TV TIPY 8.8. - 14.8. 2011

TV TIPY 8.8. - 14.8. 2011

VOD recenzia



08.8.
PONDELOK

18:00 Křik, ČSSR, 1963 (CS Film)
Křik je prvý celovečerný hraný film Jaromila Jireša, ktorým sa tento tvorca zaradil medzi úspešných debutantov šesťdesiatych rokov. Jeho generačnými súputníkmi  boli spolužiaci z pražskej filmovej fakulty AMU Miloš Forman, Věra Chytilová a Jiří Menzel. Inšpiráciou pre ich tvorbu bola francúzska filmová avantgarda, ktorá sa vyznačovala hlavne dokumentaristickým prístupom v oblasti hranej tvorby. Zreteľný vplyv dokumentaristickej praxe ovplyvnil aj Jirešovu prvotinu, ktorá vznikla podľa scenára Ludvíka Aškenazyho. V početných reminiscenciách autori rozprávajú príbeh jedného dôležitého dňa v živote mladej dvojice.  Jireš použil nekonvenčnú metódu snímania skrytou kamerou. Pre zvýšenie autentickosti použil niekoľko nehercov. Film získal Zvláštne uznanie za dielo mladého režiséra na XVII. MFF v Cannes 1964.

21:00 Otrokyňa lásky (Раба любви), ZSSR, 1976 (Dvojka)
Hviezda nemého filmu Oľga Voznesenská nakrúca jeden zo svojich populárnych filmov v južnom Rusku. Hoci je vydatá, trávi čoraz viac času s kameramanom filmu Viktorom Potockým. Postupne vychádza najavo, že Potocký využíva svoje kameramanské zručnosti aj na iné účely. V tajnosti nakrúca zverstvá bielogvardejcov a heroizmus červenej armády. Požiada slávnu herečku o pomoc a tá pod vplyvom novej lásky a poslania nachádza úplne nový zmysel vo svojom dovtedy egoistickom a povrchnom živote. Verne nakrútený retro film slávneho ruského režiséra Nikitu Michalkova.


09.8.
UTOROK

19:20 Keoma (Keoma), Taliansko, 1976 (Filmbox)
Keoma, indiánsky miešanec, sa vracia po občianskej vojne domov. Jeho bratia ho však kvôli jeho pôvodu nevítajú s práve otvorenou náručou a spiknú sa proti nemu. Keoma sa bude musieť vysporiadať nie len s nimi, ale aj s bandou desperátov, ktorá terorizuje celé okolie. A jeho pomsta bude poriadne krvavá!

21:40 Posledné tango v Paríži (Ultimo tango a Parigi), Tal./ Francúzsko, 1972 (MGM)
Jeden z najkontroverznejších filmov v dejinách kinematografie sa preslávil najmä vďaka nepokrytému zobrazeniu sexuality a explicitným erotickým scénam. Za povrchnou fasádou týchto škandálov a právnych sankcií sa však skrýva vari jedna z najnaliehavejších existenciálnych výpovedí o zúfalej potrebe ľudského dotyku. Zobrazuje dvoch hrdinov, ktorí sú si navzájom cudzincami, no autentický - aj keď krutý - kontakt s druhou bytosťou navždy zmení ich životy. 

23:40 Opití láskou (Punch-Drunk Love), USA, 2002 (Čt2)
Barry Egan je zložitý človek. Na prvý pohľad nič zvláštne. Tridsiatnik, starý mládenec, majiteľ maličkej firmy na gýčové kúpeľňové doplnky. Jeho zvláštnosti sa začnú odkrývať až v momente, keď mu jeho sestra chce nanútiť rande so svojou kolegyňou. Vysvitne, že Lena je celkom obyčajná žena, ktorá sa do Barryho celkom obyčajne zamiluje. V tom istom čase sa však Barry stáva obeťou vydieračského gangu. Zakríknutý muž, zvyknutý desaťročia tlmiť svoje city, sa začína otvárať ako kráter sopky, plnej lásky a hnevu.

TV tipy 8.8. - 14.8. 2011 TV tipy 8.8. - 14.8. 2011 TV tipy 8.8. - 14.8. 2011


10.8.
STREDA

18:00 Pieseň o sivom holubovi, ČSSR, 1961 (CS Film)
Poviedkový film, ktorý sa odohráva v slovenských horách na konci druhej svetovej vojny. Jeden zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. Na svoju dobu modernými prostriedkami filmového rozprávania v kinách oslovil aj v zahraničí. Film Pieseň o sivom holubovi je celovečerným režijným debutom Stanislava Barabáša. Ako predloha pre film poslúžil scenár Alberta Marenčina a Ivana Bukovčana ktorý získal prvú cenu v štátnej súťaži k pätnástemu výročiu oslobodenia Československa.

