TV TIPY 18.6. - 24.6. 2012

TV TIPY 18.6. - 24.6. 2012

VOD recenzia



18.6.
PONDELOK
 
20:50 Persona (Persona), Švédsko, 1966 (Čt2)
Elisabeth Voglerová je slávna herečka, ktorá počas svojho výstupu v predstavení Elektry náhle prestala rozprávať a zaryto odmieta prerušiť mlčanie. Podľa všetkého je fyzicky zdravá, no nekomunikuje s okolím. Keď si už ani lekári nevedia rady, zdravotná sestra Alma je poverená jej domácou opaterou. Dve ženy sa spoločne vyberú do odľahlého domu na ostrove, kde sa má Elisabeth s Alminou pomocou zotaviť. V snahe získať si dôveru herečky reaguje Alma na Elisabethino mlčanie prívalom slov. Alma zveruje Elisabeth svoje najhlbšie tajomstvá, túžby a sny. Ani si neuvedomí, že z jej vlastnej osobnosti sa postupne stal iba tieň. Elisabeth mlčaním pred seba postavila bielu stenu, na ktorú Alma premieta svoje vlastné ja a ktorá jej s ľahostajnosťou prináša iba tichú ozvenu vlastných slov. Táto zvláštna konfrontácia skúša vnútornú silu oboch žien, ktoré sú síce veľmi odlišné, ale vo svojej podstate i veľmi podobné.

21:45 Chrabrý lukostrelec (射雕英雄传 ), Hong Kong, 1977 (MGM)
Film z roku 1977, známy tiež ako Kung Fu Warlords, predstavuje dvojhodinovú akčnú drámu, v ktorej produkčná spoločnosť Shaw Bros rozhodne nešetrila na kostýmoch a celkovej výprave. Réžia bola zverená skúsenému Chang Chehovi a rovnako obsadenie je  hviezdne. Film vznikol na motívy románu Legend of the Condor Heroes, ktorého autorom je Louis Cha, jeden z najvplyvnejších súčasných spisovateľov píšucich po čínsky. Film je charakteristický množstvom epizód a postáv, z ktorých sa mnohí protagonisti na plátne objavia len na niekoľko chvíľ a sú vystriedaní ďalšími. Ústredná zápletka pojednáva o dvoch osemnásťročných adeptoch kung-fu. Každý bol zverený do opatery iným majstrom, ktorých spoločným cieľom je prinútiť oboch mladých bojovníkov, aby proti sebe zápasili, a tak ukázali, ktorí učitelia sú lepší. 

22:00 Zóna (La Zona), Mexiko/ Španielko/ Argentína, 2007 (Film Europe)
V Mexico City žijú ľudia oddelene podľa sociálnych skupín. Bohatí sa uzatvárajú do oddelených štvrtí - zón, chránených vysokými plotmi a kamerovými systémami. Jednej noci napriek zabezpečeniu do zóny preniknú traja mladíci z blízkeho slumu a pri pokuse o lúpež nešťastnou náhodou zabijú starú ženu. Obyvatelia zóny na nich okamžite začnú poriadať poľovačku. Dvoch zastrelia, ale šestnásťročnému Miguelovi sa podarí skryť v pivnici. Rád by sa vrátil do svojej štvrti, ale dostať sa von z ostro stráženej Zóny nie je jednoduché.

22:10 Proposition (The Proposition), Austrália/ Veľká Británia, 2005 (Čt2)
Veľkolepý a odvážny film napísaný hudobnou ikonou Nickom Cavom a režírovaný Johnom Hillcoatom. Obrazovo úžasný príbeh o oddanosti, zrade a odplate sa odohráva v austrálskom vnútrozemí na konci 19. storočia. Charlie Burns (Guy Pearce), renegát žijúci v krajine bez zákonov, je spoločne so svojimi bratmi hľadaný za vraždu. Keď je zatknutý, kapitán Stanley (Ray Winstone) mu ponúkne dohodu – aby zachránil svojho mladšieho brata Mika (Richard Wilson) pred šibenicou, musí nájsť a zabiť svojho staršieho psychopatického brata Arthura (Danny Huston).

