SVIATOČNÝ AUGUSTOVÝ OBED - VÍŤAZ MFF BA

SVIATOČNÝ AUGUSTOVÝ OBED - VÍŤAZ MFF BA

článok



Víťazným filmom jubilejného 10. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa stal debut talianskeho režiséra a skúseného scenáristu Gianniho di Gregoria Sviatočný augustový obed. Maratón filmových projekcií ukončil záverečný ceremoniál, na ktorom porotcovia udelili okrem ocenenia Grand Prix za najlepší film aj tri ďalšie štatutárne ceny, a to najlepšiemu režisérovi, hercovi a herečke. Celkovo sa vo festivalovom programe odpremietalo 206 filmov na 153 predstaveniach, ktoré videlo  viac ako 23 000 divákov. Počas festivalu bolo nasadených 12 tlmočníkov, ktorí absolvovali viac ako 200 tlmočení z 8 jazykov. Tento rok sa festival rozšíril aj do Košíc (30. 11.) a Banskej Bystrice (4. 12.).

Všetky filmy v Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov hodnotilo päť porôt. Hlavná porota v zložení francúzsky režisér a scenárista Eric Boyer, rakúsky filmový kritik Otto Reiter, maďarský režisér György Pálfi, švédsky filmový producent Freddy Olsson a slovenský režisér Dušan Trančík udelila cenu Grand Prix za najlepší film talianskej snímke režiséra Gianniho Di Gregoria Sviatočný augustový obed s komentárom: „Kino je miestom stretnutia. Kuchyňa je miestom stretnutia. 6 ľudí a 24 hodín ukazuje, že život môže byť zábavou. Ale majte na pamäti, chce to dobré Chablis, aby ste pripravili dobrú omáčku.“ Gianni Di Gregorio si prišiel cenu na záverečný ceremoniál festivalu prevziať osobne.

Cenu za najlepšieho režiséra si z Bratislavy odnáša Amat Escalante, ktorý v Bratislave uviedol svoj film Bastardi. 24-hodinový výsek života dvoch mexických robotníkov v Los Angeles je podľa hlavnej poroty dielom veľkého talentu, pričom „iba nadaný režisér dokáže postupne budovať tragédiu a zanechať tak svoj kinematografický podpis na veľkom plátne.“ Escalante získal cenu MFF Bratislava pre najlepšieho režiséra už druhýkrát – v roku 2006 získal túto cenu za svoj debut Krv. Cenu za najlepší ženský herecký výkon udelila hlavná porota Nade Abou Farhat, ktorá stvárnila hlavnú postavu v koprodukčnej dráme Pod bombami, za „vytvorenie rovnováhy medzi presvedčivým hraním a osobnou zainteresovanosťou v extrémnej situácii“. Maďarský herec Zsolt Anger zaujal svojím výkonom v maďarsko-švédsko-írskom filme Pátranie. Angera, ktorý si prišiel na záverečný ceremoniál cenu prevziať, porota pri udelení Ceny za najlepší mužský herecký výkon vyzdvihla „za vytvorenie silnej a emocionálnej postavy s použitím minimalistických prostriedkov“. 

Sviatočný augustový obed - víťaz MFF BA Sviatočný augustový obed - víťaz MFF BA Sviatočný augustový obed - víťaz MFF BA

Ekumenická porota, ktorá na bratislavskom festivale pôsobila v trojici Natalie Resch z Rakúska, Claude Schwab zo Švajčiarska a Roman Tarina zo Slovenskej republiky udelila Cenu Ekumenickej poroty mexickému filmu Zóna režiséra Rodriga Plá. Jury v tomto filme ocenila zameranie sa na múr medzi bohatým getom a jeho chudobným okolím, ako aj zobrazenie smrtiacich hier, ktoré ľudia hrajú, aby si zachránili svoj blahobyt. Film podľa poroty tiež poukazuje na neľahké spôsoby ako prinavrátiť stratenú česť a nádej. Ekumenická porota udelila aj Zvláštne uznanie libanonsko-francúzsko-britsko-belgickému filmu Pod bombami „za vytvorenie mosta spájajúceho realitu s fikciou v Libanone, ktorý s veľkým rešpektom ukazuje vývoj ženy a muža prostredníctvom skľúčenosti, smútku a napätia spôsobeného kultúrnymi, náboženskými a spoločenskými rozdielmi.“

Porota FIPRESCI 10. Medzinárodného filmového festivalu Bratislava v zložení Thomas Rothchild (Nemecko), Ege Görgün (Turecko), Dejan Petrović (Srbsko), Bálint Szalóky (Maďarsko) a Ladislav Volko (Slovenská republika) sa rozhodla udeliť ocenenie koprodukčnému filmu Pod bombami režiséra Philippe Aractingiho. Aj tento rok pracovala na MFF Študentská porota. Trojica Peter Jelemenský  Nina Šilanová a Zuzana Štefunková udelila cenu „za sugestívnu obrazovú výpoveď a realistické vykreslenie stretu dvoch odlišných kultúr“ filmu Bastardi mexického režiséra Amata Escalanteho.