20:00 Démanty noci, ČSSR, 1964 (CS Film)
Adaptácia literárnej predlohy Arnošta Lustiga je obrazom úteku dvoch mladíkov z transportu smrti. Prostredníctvom opakovaných prestrihov na spomienky, sny a túžby jedného z nich postupne sledujeme, ako všetko ľudské pomaly ustupuje živočíšnemu a pudovému, smerujúcemu len k jedinému cieľu - prežiť. Naturalisticky zobrazená situácia oboch utečencov - ich hlad, únava, i úzkosť, naznačujú snahu o záchranu za akúkoľvek cenu. Napokon sa však dvojica stáva štvanou zverou, lovenou pre potešenie senilných starcov zo sudetonemeckej dediny.

20:00 Detektív Shaft (Shaft), USA, 1971 (MGM)
V kľúčovej akčnej snímke Gordona Parksa sa Richardovi Roundtreemu podarilo vytvoriť úplne novú a poctivú hrdinskú postavu Johna Shafta, „chlapa, čo dvakrát nerozmýšľa, keď naokolo nie je bezpečne“. John Shaft je černošský súkromný detektív, ktorý vlastní malú kanceláriu blízko Times Square. Na ceste do práce ho raz zastaví jeho kamarát od polície, poručík Victor Androzzi a chce od neho informácie o jednej väčšej akcii v Harleme, do ktorej je zapletení kráľ černošského podsvetia Bumpy Jonas.

01:20 Rozmarné léto, ČSSR, 1967 (Joj Plus)
Jiří Menzel nakrútil v roku 1967 podľa novely Vladislava Vančuru film Rozmarné léto. Vo filme sa mu podarilo dokonale vystihnúť špecifický jazyk i atmosféru predlohy. Nemalú zásluhu na tom iste mali i jednotliví hereckí predstavitelia, predovšetkým Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák, ktorí stelesnili trojicu priateľov, tráviacich spolu letný čas v debatách a dobrosrdečnom hašterení. Zavítajte teda na plaváreň v Krokových Varoch, kde sa schádzajú kúpeľník Antonín Dura, abbé Roch a major Hugo.


11.8.
ŠTVRTOK

23:20 Vzbura na lodi Caine (The Caine Mutiny), USA, 1954 (Čt2)
Čerstvý podporučík amerického námorníctva Willie Keith (R. Francis) nastúpi počas vojny do služby na lodi Caine. Jeho prvé dojmy sú kompletne negatívne: túžil získať miesto na lietadlovej lodi alebo krížniku, a namiesto toho skončil na ošarpanej mínolovke, ktorej posádka si na disciplínu vôbec nepotrpí. Preto je Keith rád, keď flegmatického kapitána DeVriessa vystrieda nový veliteľ, kapitán Queeg (H. Bogart). Dôstojníci aj radoví členovia posádky však čoskoro spoznajú odvrátenú stranu Queegovho velenia.

TV tipy 8.8. - 14.8. 2011 TV tipy 8.8. - 14.8. 2011 TV tipy 8.8. - 14.8. 2011


12.8.
PIATOK

21:25 Tango a Cash (Tango & Cash), USA, 1989 (Markíza)
Tento tip berte s rezervou. Jeho zaujímavosť je hlavne v tom, že ho nakrúcal ruský režisér Andrej Končalovskij (Dom bláznov). Vždy elegantne oblečený policajt Ray Tango (Sylvester Stallone) a jeho kolega nedbalého zovňajšku Gabe Cash (Kurt Russel) patria k najvýkonnejším ochrancom zákona v Los Angeles a dôkladne znepríjemňujú život a obchody mocnému gangsterskému šéfovi Perretovi (Jack Palance). Namiesto toho, aby ich nechal zavraždiť, sa Perret  rozhodne zbaviť svojich protivníkov premysleným spôsobom. Obaja policajti sú vylákaní do opusteného skladu a pomocou falošnej magnetofónovej nahrávky obvinení z vraždy federálneho agenta.

22:15 Indiana Jones a chrám skazy (I.J. & the Temple of Doom), USA, 1984 (Joj)
Harrison Ford ako archeológ a dobrodruh dr. Indiana Jones našiel pre čínskeho zločinca Laoa relikvie - pozostatky mandžuského cisára Nurhačiho. Lao Che však nedá Indianovi sľúbený diamant, ale pokúsi sa ho otráviť. Indiana utečie s Laovou milenkou Willie a pri úteku mu pomáha malý Číňan Shorty. Podarí sa im uniknúť z padajúceho lietadla a dôjdu do indickej dedinky, ktorú postihlo nešťastie - maharadža z Pankotu odniesol posvätný kameň, ktorý dedinu chránil. Indiana Jones s Willie a Shortym ide do paláca a zistí, že sa tu konajú kruté obrady sekty Thugov s ľudskými obeťami. V bani pod palácom fárajú deti, odvlečené z dediny, a hľadajú ďalšie Šankrove kamene, ktoré sú tam údajne ukryté.

