FILMOVÉ TIPY MFF BRATISLAVA

FILMOVÉ TIPY MFF BRATISLAVA

článok



Aj tento rok vám ponúkam tipy na bratislavský Medzinárodný filmový festival. Samozrejme odporúčam – naštudujte si program sami a tento článok vnímajte skôr orientačne, nie záväzne. Novinkou tento rok sú komentáre, pri niektorých filmoch uvádzam, prečo podľa mňa daný titul stojí za pozornosť. Nech sa páči, začíname...

             

29. 11. 2008
SOBOTA

Kremeň (Kremen, r. Alexei Mizgirev, Rus., 2007, 90 min.)
Kinosála 5 12:00
Naháňačky, prestrelky z kalašnikova, podplatená milícia a vietnamské prostitútky. Všadeprítomný pocit ohrozenia, zúfalstva a zločinu. To je súčasná Moskva a to všetko sa rozhodne zmeniť Anton, demobilizovaný mladík, ktorý do metropole Ruska prichádza za krásnou Zinou, spolužiačkou z rodného mestečka. Prichádza v naivnej predstave o láske, z tej ho však Zina okamžite vyvedie. A ešte ho tu aj zbijú a okradnú. Provinčný chlapec, vycvičený armádou k dokonalému, poslušnému plneniu akýchkoľvek rozkazov, je presvedčený, že bezohľadnosť a protiprávnosť je treba trestať rovnakými prostriedkami. Preto vstupuje do radov polície. Okamžite zistí, že táto organizácia je skorumpovaná skrz-naskrz. Anton sa „vezie s prúdom“, konformne sa prispôsobuje zvyklostiam. Ale má plán... A ten realizuje v dramaticky pištoľníckom závere, kde sa mení na terminátora a pomstiteľa zároveň. Ale nedostatok citov, respektíve neschopnosť ich dávať najavo, nám bráni v tom, aby sme si ho obľúbili. Stáva sa z neho typický „hrdina svojej doby“. I keď „tvrdosť nie je tuposť“, ako znie jeho najobľúbenejšia veta.

Janov (Genova, r. Michael Winterbottom, VB, 2008, 94 min.)
Kinosála 1 16:30
Michael Winterbottom patrí k najuniverzálnejším filmovým tvorcom súčasnosti. Bravúrne zvláda politický triler, komédiu, dokudrámu, necúvne ani pred erotikou. Príbehy sa síce rôznia, ale konštantou ostáva jeho skúmanie psychologickej pravdy. V tomto filme posúva svoje hľadanie do nového teritória. Joe je Angličan, ktorý žije s rodinou v Spojených štátoch. Jedného dňa manželka vezie ich dcéry domov a v náhlej roztržitosti tragicky havaruje. Trúchliaci Joe sa rozhodne prijať ponuku učiteľa v Taliansku. Dúfa, že zmena jemu aj dcéram pomôže zmierniť veľkú prázdnotu nad stratou milovanej osoby. Rodina sa ocitá v prostredí, obklopenom oslnivou kombináciou stredovekej renesancie a súčasných vplyvov... Invenčný režisér disponuje osobitým umeleckým cítením, ktoré vymedzuje prímorské mesto Janov. Film sa vyznačuje zvláštnou atmosférou, charakterizovanou porozumením, vášňou a noblesou.
Winterbottom je „stálicou“ nášho festivalu, svojho času mu tu bola venovaná dokonca retrospektívna sekcia. Na novinku režiséra Nonstop party či Code 46 som veru celkom zvedavý…

Achilles a korytnačka (Akires to kame, r. Takeshi Kitano, Jap., 2008, 119 min.)
Kinosála 1 19:00
Film sleduje životné peripetie Machisua, ktorý už v detstve objaví v sebe neobyčajnú lásku k maľovaniu, a tá ho neopúšťa ani v pokročilom veku. Vlastne už dlho nerobí nič iné: je priam posadnutý túžbou konečne namaľovať svoje životné dielo a stať sa slávnym. V jeho neochabujúcom úsilí ho podporuje iba manželka Sachiko. S každou novou prácou sa Machisu pokúša prekračovať svoje limity a inšpiráciu hľadá stále hlbšie. Nehľadí pritom na žiadne dôsledky. A tak mu aj verná manželka prestáva po čase rozumieť, dcéra ním pohŕda a susedom je na posmech. Dobehne Achiles niekedy korytnačku?

Divoké pole (Dikoe pole, r. Michail Kalatozišvili, Rus., 2008, 104 min.)
Kinosála 4 21:00

Príbeh mladého lekára Miťu, ktorý sa rozhodne pracovať na území nikoho, aby pomáhal ľuďom zabudnutým bohom. Žije a pracuje v šírej a prázdnej stepi. Ale takmer každý deň prichádzajú za ním rôzni pacienti: raz dovezú muža, ktorého srdce prestalo biť po otrave alkoholom, inokedy dovlečú zdochýnajúcu kravu. Policajt, jediná miestna autorita, chodí za Miťom najčastejšie. Život je tu nebezpečný. V stepi bojujú rôzne skupiny miestnych ľudí, preto neraz musí ošetriť ťažko zranených. Jedného dňa za ním príde manželka, aby mu oznámila, že ho opúšťa, lebo chce žiť s iným mužom. Miťa ostane definitívne sám. Ale cíti, že niekto alebo niečo je tam stále prítomné. Onedlho sa tušená hrozba stane realitou...

