevyhlo. V roku 1950 vznikla hymna na poctivú prácu a pozitívne zmeny v myslení ľudí. Pretože stavba dôležitej priehrady, ktorá do posial zaostalého kraja prinesie fakľu pokroku, mení nie len svojich staviteľov, ale aj roľníkov v blízkej dedine, ktorí sa zbavia kulaka, ktorý ich doposiaľ vykorisťoval. Priehrada doslova v každom okamihu reaguje na dobové heslá. Režisér Palo Bielik vytvoril vzorovú agitku, brániacu nutnosť triednej bdelosti i zásadovej neoblomnosti pri presadzovaní nových poriadkov, pretože zákerný nepriateľ môže číhať kdekoľvek.

19:50 Božská Ema, ČSSR, 1979 (Film Europe)
Pôsobivý film scenáristu Zdeňka Mahlera a režiséra Jiřího Krejčíka z roku 1979 bol volne inšpirovaný významnou epizódou zo života svetoznámej českej opernej speváčky Emy Destinnovej. Tvorcovia sa sústredili na zlom v jej osobnom aj profesnom živote, na dramatický predel medzi vrcholom slávy a začiatkom zostupu.

20:20 Divoká rieka (The River Wild), USA, 1994 (Joj)
Hrdinka Gail chce víkendovým výletom do hôr osláviť synove narodeniny a zachrániť svoje nie príliš spokojné manželstvo. Rozhodne sa s manželom a synom ísť divokú rieku. Idylická pohoda však berie za svoje vo chvíli, keď sa rodina stretáva s dvoma neznámymi mužmi - Wadom a Terrym, ktorí svojimi vražednými úmyslami zmenia rodinný výlet v životu nebezpečný horor.

23:20 Training Day (Training Day), USA, 2001 (Markíza)
Ambiciózny mladý policajt Jake Hoyt (Ethan Hawke) sa túži stať detektívom a tak sa nechá dobrovoľne preveliť do losangeleskej protidrogovej jednotky. Jeho nový šéf a partner, tvrďas Alonzo Harris (Denzel Washington) je so svojím mafiánskym autom a výzorom postrachom všetkých gangsterov. Vie všetko o organizovanom zločine a ide zásadne len po veľkých rybách. Drží sa hesla: "ak chceš zničiť zlo, musíš sa stať jeho súčasťou". To sa Jakeovi veľmi nepozdáva, ale napriek tomu sa spolu s Alonzom vrhá do víru korupcie a vrážd. Za jeden deň prežije dokonalú prehliadku štvrtí, ktoré patria len a len mafiánskym gangom a pochopí, že svet je iný, ako si doteraz myslel.


HIT TÝŽDŇA

13.7.
PIATOK

20:55 Americká noc (La nuit américaine), Francúzsko/Taliansko, 1973 (Čt2)
"Nakrúcanie sa podobá jazde dostavníkom na Divokom západe, spočiatku to vyzerá ako pekný výlet, ale čoskoro začnú všetci pochybovať, či dorazia do cieľa," vraví Francois Truffaut v komentári vo svojom filme Americká noc. Americká noc je spôsob nakrúcania, pri ktorom sa nočné scény nakrúcajú s použitím špeciálnych filtrov na kamere, počas dňa. Film o filme približujúci prácu od prvého dňa nakrúcania do rozchodu filmového štábu, je predovšetkým osobným vyznaním Truffautovej lásky a posadnutosti týmto médiom. Jeho vášeň cítiť z každého dialógu, narážky, z každého metra filmu. Je to polyfónia ľudských vzťahov, skrytých vyznaní, lásky aj žiarlivosti. To všetko len potvrdzujú iné režisérove slová: "Filmy sú harmonickejšie než život."


autor Tomáš Daneček 9.7.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.