22:35 Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1), USA, 2003 (Nova)
Bývalá členka špičkového zabijáckeho komanda sa rozhodne navždy skončiť s minulosťou a chce sa vydať. Jej svadobný deň sa však zmení na krvavé jatky v okamihu, keď na ňu zaútočí jej bývalý šéf Bill a pokúsi sa ju zabiť. Mladá žena však nezomrie, i keď si to všetci myslia: šťastnou náhodou vražedný útok prežije, ale upadne do kómy. Po piatich mučivo dlhých rokoch sa vracia z temného prahu smrti s jedinou myšlienkou: pomstiť sa všetkým, ktorí jej ublížili, bez ohľadu na to, čo ich k tomu viedlo. Ku všetkému odhodlaná hrdinka, ktorá si hovorí “Nevesta”, však najprv musí zistiť kto je proti nej – a tiež to, či neexistuje niekto, kto by mohol stáť na jej strane.


13.8.
SOBOTA

20:55 Trio z Belleville (Les Triplettes de Belleville), Fran./ Belgicko/ Kanada, 2003 (Čt2)
Animovaný film, ktorý poteší viac dospelých ako deti. Film je zároveň antitézou k súčasnej hollywoodskej animovanej tvorbe, v ktorej príbeh zaniká pod nánosom sýtych farieb a špeciálnych efektov. V prípade Tria je to práve naopak. Ponúka príbeh, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani hraný film.

21:50 Alfie (Alfie), Veľká Británia/ USA, 2004 (Doma)
Alfie, vodič limuzíny presne vie, ako zapôsobiť na ženy. Sexuálne plodný Angličan žije v New Yorku a nikdy sa nevyhýba aféram a zoznámeniam, ktoré trvajú jednu noc a to aj s viacerými ženami. Keď je zrazu jedna z jeho priateliek tehotná, Alfie konečne zisťuje, aké následky prináša takýto spôsob života.

21:50 Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (Who's Afraid of Virginia Woolf?), USA, 1966 (Dvojka)
V roku 1962 mala na Broadway premiéru hra Edwarda Albeeho Kto sa bojí Virginie Woolfovej?. O štyri roky neskôr, roku 1966, bola hra použitá ako scenár k debutu Mike Nicholsa. Oproti originálnej predlohe sa zmenilo len pár detailov – pribudli postavy v bare a dve repliky. Čo ale zostalo je akýchkoľvek ideálov zbavený pohľad na manželstvo: podivné hry uprostred noci, ktorých obsahom je bolesť, zraňovanie, klam, ilúzia. Albeeho zmysel pre teatrálnosť a uštipačné dialógy našli uplatnenie vo filme aj vďaka obdobne ladenému Nicholsovi, ktorý sa, napriek povesti zázračného „dieťaťa“ režijne skutočne presadil až o rok neskôr filmom Absolvent.

22:35 Motýľ (Papillon), Francúzsko/ USA, 1973 (Čt2)
Medzi väzňami, odsúdenými na galejnícky pobyt vo väznici na Diabolskom ostrove vo Francúzskej Guyane, je bohatý falšovateľ peňazí Louis Dega (Dustin Hoffman) a muž prezývaný podľa veľkého tetovania na hrudi Motýľ (Steve McQueen). Je odsúdený na doživotie, ale je odhodlaný ujsť za každú cenu, hoci je to podľa väzňa, ktorý už raz na Diabolskom ostrove bol, nemožné. Motýľ vie, že nádej na úspech má len s pomocou niektorého bohatého väzňa a ponúkne Degovi ochranu výmenou za finančnú pomoc pri úteku... Slávnu novelu Henriho Charriéreho nakrútil Franklin J. Schaffner (Planéta opíc).

22:50 Čas opitých koní (Zamani barayaé masti ashba), Francúzsko/ Irán, 2000 (Čt2)
Celovečerný debut Bahmana Ghobadiho, režiséra oceňovaného filmu Korytnačky môžu lietať (2004), vychádza z jeho krátkometrážneho dokumentu Žiť v hmle (1999), ktorý získal niekoľko cien na medzinárodných festivaloch. Názov dokumentárne štylizovanej snímky poukazuje na bizarné reálie týkajúce sa života na hraniciach Iránu a Iraku. V hraničných horských oblastiach Iránu je počasie natoľko nehostinné, že aj ťažné zvieratá dostávajú alkohol, aby vôbec fungovali.

