PRVÁ PÄŤKA USA AJ O PODIVUHODNOM PRÍPADE

PRVÁ PÄŤKA USA AJ O PODIVUHODNOM PRÍPADE

článok



Posledný víkend starého roka a prvý nového majú takmer zhodné poradie filmov v celej prvej desiatke. Najnavštevovanejším filmom starého aj nového roka je komédia Marley & Me.

TOP 2.1. - 4.1. 2009
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Marley and Me Fox 2. týždeň    24,2 mil    106,6 mil
2.

Bedtime Stories

Buena Vista 2. týždeň    20,5 mil      85,5 mil
3. The Curious Case of Benjamin Button Paramount 2. týždeň    18,6 mil      79,2 mil
4. Valkyrie United Artist 2. týždeň    14,0 mil      60,7 mil
5. Yes Man Warner Bros. 3. týždeň

   13,9 mil

     79,5 mil
6. Seven Pounds Sony 3. týždeň    10,0 mil      60,1 mil
7. The Tale of Despereaux Universal 3. týždeň      6,9 mil

     43,6 mil

8.

The Day the Earth Stood Still

Fox

4. týždeň

   5,04 mil

     74,4 mil
9. Doubt

Miramax

4. týždeň

  5,00 mil

    18,7 mil
10. Slumdog Millionaire Fox Searchlight 8. týždeň     4,6 mil     28,6 mil

Prvá päťka USA aj o podivuhodnom prípade Prvá päťka USA aj o podivuhodnom prípade Prvá päťka USA aj o podivuhodnom prípade

Marley and Me
Novomanželia John a Jennifer Grogan začínajú nové životy v Palm Beach na Floride. Majú dobrú prácu, ich prvý spoločný dom a plánujú aj založenie rodiny. John jedného krásneho dňa daruje svojej žene malé šteniatko. Malinkého Labradora, ktorý žuje všetko, čo mu príde do cesty... . Každé jedlo berie na novú pohovku, zhadzuje smetné koše, kradne moriaka na deň Vďakyvzdania, konzumuje podhlavníky a kvetiny, pije vodu z toalety a naháňa poštára. Pred týmto malým šteniatkom menom Marley nie je nič v bezpečí. Napriek všetkému ho jeho majitelia majú radi a všetky jeho výstrelky mu tolerujú. Len dokedy...

Réžia: David Frankel
Hrajú: Jennifer Aniston, Owen Wilson, Almudena Alcazar, Ana Ayora
Premiéra na Slovensku: 12. 3. 2009

Scenár komédie Marley & Me vznikol podľa autobiografického bestselleru amerického novinára Johna Grogana z roku 2005. Film o živote jednej obyčajnej rodinky, ktorú terorizuje psí maznáčik, si svoju premiéru prežil ešte pred Vianocami. Počas klasického víkendu piatok-nedeľa zarobil v 3 480 kinách 36,3 milióna dolárov, čo s prehľadom stačilo na prvé miesto. A keďže film štartoval vo štvrtok, deň po Vianociach, stačili mu 4 dni na prekonanie 50 miliónov. Hneď v prvý deň premietania si labrador skočil po 14,3 milióna dolárov. V piatok pridal 13,9 miliónov, v sobotu 12,7 a v nedeľu 9,6 miliónov dolárov. 14,3 milióna dolárov je rekord v tabuľke najväčších vianočných otváracích víkendov. Doteraz ho držal Will Smith s filmom Ali z roku 2001, kedy zarobil 10,2 milióna dolárov. Predbehli ho aj ďalšie dva filmy, ktoré mali premiéru - Podivuhodný prípad Benjamina Buttona a Príbehy na dobrú noc. Pre spoločnosť Fox to bol druhý najziskovejší otvárací víkend hneď po Horton Hears a Who, ktorý v marci zarobil 45 milióna dolárov.

Prvenstvo sa komédii Marley & Me podarilo obhájiť v druhom víkende počas ktorého si na svoje konto pripísala ďalších 24,2 miliónov dolárov. Od 1. 1. 2009 sa tri dni držal zárobok Marley and Me nad hranicou 9 miliónov dolárov, takže sa niet čo čudovať, že už 10 dní od premiéry bola prekonaná 100 miliónová hranica. 11 dňový zárobok komédie s Jennifer Aniston a Owenom Wilsonom je 106,6 miliónov dolárov. Komédia má našliapnuté aj na 150 miliónovú hranicu a má dosť veľké predpoklady k tomu, že sa stane najziskovejším filmom štúdia Fox v smolnom roku 2008.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 57%, imdb.com – 7,3/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Prvá päťka USA aj o podivuhodnom prípade Prvá päťka USA aj o podivuhodnom prípade Prvá päťka USA aj o podivuhodnom prípade

