FILMOVÉ TIPY FESTIVALU FRANKOFÓNNYCH FILMOV

FILMOVÉ TIPY FESTIVALU FRANKOFÓNNYCH FILMOV

článok



Pripravili sme pre vás výber toho najzaujímavejšieho z 12. ročníka medzinárodného festivalu frankofónnych filmov. Viac o jednotlivých tituloch nájdete v už zverejnenom samostatnom článku.

9.4.
PIATOK

Zabil som svoju matku (J’ai tué ma mère, r. Xavier Dolan, Kan., 2009, 100 min.)
Kinosála 3 13:00
Tínedžer s anjelským výrazom v tvári Hubert vrcholne neznáša svoju matku. Krik a nadávky sú medzi nimi na dennom poriadku a úplne vytlačili nežné slová. Ide medzi nimi o akúsi sadistickú lásku, hlboký vzťah vymykajúci sa všetkým pravidlám. Napätá atmosféra medzi matkou a synom, ich neustále slovné súboje a silné slová sa odohrávajú v pritesnom dome preplnenom matkinými gýčovými čačkami. Nečudo teda, že syn pachtí po slobode a tú trochu vzduchu, ktorý mu chýba, hľadá v písaní či v náruči svojho milenca Antoina. V týchto únikoch však objavuje len ďalšie podoby materskej lásky. Formálne trúfalé a citlivé dielo dokazuje prepracovanú dramaturgiu sľubného debutu mladého režiséra Xaviera Dolana, ktorý exceluje i v titulnej úlohe dospievajúceho chlapca.

Cesta na druhú stranu (L’enfance d’Ikare, r. Alexandre Iordachescu, Švajč./Ru./Fr., 2009, 90 min.)
Kinosála 3 15:00

Hlavný hrdina Jonathan Vogel prišiel pri dopravnej nehode o nohu a celý svet sa mu obrátil na ruby. S vierou, že tento vážny úraz prekoná, podstúpi mladý muž podivné klinické testy pod dohľadom lekárskej kapacity profesora Stivlasa Karra. Pomôže mu zázrak alebo náhoda? Vydaný napospas tomuto záhadnému genetikovi, nevyjde Jonathan z liečby bez následkov. Až v ohrození života pochopí, že jediná osoba, ktorá mu môže pomôcť, je profesorova dcéra Alice. Posledná filmová úloha v živote Guillauma Depardieu ostane navždy nasiaknutá prítomnosťou tohto charizmatického herca v tejto snímke, ktorý sa na „druhý svet“ pobral predčasne.

Welcome (r. Philippe Lioret, Franc., 2009, 110 min.)
Kinosála 1 19:20

17 ročný Kurd Bilal opustil rodný Irak krátko potom ako jeho priateľka emigrovala do Anglicka. V túžbe opäť ju uvidieť sa vydá na dobrodružnú cestu naprieč Európou. Na severnom pobreží Francúzska narazí na nečakanú prekážku. Medzi ním a Minou sa rozprestiera Lamanšský prieplav, najvyťaženejšia vodná cesta na svete. Dokáže sa Bilal pridať k odvážlivcom, ktorí sa pokúšajú kanál preplávať? Simon, inštruktor a záchranár na plaveckom bazéne v Calais, sa rozhodne, že mladému Kurdovi pomôže.

Jaffa (r. Keren Yedaya, Nem./Izr./Franc., 2009, 106 min.
Kinosála 1 21:30
V srdci mesta Jaffa, prezývanom Palestínčanmi Nevesta mora, spravuje Rouven vo svojej garáži rodinný obchod. Jeho dcéra Mali a jeho syn Meir, tak ako Toufik a Hassan, mladý Palestínčan a jeho otec, pre Rouvena pracujú. Nikto Mali a Toufika neupodozrieva z toho, že sa už roky ľúbia. Až do chvíle, keď milenci začnú tajne pripravovať svadbu. Medzi Meirom a Toufikom vzrastie napätie…

Filmové tipy festivalu frankofónnych filmov Filmové tipy festivalu frankofónnych filmov Filmové tipy festivalu frankofónnych filmov

10.4.
SOBOTA

Dievča z vlaku (La fille du RER, r. André Téchiné, Franc., 2009, 95 min.)
Kinosála 3 13:00

