TV TIPY 10.8. - 16.8. 2009

TV TIPY 10.8. - 16.8. 2009

VOD recenzia



10.8.
PONDELOK

22:05 Leto na balkóne (Sommer vorm Balkon), Nemecko, 2005 (Dvojka)
Horúce leto v mestskej džungli Berlína. Dve priateľky a susedky Nike a Katrin si užívajú teplé letné večery pri pohári červeného vína na balkóne, pozorujú svet okolo a najmä preberajú radosti a strasti života s mužmi i bez mužov. Priateľstvo a balkón sú jediné útočiská v ich neistej existencii. Katrin je rozvedená a sama vychováva dospievajúceho syna Maxa. Márne sa snaží nájsť si prácu vo svojom odbore i muža, ktorý by sa hodil nielen k nej, ale i k Maxovi. Nike pracuje ako opatrovateľka starých a na pomoc odkázaných ľudí a podobne ako jej priateľka nemá šťastie v láske...

22:50 Pulp Fiction – historky z podsvetia (Pulp Fiction), USA, 1994 (Markíza)
Tri na prvý pohľad nesúvisiace historky z krvavého prostredia tvoriace jeden príbeh plný štylizovaného komiksového násilia, drog, dnes už kultových dialógov a hlavne absurdných dejových zvratov.

23:40 Zlá výchova (La Mala educación), Španielsko, 2004 (Čt2)
Španielsky režisér vo svojom filme ponúka opäť pohľad na nie celkom normálny svet, zaľudnený viac či menej bizarnými postavami a postavičkami. Hlavnými hrdinami snímky sú dvaja mladíci Ignacio a Enrique, ktorý v roku 1960 vyrastajú v internátnej katolíckej škole. Ako sa ukáže, následky prísnej výchovy (a zneužívania chlapcov kňazmi) sa prejavujú aj v dospelosti, kedy sa cesty chlapcov rozdelia (a možno aj opäť spoja)...

01:35 Interview s upírom (Interview with the Vampire), USA, 1994 (Markíza)
Režisér Neil Jordan nakrútil podľa kultovej upírskej literárnej predlohy nekonvenčnú výpoveď o klasickom hororovom mýte, ktorý prežíva aj v súčasnosti. V súčasnom Los Angeles poskytuje šokovanému novinárovi Malloyovi (Christian Slater) neobvyklé interview upír Louis (Brad Pitt). Jeho veľmi podivný príbeh je dlhý a starý dvesto rokov - začína sa v roku 1791, keď vtedy 24-ročnému Louisovi zomrela žena. V jeho bolesti, kedy mu už nezáležalo na vlastnom živote, si ho vyhliadol elegantný upír Lestat (Tom Cruise), aby mu ponúkol „večný život“ - a premenil ho na upíra. Louis sa snaží vzoprieť svojmu novému osudu, ale nedokáže sa od Lestata celkom odpútať...

TV tipy 10.8. - 16.8. 2009 TV tipy 10.8. - 16.8. 2009 TV tipy 10.8. - 16.8. 2009

11.8.
UTOROK

20:00 Nič viac než sex (Csak szex és más semmi), Maďarsko, 2005 (Čt2)
Romanticky ladený príbeh o strastiach súčasnej mladej ženy nakrútila ako svoj režijný debut Krisztina Goda. Pôsobivo pritom prepojila civilný život hlavnej hrdinky s divadelným prostredím. Najdôležitejšie úlohy zverila dvom najobsadzovanejším maďarským hercom: citlivú Dóru stvárnila Judit Schell (Človek bez osudu), večného donjuana hrá Sándor Csányi (Revízori).

22:05 Hnus (Repulsion), Veľká Británia, 1965 (Dvojka)
Režisér Roman Polanski si vo filme Hnus po prvýkrát vyskúšal horový žáner, v ktorom sa neskôr preslávil snímkami ako Ples upírov alebo Rosemary má dieťatko. Svojím druhým celovečerným filmom sa podujal na surrealistické stvárnenie halucinácií a fantázií duševne chorej ženy a sugestívne tak zobrazil jej prudký pád do hlbín šialenstva. Za originálne výtvarné poňatie bola jeho snímka na MFF Berlinale ocenená Strieborným medveďom a Cenou FIPRESCI.


