NAJOČAKÁVANEJŠIE KOMERČNÉ FILMY ROKA 2011

NAJOČAKÁVANEJŠIE KOMERČNÉ FILMY ROKA 2011

článok



Po klubových očakávaniach roka 2011 prinášame prehľad 29 filmov určených pre komerčnú kino distribúciu. Mali by sme sa dočkať aj minimálne trojice nových slovenských filmov (dokumentárny film Devínsky masaker ešte nemá určený termín premiéry). Ako teda budú vyzerať kiná v roku 2011?

Najočakávanejšie komerčné filmy roka 2011 Najočakávanejšie komerčné filmy roka 2011 Najočakávanejšie komerčné filmy roka 2011

ZELENÝ SRŠEŇ (The Green Hornet)
Green Hornet (zelený sršeň) vznikol v 30tych rokoch pre rádiovú show ako The Hornet. Neskôr dostal prívlastok „zelený“, lebo zelené sršne sú údajne najagresívnejšie. V 60tych rokoch si prerazil cestu aj na televízne obrazovky a teraz prichádza v celovečernej filmovej verzii. Titulný hrdina je zamaskovaný bojovník so zločinom, ktorému asistuje ázijský sidekick Kato (Stephen Chow) na automobile „Black Beauty“. Green Hornet je však v civilnom živote niekto úplne iný – novinár Britt Reid (Seth Rogen). Réžia: Michel Gondry (Večný svit nepoškvrnenej mysle)
Premiéra: 27.1.


127 HODÍN (127 Hours)
Skutočný príbeh skalolezca Arona Ralstona (James Franco) a jeho významného dobrodružstva, pri ktorom mu spadne na ruku uvoľnený balvan a zablokuje ho v izolovanom kaňone v Utahu. Počas nasledujúcich 5 dní Ralston prehodnocuje svoj život a prežíva urputné chvíle, až napokon nazbiera odvahu a nevyhnutné prostriedky na to, aby za každú cenu prežil a zachránil si život. Zvládne sa dostať cez 65 stôp vysokú stenu a odšliapať vyše 8 míľ v katastrofálnom zdravotnom stave až pokým je zachránený. Počas svojej cesty Ralston spomína na priateľov, milenky (Clemence Poesy), rodinu a dvoch peších výletníkov (Amber Tamblyn a Kate Mara), ktorých stretol pred svojou nehodou. Budú práve oni poslední ľudia, ktorých mal kedy šancu stretnúť? Drsný a napínavý príbeh, ktorý vezme svojich divákov na doposiaľ neprebádanú cestu ukáže, čoho sme schopní, keď chceme prežiť. Film Dannyho Boylea (Milionár z chatrče).
Premiéra: 3.2.


AMERIČAN (The American)
Jack (George Clooney) je majstrom vo svojom obore. Je nájomným vrahom. Po tom, čo sa jeho práca vo Švédsku nepodarí, nevyzerá to pre tohto Američana veľmi dobre. Nakoniec sľúbi svojmu kontaktu  Larrymu (Bruce Altman), že jeho ďalšia úloha už bude posledná. Jack sa vydáva do malého mestečka na taliansky vidiek, kde si chce na chvíľku oddýchnuť od strastiplného života. Netrvá však dlho a obdrží správu, že jeho ďalším a posledným cieľom je Belgičanka Mathilda (Thekla Reuten). Sled udalostí naberie neočakávaný spád. Akoby nestačilo, že sa Jack spriatelí s miestnym kňazom Benedettom (Paolo Bonacelli), ale taktiež sa zamiluje do miestnej krásky Clary (Violante Placido). Jack si ale neuvedomuje, že tým porušil pravidlá...
Premiéra: 3.2.

