ART FILM FEST 2009

ART FILM FEST 2009

článok



Filmy zo svetoznámych festivalov, kultové snímky, ktoré sa zaradili do histórie kinematografie, veselé tanečné filmy, klasické komédie či slovenské filmy v premiére. A ešte viac ponúkne návštevníkom 17. ročník Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 20. do 27. júna 2009 už tradične v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.  Medzinárodný filmový festival patrí k najvýznamnejších kultúrno-spoločenským podujatiam na Slovensku a aj tento raz prinesie na Slovensko vyše 150 filmov.

Tohtoročný Art Film Fest ponúkne dve súťažné sekcie. Medzinárodná súťaž hraných filmov predstaví vo festivalových kinách diela talentovaných filmárov. „Mladí tvorcovia a nádejní filmoví autori sú snáď najvyhľadávanejšou a najcennejšou devízou každého filmového festivalu. Ani Art Film Fest nechce stáť bokom. Naopak, v pripravovanom 17. ročníku sme sa rozhodli rozšíriť dominantnú sekciu festivalového programu a ešte viac akcentovať rôznorodý kinematografický talent filmových tvorcov,“ hovorí programový riaditeľ a zostavovateľ Súťaže hraných filmov Peter Nágel. 

Art Film Fest 2009

O vzácnu trofej festivalu – Modrého anjela sa v súťaži budú konfrontovať tvorcovia, ktorý zanechali podpis pod svojim prvým, druhým alebo tretím filmom. Vo výbere sa objavia aj ocenené snímky z najprestížnejších filmových podujatí z Benátok, Berlína či Locarna. „Som presvedčený, že nádeje sveta filmu upozornia na seba aj na našom festivale,“ hovorí Nágel. Celovečerné filmy bude opäť hodnotiť medzinárodná porota, o zložení ktorej sa rokuje v týchto dňoch.

Druhou súťažnou sekciou je Medzinárodná súťaž krátkych filmov, ktorá patrí k divácky obľúbeným súčastiam festivalu. Podobu sekcie aj tento rok určuje základný parameter – dĺžka filmu do 30 minút. Atraktívnosť sekcie spočíva v rozmanitosti zostavy, ktorá ponúkne viac ako 40 noviniek od Islandu, Nového Zélandu až po Čile alebo Filipíny.

Okrem súťažných sekcií festivalový program tvoria aj sekcie informatívne. Práve tie sa predstavia tento rok v novom šate. Bude ich totiž dvakrát viac ako po minulé ročníky. A už len ich názvy lákajú do kina. Zabudnúť na starosti a naozaj sa kvalitne zabaviť ponúkne sekcia Americké tanečné filmy 80. rokov, ktoré k nám prichádzajú z Ameriky. „Budú to snímky, ktoré sa už viac ako 20 rokov pripomínajú niekoľkým generáciám nezabudnuteľnými tanečnými číslami, citátmi či známymi hudobnými hitmi,“ hovorí zostavovateľka Magdaléna Macejková.

Diváci sa teda na plátne môžu tešiť na geniálnych tanečníkov, ktorí predvedú disco tanec, step, latino aj balet. Z filmov sa premietnu napríklad Fame režiséra Alana Parkera alebo All That Jazz režiséra Boba Fosseho. Každý jeden tanečný film návštevníkom osobne uvedie známy slovenský tanečník a choreograf Ján Ďurovčík. 

Art Film Fest 2009

Zábavu pripravil pre návštevníkov aj prezident festivalu, herec a humorista Milan Lasica. Zostavil pre nich sekciu To najlepšie z komédie. „Zaspomínal som si na staré i novšie filmy, z ktorých zopár som videl ešte ako chlapec, milovník filmu, jeho veľký fanúšik,“ hovorí Milan Lasica, ktorý do výberu zaradil napríklad Krásky noci s legendárnou Ginou Lolobrigidou. Milan Lasica bude každý film uvádzať osobne.

Po prvý raz sa v programe Art Film Festu objavuje sekcia Okolo sveta, ktorá bude obsahovať skutočné bonbóniky svetovej kinematografie. Potvrdený je už aj víťaz posledného festivalu v Benátkach a na Oscara nominovaný Wrestler režiséra Darrena Aronofského, s ktorým sa na herecký piedestál navrátil Mickey Rourke. Z ázijskej scény zavíta najnovší film nepriehliadnuteľného Kim Ki-duka Bi-mong. „A takých lákadiel bude určite viac,“ sľubuje Nágel.

Európske zákutia ponúknu filmy zo starého kontinentu, ktoré si vo svete získavajú čoraz väčšiu pozornosť. „Zvolili sme selektívnu vzorku snímok, o ktorých sme presvedčení, že v poslednom období najviac rezonovali v spoločnom európskom priestore. Mená ich tvorcov ako napríklad Annette K. Olesen, Francois Ozon, Lukas Moodysson, Alexej Balabanov alebo Götz Spielmann sú toho nesporne zárukou,“ hovorí Peter Nágel a dodáva, že na festivalové plátna sa možno dostane aj najnovšia legenda o krvavej grófke Alžbete Báthoryovej, ktorú vytvorila a spodobnila známa francúzska herečka a režisérka Julie Delpy vo filme Grófka (Countess). Film mal svetovú premiéru na nedávnom prestížnom festivale v Berlíne.  

Art Film Fest 2009 Art Film Fest 2009 Art Film Fest 2009

Sekcia Kultové filmy zase ponúkne snímky, ktoré tvorili históriu filmu. Vo výbere sa objaví vojnový film, muzikál, horor aj sci-fi. „Ale majú spoločné vlastnosti: bezprostredne sa s nimi identifikuje vždy nová generácia a presahujú do okolia či už ovplyvňovaním módy alebo citáciami v iných filmoch,“ vysvetľuje zostavovateľ sekcie Martin Ciel. 

Sekcia s atraktívnym názvom Láska a anarchia mapuje najsúčasnejšie trendy nezávislého európskeho, amerického aj ázijského filmu. Špeciálna sekcia Nočná prehliadka prináša opäť výber šokujúcich a unikátnych filmových diel. „Late Night Show bude nielen divoká, krvavá, brutálna, nebezpečná, extravagantná, akčná, hlučná, ale predovšetkým zábavná,“ sľubuje zostavovateľka Ivana Petríková. Art Film Fest vzdá poctu českému režisérovi, libretistovi a dramaturgovi Petrovi Weiglovi. „Vyznačoval sa odvážnym hľadaním nekonvenčného, svojbytného prístupu k rôznym adaptáciám predovšetkým operných diel,“ vysvetľuje zostavovateľka sekcie Magda Vášáryová. Pod vedením Weigla vznikli napríklad filmové diela Rusalka, Romeo a Julia, Eugen Onegin či Werther. V mnohých jeho filmov sa predstavili aj slovenskí herci ako Milan Kňažko, Božidara Turzonovová, Juraj Kukura či operný spevák Peter Dvorský.


autor tlačová správa 28.4.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.