Medzi stenami (Entre les murs, r. Laurent Cantet, Franc., 2008, 128 min.)
Kinosála 1 21:30
Francois sa spolu s ďalšími učiteľmi pripravuje na nový školský rok na strednej škole v jednej z problematických parížskych štvrtí. Zvolí neobvyklú metódu vyučovania etiky i komunikácie so študentmi. Jeho extravagantná otvorenosť najskôr vzbudí u študentov prekvapenie, ale aj podozrenie. Až do tej miery, že žiaci začnú odmietať jeho novátorské pedagogické metódy.
Toto je jeden z najhorúcejších titulov v tohtoročnom programe. Medzi stenami získalo v Cannes Zlatú palmu ako prvý francúzsky film po dvadsiatich rokoch. Už preto (a dúfajme, že nielen preto) si zaslúži pozornosť…

Filmové tipy MFF Bratislava Filmové tipy MFF Bratislava Filmové tipy MFF Bratislava

30. 11. 2008
NEDEĽA

Deň v Jurijeve (Yuriyev den, r. Kiril Serebrenikov, Rus./Nem., 2008, 135 min.)
Kinosála 3 13:00
Pekná a kultivovaná operná speváčka Ljuba si vezme pár dní voľna, aby spolu so synom navštívila svoje rodné mesto Jurijev. Pred niekoľkými rokmi totiž opustila Rusko, kvôli medzinárodnej kariére. Syn, ktorý ju sprevádzal po svete, jej teraz vyčíta, na čo sa tam trmácali. Jurijev pôsobí ako úplne nehostinné mesto, kde sa čas zastavil pred niekoľkými desaťročiami. A Ljubin syn sa náhle stratí.

Cesta Magdalény Robinsonovej (Cesta Magdalény Robinsonovej, r. Marek Šulík, SR, 2008, 40 min.)
Kinosála 2 13:30

Slovenská fotografka Magdaléna Robinsonová počas ľudáckeho slovenského štátu stratila svojich rodičov a prežila utrpenie koncentračných táborov. Po desaťročiach s hrôzou sleduje opätovný záujem časti slovenskej verejnosti o ľudácke myšlienky a adoráciu politických predstaviteľov slovenského štátu. Pýta sa, aký zmysel malo utrpenie obetí nacizmu, ak spoločnosť ostáva nepoučená.
Film Marka Šulíka je postavený celkom určite na silnej téme, to však neznamená, že by bol nezaujímavý po estetickej stránke, skôr naopak. Aj vďaka výbornému nápadu – konceptu – môžete mať z tohto krátkeho dokumentu veľmi pôsobivý zážitok.

Siedme nebo (Wolke 9, r. Andreas Dresen, Nem., 2008, 98 min.)
Kinosála 1 16:30

Krajčírka Inge ide vrátiť upravené nohavice svojmu zákazníkovi Karlovi. Pri návšteve pocítia k sebe náhlu vášeň a vyspia sa spolu. Inge žije s manželom Wernerom, preto sa vzťahu s Karlom spočiatku bráni, ale vzájomná (nielen sexuálna) príťažlivosť je silnejšia. Láska predsa kvitne v každom veku, i v tom dôchodkovom, v ktorom sa nachádzajú aj protagonisti tohto filmu. Príbeh prináša tradičný ľúbostný trojuholník. Sleduje svojich hrdinov natvrdo – pri sexe, i v tých najbolestnejších situáciach. Pred divákom nič neskrýva, tabuizovaná téma erotiky medzi starými ľuďmi tu nachádza možno na prvý pohľad šokujúce, ale adekvátne zobrazenie – bez akejkoľvek strojenosti a s autenticitou, ale aj s porozumením a humorom.

Bez milosti (venované pamiatke PD) (Nincs kegyelem (PD emlékére), r. Elemér Ragályi, Maď., 2007, 70 min.)
Kinosála 3 18:30

Na dedine je zavraždený postarší muž. Cigán Dénes Suha, ktorý príležitostne pracoval v dome obete, je vypočúvaný najskôr ako svedok. Napokon je ale sám obžalovaný z vraždy. Dôkazy proti nemu sa zdajú byť celkom nejednoznačné. Aj tak však napokon stačia, aby ho súd odsúdil. Napriek tomu, že všetko je celkom inak... Dramatický príbeh vyniká dôkladnou autenticitou prostredia a civilnými výkonmi hereckých predstaviteľov. Film o neznášanlivosti a intolerancii okolo nás.
Súčasná maďarská kinematografická tvorba je naozaj veľmi rozmanitá a jej výsledky bývajú väčšinou aspoň zaujímavé. Snáď to v prípade Bez milosti (venované pamiatke PD) nebude inak…