Slovenská televízia, zastupovaná odbornou jury v zložení Mária Sedláková, Dana Garguláková a Roman Brat, udelila v Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov cenu nórskemu filmu scenáristu Pera Schreinera a režisérky Evy Sørhaugovej Studený obed. Slovenská televízia sa túto cenu rozhodla udeliť na základe preukázania mimoriadneho talentu a veľkej profesionálnej zručnosti tvorcov, ktorí psychologicky veľmi presne a bez pátosu poukázali na zložitosť medziľudských vzťahov.

O udelení dvoch cien však rozhodli aj návštevníci festivalu prostredníctvom hlasovania. Z diváckej ceny Zlatý Bažant sa tešila najlepšia snímka v sekcii Slovenský film 2008 – Bhutan Hľadanie šťastia dokumentaristu Pavla Barabáša. Divácka cena Translata bola určená filmu, ktorý zaujal najviac v rámci celého festivalového programu. Tentoraz nastala zhoda medzi odbornou porotou a divákmi, keď ocenenie získala snímka talianskeho režiséra Gianniho Di Gregoria Sviatočný augustový obed.

Sviatočný augustový obed - víťaz MFF BA Sviatočný augustový obed - víťaz MFF BA Sviatočný augustový obed - víťaz MFF BA

István Szabó sa po Vanesse Redgrave, Janovi  Třískovi  a Ulrichovi Seidlovi stal štvrtým držiteľom ceny MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Ocenenie mu odovzdal herec Martin Huba, ktorý bol prekvapením festivalu pre slávneho režiséra. Martin Huba a István Szabó sa stretli pri nakrúcaní posledného filmu Jiřího Menzla Obsluhoval jsem anglického krále, v ktorom si zahral jednu z epizódnych rolí aj maďarský režisér. A práve herecký výkon Martina Hubu si István Szabó veľmi váži a pochvalne sa o ňom vyjadruje v maďarskom dokumente Režiséri na niti (2008), ktorý si mohli diváci pozrieť po slávnostnom udelení ceny.

Okrem I. Szabóa mohli počas jubilejného 10. MFF Bratislava diváci v priestoroch Palace Cinemas v Auparku stretnúť mnohé filmové osobnosti. Svoju úspešnú snímku Bastardi prišiel uviesť mexický režisér Amat Escalante. Z Francúzska prišiel uviesť film Versailles režisér Pierre Schöller. Svoj prvý hraný film Marec predstavil rakúsky režisér a herec Klaus Händl. Rumunská herečka Maria Dinulescu, ktorú si možno diváci pamätajú z minuloročnej ocenenej snímky California Dreamin´, uviedla film režiséra Adriana Sitarua Zamotané vzťahy. Aj rodák z Bosny a Hercegoviny Namik Kabil prijal pozvanie a v Bratislave uviedol film Noční strážcovia o dvojici sarajevských strážnikoch, konfrontovaných súčasnou dezilúziou.

Z Českej republiky zavítali na festival tvorcovia filmu Deti noci (hlavný protagonista Jíří Mádl, producentka Kateřina Černá a scenáristka Irena Hejdová) a autori dokumentu Palác Akropolis – Akráč (režisérka Jana Počtová a producent Filip Čermák). Z Ruska poctil Bratislavu svojou návštevou herec Piotr Logačov, ktorý osobne uviedol film Zajatec. Okrem Istvána Szabóa mohli z osobností maďarského filmu stretnúť diváci aj kameramana filmu Pátranie Mate Herbaia, člena hlavnej poroty a režiséra filmu Taxidermia György Pálfiho a režiséra komédie Bahrtalo (Veľa šťastia!) Róberta Lakatoša. Svoju snímku Tichý chaos osobne uviedol taliansky režisér Antonello Grimaldi. Slovenské filmy prišli predstaviť tvorcovia Gabriel Hoštaj (film Prekvapenie), Peter Dimitrov a Ján Valent (Jas is Jazz), režisér Marek Šulík (Cesta Magdalény Robinsonovej), Peter Beňovský (Posledná maringotka), Viktor Csudai (Veľký rešpekt), Pavol Barabáš (Carstenz – siedma hora a Bhutan – hľadanie šťastia), Daniel Rihák a Robo Roth (Smog), Dušan Rapoš (Cinka Panna), Peter Krištúfek (Momentky), Dušan Trančík a Patrik Pašš (Optimista), Iveta Malachovská (Tobruk), Sahraa Karimi a Ján Oparty (Afganské ženy za volantom) a Juraj Lehotský s Markom Škopom (Slepé lásky).