Najočakávanejšie komerčné filmy roka 2011 Najočakávanejšie komerčné filmy roka 2011 Najočakávanejšie komerčné filmy roka 2011


OBČIANSKY PREUKAZ
Trpká komédia režiséra Ondřeja Trojana (Želary) Občiansky preukaz, na motívy rovnomennej knihy Petra Šabacha sleduje osudy štvorice dospievajúcich mladíkov, ich priateľov, lások a rodičov. Od okamihu, ako v pätnástich rokoch dostanú občiansky preukaz, až do chvíle, kedy sa v osemnástich snažia uniknúť vojne a pokúšajú sa získať modrú knižku. Petr, Aleš, Popelka a Míťa dospievajú v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, v dobe, kedy vyjsť na ulicu bez občianskeho preukazu znamenalo koledovať si o problém a kedy bola povinná vojenská služba pre mnohých tým najväčším strašiakom. Každý po svojom, ale aj spoločne sa snažia nestratiť v totalitnom štáte zdravý rozum a zmysel pre humor, ale rovnako aj nedráždiť režim. Prežívajú spoločne mnoho chvíľ, niektoré sú úsmevné, s nádychom absurdnej grotesky, iné dramatické a niektoré fatálne. Film Občiansky preukaz rozpráva o tom zvláštnom životnom období, kedy detstvo zvoľna prechádza v dospelosť a táto cesta vedie v každej dobe cez búranie konformizmu a rodičovských ideálov, revoltu voči spoločnosti, hľadanie a nachádzanie sebaúcty. Vtedy, rovnako ako aj dnes…
Premiéra: 10.2.


SKUTOČNÁ GURÁŽ (True Grit)
Hlavným hrdinom je jednooký šerif Rooster Cogburn, ktorý s nikým nejedná v rukavičkách a najviac obľubuje fľašu whisky. Spolu s mladým dievčaťom Mattie sa vydáva do nepriateľského územia, aby vypátral a potrestal vraha jej otca... Remake rovnomenného titulu s oscarovým Johnom Waynom z roku 1969. Western á la bratia Coenovci v hl. úlohách s Jeffom Bridgesom, Mattom Damonom či Joshom Brolinom.
Premiéra: 17.2.


ŠTYRI LEVY (Four Lions)
Skupinka potenciálnych teroristov plánuje útok, pri ktorom sa má preliať krv. Len sa nemôžu dohodnúť, čia krv by to malo byť. Sila filmu s prvkami čierneho humoru spočíva v nejednoznačnosti aj podvratnosti, s akou využíva stereotypy moslimov, britských politikov aj fanatikov akéhokoľvek druhu. O samovražedných atentátoch sa tu hovorí rovnako ako o príbehu filmu Leví kráľ. Humor nevyplýva len z účelne vypointovaných situácií či širokej palety exotických nadávok, ale aj z precíznej charakterizácie postáv. Tie film predstavuje ako nebezpečné nielen pre britskú spoločnosť, ale predovšetkým pre nich samotných. Napriek tomu, že je divák stavaný do pozície, keď sa smeje prípravám teroristickej akcie, je tento smiech zákonite sprevádzaný mrazením po chrbte. Originálny, humornými situáciami nabitý, odvážny film kladie medzi rečou mnoho otázok, nad ktorými však stojí tá najzásadnejšia: Kde leží a aká tenká je hranica medzi mučeníkom a „hňupom“?
Premiéra: 10.3.

Najočakávanejšie komerčné filmy roka 2011 Najočakávanejšie komerčné filmy roka 2011 Najočakávanejšie komerčné filmy roka 2011


SVETOVÁ INVÁZIA: BOJ O LOS ANGELES (World Invasion: Battle LA)
Námorná jednotka vedená seržantom Michaelom Nantzom (Aaron Eckhart) je povolaná okamžite reagovať na jeden z mnohých pobrežných útokov v LA. Seržant Nantz a jeho muži idú do neľútostnej bitky proti votrelcom, ktorí sú určení zničiť všetko, čo im stojí v ceste... Režisér Jonathan Liebesman sa nechal inšpirovať udalosťou, ktorá sa odohrala v noci z 24. na 25. februára 1942 počas 2. svetovej vojny, kedy bola západná časť našej pologule v ohrození...
Premiéra: 10.3.


MEDVEĎ YOGI 3D (Yogi Bear)
Opäť sa raz pozrieme do Jellystonského národného parku, kde sa medveď Yogi a jeho nerozlučný priateľ Bubu snažia pripraviť turistov o ich piknikové košíky plné jedla. Kradnutie sa im pokúša prekaziť miestny šerif Smith. Celovečerná verzia vznikla kombináciou živej akcie a CGI animácie.
Premiéra: 17.3.