TV tipy 18.6. - 24.6. 2012 TV tipy 18.6. - 24.6. 2012 TV tipy 18.6. - 24.6. 2012


19.6.
UTOROK

20:00 Tucet špinavcov (The Dirty Dozen), Veľká Británia/ USA, 1967 (Nova Cinema)
Majora Reismana povaria velením projektu Amnestia, ktorého cieľom je zlikvidovať nemecké velenie na zámočku neďaleko Paríža. Na úlohu, ktorá je považovaná za samovražednú, si po starostlivom zvážení vyberie dvanásť vojakov odsúdených na smrť alebo doživotie. Tí, ktorí prežijú dostanú milosť.

22:00 Ukrutnosť (アウトレイジ ), Japonsko, 2010 (Cinemax)
Niekoľko klanov Yakuzi súperí v japonskom podsvetí o priazeň vodcu svojej rodiny. Tento boj o moc nemá konca a v skorumpovanom svete, kde neexistujú hrdinovia, len zrada a pomsta, nejde o to, dostať sa na vrchol, ale predovšetkým o prežitie.

23:25 Demolátor (Demolition Man), USA, 1993 (Markíza)
Los Angeles 1996 - policajt John Spartan, Demolition Man, v súboji s napol geniálnym, napol šialeným zločincom Phoenixom spôsobí nešťastnou náhodou smrť dvadsiatich rukojemníkov v troskách explodujúceho domu. Trest je vykonaný hibernáciou - zmrazením na desiatky rokov. Pre Phoenixa za jeho zločin, pre Spartana za neúmyselné zabitie. San Angeles 2032 - dokonalé mesto, plné harmónie, mieru a bezpečnej telepatickej lásky. Len kdesi v podzemí živorí skupina zlých ľudí, veriacich v slobodný život. Keď zločinec ako Phoenix utečie do tejto nenásilnej oázy, polícii nezostane iné, než priviesť k životu i Spartana, aby zachránil celé mesto.


20.6.
STREDA

20:00 Lovcova noc (The Night of the Hunter), USA, 1955 (MGM)
Film noir o zrade, hriechu, nevinnosti, a hlavne odvekom súboji dobra zo zlom. Jeden z najúchvatnejších záporákov filmového histórie, diabolský Harry Powell, sa snaží votrieť do rodiny svojho bývalého spoluväzňa. Jeho deti by totiž mali vedieť, kde je ukrytý lup. Keď pred týmto zákerným a nemilosrdným reverendom deti utečú, prenasleduje svoje malé obete vytrvalo až do veľkého finále. Vizionársky film, ktorý je poctou nemej kinematografii od Griffitha po vrcholné diela nemeckého expresionizmu, bol vo svojej dobe nepochopený a prepadol u divákov aj kritiky. Dnes je film absolútnou klasikou, nechýba v prestížnych rebríčkoch kultových filmov a sám sa stal jedným z najcitovanejších filmových diel.

22:40 Eyes Wide Shut (Eyes Wide Shut), USA/ Veľká Británia, 1999 (MGM)
Posledný opus režiséra Stanleyho Kubricka vznikol na motívy Snových noviel Arthura Schnitzlera, rakúskeho klasika psychologického realizmu. Dej filmu je zasadený do súčasného New Yorku. Pomerne zámožný lekár William Harford (Tom Cruise) začne žiarliť na svoju manželku Alicu (Nicole Kidman), keď sa mu zverí, že by sa kvôli erotickému zážitku dokázala vzdať rodiny i kariéry. William sa tak neúspešne pokúsi o niekoľko sexuálnych dobrodružstiev, až sa ocitne na utajenej sexuálnej akcii.