V pustiť toho pravého (Låt den rätte komma in, r. Tomas Alfredson, Švéd., 2007, 106 min.)
Kinosála 4 18:30

Ideálny film na zimný večer. Príbeh vychádza z románu Johna Ajvide Lindqvista, švédskeho bestselleru prekladaného do mnohých ďalších jazykov. Názov filmu je parafráza jednej z populárnych pesničiek, zároveň však upozorňuje na to, že upír môže vkročiť do vášho bytu, až keď ho vyslovene pozvete. Potom však... Temný, hrozivý a strašidelný horor má vynikajúcu atmosféru, inteligentne sofistikovanú a zároveň presvedčivú zápletku, a dokonca obsahuje aj metaforickú výpoveď o osude a priateľstve. Výrazne prekračuje hranice žánru a stáva sa dielom, ktoré má predpoklad na veľký úspech nielen vo švédskej distribúcii. Napínavý dej sa odohráva na zimnom štokholmskom sídlisku začiatkom osemdesiatych rokov 20. storočia. Oskar Eriksson je úplne normálny, sympatický dvanásťročný chlapec. Len trochu osamelý, nerozumie si s novými spolužiakmi a z nudy začne zbierať novinové výstrižky o sériových vraždách a podobných prípadoch. A práve vtedy spoznáva Eli, svoju novú mladú susedku. Tiež veľmi osamelú. Začína sa podivuhodné priateľstvo, už od začiatku plné hrozivého tajomstva, ktoré Oskar postupne odhaľuje až k prekvapujúcej pointe.

Boogie (Boogie, r. Radu Muntean, Rum., 2008, 98 min.)
Kinosála 4 21:00

Tridsiatnik Bogdan prezývaný Boogie sa usadil, založil si firmu na výrobu nábytku, má manželku a malého syna. Práve je na dovolenke pri Čiernom mori. V bezútešnom prostredí posezónnych hotelov, spomínajúcich na svoju bývalú slávu, sa stretne s dvoma svojimi spolužiakmi a priateľmi. V priebehu jednej noci v rôznych prostrediach (hotelová izba s prostitútkou, bar, diskotéka) konfrontujú všetci traja navzájom svoje názory, rozohrávajú rôzne hry, aby vyzerali lepšie. Bývalé kamarátstvo nevyprchalo, ale spoločný pocit mladosti a bezstarostnosti ich už nespája. Každý z nich sa v mnohom zmenil. Takže zákonite dochádza k drobným konfliktom. A Boogieho manželka sa sama v hoteli cíti opustená. Film Boogie je autentickým pohľadom na súčasnú generáciu už síce nie mladých, ale ani starých mužov, ktorí sa začínajú vyrovnávať so zodpovednosťou. Statické zábery, dokumentárne riešené výrazové prostriedky, kontaktný zvuk a vynikajúci, neokázalo režírovaní herci dodávajú filmu silný, presvedčivo reálny rozmer.
Radu Muntean je jedným z rumunských tvorcov, ktorých sme vám už na Kineme predstavovali. Na Boogieho a jeho eskapády sa osobne úprimne teším.

Filmové tipy MFF Bratislava Filmové tipy MFF Bratislava Filmové tipy MFF Bratislava

1. 12. 2008
PONDELOK

Stretnutie s Andrejom Tarkovským (Meeting Andrei Tarkovsky, r. Dimitrij Trakovsky, USA/Švéd./Rus., 2008, 94 min.)
Kinosála 3 13:00

Velikán svetovej kinematografie Andrej Tarkovskij (1932 – 1986) vytvoril osem výnimočných filmových diel, ktoré rezonujú a stretávajú sa s neutíchajúcou pozornosťou aj po jeho predčasnej smrti. Tento dokument sa snaží postihnúť jeho filozofie, inšpirácie a povahové črty, ktoré sú konfrontované s jeho najznámejšími dielami. Vo filme sa objavujú a rozprávajú tí, ktorí sa ocitli najbližšie k ruskému géniovi. Pri príležitosti dvadsiateho výročia Tarkovského smrti sa vydal americký študent Dmitrij Trakovsky pátrať po dedičstve svojho najobľúbenejšieho filmového tvorcu. Jeho cestu tvorí pätnásť rozhovorov v Kalifornii, Taliansku, Švédsku a konečne v Rusku, kde sa pokúsi priblížiť k významu jedného z najzáhadnejších Tarkovského poznaní. Že smrť neexistuje.
Uznávam, že pri tomto tipe zohrávajú osobné preferencie viac než veľkú úlohu, ale nemôžem si pomôcť...

