TO NAJLEPŠIE Z FESTIVALU FRANKOFÓNNEHO FILMU 2009

TO NAJLEPŠIE Z FESTIVALU FRANKOFÓNNEHO FILMU 2009

článok



Bola by celkom škoda, keby v tieni Verejného nepriateľa ostali ostatné filmy prehliadky. Viacero titulov si zaslúži vašu pozornosť a nielen kvôli tomu, že ich inak na veľkom plátne pravdepodobne neuvidíte. 

To najlepšie z festivalu frankofónneho filmu 2009 To najlepšie z festivalu frankofónneho filmu 2009 To najlepšie z festivalu frankofónneho filmu 2009

20. 3.
PIATOK

Sedem dní (Les 7 jours, r. Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz, Franc./Izr., 2007, 115 min.)
Kinosála 2 16:20
V židovskej rodine Ohaion je shiva, sedem dní treba trúchliť. V byte zosnulého sa zhromaždí osem súrodencov, ich manželky a manželia. Veľa z nich presne nevie, ako treba tradície dodržiavať, ale snažia sa ich rešpektovať. Spolu sa modlia, spolu jedia a v noci si všetci spolu líhajú na zem v jednej miestnosti. Súrodenci a režiséri Shlomi Elkabetz a Ronit Elkabetz využili možnosti, aké ponúka uzavretý priestor. Svoj film vystavali na obraz klasicistickej drámy - je v ňom jednota deja, času a miesta. Ich rodina nepotrebuje žiadne impulzy z vonka, konflikty vznikajú v jej vnútri, posilnené dusivým a stiestneným priestorom. Podobajú sa na hlbokú krízu - ale tou môžu prísť aj riešenia.

TOP TIP! Vianočná rozprávka (Un conte de Noël, r. Arnaud Desplechin, Franc., 2007, 150 min.)
Kinosála 2 18:40
Medzi Junon, Henrim, Elizabeth, Ivanom, Claudom, Paulom, Abdelom, Simonom a Sylviou je pozoruhodný vzťah. Ich chladné, provokatívne, raz kruté a raz zase nonšalantné rozhovory dokonale zakrývajú zväzok, ktorým sú spojení. Pokrvný zväzok. A krv ich spojí aj na Vianoce. Okolo slávnostného stola sa rieši zdravotný stav Junon a leukémia, ktorá jej môže drasticky skrátiť život. Záchrániť by ju mohla transplantácia kostnej drene, ak by sa v rodine našiel vhodný darca. Jej deti i synovec si nechajú mechanicky spraviť testy. Nie všetci sú z rovnakej krvi, a nie všetci budú musieť niesť zodpovednosť, ak by sa transplantácia náhodou nevydarila. Ale tieto dramatické a nepohodlné úvahy odsúva rodina na neskôr. Režisér Arnaud Desplechin rozpráva tento príbeh neposlušným spôsobom, jeho štruktúra sa búri poriadku podobne ako sa jednotliví členovia rodiny búria uhladenému obrázku šťastnej spoločnosti. Film súťažil minulý rok na festivale v Cannes a od francúzskej akadémie získal deväť nominácií na Césara.

TOP TIP! Valčík s Bašírom (Valse avec Bachir, r. Ari Folman, Franc./Nem./Izr., 2008, 87 min.)
Kinosála 3 21:30
Je to zvláštne. Ari Folman vedel, že pred dvadsiatimi rokmi bol vojakom izraelskej armády a že bojoval v Libanone. Vedel, že v západnom Bejrúte prišli o život stovky palestínskych civilistov, ale nevedel si spomenúť, kto bol za ten masaker zodpovedný a čo v tom čase robil on. Pamäť ho zradila. Ale nebol to žiadny milostivý stav. Keby bol, neprenasledovali by ho zlé sny. K milostivému stavu sa mohol priblížiť len s pravdou a tú sa rozhodol hľadať medzi svojimi spolubojovníkmi. Ich výpovede najprv nakrútil, potom previedol do animovanej podoby. Bol to výborný nápad, pretože výsledok je mimoriadne expresívny a nástojčivý. Aj keď je poznačený hlbokou traumou, Izraelčania ho prijali i ocenili. A neboli sami. Vo svojich domácnostiach si ho, napriek zákazu, premietali aj Libanonci. Zahraniční novinári v Hollywoode ho ocenili Zlatým glóbusom a za najlepší zahraničný film ho vyhlásila aj francúzska akadémia.

