10 + 1 SNEŽNÝCH FILMOV

10 + 1 SNEŽNÝCH FILMOV

článok



Zima, sneh, ľad a mráz. Aljaška, Antarktída, Škandinávia, Sibír, ale aj vesmír. Prinášame desať zimných filmov, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť! Popravde, neinšpirovalo nás iba aktuálne počasie, ale aj decembrový event v košickom FK Biograf – Filmová noc v snehu. Vybrané snímky majú minimálne jedno spoločné, a to zasnežené kulisy. Prehľadu dominujú horory, vianočný subžáner sme v tomto prípade opomenuli.

 

10 + 1 snežných filmov 10 + 1 snežných filmov


Zlaté opojenie (The Gold Rush, r. Charles Chaplin, 1925)
V časoch zlatej horúčky sa tulák Charlie – ako mnoho iných – vydáva na snehobielu Aljašku, s cieľom zbohatnúť. V snehovej búrke natrafí na drevený domček, kde sa chce ukryť. Dnu nachádza psa s podivným chlapíkom, ktorý ho víta s puškou v ruke a tiež vyhladovaného zlatokopa Big Jima. Ich cesty sa čoskoro rozdelia a Charlie prichádza do mesta, kde stretáva miestnu tanečnicu Georgiu, do ktorej sa zamiluje... Čiernobiela nemá klasika v znamení chaplinovského humoru a snehu!
 
Dersu Uzala (r. Akira Kurosawa, 1975)
Ruský cestovateľ a vojenský prieskumník Vladimír Arseniev vedie expedíciu mapujúcu neprebádané miesta na Sibíri. K výprave sa pripája pragmatický, dobrotivý, pokorný a prírodu uctievajúci sibírsky lovec z kmeňa Goldi menom Dersu Uzala. Medzi stopárom a kapitánom vzniká vzácne a úprimné priateľstvo. Pekný dobrodružný film odohrávajúci sa v chladnej prírode sibírskej tajgy získal Oscara za Najlepší cudzojazyčný film (pre Kurosawu to bol už jeho tretí v poradí).
 

10 + 1 snežných filmov 10 + 1 snežných filmov


Osvietenie (The Shining, r. Stanley Kubrick, 1980)
Frustrovaný spisovateľ Jack Torrance (geniálny majster mimiky Jack Nicholson) prijíma ponuku na správcu odľahlého horského hotela Overlook, kde sa na zimu presťahuje spolu s manželkou a synom Dannym. Aj keď sa väčšina príbehu odohráva v interiéri cez zimu opusteného rozľahlého hotela, sneh a kalamita hrajú dôležitú rolu. V závere je rodina úplne odrezaná od sveta a nezabúdajme na pôsobivé finále v zasneženom bludisku.

Star Wars: Epizóda V - Impérium vracia úder (Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back, r. Irvin Kershner, 1980)
Pre niekoho možno prekvapivá voľba. Prvá tretina druhých Hviezdnych vojen sa však odohráva na snehom pokrytej ľadovej planéte Hoth, kde povstalci na čele s Lukeom Skywalkerom založili tajnú základňu. Pre viacerých najlepšie intro v starej sérii (súboj Skywalkera s ľadovým tvorom Wampom a následne zachraňujúci Han Solo) + si prirátajme pamätné a ozvláštňujúce bojové sekvencie v snežnej pustatine.

10 + 1 snežných filmov 10 + 1 snežných filmov

Vec (The Thing, r. John Carpenter, 1982)
Kultový horor Johna Carpentera s vynikajúcou atmosférou strachu, napätia a nekonečného snehu a ľadu nemôže chýbať v žiadnom „zimnom“ filmovom zozname.  Nie každý už ale vie, že ide o remake hororovej sci-fi snímky The Thing From Another World z roku 1951. Vedci z americkej výskumnej stanice na Antarktíde ani zďaleka nebojujú iba s miestnou zimou či krutými prírodnými podmienkami. Po tom, čo sa objaví záhadný pes, zápasia s neviditeľným nepriateľom – mimozemským vírusom, ktorý môže parazitovať v akomkoľvek živom organizme a hostiteľa využíva k sebazdokonaľovaniu... Nezabúdajte, že človek je najteplejšie miesto na ukrytie!