MARHUĽOVÝ OSTROV
Marhuľový ostrov je film o spolužití ľudí rôznych národností na území južného Slovenska. O spolužití, ktoré sa netvári bezkonfliktne, no zároveň ponúka možnosť spoznania sa a pochopenia, že nie je dôležitý náš etnický pôvod, ale dôležité je naše ľudské srdce, schopné dávať i prijímať lásku. Na opustenej samote ukrytej v marhuľovom sade sa odohráva príbeh mladej ženy, ktorá rozpúta vášne medzi dvoma bratmi.
Premiéra: 24.3.

                  

ILUZIONISTA (L'illusioniste)
Britsko-francúzsky animovaný film vznikol na základe nerealizovaného scenára francúzskeho herca a režiséra Jacquese Tatiho z roku 1956. Tati ho vtedy venoval svojej najstaršej dcére a rozpráva príbeh zostarnutého iluzionistu, ktorý putuje so svojím umením od dediny do dediny. Jedného dňa narazí na mladú obdivovateľku, ktorá skutočne verí tomu, že dokáže robiť zázraky. Toto stretnutie obom zmení život. Hlavnou postavou filmu je animovaná postavička Tatiho v podobe pána Hulota, ktorý herca preslávil po celom svete. Režisérom je Sylvian Chomet, autor oceňovaného Tria z Belleville (2003).
Premiéra: 24.3.


SUCKER PUNCH 3D
Epická akčná fantasy nás zavedie do vymysleného sveta mladého dievčaťa, ktorej snový svet poskytuje únik z temnej reality. Nelimitovaná hranicami času a priestoru môže ísť kamkoľvek si zmyslí. Lenže neuveriteľné dobrodružstvá akosi stierajú hranice medzi skutočnosťou a fantáziou... a možno s tragickými následkami. Réžia: Zack Snyder (300, Strážcovia).
Premiéra: 7.4.


RESTLESS
Mladé dievča (Mia Wasikowska) sa zamiluje do psychicky chorého chlapca Enocha (Henry Hooper), ktorý zbožňuje pohreby a vidí duchov. Ten sa snaží svojej milovanej pomôcť po tom, čo prišla o svojich rodičov. Réžia: Gus Van Sant (Paranoid Park).
Premiéra: 14.4.

                 

ŽIVOT PO ŽIVOTE (Hereafter)
Clint Eastwood prináša príbeh troch ľudí, ktorých nejakým spôsobom postihla smrť. George (Matt Damon) je americký robotník, ktorý má zvláštne napojenie na posmrtný život. Na druhej strane sveta prežije francúzska novinárka Marie (Cécile De France) okamžik, kedy sa ocitne blízko smrti, čo úplne otrasie jej vnímaním reality. A keď londýnsky študent Marcus stratí najbližšieho človeka, nutne potrebuje odpovede na otázky, ktoré s odchodom milovanej osoby vyvstávajú. Každý je na ceste za hľadaním pravdy. Ich životy sa pretnú a navždy zmenia tým, v čo veria, že by mohlo byť – alebo nemusí byť – po živote.
Premiéra: 28.4.


THOR
Thor je vyhostený z Asgardu, sídla najvyšších Bohov. Keď sa dostane na Zem, zostane zbavený všetkých svojich božských schopností. Ako doktor Donald Blake sa musí naučiť pokore a lojalite. Svoju božskú minulosť si pripomenie, keď náhodou nájde Mjöllnir, kladivo vytvorené z tajomného železa. Filmová adaptácia marvelovského komiksu.
Premiéra: 28.4.


RÝCHLA A ZBESILÁ PÄŤKA (Fast Five)
Po rovných desiatich rokoch od prvého dielu prichádza už štvrté pokračovanie autíčkarskej akčnej série. Na začiatku by sme mali byť svedkami, ako je tandem Paul Walker a Vin Diesel na úteku pred policajtmi. A to bude pravdepodobne aj celá nosná dejová kostra. Režisér tretieho a štvrtého dielu Justin Lin prizval do piateho dielu magnet na divákov Dwaynea „The Rocka“ Johnsona.
Premiéra: 5.5.

