POHODOVÝ BAŽANT KINEMATOGRAF ZAČÍNA

POHODOVÝ BAŽANT KINEMATOGRAF ZAČÍNA

článok



Pojazdné kino Bažant Kinematograf je trvalou súčasťou multimedialneho festivalu Bažant Pohoda. Aj tento rok bude mať svoje miesto v jeho programe a divákom ponúkne osem celovečerných filmov, tri animované krátke snímky i videodokument Bažant Pohoda z minulého roka.

Na festivale Bažant Pohoda tradične otvára Bažant Kinematograf svoje premietanie už v prvý festivalový deň projekciou dokumentu z predchádzajúceho ročníka. Hodinový film Bažant Pohoda 2008 v réžii Marcela Nevína, ktorý sa bude premietať vo štvrtok v rámci Warm Up ponuky, divákov naladí na správnu festivalovú atmosféru. Po jeho skončení diváci uvidia českú komédiu Bobule Tomáša Bařinu z prostredia moravskej dediny, ktorá je vďaka mimoriadnemu diváckemu ohlasu, s akým sa po svojej premiére v domácom prostredí stretla, označovaná za prekvapenie českej filmovej sezóny roku 2008.

Pohodový Bažant Kinematograf začína

Piatkový program Bažant Kinematografu na festivale ponúkne filmy zo slovenskej, českej a francúzskej produkcie. Projekcie sa začnú českým dokumentom Krátká dlouhá cesta podľa námetu a životného príbehu slovenského politika a prognostika Fedora Gála. Film na príklade historickej skúsenosti pripomína hrozné paradoxy pozemskej existencie. Na plátne ho vystrieda slovenský dokument Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny o vojenských kuchároch z rôznych krajín Európy, ktorý vtipne a s nadhľadom upozorňuje na absurdnosť vojen a nevraživých vzťahov.

Iný druh cesty po päťdesiatich krajinách celého sveta priblíži francúzsky dokumentárny projekt Domov, ktorý je výsledkom spolupráce režiséra filmu a fotografa Yanna Arthus-Bertranda, autora medzinárodne uznávanej výstavy The Earth from Above či publikácie Zem krásna neznáma, s producentom Lucom Bessonom. Ich Domov je ódou na krásu a harmóniu našej planéty. Piatkový program uzavrie dráma Petra Zelenku Karamazovi, ocenená dvoma Českými levmi za najlepšiu réžiu a najlepší film, prinášajúca záznam strhujúceho divadelného predstavenia Dostojevského hry Bratia Karamazovovci z netradičného priestoru oceliarní v poľskom Krakove. 

Pohodový Bažant Kinematograf začína Pohodový Bažant Kinematograf začína Pohodový Bažant Kinematograf začína

Exkluzívnu a jedinú distribučnú predpremiéru uvedie Bažant Kinematograf v posledný festivalový deň. Premietať sa bude hraný slovenský dokument o dobe Bratislavafilm mladého režiséra Jakuba Kronera, ktorý oficiálne vstúpi do kín až 30. júla. Zobrazuje Bratislavu z pohľadu štyroch postáv, ktorých nezávislé osudy sa postupne prelínajú, spájajú až napokon vyúsťujú do drámy. Podľa slov dramaturgičky a koordinátorky Bažant Kinematografu Ľubice Orechovskej je to „absolútne zásadný, otvorený a autentický debut s názorom... Taký, aký tu už veľa rokov v novodobom slovenskom filme nebol. Je to súčasný film o odvrátenej strane a anonymite veľkomesta. Je drsný, ale aj vtipný a napínavý. Oceňujem aj mimoriadnu prácu tvorcov pri spojení hercov profesionálov a „civilistov“ z ulice, jeho živý jazyk a Bratislavu, ktorá je v tejto snímke skutočne prítomná z prekvapivých perspektív. Máloktorý film na Bažant Pohodu patrí tak, ako práve tento.“

Ešte pred uvedením Bratislavafilmu diváci na Bažant Pohode v sobotu uvidia príbeh o dvoch emigrantoch Tango s komármi Miloslava Luthera s tromi krátkymi animovanými predfilmami Chyťte ho! Borisa Šimu, O ponožkách a láske Michaely Čopíkovej a Lady Karneval Vlada Krála a Karola Vosátka. Na tieto projekcie sa ako hostia predbežne chystajú aj režisér Miloslav Luther a animátor Boris Šima. Na záver sobotného programu sa odpremieta čiernobiely britský debut úspešného autora videoklipov Antona Corbijna Control, ktorý rozpráva príbeh posledných siedmich rokov života Iana Curtisa, speváka legendárnych britských Joy Division. Film získal množstvo ocenení, medzi nimi aj Zlatú kameru – Zvláštne uznanie na MFF Cannes 2007.

Pohodový Bažant Kinematograf začína Pohodový Bažant Kinematograf začína Pohodový Bažant Kinematograf začína

Spojenie letného kina Bažant Kinematograf s multimedialnym festivalom Bažant Pohoda má svoju históriu. „Premietania Bažant Kinematografu sú od jeho začiatkov neoddeliteľnou súčasťou letného festivalu Bažant Pohoda. A to vôbec nie preto, že tieto dve letné kultúrne akcie majú spoločného dlhoročného generálneho partnera. Dôvodom je predovšetkým fakt, že program kina som pre festival Pohoda pripravovala ešte v čase, kedy sa konal v starom areáli výstaviska a hralo sa z miestneho interiérového kina. To kapacitne veľmi skoro prestalo postačovať, a tak sa prirodzene uvažovalo o iných technických riešeniach kinoprojekcií, ideálne open-air. V tom čase sa na Slovensku rozbiehal náš projekt letného kina...“ hovorí Ľubica Orechovská a pokračuje: „Dobrým zvykom býva aj to, že program Kinematografu na Pohode okrem vybraných titulov, ktoré v lete hráme aj inde na Slovensku, obohacujeme o aktuálne novinky, exkluzívne predpremiéry".

Po skončení festivalu Bažant Pohoda obidva autobusy Bažant Kinematografu budú pokračovať vo svojej trase po celom Slovensku a budú premietať slovenské filmy Muzika Juraja Nvotu, Tango s komármi Miloslava Luthera a Nebo, peklo... zem Laury Sivákovej a české komédie Bobule Tomáša Bařinu a U mě dobrý Jana Hřebejka s animovanými predfilmami Do dna Jany Slovenskej, Fat Fatal a O ponožkách a láske Michaely Čopíkovej, Milenci bez šiat Kataríny Kerekesovej, Príšera Michaely Ošťádalovej, O dvoch ľuďoch Vandy Raýmanovej a Štyri Ivany Šebestovej.


autor tlačová správa 15.7.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.