Sviatočný augustový obed (Pranzo di ferragosto, r. Gianni di Gregorio, Tal., 2008, 75 min.)
Kinosála 4 16:00
Gianni, muž v stredných rokoch, žije s ovdovelou matkou v starom byte v centre Ríma. Sužovaný láskavou tyraniou schudobnelej aristokratky delí svoj život medzi domácu opateru a vychádzky do baru. Deň pred tradičným augustovým sviatkom ho šéf obytného domu požiada, aby vzal jeho matku na dva dni k sebe. Na oplátku mu prispeje nejakou sumou, aby zmiernil jeho večné dlhy. Gianni nemá veľmi na výber. Lenže manažér okrem svojej matky dovedie aj tetku. A to ešte nie je všetko. Príde aj rodinný lekár, ktorý tiež potrebuje prichýliť svoju matku. Neborák Gianni sa cíti ako v pekle. No šarmantné staré dámy rozmýšľajú úplne inak...

Veľký rešpekt (Veľký rešpekt, r. Viktor Csudai, SR, 2008, 77 min.)
Kinosála 3 18:00

Film Veľký rešpekt je filmom o mladých ľuďoch, ktorí hľadajú kúsok svojho šťastia. Je to jednoduchá komédia, ktorá zobrazuje dennodenné strasti obyčajných ľudí. Hlavní hrdinovia Peter a Michal nie sú práve z ideálnych rodín. Mišo svojho otca takmer nepoznal a Petrova matka prednedávnom opustila jeho otca, z čoho je Peter frustrovaný. Na začiatku príbehu Michal schytá poriadnu príučku od dvoch chuligánov a Peter dostáva kopačky od svojej priateľky Danky. Michal má ešte mladšiu sestru Veroniku, ktorú balia všetci naokolo, a ani jeho priateľ Peter nezostáva voči nej chladný. Michalova mama Žofia je chorá zo svojich dvoch potomkov a zároveň sa stále snaží o návrat k svojim dávno strateným krivkám rôznymi zbytočnými diétami. Celý príbeh naberá grády, keď sa Peter a Michal ujmú okradnutého maďarského turistu Zoltána. Film je o pár dňoch strávených v spoločnosti mladých ľudí, ktorí nemajú čo robiť a tak si rôzne vypĺňajú svoj voľný čas. Jeho dej sa odohráva na najväčšom sídlisku na Slovensku - v bratislavskej Petržalke. Film je postavený na humorných zápletkách a vtipných dialógoch. Všetky filmové obrazy sa odohrávajú v reálnych prostrediach.

Výmena (Changeling, r. Clint Eastwood, USA, 2008, 140 min.)
Kinosála 1 18:30

Los Angeles, 1928. V sobotu ráno sa Christine rozlúči so svojím synom Walterom a odchádza do práce, kde robí ako telefónna dispečerka. Keď sa vráti domov, zistí, že syn zmizol. Snaží sa ho hľadať, ale bezvýsledne. Po niekoľkých mesiacoch jej polícia oznámi, že sa podarilo vypátrať jej strateného syna. Rozrušená Christine, atakovaná policajtmi, novinármi a svojimi protichodnými emóciami, privolí, aby nájdený chlapec zostal u nej. Ale srdce jej jasne hovorí, že to nie je jej Walter. Film, ktorý sa inšpiroval skutočnými udalosťami. Clint Eastwood rozpráva pohnutý príbeh osamelej ženy, ktorá je brutálne konfrontovaná korupčnými losangeleskými policajnými úradníkmi. Nešťastná žena a matka nemôže akceptovať nespravodlivosť a chce sa brániť. Boj s bezohľadnou štátnou mašinériou sa zdá byť nezmyselný a vopred prehratý. Emocionálne silné a štylisticky zvládnuté dielo so sugestívnym výkonom Angeliny Jolie predstavuje komplexnú drámu s nesporným diváckym potenciálom.

Filmové tipy MFF Bratislava Filmové tipy MFF Bratislava Filmové tipy MFF Bratislava

2. 12. 2008
UTOROK

Pátranie (A nyomzó, r. Attila Gigor, Maď./Švéd./Írs., 2008, 107 min.)
Kinosála 5 12:00

Hrdinom tohto netradičného krimi príbehu je 37-ročný patológ Tibor. Vedie osamelý spôsob života, má problémy s komunikáciou. V tej istej nemocnici ako Tibor pracuje, o niekoľko poschodí vyššie, leží jeho matka umierajúca na rakovinu. Tibor sa dozvie o možnosti liečby matkinej choroby vo Švédsku, čo však výrazne presahuje jeho finančné možnosti. V tejto chvíli vstupuje do Tiborovho života tajomný jednooký muž zvaný Kyklop, ktorý mu za zabitie istého človeka ponúka potrebnú sumu. Tibor na ponuku pristúpi, hoci nevie, koho vlastne má odstrániť. List, ktorý po vražde dostane, mu však odhalí súvislosti, o ktorých netušil.