                 

VO ŠTVORICI PO OPICI 2 (The Hangover Part II)
Partička štyroch kamarátov, ktorá zaznamenala veľký komerčný a relatívne aj kritický úspech, sa po dvoch rokoch vracia na filmovú scénu. Tento raz ale majú namierené do exotického Thajska. Okrem už známych tvárí uvidíme v pokračovaní nesmierne bláznivej komédie aj Liama Neesona či amerického ex prezidenta Billa Clintona. 
Premiéra: 26.5.


KUNG FU PANDA 2
Dračí bojovník Po spoločne so svojimi priateľmi ochraňuje Údolie mieru. Ale Poov nový úžasný život je v ohrození. Objavil sa strašlivý zločinec, ktorý chce použiť tajnú nezastaviteľnú zbraň, aby ovládol Čínu a zničil kung-fu. Je na Poovi a jeho piatich kamarátoch, aby cestovali naprieč Čínou a zvíťazili nad onou hrozbou. Ale ako by Po mohol premôcť zbraň, ktorá dokáže premôcť kung-fu? Po musí nahliadnuť do minulosti a odhaliť tajomstvá záhadných počiatkov kun-gu. Jedine po tom bude schopný uvoľniť silu potrebnú k víťazstvu.
Premiéra: 26.5.


ZELENÝ LAMPÁŠ 3D (Green Lantern 3D)
Zápletka sa viaže na skupinu ľudí z rôznych planét, ktorí dostanú mocný prsteň, čím sa stanú členmi jednotky Zelený lampáš (Green Lantern). Pozemšťan Harold "Hal" Jordan (Ryan Reynolds) so svojím pomocníkom Guy Gardenerom obdržali prstene, aby chránili Zem. Jordan pustil Zelený lampáš po zničení centrály na planéte Oa, pri ktorom zomreli takmer všetci Strážcovia (vyššia byrokracia). Posledný Strážca ešte raz ponúkol prsteň Gardnerovi, ktorý odmietol. Za ďalšieho "zeleno-lampášnika" vybral Kyla Raynera. Filmová adaptácia sci-fi komiksu Green Lantern.
Premiéra: 16.6.

                  

SUPER 8
Skupina amatérskych filmárov-študentov sa chystá nakrútiť svoje nové dielo s kamerou s označením „Super 8“. Za lokáciu si vyberú Nevadskú púšť. Neďaleko sa však nachádza slávna „Oblasť 51“, ktorá mladým tvorcom spôsobí vrásky na čele. A my rátame s tým, že v snímke režiséra J. J. Abramsa (Star Trek) a v produkcii Stevena Spielberga o nič pozemského nepôjde. Rozpočet: 45 miliónov amerických dolárov.
Premiéra: 16.6.


KŠEFT ZA VŠETKY PRACHY (London Boulevard)
Mitchella (Colin Farrell) práve prepustili z väzenia, kde si odpykával trest za napadnutie, na ktoré si však nespomína. Po prepustení mu kamarát zaistí luxusný byt, ale na oplátku požaduje, aby mu občas asistoval pri nelegálnych aktivitách. Nájde si však regulérnu prácu ako údržbár u jednej excentrickej herečky, ktorá sa do neho zamiluje. Mitchell ale zisťuje, že nie je také jednoduché striasť sa nepohodlnej minulosti. Znepriatelí si nebezpečných ľudí z podsvetia a tí mu pôjdu po krku. Gangsterka Williama Monahana, oscarového scenáristu Na druhej strane (The Departed).
Premiéra: 23.6.


TRANSFORMERS 3 (Transformers: The Dark of the Moon)
Keď má Sam Witwicky konečne pocit, že mu svitá na lepšie časy, skutočné problémy iba začínajú. Deceptikoni sa vracajú, aby si vybavili účty s planétou Zem. A je opäť na autobotoch, aby zachránili svet. Ale nebude to jednoduché, deceptikoni sú oveľa silnejší, než ako doteraz boli.
Premiéra: 30.6.