12.8.
STREDA

22:05 O mužoch, ženách a deťoch, ČSSR, 1986 (Dvojka)
Ako už sám názov poviedkového filmu O mužoch, ženách a deťoch naznačuje, spoločnou témou štyroch samostatných príbehov sú vzťahy medzi najbližšími, ktoré zvyknú byť v realite i na obrazovke veľmi dramatické. Scenáristka Zora Krištúfková sa ako všímavá pozorovateľka inšpirovala priamo bežným, každodenným životom, aby hodnoverne zaznamenala plusy a mínusy, nádeje a bolesti súčasnej partnerskej komunikácie. Autorke však nešlo len o zachytenie rôznych podôb manželských kríz, zaujímal ju aj ich dosah na krehkú detskú dušu. Aké šance majú tí najmenší brániť sa tlaku rodičovských nezhôd a konfliktov?

00:15 Nájomník (Le Locataire), Francúzsko/ USA, 1976 (Čt2)
Nájomník režiséra Romana Polanskeho patrí medzi jeho zásadné filmy, pre mnohých je tým najlepším, čo tento tvorca nakrútil, a dokonca je považovaný za kľúčové dielo k pochopeniu celej jeho tvorby.

TV tipy 10.8. - 16.8. 2009 TV tipy 10.8. - 16.8. 2009 TV tipy 10.8. - 16.8. 2009

13.8.
ŠTVRTOK

20:30 Zrodený pre víťazstvo (Born to Win), USA, 1971 (MGM)
Píše sa rok 1971 a New York je divoké, špinavé mesto plné drog. JJ je holič a jeho závislosť na heroíne sa začína stupňovať. Nemôže sa sústrediť na prácu, nie je schopný normálnej komunikácie a jeho jediným cieľom začína byť získanie peňazí na ďalšiu dávku. Autentický príbeh, ktorým režisér Ivan Passer v Amerike debutoval, je nakrútený v prostredí Broadwaya začiatku 70. rokov. New York tej doby nemá podobu bankového centra, namiesto uniformných úradníkov sa v ňom pohybuje mnoho osobitých postáv, predstavovaných vynikajúcimi hercami (George Segal, Robert De Niro alebo Karen Black).

22:05 Polnočný kovboj (Midnight Cowboy), USA, 1969 (MGM)
Slávna americká dráma režiséra Johna Schlesingera. Film obdržal v roku 1970 Oscarov v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a scenár. Deziluzívny pohľad anglického režiséra na New York ako miesto sociálnych protikladov, sklamaných snov a nádejí naivného dedinského chlapca z Ďalekého západu, salónneho kovboja Joe Bucka (Jon Voight). Príbeh dvoch priateľov, ktorých spojí náhoda a ktorých mesto vyvrhne ako nepotrebných na smetisko ľudských osudov, obohatil vynikajúcim výkonom Dustin Hofman v úlohe chromého tuberkulózneho stroskotanca.


14.8.
PIATOK

22:05 Samaritánka (Samara), Južná Kórea, 2004 (Dvojka)
Dve kamarátky, stredoškoláčky zo Soulu, snívajú o spoločnej ceste do Európy. Rozhodnú sa peniaze poľahky zarobiť tak, že jedna z nich zháňa zákazníkov, s ktorými druhá strávi pár horúcich chvíľ. Dievčatá nepovažujú tento spôsob privyrobenia za neobvyklý a neuvedomujú si jeho riziká. Keď však jedna z nich nešťastnou náhodou umiera, druhá sa rozhodne pokračovať v prostitúcii, aby vykúpila svoju vinu na jej smrti. Otec dievčaťa, smrťou manželky zlomený detektív, je natoľko ponorený do svojho trúchlenia, že vôbec netuší, čo jeho dcéra po vyučovaní robí. Vizuálne uhrančivá elégia je zvláštnou metaforou o odcudzenosti súčasného sveta, v ktorom prestali platiť elementárne morálne zásady a nefunguje v ňom ani starý rebríček hodnôt.

