TOP 10 FILMOVÝCH STRIEĽAČIEK

TOP 10 FILMOVÝCH STRIEĽAČIEK

článok



Zbrane. Veľa zbraní. A ešte viac odlietajúcich nábojov. Strieľačky neodmysliteľne patria k akčňákom, gangsterkám či westernom. Po dlhšej dobe sme sa opäť inšpirovali zoznamom od portálu Total Film a vyberáme z neho desať zaujímavých filmových prestreliek. Nech sa páči!


Dáma zo Šhanghaja (The Lady from Shanghai, r. Orson Welles, 1947)
Prestrelka: Finále noirovej klasiky od Orsona Wellesa v zrkadlovej sieni. Elsa Bannister (blonďavá Rita Hayworth) konfrontuje svojho manžela Arthura (Everett Sloane) za prítomnosti svojho milenca Michaeala O’Haru (Welles).
Zbrane: Pištole malého kalibru.

Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde, r. Arthur Penn, 1967)
Prestrelka: Lúpežný pár (Warren Beatty a Faye Dunaway) sa dostáva do nastraženej pasce: zastanú na kraji cesty, aby pomohli farmárovi, ktorému sa pokazilo auto. V priľahlých kríkoch ich však čaká šerif so svojimi ľuďmi. Obaja sú vzápätí bez najmenšej šance brutálne prederavení na cimpr-campr. Kombinácia rýchleho strihu a spomalených záberov sa stala krátko po uvedení štandardným prostriedkom na vyjadrenie násilia.
Zbrane: Samopale Thompson či revolvery Colt New Service.

TOP 10 filmových strieľačiek  TOP 10 filmových strieľačiek  TOP 10 filmových strieľačiek

Divoká banda (The Wild Bunch, r. Sam Peckinpah, 1969)
Prestrelka: Pike Bishop (William Holden) vedie skupinu pištoľníkov na samovražednej misii proti mexickému veliteľovi Mapachemu, aby pomstili smrť kamaráta Angela. Jedna z najlepších strieľačiek v histórii filmu s priekopníckou prácou s kamerou. Tá spomalí vždy, keď niekto alebo niečo schystá guľku. Peckinpahov spomalený tanec so smrťou si môžete pozrieť v našom zozname spomaľovačiek.
Zbrane: Všetko, čo príde pod ruku. Najviac však zarezonoval Mapacheho guľomet Browning M1917.

Taxikár (Taxi Driver, r. Martin Scorsese, 1976)
Prestrelka: Travis Bickle (Robert De Niro) zachraňuje detskú prostitútku Iris (Jodie Foster) z rúk jej pasáka Sporta (Harvey Keitel).
Zbrane: Travis si u dílera Andyho zaobstaráva slušnú zbierku ručných strelných zbraní.
Najviac cool zastrelenie: Travis vytasí z rukáva skrytú malú pištoľ a napáli do jedného z pasákov spŕšku rán, a to priamo do jeho tváre.

Zjazvená tvár (Scarface, r. Brian de Palma, 1983)
Prestrelka: Kokaínom opojený Tony Montana (Al Pacino) prijíma vo svojom honosnom miamskom sídle kolumbijských návštevníkov, ktorí obsadili jeho palác.
Zbrane: Tonyho „malý kamarát“ - upravený Colt AR-15 s granátometom M203.
Najviac cool zastrelenie: Samotný Tony kričiac počas svojho rozstrieľania na kúsky: „Znesiem všetky vaše pos*até guľky!“

TOP 10 filmových strieľačiek  TOP 10 filmových strieľačiek  TOP 10 filmových strieľačiek

Hard Boiled (Hard-Boiled/Lashou shentan, r. John Woo, 1992)
Prestrelka: Policajný inšpektor Tequila (Chow Yun-fat) a policajt v utajení Tony (Tony Leung) sa vysporiadavajú s vyzbrojeným gangom ukrývaným v nemocnici. To všetko v takmer 3-minútovej jednozáberovke.
Zbrane: Príliš veľa na vymenovanie. V celom filme je k videniu viac než 50 rôznych modelov.
Najviac cool zastrelenie: Dvere výťahu sa otvárajú a dvojica policajtov začne ihneď páliť bez toho, aby sa čo len obťažovali zistiť,  či sú vôbec vonku nejakí zloduchovia.

Leon (Léon/The Professional, r. Luc Besson, 1994)
Prestrelka: Skorumpovaný policajt Stansfield (Gary Oldman) posiela na hitmana Leona tím SWAT. Veľký omyl.
Zbrane: Leon si proti celej, po uši ozbrojenej zásahovej jednotke vystačí s Berettou 92FS.
Najviac cool zastrelenie: Nasleduje v momente, keď sa nad dverami apartmánu objaví Leonova ruka a zatvorí ich za štyrmi príslušníkmi SWAT...

TOP 10 filmových strieľačiek  TOP 10 filmových strieľačiek  TOP 10 filmových strieľačiek

Neľútostný súboj (Heat, r. Michael Mann, 1995)
Prestrelka: Lúpežný gang vedený Neilom McCauleyom (Robert De Niro) má vzápätí po vylúpení banky za chrbtom policajný tím Vincenta Hannu (Al Pacino). Začína sa prestrelka a útek ulicami centra Los Angeles. Jedna z najreálnejšie pôsobiacich prestreliek vôbec.
Zbrane: Pacino obsluhuje automatickú pušku Fabrique Nationale FNC, kým De Niro a Kilmer majú karabínu Colt M733 Commando. Na všetky zbrane a výcvik s nimi dohliadal bývalý britský vojak, v súčasnosti úspešný spisovateľ Andy McNab (Bravo Two Zero).
Najviac cool zastrelenie: Trpezlivý Hanna dáva precíznym headshotom dole Michaela Cheritta (Tom Sizemore), držiaceho v rukách detského rukojemníka.

Matrix (The Matrix, r. Lana Wachowski, Andy Wachowski, 1999)
Prestrelka: Neo (Keanu Reeves) a Trinity (Carrie Ann Moss) vchádzajú do vestibulu mrakodrapu, v ktorom je zadržiavaný Morpheus (Lawrence Fishburne). Oproti tejto dvojici je postavená hotová malá armáda.
Zbrane: Strelné zbrane. Veľa strelných zbraní! V taškách!
Najviac cool zastrelenie: Trinity odzbrojí vojaka jediným kopnutím do jeho zbrane a následne ho ňou odzadu odstrelí.
 
Cesta do zatratenia (Road to Perdition, r. Sam Mendes, 2002)
Prestrelka: V treskúcom daždi odchytáva Michael Sullivan (Tom Hanks) svoj starý gang na čele s bossom - s pánom Rooneym (Paul Newman), ktorý ho zradil. Celá prestrelka je bez zvuku (aj keď v skutočnosti musela byť priam ohlušujúca), až na posledné vypálenie do Rooneyho.  
Zbrane: Sullivan spúšťa paľbu zo samopalu Thompson M1921. Nikto nemá šancu.
Najviac cool zastrelenie: Sullivan si Rooneyho necháva na koniec, keď sú už všetci jeho bodyguardi mŕtvi. Boss si je vedomý chyby, je zmierený so svojim osudom. „Som rád, že si to ty,“ vysloví tesne pred Sullivanovou paľbou.


autor Michal Šmajda 8.4.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.