NEZMEŠKAJTE NA FEBIOFESTE 2012

NEZMEŠKAJTE NA FEBIOFESTE 2012

článok



Febiofest 2012 bude slávnostne zahájený 29. marca v Bratislave za osobnej účasti poľskej režisérky Agnieszky Holland. Slovenským divákom predstaví svoju najnovšiu snímku, ktorá v tomto roku získala nomináciu na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film – V tme (In Darkness). A. Holland si prevezme Výročnú cenu ASFK za prínos svetovej kinematografii. Čo najzaujímavejšie nás však čaká ďalšie dni?


29.3.

14:00 Lollipop Monster r. Z. Riemann, SRN, 2011, far., 96 min. (Lumiere)
Stredoškoláčky Ari a Oona sú síce celkom odlišné typy, no aj napriek tomu sú si v niečom predsa len blízke. Svetlovlasá Ari pochádza z navonok spokojnej rodiny ako vystrihnutej z módneho katalógu, tmavovláska Oona zas vyrastá v umeleckom prostredí silne poznačenom berlínskym undergroundom 80. rokov. Medzi ružovou cukrovou bábikou a do čierneho oblečenou rockerkou však vznikne pevné puto.

16:30 Musíme si pohovoriť o Kevinovi r. L. Ramsay, UK/USA, 2011, far., 112 min. (Lumiere)
Eva sa kvôli synovi vzdá svojej nádejnej kariéry, no už krátko po pôrode zisťuje, že v ich vzťahu niečo nie je v poriadku. Kevin sa od ranného veku vymedzuje voči svojmu okoliu a predovšetkým voči svojej matke veľmi agresívne a jeho nenávisť v puberte vyvrcholí tým najvážnejším zločinom – vraždou. Ani vo väzení ho však matka neopúšťa a ich vzájomný vzťah plný nepochopenia a sklamaní pokračuje ďalej. Európska filmová cena pre Najlepšiu herečku (T. Swinton).

18:30 Zabriskie Point r. M. Antonioni, USA, 1970, far., 106 min. (FK 35 mm VŠMU)
Film vznikal v období, keď v USA vrcholili nepokoje namierené proti politike vlády, ale i spoločenskému establishmentu a ním vyznávaným hodnotám. Vplyv radikálnych myšlienok, ktorý sa v Antonioniho diele zreteľne odráža, tvorcu inšpiruje k umeleckej výpovedi založenej na otvorenej kritike materializmu a výstižnom pomenovaní príčin v tom čase rozmáhajúcej sa atmosféry všeobecnej nevraživosti.

20:30 Chlapec na bicykli r. J. P. Dardenne, L. Dardenne, Bel./Fr., 2011, far., 87 min. (FK 35 mm VŠMU)
Cyril bude mať onedlho dvanásť. Prichádza teda do veku, v ktorom jeho detský pohľad na svet začne pomaly ustupovať čoraz vyzretejšiemu vnímaniu. Keď ho nečakane odvrhne vlastný otec, nevie sa so svojou novou situáciou zmieriť a všemožne sa usiluje, aby všetko bolo ako predtým. Až časom si uvedomí márnosť svojho počínania a tiež to, že tým možno ubližuje niekomu, kto o neho prejavil úprimný záujem.

Nezmeškajte na Febiofeste 2012 Nezmeškajte na Febiofeste 2012 Nezmeškajte na Febiofeste 2012


30.3.

14:00 Rodina je základ státu r. R. Sedláček, ČR, 2011, far., 106 min. (Lumiere)
Keď vám horí pôda pod nohami, nie je nad rodinný výlet. Libor, bývalý učiteľ dnes vrcholový bankový manažér, žije so svojou rodinou v luxusnej vile na okraji Prahy. Bezstarostný život ale netrvá večne. Pre podozrenie z nekalých machinácií sa Libor sa ocitá pod dohľadom polície. Rozhodne sa uniknúť pred hroziacim väzením, lenže najprv bude musieť celú záležitosť vysvetliť svojej nič netušiacej manželke.