To najlepšie z festivalu frankofónneho filmu 2009 To najlepšie z festivalu frankofónneho filmu 2009 To najlepšie z festivalu frankofónneho filmu 2009

21. 3.
SOBOTA

Cowboy (Cowboy, r. Benoît Mariage, Franc./Belg., 2005, 96 min.)
Kinosála 3 16:00
Televízny reportér Daniel Piron, ktorému nesedí úloha moderátora pre motoristov a okrem iného má aj prehlbujúce sa partnerské problémy, nie je už dlhší čas vo svojej koži. Jeho manželstvo je nudné, jeho ideály sa zrútili... a jeho práca novinára je na smiech. Jediný nápad, ktorý ho ešte drží, je nakrútiť film o Tonym Sacchim, bývalom revolučnom hrdinovi z čias Danielovej mladosti. Problémom však je, že za dvadsaťpäť rokov, ktoré odvtedy uplynuli, sa z Tonyho stal cynický gigolo...

TOP TIP! Medzi stenami (Entre les murs, r. Laurent Cantet, Franc., 2008, 128 min.)
Kinosála 1 16:40
Francois, profesor francúzštiny, začína učiť na parížskom gymnáziu považovanom za jedno z tých „zložitých“. Keď prekročí vstupnú bránu pozdraviac svojich kolegov, on ani divák už toto miesto neopustia.
Film Laurenta Canteta, ktorý je adaptáciou románu Francoisa Bégaudeaua, Entre les murs, nie je ani dokumentom (všetko je hrané) ani fikciou. Je to kronika jednej triedy štvrtého ročníka. Dej predstavuje celý školský rok plný neustálej, demokraticky živej konfrontácie medzi profesorom a jeho 24 žiakmi – viac menej dobrými, viac menej nedisciplinovanými a každý z nich, bez výnimky, zohráva určitú rolu v tejto ľudskej mozaike.

Zabijak (Le tueur, r. Cédric Anger, Franc., 2008, 91 min.)
Kinosála 3 18:00
Žánrový film Zabijak je prvý dlhometrážny film Cédrica Angera, doteraz známeho skôr ako scenáristu filmov Xaviera Beauvois a Werner Schroetera. Vianoce v zimnom Paríži. Biznismen Léo Zimmerman zisťuje, že kontrakt uzatvorený medzi ním a neznámym mužom neznamená nič iné, ako jeho fyzickú likvidáciu. Prenasledovaný strachom a paranojou rozhodne sa zabijaka vyhľadať a uzavrieť s ním dohodu... Výborný akčný francúzsky thriller.

TOP TIP! Mlčanie Lorny (Le silence de Lorna, r. Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Franc./Belg./Tal., 2008, 105 min.)
Kinosála 1 20:50
Byť cudzincom v Západnej Európe a nevlastniť pritom miestne doklady, to môže byť poriadne ponižujúce. Mladá Lorna sa belgickou občiankou stale len vďaka tomu, že sa vydala - za narkomana. Aj ona teda vyzerá byť obeťou rozdeleného sveta. Ale takou nevinnou zase nie je. Súhlasila s tým, že sa svojho manžela zbaví, hoci aj trestným spôsobom, vzápätí ponúkne nové manželstvo ďalšiemu čakateľovi na občianstvo a za zarobené peniaze si založí vysnívanú reštauráciu so svojím skutočným milencom. Ak chce uspieť, bude musieť zostať citovo chladná. Môže tak byť šťastná? Podobný príbeh vyrozprávala režisérom, bratom Dardennovcom polícia. A Dardennovci ho prerozprávali svojím typicky realistickým, drsným a zároveň citlivým spôsobom. Za svoj scenár získali cenu na minuloročnom festivale v Cannes.

Letný čas (L'Heure d'été, r. Olivier Assayas, Franc., 2007, 100 min.)
Kinosála 2 21:40
Je leto. Fréderic, Adrienne, Jérémie a ich deti spoločne prichádzajú do rodičovského domu. Chystajú sa osláviť 75. narodeniny svojej matky Héléne Berthier, ktorá zasvätila celý život zbieraniu starožitností, umeleckých diel a maľbám jej strýka – maliara Paula Berthiera. O niekoľko mesiacov neskôr, po náhlej smrti Héléne, sa opäť všetci stretnú. Počas tohto stretnutia sú konfrontovaní a prinútení urobiť rozhodnutia o majetku, s ktorým ich spája minulosť a predstavuje pre nich rodinnú identitu. Na prvý pohľad jednoduché rozhodnutia sa stávajú objektom sporov, pričom všetci zisťujú, nakoľko sa časom dokázali zmeniť. Bude predtým jednotná rodina držať i naďalej spolu?