22:35 Veľký záťah (The Big Hit), USA, 1998 (Markíza)
Sympatický mladík Melvin Smiley pôsobí na prvý pohľad nesmelým dojmom, ale na živobytie si zarába ako nájomný vrah. Pre dobrých profesionálov je práce stále dostatok a i keď je dobre platená, musí Melvin z finančných dôvodov brať okrem serióznych zákaziek aj menšie fušky.

22:55 Monštrum (Monster), USA/ Nemecko, 2003 (Film+)
Aileen "Lee" Wuornos - prostitútka a údajne prvá masová vrahyňa v amerických dejinách, ktorej bolo dokázaných šesť vrážd svojich zákazníkov. Jej krvavá odysea svojho času spoľahlivo plnila všemožné stránky novinových plátkov. S odstupom pätnástich rokov a dvoch dokumentov sa jej príbeh, ktorý "šokoval Ameriku", nakoniec dostal aj na plátna kín v hranom sociologickom portréte. Ten je vo výsledku kvalitnou a veľmi silnou psychologickou drámou o žene, ktorej osud naplno ukázal odvrátenú stranu mýtizovaného amerického sna.

00:10 Drak prichádza (Enter the Dragon), Hong Kong/ USA, 1973 (Prima)
Bývalý šaolinský mních Han neobmedzene vládne v svojej ostrovnej pevnosti. Každé tri roky usporadúva turnaj v bojových umeniach. Nikto však netuší, že Han je zločinec, ktorý pašuje drogy. Bohužiaľ preňho sa turnaja zúčastní postava Brucea Leeho, ktorá zároveň prichádza pomstiť smrť sestry. Filmový kokteil namiešaný z hongkongských bojových filmov, bondoviek a s citácií Wellesa na záver. Bruce Lee mesiac po dokončení tohto filmu za nevyjasnených okolností zomrel.

TV tipy 10.8. - 16.8. 2009 TV tipy 10.8. - 16.8. 2009 TV tipy 10.8. - 16.8. 2009

15.8.
SOBOTA

13:30 Smrt krásných srnců, ČSSR, 1986 (Joj Plus)
Spisovateľ Ota Pavel nenapodobiteľným spôsobom popísal život svojej zmiešanej židovsko-českej rodiny v predvojnových a vojnových rokoch. Karel Kachyňa sa týchto poviedok chopil a vo vlastnom scenári k svojej snímke je pospájal v súvislé dejové pásmo. Výsledkom je pôsobivý film, v ktorom sa prelínajú udalosti úsmevné i vážne.

13:55 Pravá a ľavá ruka diabla (Lo chiamavano Trinità), Tal., 1970 (Joj) 
Joe Trinity, ktorého prezívajú pre umenie zachádzať s revolverom Pravá ruka diabla, prichádza do mestečka, kde je jeho brat Bambino, Ľavá ruka diabla, šerifom. Pravda, šerifom falošným, pretože toho pravého postrelil, a tak ho zastupuje, než prídu jeho komplici, aby pripravili lúpež. Namiesto toho sa však bratia musia postaviť na stranu zákona a chrániť osadníkov pred nenásytným vlastníkom pôdy a stád koní Harrimanom.

20:30 Vlasy (Hair), USA/ SRN, 1979 (MGM)
Filmové spracovanie legendárneho broadwayského muzikálu vzniklo až desať rokov potom, čo slávila úspechy jeho javisková podoba. Vlasy sa stali pre režiséra Miloša Formana príležitosťou spracovať osobnú tému. Sloboda človeka, stojaceho proti spoločenským konvenciám i proti politickému systému, je leitmotívom takmer všetkých Formanových amerických filmov. Hudba z Vlasov dokáže neuveriteľné veci. Nechajte sa ňou uniesť...