16:00 Puskás Hungary r. T. Almási, Maď., 2009, far., 116 min. (Lumiere)
Vizuálne atraktívny, napínavý, ale aj emotívny film o Ferencovi Puskásovi, legendárnom futbalistovi, najznámejšom Maďarovi sveta. Film prináša archívne zábery a na základe autentických dobových zdrojov rozpráva príbeh Puskásovho neobyčajného života, ktorý bol úzko spätý s dejinami 20. storočia. Dokument vychádza zo 70 rozhovorov, napr. s Pelém, Platinim, Beckenbauerom, či Samaranchom, členmi Puskásovej rodiny, jeho spoluhráčmi a priateľmi.

18:30 Zatmenie r. M. Antonioni, Tal./Franc., 1962, čb, 115 min. (Lumiere)
Vittoria sa rozišla s dlhoročným priateľom a krátko nato nadviazala známosť s mladým a dravým burzovým maklérom. Počas ich pozvoľna rozvíjajúceho sa vzťahu si ale náhle uvedomí svoju citovú prázdnotu a ich vzájomnú neschopnosť priblížiť sa jeden druhému. Vnútro oboch hrdinov sa tak stáva obrazom ich odcudzeného okolia i celkovej atmosféry v spoločnosti, pre ktorú city stratili dôležitosť.

Noc s Febiofestom (Kino Mladosť)
22:00 Poupata r. Z. Jiráský, ČR, 2011, far., 94 min.
23:45 Rozchod Nadera a Simin r. A. Farhadi, Irán, 2011, far., 123 min.
02:00 Happy, Happy r. A. Sewitsky, Nór., 2010, far., 89 min.

Nezmeškajte na Febiofeste 2012 Nezmeškajte na Febiofeste 2012 Nezmeškajte na Febiofeste 2012


31.3.

14:00 Neha r. M. Šulík, ČSFR, 1990, far., 104 min. (Lumiere)
Slovenský herec, scenárista a režisér, podľa niektorých zahraničných médií náš „najexportnejší“ tvorca debutoval v roku 1991 filmom Neha. Scenár napísal s Ondrejom Šulajom, ktorý sa stal jeho dlhoročným spolupracovníkom. Ich nasledujúci film Záhrada získal množstvo domácich i zahraničných ocenení. Šulíkovu Krajinku vyslala Slovenská filmová a televízna akadémia ako slovenského nominanta na Oscara.

16:00 Rozchod Nadera a Simin r. A. Farhadi, Irán, 2011, far., 123 min. (Lumiere)
Strhujúca manželská dráma zo súčasného Iránu hovorí o tom, aký fatálny dopad môžu mať spoločenské predsudky a právny systém na rodinné vzťahy. Manželia Nader a Simin stoja pred závažným rozhodnutím, ktoré ovplyvní najmä budúcnosť ich dcéry Termeh. Ak odídu z Iránu, dokážu jej zaistiť slobodný život. A pretože Nader odmieta opustiť vážne chorého otca, Simin neostáva nič iné, ako požiadať o rozvod.

18:00 Muž bez minulosti r. A. Kaurismäki, Fín./SRN/Franc, 2002, far., 97 min. (Mladosť)
Film spracováva tému človeka, ktorý sa vyrovnáva so stratenou identitou a začína nový život. Neznámy muž je trojicou násilníkov takmer ubitý na smrť v parku pred helsinskou vlakovou stanicou. Po tom, čo prežije vlastnú smrť, sa preberie v kolónii bezdomovcov a chudákov, kdesi na periférii, pri morskom brehu. Tu začína nový život bez minulosti, z ktorej si nič nepamätá.Film získal Veľkú cenu poroty a Cenu za najlepší ženský herecký výkon (Kati Outinen) na MFF Cannes 2002.

20:00 Úplné zatmenie r. A. Holland, V. Brit/Franc./Belg., 1995, far. 112 min. (Lumiere)
Parížsky básnik Paul Verlaine vedie spokojný manželský život v dome rodičov svojej ženy, no len do chvíle, keď do Paríža pozve nadaného šestnásťročného básnika Arthura Rimbauda. Ten sa hneď po príchode prejaví ako arogantný rebel, čo Verlaina, na rozdiel od jeho rodiny, okúzli. A intenzívne priateľstvo týchto bohémskych básnikov sa zakrátko zmení na vášnivý milostný vzťah.