Morská víla (Rusalka, r. Anna Melikjan, Rus., 2007, 115 min.)
Kinosála 1 16:30
Osemnásťročná Alisa bola počatá na mori, kde sa jej matka náhodne stretla s námorníkom. Vyrastala iba s mamou a babičkou v dome na pobreží. Po viacerých sklamaniach sa rozhodla utiahnuť do mlčania. Školské roky prežila v zvláštnej škole, kde v sebe odhalila schopnosť predvídať budúcnosť alebo plniť priania. Ako 17-ročná odišla do Moskvy a pokúšala sa tam študovať. Jedného večera skočila do rieky, aby zachránila topiaceho sa mladíka Sašu, ktorý bol príliš stresovaný svojimi ambíciami obstáť v dravom svete obchodu. Zamilovala sa doňho, ale jej cit zostal bez odozvy. Alebo predsa len nie? Moderná variácia rozprávky o Rusalke alebo malej morskej panne patrila v Rusku k filmovým udalostiam minulého roka. Emocionálne pestrému kaleidoskopu obrazov zo života hlavnej hrdinky dominuje výrazný soundtrack a nezameniteľný výkon hlavnej predstaviteľky.

Štyri noci s Annou (Cztery noce z Anna, r. Jerzy Skolimowski, Poľ., 2008, 87 min.)
Kinosála 1 19:00
Leon Okrasa pracuje v spaľovni zdravotníckeho odpadu pri nemocnici v malom meste. Jedného dňa sa stane svedkom brutálneho znásilnenia. Obeť, Anna, je sestričkou v rovnakej nemocnici. Leon trávi všetok svoj voľný čas sledovaním mladej ženy. Raz v noci cez otvorený oblok vnikne do jej domu. Sadne si na jej posteľ, pozoruje ju v spánku, pokúša sa preniknúť do jej sveta. Ako ďaleko zájde? Po sedemnásťročnej prestávke sa vrátil klasik svetového filmu s intímnou mikrodrámou. Ide o nezvyčajný film. Láska, o ktorej Skolimowski rozpráva, je vášnivá a pochmúrna. Na druhej strane je však aj delikátna, čistá a cenná. Tvorca sa nebál položiť sám sebe i divákom ťažké otázky o podstate lásky, o súčasnom svete, v ktorom sa citovo exponovaní ľudia od seba čoraz viac vzďalujú. Zamýšľa sa aj nad tým, kde ležia hranice „normálnych“ citov. Vďaka tomu vznikol smelý a odvážny film, ktorý sa divákovi nadlho vryje do pamäte.

Il divo (Il divo, r. Paolo Sorrentino, Tal., 2008, 117 min.)
Kinosála 1 21:30

Takzvaný politický film je veľmi špecifický žáner. Zväčša reaguje priamo na nejakú udalosť či situáciu, ako povedzme Jahodová proklamácia, Všetci prezidentovi muži či séria filmov o nemeckej Frakcii červenej armády (RAF). Je to reakcia zaujímavá, ale rýchlo stráca na aktuálnosti. Tento rok však Paolo Sorrentino nakrútil film, ktorý sa pravdepodobne stane večným a ako Občan Kane (i keď z celkom iných dôvodov) bude blúdiť nasledujúce desaťročia artkinami a filmovými klubmi. Il divo (veľmi zjednodušený preklad by znel „Božský“) je príbeh Giulia Andreottiho, nevyspytateľného človeka, cynického manipulátora a zároveň bábky, ktorá vzbudzuje fascináciu i odpor zároveň. Veľké nadčasové podobenstvo o politike dnešných dní je nakrútené s dokumentaristickou bravúrou a stáva sa symbolom komplikovanosti ľudského svedomia. Nerád používam maximálne prívlastky, ale herectvo v tomto filme je skutočne nevídané. 90-ročný Giulio Andreotti si film samozrejme nechal premietnuť a povedal: Ja som veľmi zlomyslený človek, ale nie až tak ako tento film“.

             

3. 12. 2008
STREDA

Joy Division (Joy Division, r. Grant Gee, VB/USA, 96 min.)
Kinosála 2 12:30
Po dvoch celovečerných hraných filmoch, ktoré sa rôznym spôsobom dotýkali Joy Division – 24 Hour Party People Michaela Winterbottoma a Control Antona Corbijna (v ktorom Sam Riley tak presvedčivo stvárnil speváka Iana Curtisa, až si z vlaňajšieho MFF Bratislava odniesol Cenu za najlepší mužský herecký výkon) – prichádza celovečerný dokument režiséra Granta Leeho a scenáristu a konzultanta Jona Savagea, ktorý by sme mohli definovať ako definitívny portrét tejto najväčšej manchesterskej rockovej kapely. A tiež mesta Manchester, ktoré svojou atmosférou ovplyvnilo jej hudbu. Vo filme uvidíte záznamy z ich televíznych vystúpení, nikdy nezverejnené zábery z koncertov a budete počuť novoobjavené zvukové nahrávky. Čo však robí tento film naozaj výnimočným je účasť všetkých troch členov kapely, ktorí sa po Curtisovej smrti premenovali na New Order – Bernarda Summera, Petra Hooka a Stephena Morrisa. Film Joy Division zachytáva vzostup kapely i tragédiu jej konca takým spôsobom, že vás nenechá chladnými, aj keď nepatríte k jej fanúšikom.

