TOP KINEMA 2010

TOP KINEMA 2010

článok



Na úvod zopár čísel: 2010, 10, 6, 10, 23, 2, 1, 2 a 2,3. Uznajte, akcia KINEMA FILM ROKA dopadla veľmi  - veľmi príjemne. 

Hľadanie najlepšieho filmu v slovenskej distribúcii za rok 2010 (resp. od polovice novembra 2009 do polovice novembra 2010) je míľnikom, ktorý nás upozorňuje ako starneme. O pár týždňov náš časopis dovŕši desať rokov a už šiesty krát vyhlasujeme to najlepšie a najhoršie na pôde Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Obidva fakty dodávajú našej akcii určité dekórum, to najpodstatnejšie vnútro však zostáva stále rovnako jednoduché a úprimné.  Desať redaktorov vybralo z celej ponuky svojich dvadsať najlepších filmov. Prienikom týchto dvadsiatok vznikol zoznam 23 titulov, ktoré bojovali o finálne umiestnenie.

Pred bránami finále skončilo okrem množstva menej podarených titulov aj tie, ktoré si viac či menej právom nárokovali vyššie ambície. Spomeniem tieto: Zlý policajt, Cesta či Muži, ktorí nenávidia ženy. Aspoň hlas dostalo 64 filmov, na postup medzi najlepších bolo nakoniec treba aspoň 4 hlasy. Samotný súboj o prvé miesto, veľmi rýchlo vyselektoval dvojicu šampiónov, ostatní sa držali vo viac či menej úctivej vzdialenosti. Oproti minulému roku zaznamenal slovenský film (pochopiteľný) pokles a jeho farby hájil (pochopiteľne) dokument Erotic Nation. Spolu s Kawasakiho ružamiSerióznym mužom skončil nakoniec pred bránami TOP 20.

Ďalším všimnuteľným javom je celkový pokles kvality komerčného filmu v našich kinách a jeho ústup v konečnom rebríčku. Už zďaleka neprináša toľko titulov, ktoré by sa mohli porovnávať s klubovými filmami. A možno len starneme.

Stále však máme film veľmi radi, radi sa o ňom s vami rozprávame a ja osobne aj tento rok mám príjemný pocit, keď sa pozerám na tento zoznam. Napriek predošlým riadkom môžem vyhlásiť, že aj tento rok som videl veci na ktoré nezabudnem, ktoré mi urobili radosť. Dokonca v nich vidím viac ako zábavu. Budem ich obhajovať aj proti celému svetu a aj keby mi niekto chcel nakopnúť zadok.

Dámy a páni, nech sa páči, tu je náš rebríček. Na dvadsiatom až jedenástom mieste sa umiestnili:  Hadewijch (8b), Sherlock Holmes (9b), Zelená zóna (11b), Ako si vycvičiť draka (13b), Bratia (14b), Scott Pilgrim proti celému svetu (15b), Fish Tank (15b), The Expendables (20b), Protektor (22b) a Smrť čaká všade (22b).

Najlepších desať filmov má v občianskom preukaze napísané tieto mená:

TOP Kinema 2010 TOP Kinema 2010 TOP Kinema 2010

10. miesto:  Kick-Ass (23 bodov)
Komiksový svet si vybral tento rok pauzu, jeho najlepší kandidát však rozhodne nie je tuctový príbeh o mužoch v pláštenkách. Svoje svaly z ocele skrýva do detského tela a  ťažké kalibre vyťahuje skôr v dialógoch. Jeho superschopnosťou je schopnosť nazrieť na svoj vlastný svet a urobiť si z neho fackovacieho panáka.  (recenzia filmu)
 
9. miesto: Hlad (27 bodov)
Hraný filmový debut vypovedajúci o utrpení členov IRA v britskej väznici, je nevšednou prácou obrazu pod taktovkou Steva McQueena, ktorý zdedil slávne meno, ale je na veľmi dobrej ceste vybudovať si svoje vlastné renomé.  (recenzia filmu)
 
8. miesto: Toy Story 3 (29 bodov)
Pixar stále vládne rodinnému filmu a to spôsobom naozaj nevídaným. Napriek tomu, že tento rok na jeho výsostnú pôdu originálneho príbehu vstúpil mimoriadne kvalitný súper, sequel(!) odkazujúci na Veľký únik, priniesol skvelú zábavu, nečakané emócie a vyhral. V mojich očiach dokonca opätovne vrátil značku na priečky najvyššej žánrovej kvality.  (recenzia filmu)
 