Groteskný a nemiestny incident sa prehnal európskymi denníkmi ako búrka. V roku 2004 mladá Francúzska tvrdila, že ju napadli zlodeji, černoch a arab, ktorí si ju splietli so Židovkou. Ale po zverejnení prípadu sa nenašli žiadni svedkovia, ktorí by ju podporili a bezpečnostné kamery na železničnej stanici nezaznamenali žiadny podobný útok. Žena sa neskôr priznala, že si roztrhala šaty, nakreslila na brucho swastiku a všetko si vymyslela. Film ponúka tajomnú verziu tejto skutočnej udalosti.

Konštantín a Elena (Constantin si Elena, r. Andrei Dascalescu, Rum., 2008, 93 min.)
Kinosála 2 15:20

Konštantín a Elena je filmom o láske. Láskavým a trpkým portrétom zároveň. Láskavý je vzťah medzi manželským párom po 55 rokoch spolužitia, trpkou je staroba a málo času, ktorý im spoločne ostáva. Film čistých tvarov, ktorým režisér s jedinečným zmyslom pre pozorovanie zložil poctu svojím starým rodičom.

Matky a dcéry (Mères et filles, Julie Lopes-Curval, Franc., 2009, 95 min.)
Kinosála 1 17:20

Každá rodina skrýva nejaké tajomstvo. Či už o ňom vedia všetci alebo je zabudnuté pod prachom minulosti. A to čo je nevypovedané, často krát ostáva z generácie na generáciu stále nezodpovedaným. Tak je to i v tomto príbehu rozprávajúcom o rodine, ale najmä o ženách, ktoré stvárnili tri veľké herečky. Odhaľovanie tajomstiev sa začína príchodom mladej Audrey, inžinierky žijúcej v Kanade, do rodného Arcachonu. Trochu zmetená z nedávneho zistenia, že čaká dieťa, jej stretnutie s matkou nie je také ako si ho predstavovala. Vnútorný pokoj hľadá na brehu mora a v pátraní po pravde a okolnostiach nikdy nevyriešeného zmiznutia jej starej mamy, ktorej denník znovu oživí doteraz tajomnú minulosť.

Ples herečiek (Le bal des actrices , r. Maïwenn, Franc., 2009, 105 min.)
Kinosála 3 19:20

Vyzývavá a originálna autorka Maïwenn nakrúca ženy, kdesi medzi realitou a fikciou, ktoré tak dobre pozná: herečky. Skutočné herečky v ich ozajstných úlohách. Teda skoro. Trochu bláznivý výsledok je spestrený impozantnými tanečnými i / či speváckymi scénami, kde každá na iný spôsob stelesňuje nejaký duševný stav herečky. A v centre tohto diania sa Maïwenn nenápadne vyhlási za kráľovnú plesu.

Filmové tipy festivalu frankofónnych filmov Filmové tipy festivalu frankofónnych filmov Filmové tipy festivalu frankofónnych filmov

11.4.
NEDEĽA

Hadewijch (r. Bruno Dumont, Franc., 2009, 105 min.)
Kinosála 3 13:00

Študentka teológie a novicka Céline prijme podľa mystika z 13. storočia meno Hadewijch. Matka predstavená šokovaná slepou extatickou vierou dievčaťa, prikáže Hadewijch, aby opustila kláštor a našla si svetské povolanie. 20 ročná novicka sa opäť stáva Céline, Parížankou a dcérou ministra. Ale stretnutie s Nassirom, jej vášnivá láska k Bohu a zúfalstvo z Jeho neviditeľnosti, či vnútorný nepokoj a túžba po osobnej obeti, ju vedú nebezpečnými cestami, až na prah milosti a šialenstva…. Hadewijch získal v roku 2009 Cenu Fipresci na Filmovom festivale v Toronte.