Umierajúce zviera (Elegy, r. Isabel Coixet, USA, 2008, 108 min.)
Kinosála 1 16:30
Charizmatický vysokoškolský pedagóg Kepesh prežíva spokojné obdobie jesene svojho života, ktorý delí medzi prednášky, priateľov, vzťah s dlhoročnou milenkou a svoje obľúbené knihy. Hoci sa teší pozornosti hlavne ženskej časti svojich poslucháčov, príležitostné vzťahy nevyhľadáva. Kontúry tohto príjemného stereotypu však naruší pôvabná žiačka Consuela, ktorá dosiahne, že ctihodný pán profesor sa snáď po prvý raz, a možno aj naposledy v živote, úprimne zamiluje. Vekový rozdiel však nemožno oklamať. Lásku a milenecký cit vystrieda posadnutosť a chorobná žiarlivosť. Nerovná dvojica sa rozchádza, aby sa stretla znova po dvoch rokoch. Consuela má posledné želanie, ktoré môže všetko zmeniť... Film zaujme precízne inscenovanou psychológiou hlavných postáv, ako aj civilným stvárnením hereckých predstaviteľov.

Nebo, zem a dážď (El cielo, la tierra y la lluvia, r. José Luis Torres Leiva, Čile/Franc./Nem., 2008, 110 min.)
Kinosála 5 19:30

Mladí juhoamerickí filmári svojimi autorskými filmami už niekoľko rokov menia a inšpirujú tvár svetovej kinematografie. Nebo, zem a dážď je jedným z týchto filmov, je ukážkou najnovšej tvorby „mladej juhoamerickej vlny“. Jeho príbeh sa odohráva na juhu Čile, na malom, riedko obývanom ostrove, kde takmer neustále prší. Sleduje osudy troch žien a muža, ktorí tu žijú. Poetický i keď neveselý obraz osamelosti a izolácie je nakrútený prekvapujúco jemne a precízne. Režisér kladie veľký dôraz na atmosféru, používa minimum dialógov, necháva diváka domýšľať situácie.

Delta (Delta, r. Kornél Mundruczó, Maď., 2008, 93 min.)
Kinosála 4 21:00

Minimalisticky nakrútený film sa odohráva v atraktívnej oblasti dunajskej delty a jej izolovaných maďarsko-rumunských obydliach. Dej je zo súčasnosti, ale mohol by sa odohrávať aj pred mnohými rokmi. Dnes už svetoznámy maďarský režisér, jediný východoeurópan tohtoročnej súťaže v Cannes, nám v dlhých a často mučivo drsných záberoch rozpráva príbeh o návrate. Do zabudnutej, od okolitého sveta odrezanej delty, sa po rokoch vracia tichý mladík. Vracia sa k svojej rodine, ale rozhodne sa postaviť si dom sám pre seba. Pri stavbe sa však zbližuje so svojou sestrou viac, ako je únosné nielen pre miestnych xenofóbnych obyvateľov. Režisér v rozhovoroch uvádza, že mu nešlo o nakrútenie filmu o inceste, ale skôr o skúmanie hraníc osobnej slobody. Skúma ich s dôrazom na výtvarnú zložku obrazu, pomocou precízneho vedenia hercov a kontrolovaných pohybov kamery, takmer bez dialógov. Všetko sa tu odohráva v podivnom opare stúpajúcej hmly, vody a alkoholu.
Za seba môžem konštatovať, že Delta je jedným z najpozoruhodnejších nových filmov, ktoré som tento rok videl. A to určite nie je málo.

Buď šťastná (Happy-Go-Lucky, r. Mike Leigh, VB, 2008, 118 min.)
Kinosála 1 21:30

Je tak trošku bláznivá alebo nezodpovedná? Alebo je v skutočnosti hlboko vnímavá a rozumná? Tak či onak, každý sa do nej zamiluje, viac alebo menej. Poppy je učiteľkou v severnom Londýne. Jej život, na prvý pohľad, sa zdá byť veľmi komplikovaný. Sledujeme jej boj s každodennou realitou, ktorú ona reflektuje značne nekonvenčne. Poppy si nenechá nikým a ničím pokaziť náladu. Pôsobí ako absolútne slobodná duša – otvorená a veľkorysá, zábavná a nikdy nestrácajúca zmysel pre humor.