Bedtime Stories (Príbehy na dobrú noc)
Hotelový údržbár Skeeter Bronson neochotne súhlasí, že vypomôže svojej sestre a dozrie na jej dve deti. Netuší však, čo ho čaká. Aby ich utíšil a upútal ich pozornosť, uchýli sa k osvedčenej metóde – rozprávaniu rozprávok. Nechtiac tak otvorí dvere do ich zázračnej a živej obrazotvornosti. Každý z príbehov sa odohráva vo fantastickom svete, od najvzdialenejších hĺbok vesmíru cez drsný svet Divokého západu, veľkolepú nádheru starovekého Grécka až po magický svet stredovekej Európy. Najdramatickejšie chvíle však Skeeterovi pripravia obe deti, keď sa nimi predstavované príbehy zázračne prelejú do nášho sveta a na milého strýka tak čaká nejedna dramatická a komická situácia…

Réžia: Adam Shankman
Hrajú: Adam Sandler, Keri Russell, Guy Pearce, Russell Brand, Richard Griffiths
Premiéra na Slovensku: 12. 3. 2009

Adam Shankman, režisér úspešného muzikálu Hairspray a Adam Sandler, sa pod taktovkou štúdia Disney postili do rozprávkového príbehu, ktorý sa stáva skutočnosťou. Príbehy na dobrú noc sa prebojovali k zárobku 27,4 miliónov od piatka do nedele a 38 miliónov dolárov, ak k tomu započítame aj štvrtkové doláre. 80 miliónový dobrodružný rodinný film sa premietal v 3 681 kinách a keď sa to tak vezme, tak to Adam Sandler „nandal“ Bradovi Pittovi, aj napriek nepriaznivým recenziám.

A ani počas druhého víkendu neprenechal druhé miesto Bradovi Pittovi. Príbehy na dobrú noc klesli len o 25% a po jedenástich dňoch premietania už prekonali rozpočet filmu a zakotvili na 85,5 miliónoch dolárov. Tento zárobok je porovnateľný s podobne ladeným titulom - Noc v múzeu.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 24%, imdb.com – 6,2/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka
 

Prvá päťka USA aj o podivuhodnom prípade Prvá päťka USA aj o podivuhodnom prípade Prvá päťka USA aj o podivuhodnom prípade

The Curious Case of Benjamin Button (Podivuhodný prípad Benjamina Buttona)
“Narodil som sa za neobvyklých okolností.“ U Benjamina Buttona, ktorý sa narodil na konci I. svetovej vojny doktor konštatoval, že táto zvláštna bytosť je v skutočnosti osemdesiatročný starec. Všetci očakávali, že Benjamin bude starnúť ďalej a umrie, ale on mladol. V siedmich rokov sa stretáva s malou Daisy, ktorá sa stane jeho osudovou láskou. Benjamin Button cestuje a stretáva zaujímavých ľudí, lásku, ktorú stráca a opäť nachádza, zažíva radosti života a smútku zo smrti. “Životu sa dá porozumieť len spätne, ale žiť sa musí dopredu.“

Réžia: David Fincher
Hrajú: Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond
Premiéra na Slovensku: 5. 2. 2009

Ďalší film Davida Finchera našiel veľkú inšpiráciu v rovnomennom diele amerického spisovateľa F. Scotta Fitzgeralda. Podivuhodný prípad Benjamina Buttona s mladnúcim Bradom Pittom v hlavnej úlohe si 25. decembra vydobyl druhú priečku s 11,8 miliónmi dolárov, ale vo víkendovom rebríčku sa musel uspokojiť až s tretím miestom a zárobkom 26,8 miliónov dolárov. 38,7 miliónov dolárov (teda o 0,7 milióna viac ako Príbehy na dobrú noc) zarobil, ak by sa bral do úvahy štvordňový predĺžený víkend.