To najlepšie z festivalu frankofónneho filmu 2009 To najlepšie z festivalu frankofónneho filmu 2009 To najlepšie z festivalu frankofónneho filmu 2009

22. 3.
NEDEĽA

TOP TIP Pláže Agnès Vardovej (Les plages d'Agnès, r. Agnès Varda, Franc., 2007, 110 min.)
Kinosála 3 12:40
Agnès Varda, nestor francúzskych režisérok, nám ponúka neuveriteľný experiment: kaleidoskop na plážach, ktoré v jej očiach niečo znamenali, od Belgicka, Francúzska až po Spojené štáty. Agnès Varda neváha využiť montáž typu puzzle, ktorá pripomína úlomkovitosť spomienok. Využíva mnoho fotografií, osobné videá a, samozrejme, úryvky z vlastných filmov. Filmová lekcia, ktorá nikoho nenechá ľahostajným.

Svetlo v tme (Comme une étoile dans la nuit, r. René Féret, Franc., 2008, 90 min.)
Kinosála 2 16:20
Anne a Mark tvoria mladý, šialene navzájom do seba zamilovaný pár. Presťahujú sa do nového bytu, rozhodnú sa zosobášiť, chcú si založiť rodinu. Ich idylický sen sa však začne neočakávane rozplývať. Pri náhodnom vyšetrení u lekára sa Mark dozvedá, že trpí zákerným zriedkavým ochorením. Obaja sú odrazu vystavení ťažkej skúške vzájomných citov a navyše konfrontovaní s úskaliami vážnej choroby. Nerovný boj môže mať len jedného víťaza. Režisér René Feret spracoval tému inšpirovanú autobiografiou spôsobom, v ktorom aj napriek skľúčujúcemu príbehu môžeme cítiť radosť a odhodlanie k životu. Film zachytáva naozajstné emócie v tej najúprimenjšej podobe. O krutosti osudu, strachu zo smrti, osamelosti a čistej láske.

Verejný nepriateľ č. 1 (Mesrine: L'Instinct de mort, r. Jean-François Richet, Franc./Kan./Tal., 2008, 113 min.)
Kinosála 3 18:40
Boli časy, keď bol hrdinom parížskych ulíc Jacques Mesrine. Slušnou prácou sa takmer nikdy neživil. Po návrate s alžírskej vojny sa pridal ku gangstrom a lúpil banky. Z väzenia dokázal frajersky utekať a s nadšením sledoval, ako sa o ňom píše v novinách. A keď sa mu zdalo, že nespravodlivo mizne z prvých stránok, rozhodol sa o sebe napísať sám. Knihu nazval Inštinkt smrti. Priznal sa k nej k desiatkam vrážd. Francúzsko ho teda vyhlásilo za verejného nepriateľa číslo jedna. Lenže Jacques Mesrine bol aj šarmantný, vtipný a kamarátsky typ. Strážcovia vo väzení ho v podstate obdivovali, ženám sa páčil a široká stredná a nižšia vrstva Francúzov v ňom videla svojho hovorcu. Muža, čo sa nebojí prejaviť svoju nespokojnosť s predstaviteľmi moci.

Verejný nepriateľ č. 1: Epilóg (Mesrine: L'Ennemi public n°1, r. Jean-Francois Richer, Franc., 2008, 130 min.)
Kinosála 3 20:50
Boli časy, keď bol hrdinom parížskych ulíc Jacques Mesrine. Slušnou prácou sa takmer nikdy neživil. Po návrate s alžírskej vojny sa pridal ku gangstrom a lúpil banky. Z väzenia dokázal frajersky utekať a s nadšením sledoval, ako sa o ňom píše v novinách. A keď sa mu zdalo, že nespravodlivo mizne z prvých stránok, rozhodol sa o sebe napísať sám. Knihu nazval Inštinkt smrti. Priznal sa k nej k desiatkam vrážd. Francúzsko ho teda vyhlásilo za verejného nepriateľa číslo jedna. Lenže Jacques Mesrine bol aj šarmantný, vtipný a kamarátsky typ. Strážcovia vo väzení ho v podstate obdivovali, ženám sa páčil a široká stredná a nižšia vrstva Francúzov v ňom videla svojho hovorcu. Muža, čo sa nebojí prejaviť svoju nespokojnosť s predstaviteľmi moci.