Panika v mestečku (Panique au village, r. Stéphane Aubier, V. Patar, Belg/Lux/Fr., 2009, 75 min.)
Kinosála 1 15:20

V mestečku zvanom Panika žijú v jednom dome Kovboj, Indián a Kôň. Nerozlučná trojica priateľov prežíva bizarné dobrodružstvá, ktoré ich zavedú okrem iného, do stredu zeme, zamrznutej tundry a paralelného podvodného sveta obývaného vodnými príšerkami so špicatými hlavami. Naši hrdinovia sú plastové figúrky, ktorým technikou stop motion vdýchla život nerozlučná dvojica belgických animátorov. Excentrická animovaná komédia plná odzbrojujúcich gagov, vychádzajúcich z dedičstva surrealizmu, pred nedávnom doslova nadchla publikum canneského festivalu. Stéphane Aubier a Vincent Pata sa obaja narodili v roku 1965 v Belgicku. Spoznali sa počas štúdia na Institut des Beaux-Arts de Saint-Luc v Liège a odvtedy sú nerozlučnou autorskou a animátorskou dvojicou. Panika v mestečku je filmovou adaptáciou ich rovnomenného animovaného seriálu vysielaného na televíznej stanici Canal+.

Naprav ma (Fix me, r. Raed Andoni, Palest./Franc./Švajč., 2009, 98 min.)
Kinosála 2 17:20
Raed má problémy s hlavou. Doslova i obrazne. Má bolesti a nemôže pracovať. Rozhodne sa teda ísť liečiť. Obráti sa na psychiatrickú kliniku nemocnice v Ramallahu. Toto sú holé fakty. Čo je na tom divné? Read je Palestínec, býva na západnom brehu Jordánu, a primár psychiatrie mu sľúbi, že bude po dvadsiatich sedeniach vyliečený. Read je režisér. Vyšetrovňa je od vedľajšej miestnosti oddelená priehľadným zrkadlom. Toto zariadenie normálne slúži pri školení študentov psychiatrie. No Readovi umožní nakrúcať svoju vlastnú terapiu a divákovi zasa nahliadnuť do duše tejto zvláštnej postavičky, sťaby palestínskeho bratranca Woodyho Allena.

Unesený (Rapt, r. Lucas Belvaux, Franc./Belg., 2009, 125 min.)
Kinosála 2 19:10

Bohatý priemyselník Stanislaff Graff je brutálne unesený zo svojej limuzíny v predvečer jeho oficiálnej návštevy Číny, kde má odcestovať s delegáciou Francúzskeho prezidenta. Únoscovia požadujú výkupné 50 milónov Euro. Ako dôkaz, že to myslia vážne, odrežú jeden z jeho prstov. Čo nasleduje je desivý zápas medzi únoscami, políciou a vedením spoločnosti, ktorej je Graff riaditeľom. Hlavná otázka, na ktorú sa úradníci snažia nájsť odpoveď, znie: je ľudský život cennejší ako 50 miliónov Euro? Dokážu zhromaždiť takú veľkú sumu peňazí na čas?

Filmové tipy festivalu frankofónnych filmov Filmové tipy festivalu frankofónnych filmov Filmové tipy festivalu frankofónnych filmov

12.4.
PONDELOK

Korkoro (Liberté, r. Tony Gatlif, Franc., 2009, 111 min.)
Kinosála 1 13:20

Počas II. svetovej vojny kočuje cigánska rodina po cestách okupovaného Francúzska. Pred vstupom do mestečka, kde tradične trávia niekoľko mesiacov, sa dozvedia o novom zákone, ktorý kočovanie zakazuje. Starosta Theodore a miestna učiteľka Cigáňov chránia a pomáhajú im. Napriek tomu, profašistická vláda nariadi, aby ich zatkli a umiestnili do internačného tábora. Theodore ich zachráni a daruje rodine pôdu, aby sa mohla usadiť. Ale hlboko zakorenená túžba Rómov po slobode spôsobuje, že usadený štýl života sa pre nich stáva neznesiteľným…

Tŕň v srdci (L’Epine dans le coeur, r. Michel Gondry, Franc., 2009, 86 min.)
Kinosála 2 15:20
Teta režiséra Michela Gondryho Suzette rozpráva o školách v horách Cévennes, kde učila od roku 1952 do roku 1986. A Michel postupne odhaľuje pozadie svojho rodinného života, ktoré doteraz nepoznal. Jednoduchým štýlom plným emócií pátra po nepoznaných skutočnostiach.