Spolu dvadsať slovenských filmových noviniek videli návštevníci 10. MFF Bratislava v rámci sekcie Slovenské filmy 2008. Tento rok boli prvýkrát uvedené štyri nové slovenské tituly. Diváci boli svedkami premiérového uvedenia čerstvej novinky mladého režiséra Viktora Csudaia Veľký rešpekt a hororu Gabriela Hoštaja Prekvapenie. Veľký záujem bol o premiéru dvoch dokumentov – Afganské ženy za volantom v réžii Sahry Karimi a filmu Momentky režiséra Petra Krištúfka o živote a tvorbe legendárneho Deža Ursinyho. Už po štvrtý raz sa v rámci Medzinárodného festivalu Bratislava uskutočnila prezentácia pripravovaných slovenských a koprodukčných hraných, dokumentárnych a animovaných projektov s plánovanou premiérou v kinách v najbližších dvoch rokoch. Prezentácia bola tento rok skutočne podnetná, nakoľko na roky 2009 – 2010 je naplánovaných 48 slovenských alebo koprodukčných premiér 45 slovenských režisérov.

V rámci MFF Bratislava sa po štvrtýkrát udeľovali aj ceny medzinárodného internetového filmového festivalu Azyl. Z nominovaných minútových a päťminútových filmov, ktoré sa premietali v sekcii Azyl – krátkometrážna tvorba, vzišli traja ocenení víťazi v každej kategórii. Víťazom sekcie 1-minútových filmov sa stala snímka Švajčiara Tobiasa Nölleho Tenisti, druhým v poradí bol film Dych v réžii Iny Pirk z Nemecka a tretiu priečku obsadila Acrophobia Raula Taciu z Rumunska. Divákov v internetovom hlasovaní na webovej stránke denníka SME zas najviac zaujala snímka Radio vis(r)age Richarda Černého z Českej republiky. Víťazkou diváckej súťaže na stránke festivalu Azyl sa stala snímka Život je krátky Barbory Berezňákovej (Slovensko). V kategórii 5-minútových filmov rozhodla odborná porota udeliť prvé miesto snímke slovenského tvorcu Petra Kišantala Flug – Urban Metamorphosis. Druhý v poradí skončil baskický 5-minútový film Telma Esnala Taxi? a tretiu pozíciu obsadil film Majkomašmalon Slovenky Mariany Čengel Solčanskej. V diváckej súťaži zvíťazil na internetovej stránke denníka SME slovenský tvorca Peter Važan so svojou snímkou Bistro Perón. Prvenstvo v hlasovaní na web stránke festivalu Azyl patrí filmu Umenie boja Vasca Montiera z Portugalska.  

Sviatočný augustový obed - víťaz MFF BA Sviatočný augustový obed - víťaz MFF BA Sviatočný augustový obed - víťaz MFF BA

Už po tretí raz sa na pôde bratislavského festivalu konal slávnostný večer najčítanejšieho slovenského filmového magazínu Kinema.sk, spojený s vyhlásením výsledkov a odovzdávaním cien Kinema Film roka 2008. Štvrtý ročník projektu mal za cieľ poukázať na to najlepšie zo sveta filmu uvedené v slovenských kinách za celý rok, zároveň oceniť náročnú prácu distribútorov, prekladateľov, majiteľov kín a rovnako aj tvorcov a organizátorov pôsobiacich v oblasti slovenskej audiovízie. Podľa magazínu Kinema.sk sa filmom roka stala americká snímka Paula Thomas Andersona Čierna krv. Druhé miesto obsadil tiež americký film Temný rytier režiséra Christophera Nolana. Tretím najlepším filmom podľa portálu Kinema.sk je úspešná rumunská snímka 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni Cristiana Mungiu.

Popri hlavnej sekcii festivalu, ktorou je Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov, nechýbali ani nesúťažné kategórie Made in Europe, Proti prúdu, Svetový čas, Focus: Hudba a film, Azyl – krátkometrážna tvorba, Slovenský film 2008, Zvláštne uvedenie a Videoart. Súčasťou MFF Bratislava bolo množstvo sprievodných podujatí. Okrem spomínanej prezentácie súčasnej slovenskej filmovej tvorby medzi nimi nechýbal seminár o filmovom marketingu Medzinárodný seminár Strategic Film Marketing, kreatívny workshop MAIA, ale aj večerný i nočný festivalový klub plný výbornej atmosféry a skvelej hudby.

Jubilejný 10. ročník Medzinárodného filmového festivalu zavŕšila populárna Papučová noc. Diváci si mohli vybrať z dvoch ponúk. Jednu z nich predstavovala trojica najlepších filmov 10. ročníka MFF Bratislava (Sviatočný augustový obed, BastardiVpustiť toho pravého). V druhej ponuke sa objavili tri americké snímky - film Paula Thomas Andersona Čierna krv, Temný rytier režiséra Christophera Nolana a Americký gangster režiséra Ridleyho Scotta, teda prvý, druhý a štvrtý najlepší distribučný titul roka 2008 podľa filmového internetového portálu Kinema.sk. 


autor tlačová správa 5.12.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.