             

22. 3.
PONDELOK

Všetko ostatné je už len ticho (Restul e tacere, r. Nae Caranfil, Rum., 2007, 149 min.)
Kinosála 3 14:10
Nae Caranfil si ku všetkým filmom píše scenáre a k dvom si zložil hudbu. Nakoniec zostane ticho je v porovnaní s filmami v tejto sekcii návratom v čase – do Bukurešti v roku 1911. Mladý zapálený herec Grigore Ursaru sníva, že nakrúti veľkolepú filmovú rekonštrukciu bojov medzi Rumunmi, Rusmi a Turkami. Film je sviežim závanom medzi realistickými novými snímkami. Ide o divácku snímku presiaknutú láskou k postavám a k prostrediu, v ktorom sa odohráva.

Chomsky a spol. (Chomsky & Cie., r. Olivier Azam, Daniel Mermet, Franc., 2008, 112 min.)
Kinosála 1 16:00
V časoch, keď bezmocnosť a rezignovanosť víťazia, práca Noama Chomského je radikálnym liekom pre všetkých tých, čo chcú skoncovať so vštepovaním pocitu bezmocnosti a jeho intelektuálnymi a mediálnymi strážcami.
Neúnavný, nezaraditeľný a neúprosný intelektuál, „najznámejší a najcitovanejší na svete“, pokračuje s obdivuhodnou vitalitou v odhaľovaní mechanizmov nadvlády. Nejde však o hagiografiu ani o návod na to, ako myslieť. Intelektuál je často ten, čo nám vnucuje svoje myslenie. Chomsky nás naopak vyzýva, aby sme sami rozvíjali svoje kritické myslenie voči rozličným formám moci a ideológiám, ktoré ich ospravedlňujú. Ukazuje, že sociálne zmeny sú v našich silách.

Morská soľ (Le sel de la mer, r. Annemarie Jacir, Franc./Belg./Špan./Švajč., 2008, 109 min.)
Kinosála 2 18:20
Road-movie nakrútené v autentických exteriéroch. Dej filmu je situovaný predovšetkým v palestínskom Ramalláhu. Najlepšie scény sú zachytené dokumentárnym spôsobom a oplývajú dostatočnou dávkou voľne plynúceho času, vďaka čomu dýchajú realizmom a autentickou každodennosťou. Emad žije ako väzeň v uzatvorenom meste od svojich 17 rokov. Má len jeden veľký sen – dostať sa z mesta. Naopak Američanka Soraya, vnučka palestínskych utečencov, túži paradoxne tiež len po jedinom – vrátiť sa späť do Palestíny. Dvojica hlavných predstaviteľov tak stelesňuje dve tváre ťažko skúšanej krajiny. Prvý celovečerný film režisérky, s ktorým sa predstavila aj na poslednom ročníku festivalu v Cannes.

Eldorado (Eldorado, r. Bouli Lanners, 2008, 85 min.)
Kinosála 3 21:00
Predajca ojazdených áut Yvan prekvapí pri príchode domov mladého zlodeja Elieho pri krádeži. Zo strachu sa pred ním Elie ukryje na celú noc pod posteľ. Yvan však namiesto privolania polície pocíti voči neštastníkovi súcit. Ponúkne mu, že ho odvezie k rodičom. I keď sú obaja samotári, ktorí urobili v živote chyby, spája ich rovnaká nostalgia k premárneným partnerským vzťahom. A tá ich privedie na spoločný chodníček. Začína sa odvážna dobrodružná cesta, počas ktorej sa každý z nich snaží nájsť stratený kúsok puzzle, aby sa dalo opäť zložiť. Režisér Bouli Lanners sa predstavil aj v úlohe hlavnej postavy Yvana. Pri tvorbe filmu vychádzal z osobnej skúsenosti. Nechal sa inšpirovať skutočnou príhodou, ktorú zažil na vlastnej koži. Podarilo sa mu nakrútiť minimalistický, hlboko dojímavý príbeh pôsobiaci neodolateľne komicky, ktorý spája prežité momenty s imaginárnym rozprávaním.


autor Michal Michalovič 18.3.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.