1:20 Osvietenie (The Shining), Veľká Británia, 1980 (MGM)
Jack Torrance je štyridsiatnik, ktorý ešte stále dúfa, že príde jeho prvý spisovateľský úspech. Aby manželke Wendy a synovi Dannymu zabezpečil živobytie a sebe pokoj na písanie, prijme miesto zimného správcu luxusného vysokohorského hotela v Colorade. Hotel Overlook je počas zimných mesiacov odrezaný od sveta, ale rodina by tu mala nájsť všetko, čo potrebuje. Jacka neodradia ani strašidelné historky o predošlom správcovi, ktorý údajne v izolovanom hoteli zošalel, rozsekal svoju rodinu na kúsky a napokon sa sám zastrelil.

TV tipy 18.6. - 24.6. 2012 TV tipy 18.6. - 24.6. 2012 TV tipy 18.6. - 24.6. 2012


21.6.
ŠTVRTOK

19:35 Smrť na Níle (Death on the Nile), GB, 1978 (Film Europe)
Hercule Peirot (Peter Ustinov) chce prežiť príjemnú dovolenku na luxusnej lodi Karnak, ktorá sa plaví po Níle. Pokojný výlet sa však zmení na drámu, keď niekto zavraždí bohatú Ninnete Ridgeway-Doylovú. Páchateľom môže byť len niekto z cestujúcich. Ale kto? Manžel Simon a jeho bývalá milenka Jacqueline de Bellefortová sú s najväčšou pravdepodobnosťou mimo podozrenia. Je vrahom stará nepríjemná dáma Marie Van Schuylerová, ktorá ukradla Linnetine šperky? Alebo večne opitá spisovateľka škandalóznych kníh Salom Otterbournová, s ktorou sa Linnet súdila?

20:30 Pán Majestyk (Mr. Majestyk), USA, 1974 (MGM)
Vince Majestyk nie je pre políciu nepopísaným listom. Predtým, ako prišiel do Colorada, aby sa pokúsil pestovať melóny, mal v Kalifornii stret zo zákonom. Preto sú kapitán McAllen a jeho úradníci ochotní Majestyka okamžite zatvoriť, keď na neho malý podvodník Bobby Kopas upozorní. Majestyk dal totiž tomuto vtáčikovi jasne najavo, že s ním nie sú žarty. Vo väzení sa Vince stretáva s obávaným mafiánom Frankom Rendom. Keď sú obaja prevážaní do štátnej väznice, prepadnú Rendovi ľudia autobus a pokúsia sa svojho bossa oslobodiť.

00:00 Pokrvné putá (Les Liens du sang), Francúzsko, 2008 (Čt2)
Lyon, koniec sedemdesiatych rokov. Policajní inšpektor, Francois, sa dozvedá, že jeho brat Gabriel je po desiatich rokoch prepustení z väzenia, kde si odpykal trest za vraždu. Obaja bratia – mladší Francois, ktorý sa stal „policajtom“ a starší Gabriel, ktorý už navždy dostal nálepku gangster, sa rozhodnou, že spravia tučnú čiaru za minulosťou. Gabriel má snahu zaradiť sa do normálneho života. Pracuje  v supermarkete, kde sa zapozerá do mladej pokladníčky a požiada ju o ruku. S priateľom sa pokúša otvoriť stánok s občerstvením na výletnom mieste. Radnice najprv jeho nápad podporuje, avšak v chvíli, keď by sa mal stánok otvárať, nájde sa „známy“, ktorý má lepší nápad, ako využiť lukratívne pozemky. Možná práve toto sklamanie sa stane osudovým bodom zvratu, ktoré znovu uvolní v Gabrielovi jeho starých démonov.


22.6.
PIATOK

20:00 Hnus (Repulsion), Veľká Británia, 1965 (Cinemax)
Carol (Catherine Deneuve) je krásna mladá žena, ale s jej životom niečo nie je v poriadku. Pracuje ako manikérka v salóne krásy a žije v jednom byte so staršou sestrou Helen (Yvonne Furneaux). Hoci muži o ňu prejavujú neskrývaný záujem, Carol len ťažko plachosťou maskuje odpor, ktorý k nim cíti. Jej hanblivosť sa ešte viac prehĺbi s príchodom Heleninho priateľa Michaela (Ian Hendry), ktorý postupne naruší vzťah sestier. Keď Michael vezme Helen na výlet do Talianska, Carol zostane v prázdnom byte vydaná napospas stále sa prehlbujúcemu šialenstvu. Desivé sny plné násilia sa pre ňu stávajú skutočnosťou a ona sa len márne bráni návrhom rôznych mužov. Kedy sa Carol zmení z obete na agresora?