             

4. 12. 2008
ŠTVRTOK

Domov (Home, r. Ursula Meier, Franc./Švajč./Belg., 2008, 97 min.)
Kinosála 5 12:00
Uprostred tichej a opustenej vidieckej krajiny sa tiahne nedokončená diaľnica. Len pár metrov od bezpečnostných bariér stojí dom. Otec, matka a ich tri deti tu šťastne žijú už desať rokov. Idylka sa končí v okamihu, keď sa výstavba skompletizuje a v tesnej blízkosti domu začnú hučať prvé autá. Odpor rodiny rastie, odmieta sa vzdať svojej oázy pokoja. Novodobí švajčiarski robinsoni strácajú definitívne zmysel svojho doterajšieho života. Film kombinuje rôzne žánre, je komický i poetický, a predsa si udržiava jednotiacu filmovú líniu. Talentovanej režisérke sa podarilo vytvoriť pôsobivé a kompletné autorské dielo s odkazom na Godarda alebo Hanekeho, čo v celkovom výraze predstavuje neprehliadnuteľný prínos do súčasnej európskej kinematografie.

Bahrtalo! (Veľa šťastia!) (Bahrtalo! (Jó szerencsét!), r. Róbert Lakatos, Maď./Rak./Nem., 2008, 80 min.)
Kinosála 4 14:30

Fúzatý maďarský Róm Lali a plešatý Lori vyrazia z rodnej Transylvánie cez Viedeň na cestu Európou, aby sa s nemeckým ovčiakom dostali k bohatému šejkovi do Egypta, kde sú psy veľmi vzácne. Tento typ kšeftovania dvaja nerozluční kamaráti praktizujú neustále a pochopiteľne väčšinou nedopadnú najlepšie. Konfrontácia spontánneho Východu s umierneným, zákony dodržiavajúcim Západom (napríklad rakúska dopravná polícia) sa končí v Afrike s beduínmi, kde sa Lali cíti ako doma. V bláznivo absurdnej komédii hrajú obaja herci samých seba a iniciatívne, ale zväčša veľmi svojrázne, riešia problémy, ktoré sa im neustále stavajú do cesty. Celé toto veselé šialenstvo sa odohráva na hranici dokumentu, i keď napísať, že ide o dokumentárnu komédiu by bol zjavný nezmysel. Ale tento film je z hľadiska poučiek o kinematografii nezmyslom. Neustále búrky nápadov a komických situácií oboch mužov sú pre nich zjavne normálne. Lali a Lori sa neúspechom nenechajú znechutiť, nikto ich nezastaví pri plánovaní nových dobrodružstiev.

Studený obed (Lønsj, r. Eva Sørhaug, Nór., 2008, 90 min.)
Kinosála 5 17:00
Christer odchádza do práce. Letiaca čajka mu okaká košeľu. Košeľu si perie v práčovni v suteréne. Náhle si spomenie, že vo vrecku nechal peniaze, ktoré mal na zaplatenie prenájmu bytu. Chce ich zachrániť, preto odstaví hlavnú poistku, čím preruší elektrické vedenie v celom obytnom dome. V jednom byte chce starý muž vymeniť poistky, a pritom zomrie. Jeho jediná dcéra Leni s ním žila v úplnej izolácii. A teraz zostala celkom sama. Čerstvá matka Heidi zistí, že práčky v suteréne nefungujú. Ponáhľa sa a vyberie všetky mokré veci. Christer, ktorý nič netuší, práve odštartoval osudovú špirálu udalostí. Napínavá nórska dráma v hitchcockovskom ladení, vrátane odkazu na slávnu scénu z Vtákov. Príbeh sleduje niekoľkých obyčajných ľudí a ukazuje, ako ich každodenný život podlieha kritickému okamihu. Divák je konfrontovaný s ich životmi. Zaujíma sa o nich. Znenávidí ich, alebo si ich obľúbi. Ale nikto mu nezostane ľahostajný.

Zbožňovanie (Adoration, r. Atom Egoyan, Kan./Franc., 2008, 101 min.)
Kinosála 1 19:00

Film rozpráva o našich spojeniach – s každým navzájom, s našou rodinou, s technológiou a s moderným svetom.
Sabine, stredoškolská učiteľka francúzštiny, vedie hodinu prekladu. Text vychádza z reálnej skutočnosti o teroristovi, ktorý umiestnil bombu do batožiny svojej tehotnej priateľky. Udalosť hlboko zapôsobí na študenta Simona, ktorý žije so svojím strýkom. Mladíkovi sa vybaví autonehoda, pri ktorej zahynuli jeho rodičia. Simon sa nevie zbaviť utkvelého pocitu, že nehoda bola úmyselná. Zavesí preto svoju verziu incidentu na internet. Pravda o jeho rodine postupne vychádza najavo. Aj v dvanástom filme známeho režiséra sa objavujú súvislosti, typické pre predchádzajúce diela: odlišnosti medzi zjavením a realitou, subjektívna podstata pravdy, spektrálne, fragmentové štruktúry, viacnásobné časové konštrukcie a uhly pohľadu, bohaté a komplexné charaktery a životaschopnosť rodiny. Atom Egoyan patrí medzi tvorcov, ktorí radi svojimi filmami provokujú, znepokojujú, kladú otázky. Anotácia jeho novinky napovedá, že nás zrejme nesklame…