00:30 Generál Patton (Patton), USA, 1970 (Prima)
Film Patton je portrétom jedného z najgeniálnejších bojovníkov 20. storočia, ktorý získal v roku 1970 celkovo 8 Oscarov. Jedena zo získaných sošiek patrí Georgovi C. Scottovi a to za jeho stvárnenie George Pattona, jediného spojeneckého generála, ktorého sa nacisti skutočne obávali. Charizmatický Patton, ktorý sám navrhoval vlastné uniformy a nosil šesťranovku zo slonovinovou rukoväťou veril, že v minulých životoch bol bojovníkom. Vymanévroval Rommela v Afrike a po Dni-D viedol svoje jednotky v nezastaviteľnom ťažení naprieč Európou.

TV tipy 8.8. - 14.8. 2011 TV tipy 8.8. - 14.8. 2011 TV tipy 8.8. - 14.8. 2011


14.8.
NEDEĽA

20:15 Moskva slzám neverí (Москва слезам не верит), ZSSR, 1979 (Jednotka)
Jeden z najúspešnejších sovietskych filmov, ocenený okrem iného aj Oscarom, približuje osudy troch odlišných žien. Stretávajú sa spolu na jednej slobodárni, pričom každá z nich má svoje problémy a ciele. Film sleduje osudy hrdiniek, ich ideály i tvrdé stretnutia s realitou, ale aj premeny v živote obyvateľov Moskvy a atmosféry mesta. Káťa pracuje v továrni, čaká dieťa a túži po inžinierskom diplome. Táňa sa vydá za úprimného a nenáročného Nikolaja. Ľudmila sa zasnúbi s hokejistom Gurinom.

20:15 Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank Redemption), USA, 1994 (Joj)
Bankového manažéra Andyho v roku 1947 odsúdia za chladnokrvnú vraždu manželky a jej milenca. Napriek nejasným dôkazom ho čaká dvojnásobný doživotný trest v obávanej väznici Shawshank. Všetky príkoria Andy prežíva mlčky, s tichým úsmevom a modrinami na tvári, a s pocitom neviny v duši. Po nejakej dobe sa začne kontaktovať s Redom  a jeho kamarátmi. A pomaly plánuje útek.

21:30 Nebeské dni (Days of Heaven),USA, 1978 (Čt2)
Vášnivá milostná dráma jednej ženy a dvoch mužov, ktorá sa odohráva v roku 1916 uprostred nádhernej texasskej prírody, do ktorej preniká civilizácia. Tak sa dá charakterizovať príbeh filmu, ktorý nakrútil významný americký scenárista a režisér Terrence Malick (Zapadákov, Tenká červená línia, Strom života). Richard Gere v ňom stvárnil robotníka Billyho, Brooke Adams jeho dievča Abby a Sam Shepard osamelého a bohatého majiteľa farmy. Zaujme nie len hereckými výkonmi, ale tiež pozoruhodnou obrazovou kultúrou. Pôsobivú atmosféru príbehu dotvára hudba Ennia Moriconeho.

21:55 Povolenie zabíjať (Licence to Kill), Veľká Británia/ USA, 1989 (Nova)
Čoskoro po svadbe je žena Felixa Leitera zavraždená a Felix je znetvorený svojim úhlavným nepriateľom, narkobarónom Franzom Sanchezom. James Bond sa vydáva pomstiť svojho starého priateľa a dokonca ignoruje príkaz od M, ktorý mu odoberá "povolenie zabíjať". Za pomoci agentky CIA Pam Bouvierovej sa púšťa do boja proti Sanchezovi a ním korumpovaným vládam v Južnej Amerike.

HIT TÝŽDŇA

13.8.
SOBOTA

00:30 Generál Patton (Patton), USA, 1970 (Prima)
Film Patton je portrétom jedného z najgeniálnejších bojovníkov 20. storočia, ktorý získal v roku 1970 celkovo 8 Oscarov. Jedena zo získaných sošiek patrí Georgovi C. Scottovi a to za jeho stvárnenie George Pattona, jediného spojeneckého generála, ktorého sa nacisti skutočne obávali. Charizmatický Patton, ktorý sám navrhoval vlastné uniformy a nosil šesťranovku zo slonovinovou rukoväťou veril, že v minulých životoch bol bojovníkom. Vymanévroval Rommela v Afrike a po Dni-D viedol svoje jednotky v nezastaviteľnom ťažení naprieč Európou.


autor Tomáš Daneček 8.8.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.