KULTOVÝ ABSOLVENT NA DVD

KULTOVÝ ABSOLVENT NA DVD

článok



Opäť vám prinášame klasiku, v tomto prípade starú 42 rokov. Režisér Mike Nichols nakrútil na čele s Dustinom Hoffmanom nadčasovú komédiu, bláznivú a dynamickú aj pre súčasného diváka.

 
FILM

Voláte sa Benjamin Braddock a ste novopečeným absolventom vysokej školy. Vraciate sa domov, kde na vás čakajú rozradostení rodičia s celým zástupom rodinných známych a gratulantov. Avšak vy dôvod na oslavu akosi nemáte. Vaše vnútro zožiera myšlienka: a čo ďalej, čo teraz po škole? Ktorým smerom sa ubrať, kde ukotviť? K tomu všetkému spoločenské normy, akými sa riadi vaše okolie a najmä rodičia odmietate. Vietor do vašich životných plachiet zaveje až rodinná známa – pani Robinsonová (Anne Bancroft). Tá vás požiada, aby ste ju z  oslavy odniesli domov, kde sa vás pokúsi zviesť. Vy zdvorilo odolávate, avšak očarujúca zrelá žena v stredných rokoch je neodbytná a ctižiadostivá. Nepodľahnete jej hneď (vyruší vás jej manžel), ale až pár dní na to. Začína sa pre vás nová etapa vášho života: žiadne povinnosti, nič nerobenie, materiálne zabezpečenie zo strany rodičov, vášnivý románik so skúsenou ženou - život je pre vás gombička. Ale len do chvíle, kým sa nezamilujete do jej krásnej dcéry Elaine (Katherine Ross). Tu je už euforickým časom amen a peklo zo života vám začne robiť žiarlivá a teraz už i veľmi nepríjemná pani Robinsonová...

Kultový Absolvent na DVD Kultový Absolvent na DVD

Režisér Mike Nichols (Kto sa bojí Virginie Woolfovej, Hlava 22, Na dotyk) nakrútil v roku 1967 nadčasový a svižný film. Popri skvelých hercoch je citeľným pozitívom snímky režisérka hravosť (čo reflektuje aj Nicholsov Oscar za réžiu), ktorej sa podriadili aj aspekty ako kamera a strih. V okamihu, keď v bazéne sa „čľapkajúci“ Ben vyskakuje na madračku prichádza najzaujímavejší strih celého filmu, po ktorom v takmer identickej polohe finišuje sexuálny akt v posteli. Výborná práca s kamerou a mizanscénou je napríklad na konci scény, kedy sa Elaine dozvie o Benovom pomere so svojou matkou. Ben vyjde z izby a nám je predostretá ilúzia, že pani Robinsonová stojí blízko neho. Kamera je však v zoome, a keď nastane tzv. odjazd (zoom-out), vidíme ženu rovných pár metrov od Bena, v samotnom rohu chodby. Tento nápad sa dá chápať ako obrazový symbol toho, ako sa pani Robinsonová Benovi definitívne na míle vzdialila. A podobných zaujímavých momentov je v tomto filme celá hŕba.   

Dynamickosť a legendárnosť filmu podčiarkuje i skvelý soundtrack dvojice Simon & Garfunkel na čele s kultovými piesňami ako Mrs. Robinson a Sound of Silence.

DVD  (KÚPIŤ DVD)
Titul vychádza v rámci edície časopisu Reflex – Filmx. Hlavnej ponuke predchádza agitačný šot a trailer, obe „predohry“ sú našťastie preskočiteľné.

Kultový Absolvent na DVD Kultový Absolvent na DVD

MENU
České statické menu ladené do čierno-bielo-červených farieb ponúka ikonických pohľad, kde za obnaženou nohou pani Robinsonovej stojí s rukami vo vreckách absolvent Ben. Po vstupe do každej položky nás víta stále iná pieseň zo soundtracku.

ZVUK A TITULKY
Zvukové stopy (Dolby Digital 5.1): anglický originál a česká mutácia, ktorá je citeľne tlmenejšia ako originál. Z titulkových verzií, ako je tomu pri Filmx-e zvykom, je prítomný iba český variant (aj pri bonusoch).

OBRAZ
Širokouhlý formát so živými farbami a s minimom závad.

BONUSOVÝ MATERIÁL
Prvý materiál Z nakrúcania (04:21) už svojou minutážou napovedá, že nepôjde o formát typu film o filme. Je to zlátanina, v ktorej Hoffman, Rossová a scenárista povedia pár viet, tie vystriedajú scény z filmu a na koniec sa dozvieme, že režisér Nichols je umelec. Po vzhliadnutí ďalšieho bonusu ale zistíte, že táto štvorminútovka je skutočne iba pozliepaná z jeho pár útržkov. Úplná zbytočnosť a zavádzanie spotrebiteľa.

O čosi plnohodnotnejší je teda už spomínaný ďalší bonus - dokument Absolvent po 25 rokoch z roku 1992 (22:22). S odstupom štvrťstoročia sa k svojím úlohám a filmu vyjadruje už vyššie spomínaná trojica. Režisérovho slova sa však nedočkáme.

Predposlednou položkou je rozhovor s titulným hereckým predstaviteľom - „Tvárou v tvár Dustinovi Hoffmanovi“ (04:31), v ktorom nám okrem iného načrtne, ako si svojho času predstavoval prípadný sequel. Prídavný materiál ukončuje trailer.

ZÁVER
Absolvent je aj po vyše 40 rokoch neskutočne sviežou a dravou komédiou oplývajúcou celou škálou režisérskych nápadov a ozvláštnení. Zub času na nej zanechal zanedbateľné stopy a preto, ak ste tento kultový film doteraz ešte nevideli, má všetky moje odporúčania. Médium vás svojimi bonusmi len sotva poteší, no so zvukovou a obrazovou stránkou je to o poznanie lepšie. Absolvent si vašu pozornosť jednoznačne zaslúži aj v svojom strednom veku.

FILM: 10/10
DVD:    4/10


autor Michal Šmajda 8.4.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.