                  

HARRY POTTER A DARY SMRTI II. (Harry Potter and the Deathly Hallows: II 3D)
Druhý diel poslednej siedmej časti, teda absolútne posledný diel celej potterovskej série sa bude zameriavať na Harryho úsilie zničiť posledný Horcrux a jeho prioritu: zničenie Lorda Voldemorta. Jeho priatelia začínajú zomierať a Harry má pochybnosti, či to vôbec dokáže. Lenže ako to už býva, nič nie je také ťažké, ako sa na prvý pohľad zdá a Harry zvedie svoj finálny súboj.
Premiéra: 14.7.


KOVBOJI A VOTRELCI (Cowboy and Aliens)
V Silver City v Arizone proti sebe stoja indiánske kmene Apačov a západní osadníci, ktorí riešia spory o tom, ako žiť bok po boku a pritom sa nepozabíjať. Keď ale do ich mesta spadne kozmická loď, musia ísť všetky ich nezhody bokom. Bláznivý blokbaster od tvorcu prvých dvoch Iron Manov Jona Favreaua v hlavných úlohách s Harrisonom Fordom a Danielom Craigom.
Premiéra: 25.8.


STROM ŽIVOTA (The Tree of Life)
Najnovší projekt „režisérskeho slimáka“ s hviezdnym tandemom v zložení Sean Penn a Brad Pitt konečne uzrie tento rok svetlo sveta! Príbeh začína v 50tych rokoch 20.storočia a sleduje život 11-ročného Jacka, jedného z troch synov rodiny strednej vrstvy z amerického stredozápadu. Zdanlivo krásny život sa vzápätí mení v zložitý labyrint plný volieb a vnútorných rozporov. O pár rokov neskôr je už dospelý Jack stratená duša, ktorá si postupne uvedomuje, ako všetko skutočne funguje. Dokáže v tom nájsť krásu a schopnosť odpustiť?
Premiéra: 17.11.


MISSION IMPOSSIBLE: GHOST PROTOCOL
Prvý neanimovaný film režiséra Brada Birda (Rodinka úžasných) a hneď komerčná pecka typu Mission Impossible, v ktorej by mal Tom Cruise ako Ethan Hunt odovzdať hereckú štafetu Jeremymu Rennerovi ako agentovi Brandtovi.
Premiéra: 15.12.

                  

SHERLOCK HOLMES 2
Sequel moderného spracovania Sherlocka Holmesa od Guya Ritchieho v titulnej úlohe s charizmatickým Robertom Downeym Jr. Hlavného záporáka profesora Moriartyho stvárni menej známy Jared Harris (seriál Mad Men).
Premiéra: 29.12.


ČIERNA LABUŤ (Black Swan)
Nina (Natalia Portman) je ambiciózna baletka, ktorá je iba krôčik od role labutej kráľovnej v predstavení Labutie jazero, kde má stvárniť hneď dve role. Bielu a Čiernu labuť. Stvárniť Bielu labuť je pre ňu hračka, horšie je to s jej zlým dvojčaťom Čiernou labuťou. Režisér hry Thomas Leroy (Vincent Cassel) má pochybnosti o jej spontánnosti dokonale stvárniť aj druhú rolu. Tu dokáže výborne zahrať Ninina konkurencia Lilly (Mila Kunis). Obe baletky sa spriatelia, no Nina má čo nevidieť pochybnosti. Nechce jej Lilly ukradnúť jej rolu? Čo je skutočnosť a čo iba výplod jej fantázie? Začína sa boj medzi Bielou a Čiernou labuťou. Psychologický thriller Darrena Aronofského (Rekviem za sen, Wrestler) prináša ďalšiu variáciu na režisérovu obľúbenú tému posadnutosti/závislosti.
Premiéra: ???


VRESKOT 4
Uplynulo desať rokov a Sidney Prescott, ktorá sa dala dohromady hlavne vďaka písaniu, opäť navštívi zabijak Ghostface. Tretie pokračovanie slávnej hororovej série opäť v réžii priekopníka hororového žánru Wesa Cravena. „Nové desaťročie. Nové pravidlá.”
Premiéra: ???
 


autor Michal Šmajda 7.1.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.