Diaľnica (A l’origine, r. Xavier Giannoli, Franc., 2009, 130 min.)
Kinosála 3 19:00
Francúzsko, súčasnosť. Profesionálny podvodník sa vydáva za šéfa výstavby pre rozširovanie diaľnice. Podvedie celý región, najme si tucty robotníkov a cynicky si vychutnáva zisky plynúce z podvodu až dovtedy, kým nespozná starostku malej dedinky, cez ktorú cesta prechádza. Táto žena ho zaujíma i znepokojuje tým, že mu odkrýva svet citov, ktorý dovtedy nepoznal. Ako ďaleko bude teraz schopný zájsť pri záchrane svojich obetí a samého seba pred vlastnými klamstvami?

Otec mojich detí (Le Père de mes enfants, r. Mia Hansen-Løve, Franc., 2009, 112 min.)
Kinosála 2 19:10
Grégoire Canvel má všetko čo by si mohol priať. Ženu, ktorá ho ľúbi, tri rozkošné dcéry a prácu filmového producenta, ktorá ho napĺňa. Jeho poslaním je objavovať nových filmárov a pomáhať tak vzniknúť dielam, ktoré korešpondujú s jeho predstavou o filme blízkom životu. Práca ho uspokojuje, i keď jej venuje skoro všetok svoj čas a energiu. Nemá kedy zastaviť sa a vydýchnuť si, iba ak cez víkendy, vzácne chvíle, ktoré trávi s rodinou na vidieku. V jeho živote však nastane zmena, keď sa jeho ináč výkonná produkčná spoločnosť ocitne na pokraji finančného krachu. Grégoire chce za každú cenu vytrvať a spoločnosť zachrániť, no úplne stratí kontrolu nad situáciou. Dokáže prekonať vlastnú prehru? A aké to môže mať následky? Grégoira zachváti vlna beznádeje…

             

13.4.
UTOROK

Klamár (Menteur, r. Tom Geens, Belg., 2008, 78 min.)
Kinosála 2 13:10

Celovečerný debut belgického režiséra Toma Geensa je dnes aktuálny nielen pre všade zúriaci „boj“ s ekonomickou depresiou a nezamestnanosťou. Príbeh nepriebojného Antoina, ktorý sa kvôli predstave úspechu v práci a uznaniu rodiny prepadá do čiernej diery lži, totiž odkrýva práve tuposť CV bohatých a úspešných, na ktorom stál svet pred „krízou“ a má/bude stáť i po nej. (katalóg FEBIOFEST 2010)

Kde jeden končí, druhí pokračujú (Qu’un seul tienne et les autres suivront, r. Léa Fehner, Fran., 2009, 120 min.)
Kinosála 3 17:00

Stéphane, Zohra a Laure sa pretĺkajú ulicami rovnakého mesta, bez toho aby sa poznali. Tridsiatnik Stéphane je stratený vo svete, ktorému nerozumie. Zaplietol sa do obchodu, ktorý by mohol síce zmeniť jeho život, ale za akú cenu? Zohra, s cieľom pochopiť okolnosti smrti svojho syna zavraždeného vo Francúzsku, odišla z Alžírska. A Laura horlivo prežíva prvú lásku s mladým vyvrheľom, až dovtedy, kým ho jedného dňa neuväznia. Nič nenaznačovalo, že by sa jedného dňa práve títo traja mohli stretnúť vo väzenskej hovorni, a predsa sa tak stalo. A na tomto mieste vyhrotených vášní bude musieť každý z nich zobrať svoj osud pevne do rúk… Veľmi pôsobivá dráma.

Yuki a Nina (Yuki & Nina, r. Nobuhiro Suwa, Hippolyte Girardot, Franc./Jap., 2009, 93 min.)
Kinosála 1 19:30
9-ročná Yuki sa práve dozvedela, že jej rodičia sa budú rozvádzať. Jej otec je Francúz a matka Japonka. Mala by teda odísť spolu s matkou do Japonska a v Paríži zanechať úplne všetko, počnúc jej najlepšou kamarátkou Ninou. Dievčatá najprv spolu spriadajú bojové plány, ktoré majú za cieľ uzmieriť Yukiných rodičov. No nakoniec je ich jediným riešením spoločný útek. Nasmerujú si to rovno do lesa.


autor Michal Michalovič 7.4.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.