20:55 Šepoty a výkriky (Viskningar och rop), Švédsko, 1972 (Čt2)
Karin a Maria sa po rokoch vracajú do rodného domu za smrteľne chorou sestrou Agnes. Rodinné spomienky a prichádzajúca smrť vyplavujú z hlbín minulosti dlho premlčané hriechy a na povrchu obnažujú vzťahy, zbavené súcitu, plné pretvárky, kalkulu, lží a ľahostajnosti. Vzájomne odcudzené sestry nedokážu ani pri smrteľnej posteli nájsť k sebe cestu odpustenia a odhaľujú iba neláskavý rub citov. Táto komorná dráma o rozpade základných ľudských hodnôt čerpá zo severskej dramatickej tradície a je vrcholným súhrnom autorských tém a režijných postupov Ingmara Bergmana. Vizuálne riešenie filmu, za ktorý Bergmanov dvorný kameraman Sven Nykvist získal Oscara, vychádza z citácií klasických diel výtvarného umenia a zo sugestívnosti pôsobenia farieb, ktoré evokujú základné pocity a vzťahy príbehu.

21:45 Jack sa chystá vyplávať (Jack Goes Boating), USA, 2010 (Cinemax)
Jack (Philip Seymour Hoffman) je šofér limuzíny a sníva o práci v newyorskej hromadnej doprave. Miluje reggae. Väčšinu voľného času trávi so svojim spolupracovníkom a najlepším kamarátom Clydom a jeho ženou Lucy. Vďaka nim sa zoznámi s Connie (Amy Ryan), ktorá s Lucy pracuje v brooklynskom pohrebnom ústave. Jack se zrazu učí variť a dokonca plávať, aby mohol v lete vziať Connie na jej vysnívané člnkovanie. Kým sa Jack a Connie pomaly oddávajú rodiacej sa láske, manželstvo Clyda a Lucy sa otriasa v základoch. Oba páry sa musia vyrovnať s nevyhnutným osudom svojich vzťahov. Jack sa chystá vyplávať pôvodne vznikol ako divadelná hra v produkcii spoločnosti LAByrinth Theater Company, ktorá bola umeleckým domovom Philipa Seymoura Hoffmana a Johna Ortiza a niekoľkých uznávaných newyorských divadelných umelcov. Film je zároveň Hoffmanovým režijným debutom.

22:00 Pán a pani Smithovci (Mr. & Mrs. Smith), USA, 2005 (Markíza)
Pán a pani Smithovci sú len jednou z mnohých dokonalých dvojíc z vymydleného stredostavovského predmestia... až kým nevyjde najavo, že v skutočnosti sú obidvaja nájomnými zabijakmi, ktorí pracujú pre dvoch vodcov newyorského podsvetia a ich úlohou nie je nič iné, ako odprevadiť zo sveta jeden druhého. Hlavných úloh sa ujali Brad Pitt a Angelina Jolie pod vedením režiséra Douga Limana (Agent bez minulosti). Obidvaja protagonisti sa na svoje úlohy dôkladne pripravovali na strelnici, pričom Angelina Jolie, v streleckých disciplínach svojho partnera prekonala.