22:00 Hanba r. S. McQueen, V. Brit., 2011, far., 101 min. (Mladosť)
Brandon je úspešný a finančne zaistený mladý muž. Žije v New Yorku, v meste s absolútnymi možnosťami, jeho sociálny status je viac než uspokojivý. Lenže Brandonovi pocit vnútornej spokojnosti napriek tomu chýba. Na vine je jeho sexuálna závislosť, príčina večnej frustrácie. Nejde však len o ňu, ale skôr o celkovú analýzu prázdnoty súčasného sveta, kde sa neschopnosť citu a komunikácie transformuje do patologických závislostí.

Nezmeškajte na Febiofeste 2012 Nezmeškajte na Febiofeste 2012 Nezmeškajte na Febiofeste 2012


1.4.

15:30 Aféra z titulnej stránky r. M. Bellocchio, Tal./Franc., 1972, far., 83 min. (Lumiere)
Príbeh filmu sa odohráva v Miláne, v zákulisí známeho pravicového denníka. Obdobie príprav volebnej kampane naruší záhadná vražda štrnásťročného dievčaťa. Na základe anonymného udania zatknú mladého ľavičiara a majiteľ novín vedie svojho cynického redaktora, aby prípad politicky využili a ovplyvňovali verejnú mienku bez ohľadu na to, kto je skutočným páchateľom.

17:30 Tragédia človeka r. M. Jankovics, Maď., 2011, far., 160 min. (Lumiere)
Tragédia človeka, dielo Imre Madácha napísané pred 150 rokmi, je jedným z najdôležitejších a najznámejších dramatických diel v kontexte maďarskej literatúry. Skladá sa z pätnástich častí, z ktorých prvé tri a posledná sa odohrávajú v biblickom Raji. Hrdinami Madáchovej tragédie sú prví ľudia, Adam a Eva, ktorých po vyhnaní z Raja v ich snoch Satan sprevádza dejinami ľudstva.

20:00 Dust and Glitter r. M. Čopíková, SR, 2011, 11 min.
Příliš mladá noc r. O. Omerzu, ČR/Slovin., 2012, far., 65 min. (Mladosť)
Film rozpráva o dvoch dvanásťročných chlapcoch, ktorí sa deň po Silvestri náhodne ocitnú na zvláštnej oslave v byte istej mladej ženy a v spoločnosti dvoch dospelých mužov. Prežijú tam svoje prvú skúsenosť s láskou a sexualitou, a pritom úplne prestanú vnímať čas. Neuvedomia si, ich rodičia zrejme dávno hľadajú a pravdepodobne ich hľadá už aj polícia. Film bol uvedený na MFF Berlín 2012.

22:00 Hamlet podniká r. A. Kaurismäki, Fín., 1987, čb, 86 min. (Mladosť)
Už názov a podtitul filmu naznačujú, ako ďaleko sa autor pri svojom spracovaní tejto klasickej drámy vzdialil od pôvodnej predlohy. Nadčasové Shakespearovo dielo prenáša do Fínska 80. rokov a pri hľadaní paralel postupuje s obdivuhodnou dômyselnosťou. Jeho Hamlet je dedičom podielu v rodinnom podniku. Píše podpriemerné básne a úzkostlivo si stráži váhu. Nad všetkým sa vznáša temné rodinné tajomstvo.

Nezmeškajte na Febiofeste 2012 Nezmeškajte na Febiofeste 2012 Nezmeškajte na Febiofeste 2012


2.4.

14:00 Volám sa Oliver Tate r. R. Ayoade, V. Brit., 2010, far., 97 min. (Lumiere)
Hlavným hrdinom nekonvenčného príbehu o dospievaní je pätnásťročný Oliver, ktorý si vytýčil dva dôležité ciele: zachrániť manželstvo svojich rodičov a ešte pred najbližšími narodeninami prísť o panictvo. Domnieva sa, že jeho matka svojho manžela už dlhšie podvádza, úzkostlivo preto sleduje rodičovskú spálňu a v otcovom mene pravidelne posiela matke milostné listy. Popri tom sa pokúša dvoriť svojej spolužiačke Jordane.