150 miliónový, 2 hodiny a 47 minút trvajúci film klesol v druhom víkende o 30%, na 18,6 miliónov dolárov. Kritikmi oceňovaný a na Zlatý Glóbus nominovaný Podivuhodný prípad Benjamina Buttona má po jedenástich dňoch premietania na konte 79,2 milióna dolárov. Filmu by sa mohlo aj celkom dobre dariť mimo severnej Ameriky, odkiaľ by mohol priniesť tiež značnú časť Amerických dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 72%, imdb.com – 8,5/10, yahoo.com – A-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

             

Valkyrie (Valkýra)
Pyšný armádny muž, plukovník Claus von Stauffenberg je lojálny dôstojník, ktorý slúži svojej zemi a dúfa, že niekto nájde cestu k zastaveniu Hitlera. Čas beží a on sa rozhodne, že musí niečo podniknúť sám a pripojí sa k nemeckému odporu. Ozbrojený šikovnou stratégiou použiť Hitlerov vlastný krízový plán, známy ako Operácia Valkýra.

Réžia: Bryan Singer
Hrajú: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson
Premiéra na Slovensku: 12. 2. 2009

Plukovník Claus von Stauffenberg v podaní Toma Cruisa sa 20. júla 1944 dostane do histórie svojim pokusom o atentát na Adolfa Hitlera. Bryan Singer sa po Supermanovi pustil do neľahkej témy a po niekoľkokrát odkladanom termíne premiéry to nakoniec stihol ešte v roku 2008. 2 711 kín premietalo 25. 12. drámu z II. Svetovej vojny Valkýra s veľmi dobrými ohlasmi od kritikov. 75 miliónový film spoločnosti United Artists zarobil od štvrtka do nedele 29,5 miliónov dolárov, čo viac ako sa od tohto filmu očakávalo. Mnohí mu predpovedali podobný osud, ako postihol drámu Hrdinovia a zbabelci. Pre Toma Cruisa to bol najvyšší otvárací víkend od roku 2006, kedy jeho Mission: Impossible III zarobilo 47,7 milióna dolárov.

V druhom víkende klesla Valkýra o 33 percent, na 14 miliónov dolárov. Po jedenástich dňoch má na konte 60,7 miliónov $ a nie je celkom vylúčené, že to na tú magickú stovku dotiahne.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 57%, imdb.com – 7,5/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

           

Yes Man
Život Carla Allena je stále o tom istom. Buď odmietne žiadosť o pôžičku v banke, kde pracuje, alebo odmietne pozvanie od priateľov a radšej ostane sám doma pozerať televíziu. Stal sa z neho muž, ktorého najčastejšie používaným slovom je „nie“. Jeho život sa radikálne zmení, keď neochotne navštívi seminár, ktorý vedie „Áno“ guru naliehajúcim na svojich klientov, aby častejšie používali slovíčko „áno“ a zmenili tak svoje životy.

Réžia: Peyton Reed
Hrajú: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Rhys Darby
Premiéra na Slovensku: 8. 1. 2009

Jediný film, ktorý sa na prelome rokov udržal v prvej päťke, mal premiéru o týždeň skôr ako prvé štyri filmy. Aj Jim Carrey sa môže pochváliť krásnym záverom roka 2008. Jeho komédia Yes Men dosiahla v treťom víkende 13,9 miliónov dolárov. 70 miliónový film má už zarobených 79,5 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 43%, imdb.com – 7,3/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Jediná novinka, ktorá neuspela 25. 12. 2008 má názov The Spirit. Za réžiou stál po prvý krát Frank Miller, autor úspešných komixov 300 a Sin City. Bohužiaľ, jeho vízia si z 2 509 kín odniesla len 6,5 milióna dolárov. Do prvej desiatky sa v poslednom víkende roku 2008 už nedostal blokbaster Twilight, ktorý počas svojej cesty kinami zarobil 167 miliónov dolárov pri 37 miliónovom rozpočte.
Prvý víkend nového praje aj Oscarovým favoritom Slumdog MillionaireGran Torino.

Prvých 12 filmov zarobilo počas víkendu 131,1 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

  4.1.- 6.1. 2008

National Treasure: Book of Secrets 20,1 mil
  5.1.- 7.1. 2007 Night at the Museum 23,7 mil
  6.1.- 8.1. 2006

Hostel

19,6 mil

Miesto pre film, ktorý ako novinka prvý krát nastúpi na pozíciu číslo jedna, je ešte stále voľné. A ktože by to mohol byť? Komédia o dvoch kamarátkach z ktorých sa stanú rivalky? Kate Hudson a Anne Hathaway vo filme Bride Wars. Alebo to bude o žene, ktorá trpí zvláštnymi víziami a rozhodne sa preto vyhľadať pomoc? Odette Yustman a Gary Oldman v horore The Unborn. Alebo to bude dráma z černošského prostredia Not Easily Broken? Alebo ešte žiadna z týchto noviniek nezostrelí z prvého miesta Marley & Me?


autor Matej Oravec 7.1.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.