22:05 Tokio! (Tokyo!), Francúzsko/ Japonsko/ Južná Kórea/ Nemecko, 2008 (Dvojka)
Úspech filmu Paríž, milujem ťa (2006) odštartoval vlnu festivalových poviedkových filmov, ktoré lákali divákov na obšírne zoznamy uznávaných zúčastnených režisérov. Bohužiaľ často každý tvorca dostal priestor na pár minútový klip, ktorým ťažko mohol rozvinúť charakteristický rukopis či autorské prvky charakteristické pre jeho tvorbu. Francúzsky koprodukčný film Tokio! sa síce zviezol na módnej vlne, napravil však chyby svojej konkurencie. Počet režisérov sa obmedzil na troch, čím každý dostal priestor na rozvedenie svojej vízie. Vďaka tomu ich príspevky nie sú iba povrchnými turistickými pohľadnicami, ale podávajú ojedinelý empatický pohľad do problémov a civilizačných neuróz, ktorými trpia obyvatelia japonskej metropole.

TV tipy 18.6. - 24.6. 2012 TV tipy 18.6. - 24.6. 2012 TV tipy 18.6. - 24.6. 2012


23.6.
SOBOTA

20:00 Lono (Womb), Nemecko/ Maďarsko/ Francúzsko, 2010 (Cinemax)
Eva Green sa v úlohe mladej Rebeccy vracia do domu starého otca na chladnom anglickom pobreží, kde pred rokmi prežila svoju prvú, ešte detskú lásku. Rebecca a Tommy nadviažu presne tam, kde se v detstve ich cesty rozišli. Renomovaný maďarský režisér Benedek Fliegauf nerozpráva klasický príbeh o osudovej láske, ale zamýšľa sa nad podobou lásky v kontexte genetickej reprodukcie. Keď Tommy zomrie pri autonehode, Rebecca sa rozhodne pre umelé oplodnenie s klonovanou ľudskou DNA a celý život potom čelí dôsledkom svojho kontroverzného rozhodnutia. Príbeh osudovej a zakázanej lásky Fliegauf zasadil do veľmi blízkej budúcnosti, čo mu umožnilo rafinovane využiť aj prvky science fiction.

20:20 Milionár z chatrče (Slumdog Millionaire), Veľká Británia, 2008 (Joj)
Jamal Malik, obyčajný indický chlapec žijúci v tých najchudobnejších podmienkach bombajských slumov, sedí v kresle svetoznámej hry Chcete byť milionárom a čaká na otázku za rozprávkových dvadsať miliónov indických rupií. Nie každému sa však pozdáva, ako sa chlapec bez vzdelania, môže prebojovať tak ďaleko a prakticky na každú otázku odpovedať s toľkou istotou. Podvádza, má len šťastie, je to génius. Alebo je to jeho osud? Po prvom večeri súťaže a zostávajúcej poslednej otázke, ho teda rovno pred štúdiom čaká polícia. Jamala odvedú na stanicu a začína sa vyšetrovanie – prečo, ako a kedy sa dozvedel odpovede, kto mu našepkával, s kým spolupracoval. Avšak postupom času, ako Jamal rozpráva svoj životný príbeh, aj samotní policajti začínajú zisťovať, že tento človek s neľahkými skúsenosťami možno predsa len hovorí pravdu a odpovede naozaj vie.

22:30 Zbohom, baby (Gone, Baby, Gone), USA, 2007 (Čt1)
Autor drsných detektívnych príbehov Dennis Lehane sa preslávil hlavne románom Tajomná rieka, ktorý bol úspešne sfilmovaný Clintom Eastwoodom. Ale dávno predtým, než napísal prvé slová tejto knihy, vytvoril populárnu sériu o neobvyklom týme bostonských súkromných detektívoch, Patrickovi Kenziem a Angie Gennaro, pracujúcimi prevážne pre obyčajných ľudí.  Celá séria mala veľký úspech, ale práve štvrtý diel, Gone, Baby, Gone, zaujal kritikov výraznejšie svojim nekompromisným a presným popisom zločinov na deťoch. Príbeh filmu začína v bostonskej štrvti Dorchester, ktorej chudobné robotnícke ulice sú posiate zvyškami rozbitých rodín a zmarených snov. Tu sa bez stopy stratí štvorročná Amanda McCready. Polícia nie je schopná nájsť žiadne stopy, takže sa Amandin zúfalý strýc s tetou obrátia na súkromných detektívov Patricka Kenzieho (Casey Affleck) a Angie Genarro (Michelle Monaghan) s prosbou o prevzatie vyšetrovania. I keď sa im do toho príliš nechce, poznajú miestne pomery a tiež pravdu o Amandinej matke Helene (Amy Ryan), ktorá je závislá na drogách. Keď sa o jej prípad začnú viac zaujímať, odhaľujú temné dorchesterské podsvetie, plné drogových dealerov, podvodníkov a pedofilov.