16:00 Nedeľné deti r. A. Holland, Poľ., 1976, far., 73 min. (Lumiere)
Nekompromisný pohľad na poľskú spoločenskú realitu, v ktorom sa režisérka zameriava na tému adopcie. Automechanik Andrzej a sekretárka Barbara nemôžu mať deti. Rozhodnú sa teda pre adopciu. No namiesto ústretovosti sa zo strany úradov stretnú, naopak, len s neochotou a bezohľadnosťou. A keď sa nakoniec napriek všetkým komplikáciám dieťaťa dočkajú, ukáže sa, že by predsa len mohli mať aj vlastné potomstvo.

18:30 Na titulnej strane r. B. Wilder, USA, 1974, far., 100 min. (Lumiere)
Dej komédie z novinárskeho prostredia sa odohráva v Chicagu 30. rokov minulého storočia. Hildy Johnson patrí medzi špičkových novinárov v meste. Po rokoch náročnej novinárskej praxe chce odísť a oženiť sa. Ale jeho prefíkaný šéfredaktor s ním má iné plány a snaží sa Hildyho presvedčiť, aby pre neho napísal posledný článok na titulnú stránku...   

20:30 Dobrodružstvo r. M. Antonioni, Tal./Franc., 1960, čb, 131 min. (Lumiere)
Sandro, Anna a Annina priateľka Claudia sa vyberú na výlet jachtou. Zastavia sa na takmer pustom ostrove, kde sa Anna nečakane stratí. Počas pátrania po Anne sa Sandro a Claudia zblížia a stávajú milencami. Annino zmiznutie zostáva záhadou a dvojica začne pochybovať, či vlastne chce v jej hľadaní aj naďalej pokračovať.

3.4.

16:30 Máme pápeža! r. N. Moretti, Tal./Franc., 2011, far., 104 min. (FK 35 mm VŠMU)
Z balkóna baziliky svätého Petra zaznie slávnostné: Habemus papam! Čo ale tejto voľbe novej hlavy katolíckej cirkvi predchádzalo, koho si kardináli spomedzi seba napokon zvolili a prečo sa teraz ich nový zástupca odmieta ujať funkcie tak zaryto, že je do Vatikánu potrebné povolať skúseného psychiatra – o tom všetkom s charakteristickým inteligentným humorom rozpráva najnovší film Nanniho Morettiho.

18:30 Maroko r. J. von Sternberg, USA, 1930, čb, 86 min. (Lumiere)
Film je prvou hollywoodskou produkciou Josefa von Sternberga a druhou spoluprácou s jeho hereckým objavom, Marlene Dietrich. Aj v tomto príbehu predstavuje Dietrich ako tajomná speváčka Amy najmä provokatívny, zvodný typ ženy. Odchádza z Paríža spievať do jedného kabaretu v Maroku. Na lodi stretne prvého nápadníka, bohatého La Bessiera. Trojuholník doplní legionár a lámač sŕdc Tom. Jeho boj o ňu nakoniec preverí skutočná vojna.

20:00 Posledný autobus r. M. Snopek, I. Laučíková, SR, 2011, far., 16 min.
          Le Havre r. A. Kaurismäki, Fín./Franc./SRN, 2011, far., 93 min. (Mladosť)
Príbeh sympatického čističa topánok Marcela Marxa sa odohráva vo francúzskom prístavnom meste Le Havre. Marcel žije šťastne s milovanou ženou Arlettou a rád trávi čas v obľúbenom bare. Do života mu však náhle vpadne trinásťročný africký chlapec na úteku. Marcel sa chce zachovať ako správny muž a rozhodne sa chlapca ochrániť pred políciou a deportáciou… Film získal Cenu FIPRESCI na MFF Cannes 2011. Film sa bude premietať spolu s novou slovenskou animovanou snímkou Posledný autobus.

22:00 V tme r. Agnieszka Holland, Poľ./SRN/Kan., 2011, far., 145 min. (Lumiere)
Leopold Socha, poľský špekulant a zlodej z Ľvova, poskytne útočisko skupinke utečencov z geta. Samozrejme, nie zadarmo, kedže spočiatku celú vec vníma len ako príležitosť k dobrému zárobku. No časom si utečencov obľúbi a začnú sa v ňom prebúdzať city, aké dovtedy nepoznal. Tento Sochov postupný morálny prerod vrcholí vtedy, keď sa rozhodne utečencov chrániť aj za cenu ohrozenia vlastného života. Film bol nominovaný na Oscara za najlepší cudzojazyčný film v roku 2012.


autor Peter Konečný 29.3.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.