7. miesto: Prekliaty ostrov  (29bodov)
Bruce Willis je duch a Di Caprio je blázon. Krátka veta, ktorá dokáže zmeniť nahliadanie na celý film. Pripomienka, že keď rozprávate kamarátom dej kino novinky, máte starostlivo vážiť slová. Najväčšou kvalitou filmu je starostlivé vybudovanie príbehu, ktorý funguje v jednej pointe a po odhalení fuguje rovnako dobre (ak nie lepšie) ešte raz, aj keď pochopiteľne s úplne inými dramaturgickými vrcholmi.  (recenzia filmu

TOP Kinema 2010 TOP Kinema 2010 TOP Kinema 2010

6. miesto: Prorok (30 bodov)
Tak predsa len nie je francúzsky film iba snahou o európsky Hollywood nech už sa nás o tom snaží Besson sebahlasnejšie presvedčiť. Po minuloročnom Verejnom nepriateľovi tu máme opäť príbeh kriminálnika. Tentoraz však nemapuje život bonvivána, ale nastavuje zrkadlo nie veľmi rozšafnej realite.  (recenzia filmu)
 
5. miesto: Nech vojde ten pravý (36 bodov)
Vampírska romanca. Svet teenagerov. Silné emócie, mrazivá atmosféra. A pritom žiadny Súmrak dievčenskej mysle a pišťanie puberťačiek v každom veku. Ďakujeme švédskej kinematografii, že poslala k nám do teplých krajín, tento závan sviežeho vzduchu.  (recenzia filmu)

4. miesto: Lietam v tom (40 bodov)
Z ostatných oscarovských kandidátov na najlepší film roka sa nám minimálne dva tituly páčili viac ako favorit Akadémie. Nahliadnutie do sveta neosobných korporácii magnetizujúcimi očami Georga Cloonyho (berte to prosím ako sprostredkovanú informáciu) v sebe nesie nostalgiu, šarm, usmiatie a mnoho ďalšieho hrejivo ľudského. Navonok malý film, ale v srdci zostáva rozhodne dlhšie, ako letisková strava v žalúdku.  (recenzia filmu)

TOP Kinema 2010 TOP Kinema 2010 TOP Kinema 2010

3. miesto: Biela stuha (44 bodov)
Analýza zla v nemeckej spoločnosti pred prvou svetovou vojnou je veľmi nepríjemným pozeraním. Či už intelektuálne obdivujete to, ako je film vymyslený a urobený, alebo (ne)pociťujete chlad, jedno je isté: toto podobenstvo vás bude tlačiť ako kameň v topánke.  (recenzia filmu)

2. miesto: Avatar (46 bodov)
Film, ktorý sa zahryzol do srdca nielen Daniela Baláža, ale aj tým, ktorým na farbe mačky nezáleží. Avatarova popularita rástla rýchlejšie ako tieň nad Mordorom a je pochopiteľné, že sa čiastočne obrátila proti nemu samotnému. Stále si však myslíme, že ide o krásne vyrozprávaný príbeh, ktorý ja osobne považujem za výnimočné dielo hollywoodskej továrne na sny.  (recenzia filmu)

1. miesto: Počiatok (78 bodov)
Keď už však snívate, musíte sa naučiť snívať vo veľkom. Christopher Nolan je korunovaný miláčik našej redakcie. Batman začína bol na 6. mieste (2005), Dokonalý trik na 10. mieste (2007), Temný rytier na 2. mieste (2008) a Počiatok to dotiahol úplne hore. Zlé jazyky tvrdia, že za vrcholom je už iba zostup, v krajine snov je však všetko možné. My ti Chris veríme. A už teraz sa veľmi tešíme na ďalšie kúsky.  (recenzia filmu)
 
Na záver by som sa veľmi rád poďakoval moderátorskej dvojici Baláž – Hubinák. Práve ona z odovzdávania cien urobila veľmi príjemný večer. Poďakovanie patrí aj všetkým tým, ktorí prišli a následne sa bavili minimálne do pol tretej (kedy som ja vypol). Úplne hlavné poďakovanie však patrí všetkým vám, ktorí nás čítate. Niektorí ste s nami už desať rokov a to je obdivuhodná úchylka. Čoskoro pre vás pripravíme tradičnú divácku anketu Divácky Film roka 2010 a sme veľmi zvedaví, čo nám týmto spôsobom odkážete.

Dovtedy dovidenia a dočítania.


autor Vladimír Kurek 17.11.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.