23:00 Nebo (Heaven), Veľká Británia/Nem./Tal./Fran., 2002 (Filmbox)
Príbeh sa začína v Turíne. Štyria nevinní ľudia sa stanú obeťou teroristického útoku. Phillipa - učiteľka angličtiny – nekladie pri zaistení žiaden odpor. Cieľom jej útoku bol niekto iný - drogový dealer, ktorý má na svedomí jej manžela i mnohých ďalších študentov. Polícia hľadá v zločine politický motív. Mladý policajt Fillipo je jediný, ktorý uverí Phillipinmu príbehu, pretože je presvedčený, že sú stvorení jeden pre druhého. Vymyslí plán, ktorý jej pomôže prinavrátiť slobodu – aj keď si je vedomý toho, že ho to môže stáť kariéru a dokonca i život. Vie, že ak chce dokázať, že ju miluje, nesmie sa obzrieť späť…

01:15 Memento (Memento), USA, 2000 (Markíza)
Leonard (Lenny) Shelby (Guy Pearce) má problém - jeho ženu znásilnili a zavraždili, a on pri jej ochrane utrpel vážne zranenie hlavy, ktoré spôsobuje stratu jeho krátkodobej pamäti. Inými slovami si Lenny pamätá všetko, čo sa stalo až do zavraždenia jeho ženy. Ale po tomto momente už nedokáže ukladať nové spomienky. Ako každý správny manžel, a filmový hrdina, sa samozrejme snaží nájsť vraha svojej ženy. To je samozrejme veľmi ťažké, keď si nepamätáte, čo sa stalo pred 5 minútami, alebo včera. Preto si Lenny vytvoril systém - má policajný spis o vražde svojej ženy, a keď sa dozvie niečo dôležité, dá si to vytetovať do kože...


16.8.
NEDEĽA

22:25 Babel (Babel), Francúzsko/ USA/ Mexico, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených mávnutím motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.

00:55 Birkenau (La Petite prairie aux bouleaux), Fran./Nem./Poľ., 2003 (Prima)
Myriam, ktorú v roku 1943 s otcom deportovali z Paríža do koncentračného tábora Osvienčim - Brezinka, sa rozhodne po päťdesiatich rokoch tábor navštíviť. Stretáva tu mladého fotografa, ktorý dokumentuje všetko, čo z neho zostalo. Mladík ju poprosí, či by ju nemohol sprevádzať.


HIT TÝŽDŇA

14.8.
PIATOK

22:05 Samaritánka (Samara), Južná Kórea, 2004 (Dvojka)
Dve kamarátky, stredoškoláčky zo Soulu, snívajú o spoločnej ceste do Európy. Rozhodnú sa peniaze poľahky zarobiť tak, že jedna z nich zháňa zákazníkov, s ktorými druhá strávi pár horúcich chvíľ. Dievčatá nepovažujú tento spôsob privyrobenia za neobvyklý a neuvedomujú si jeho riziká. Keď však jedna z nich neštátnou náhodou umiera, druhá sa rozhodne pokračovať v prostitúcii, aby vykúpila svoju vinu na jej smrti. Otec dievčaťa, smrťou manželky zlomený detektív, je natoľko ponorený do svojho trúchlenia, že vôbec netuší, čo jeho dcéra po vyučovaní robí. Vizuálne uhrančivá elégia je zvláštnou metaforou o odcudzenosti súčasného sveta, v ktorom prestali platiť elementárne morálne zásady a nefunguje v ňom ani starý rebríček hodnôt.


sHIT TÝŽDŇA

14.8.
PIATOK

22:20 Kliatba tvora z močiara (Curse of the Swamp Creature), USA, 1966 (MGM)
Členovia geologickej expedície sa stretávajú s duševne vyšinutým vedcom, ktorý skríži človeka s aligátorom. Nízkorozpočtový výstredný horor režiséra Larryho Buchanana rozpráva o geológovi Rogersovi, ktorý so svojim tímom prehľadáva močiare, aby našiel doktora Simona Trenta, ktorý tu pracuje vo svojom laboratóriu. Rogers však netuší, že doktor je duševne vyšinutý a experimentuje s miestnymi indiánmi, ktorí vyznávajú kult voodoo.


autor Tomáš Daneček 10.8.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.