Na Hromnice o deň viac (Groundhog Day, r. Harold Ramis, 1993)
Predstavte si, že zajtrajšok neexistuje. Že zajtrajšok neprichádza a vy ste dookola zaseknutý v tom istom dni – v dnešku – 2. februára, na Hromnice. To je presne prípad namysleného, egocentrického a večne ironického moderátora počasia a špecialistu na meteorológiu – Phila, ktorý na Hromnice uviazol v mestečku Punxsutawney, Pennsylvania. Cynický Phil má kopu času a množstvo príležitostí na to, aby sa stal z neho lepší človek. Atmosféra končiacej zimy a prichádzajúcej jari (pomaly sa strácajúca biela pokrývka, príležitostné sneženie) je len čerešničkou na torte, ktorú tvorí dômyselný a vtipný scenár a – ako inak – vynikajúci Bill Murray!

10 + 1 snežných filmov 10 + 1 snežných filmov

Fargo (r. Joel a Ethan Coen, 1996)
Cynický a mrazivý neo-noirový thriller bratov Coenovcov so všadeprítomnou snehovou pokrývkou. Po pravde, skôr čierna komédia (než seriózny thriller) sa nakrúcala v Minnesote a Severnej Dakote. Severskú atmosféru snímky okrem rozsiahlych bielych plôch dotvárajú severské priezviská hlavných postáv (tehotná šerifka Marge Gunderson, predajca áut Jerry Lundegaard či jeho svokor Wade Gustafson).

Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, r. Michel Gondry, 2004)
Bezstarostné polihovanie plachého Joela a temperamentnej Clementine na nádhernom ľade zamrznutej rieky, je nezabudnuteľnou scénou... Jedna z najbizarnejších a zároveň najoriginálnejších filmových (zimných) romancí vôbec! Lovestory a lá Charlie Kaufman (Oscar za najlepší pôvodný scenár). Kinema film roka 2004. Dielo, ktoré filmového fajnšmekra zahreje aj v tých najväčších mrazoch!



Noc dlhá 30 dní (30 Days of Night, r. David Slade, 2007)
Bielo-biela Aljaška sa na 30 dní ponára do tmy. Slnko najbližšie vyjde až o mesiac. Mestečko Barrow za polárnym kruhom čoskoro musí čeliť nečakanej návšteve – nadľudsky silným upírom. Začína sa dennodenný lov po ľudskom mäse a krvi. Nádejou na záchranu je šerif v podaní Josha Hartnetta a jeho ľudia... Obstojný upírsky horor s výbornou mrazivou atmosférou!

Nech vojde ten pravý (Let the Right One In, r. Tomas Alfredson, 2008)
Zabudnite na Twilight! Toto je inteligentná alternatíva k upírskej romantike. Netradičný upírsky horor, alebo skôr zmes upírskeho hororu, komornej drámy a detského filmu je zasadená  do ponurého švédskeho sídliska pokrytého snehom. Tu sa odohráva detská láska medzi utiahnutým a šikanovaným outsiderom Oskarom a jeho novou susedkou Eli. Krásna zimná atmosféra, kde čistučko biely sneh kontrastuje s čerstvo preliatou krvou.

Šedý (The Grey, r. Joe Carnahan, 2012)
Ako jedenásty, „nadrámcový“ titul pridávame čerstvú novinku – zimný survival thriller z prostredia nehostinnej aljašskej tundry. Práve tu, v nedotknutej, snehom zahalenej divočine, stroskotá skupina ropných vŕtačov. Čo nevidieť je na ich stope svorka vlkov. A do parády si ich vezme Liam Neeson! Alebo oni jeho? Počas svojho premiérového víkendu líder amerického kasového rebríčka. Prvé recenzie však strašia priemernosťou. Uvidíme. V našich kinách od 23. februára.


autor Michal Šmajda 7.2.2012
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.