23:05 Na dotyk (Closer), USA, 2004 (Čt2)
Ak veríte na lásku na prvý pohľad, nikdy sa neprestanete pozerať... Film Na dotyk je sarkastickým pohľadom na súčasné citové vzťahy, rozpráva príbeh štyroch obyvateľov Londýna, ktorých osudy sa pretnú v nemilosrdnej medziľudskej hre plnej náhodných stretnutí, spaľujúcej príťažlivosti a bezstarostných zrád. Film Mike Nicholsa (Vlk, Súkromná vojna pána Wilsona).


24.6.
NEDEĽA

13:25 Smrť Jacka Doddsa (Last Orders), Veľká Británia/ Nemecko, 2001 (Filmbox)
Londýnsky mäsiar Jack rád popíjal pivo s kamarátmi a zomrel tak, ako žil - s úsmevom sledujúc koňa, na ktorého vsadil požičané peniaze. V poslednej vôli si zažiadal, aby jeho popol rozprášili do mora na mieste, kde stretol svoju ženu. Traja kamaráti a jeho syn mu chcú prianie splniť, a cestou k moru spomínajú na priateľstvo, sklamanie i radosti spojené s Jackom.

16:00 Dovolená s Andělem, ČSR, 1952 (CS Film)
Postrach všetkých čiernych pasažierov MHD Jaroslav Marvan sa ide prvý krát v živote odborársky zotavovať. To sa majú rekreanti na čo tešiť... Klasická česká komédia z pred pol storočia, ktorú stojí zato vidieť.

18:00 Anděl na horách, ČSR, 1955 (CS Film)
Klasická komédia s pánom Marvanom v hlavnej úlohe. Slovensko zúžené do Tatier a írečitej hotelierky na jednej strane a situačné gagy založené na zámene a nedorozumení na strane druhej.

22:30 Constantine (Constantine), USA/ Nemecko, 2005 (Prima)
Narodil sa s darom, ktorý nechcel. Má schopnosť rozoznať anjelov a démonov skrytých pod ľudským výzorom, voľne sa pohybujúcich na zemi. V snahe utiecť pred svojimi víziami si bol Constantine nútený vziať život. Ale nepodarilo sa. Znovuzrodený, sa chytil druhej šance. Vrátil sa naspäť a rozhodol sa strážiť pozemskú hranicu medzi nebom a peklom a viesť vojnu voči pozemským prisluhovačom pekla. Márne dúfa, že si aspoň takto zaslúži spásu. Constantine však nie je svätý.

22:35 I Love You Phillip Morris (I Love You Phillip Morris), USA/ Francúzsko, 2009 (Film+)
Život Steva Russela sa obráti o sto-osemdesiat stupňov vo chvíli, keď sa dostane do väzenia. Do tej chvíle vzorný otec rodiny sa bezhlavo zamiluje do svojho spoluväzňa Phillipa Morrisa, ktorému však zakrátko trest končí a on je z väzenia prepustený na slobodu. Stev zostává naďalej vo svojej cele a premýšľa ako by sa mohol k svojmu milovanému dostať. Jediná šanca je útek. Začne teda vymýšľať a tiež realizovať stále divokejšie plány na útek, vrátane predstierania vlastnej smrti. Film je nakrútený podľa skutočnej udalosti. Skutočný Stev - Jay Russell, ktorý získal prezývky ako Houdini alebo King Con sa preslávil mnohými útekmi z väzenia, ktoré uskutočnil neuveriteľnými spôsobmi.


autor Tomáš Daneček 18.6.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.