             

5. 12. 2008
PIATOK

Gomora (Gomorra, r. Matteo Garrone, Tal., 2008, 135 min.)
Kinosála 1 11:30

Brutálne surová freska až neuveriteľne výstižne vykresľuje, akými spôsobmi ovláda neapolská vetva mafie zvaná camorra všedný život ľudí. Sme na okraji severného Neapolu, v kedysi modernej zástavbe, dnes obývanej zmiešaninou tých, ktorí pre miestnych bossov pracujú, a tých, ktorí sa nevedia dočkať, kedy im budú môcť slúžiť. Je to svet, ktorého jediným zákonom je násilie, jedinou hodnotou moc, jediným snom peniaze a jediným dorozumievacím prostriedkom zbraň. V súboji klanov ide o nadvládu nad trhom s narkotikami, s nebezpečným odpadom, s prostitúciou a turistikou, ale aj s odevným priemyslom. Film, zaľudnený postavami, z ktorých žiadna nie je ústredná, ale každá sa vpíše do pamäti, vznikol podľa knihy novinára Roberta Saviana, ktorá sa v roku 2006 nielen v Taliansku stala okamžite bestsellerom, a tohto roku dokonca vyšla v českom preklade. Odvtedy je autor pod nepretržitou ochranou polície, pretože kápovia camorry si objednali jeho smrť.


Tokio! (Tokio!, r. Michel Gondry, Leos Carax, Bong Joon-ho, Franc./Jap./Nem./Juž. Kór., 2008, 110 min.)
Kinosála 3 13:30

Tokio sa stalo inšpiráciou pre tri krátke filmy troch rôznych režisérov. Nakrúcalo sa v srdci mesta, ktoré evokuje obraz metropolisu. Interiérový dizajn / Interior Design predstavuje surreálnu bájku o mladom páre, ktorý sa presťahuje do Tokia. Mladík sa chce stať filmárom. Dievča sa mu postupne odcudzuje. Obaja sú pohlcovaní vlastnou činnosťou, až kým dievča, cítiac sa osamelé, neobjaví niečo zvláštne... Hrdinom Hovna / Merde je tajomný muž, ktorý vyvoláva zmätok v uliciach Tokia prostredníctvom iracionálnych a provokatívnych akcií. „Netvor z kanála“, ako ho prezývajú médiá, vzbudzuje vášeň alebo hnus. Prenasledujú ho, chytia, súdia a potom... Protagonistom tretieho segmentu Trasúce sa Tokio / Shaking Tokyo je hikimori. Teda niekto, kto žije bez akéhokoľvek kontaktu s vonkajším svetom. Keď roznášačka pizze omdlie v jeho byte počas zemetrasenia, stane sa niečo nemysliteľné – muž sa zamiluje. Odváži sa však vydať aj do ulíc Tokia?
Uvidíme, čo môžeme čakať od tohto triptychu. Filmy o mestách sú momentálne v kurze. Otázne je, či Gondry, Carax a Bong podliehajú iba trendom, alebo ponúknu niečo viac...

Čas umierať (Pora umierać, r. Dorota Kedzierzawszka, Poľ., 2007, 104 min.)
Kinosála 3 15:30
Stará dáma vstupuje do ordinácie a na výzvu „Vyzlečte sa!“ odpovie lekárke pohrúženej do papierov niečo vulgárne. Potom sa vracia do schátralej drevenej vily, ktorú práve opúšťa posledný z úradne dosadených nájomníkov. Aniela blažene vychutnáva získané súkromie, v ktorom má verného spoločníka – svojho všetko chápajúceho psa. Sníva o renovácii rozľahlej vily, v ktorej by spoločne so synovou rodinou rada dožila. Ten má však s rodinným sídlom iné zámery. Plynú krásne letné dni, stará dáma sa kochá výhľadom na vysoké stromy v záhrade, vedie nekonečné monológy, a pritom sa stupňuje jej nechuť k synovi a jeho hlúpej obéznej dcérke. Cíti, že svet niekdajších hodnôt odumiera, a že čoskoro vyhasne i jej vôľa k životu. Preto sa vzopne k možno bláznivému činu – ale len tak zaručí svojej vile právo na ďalšiu existenciu. Minimalistický film inklinuje k poetickej výpovedi. Čiernobiela, asketicky vecná kamera sa upína k výrazu clivej samoty protagonistky, ktorú skvele stvárnila legendárna poľská herečka – 93-ročná Danuta Szaflarská. Na festivale poľských filmov v Gdansku bola vyhlásená za najlepšiu herečku a film získal ďalšie tri ocenenia.

Mlčanie Lorny (Le silence de Lorna, r. Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belg./Franc., 2008, 105 min.)
Kinosála 4 18:30
Lorna, mladá Albánka žijúca v Belgicku, túži po vlastnom snack bare. Aby získala občianstvo, podstúpi fingovanú svadbu s drogovo závislým Claudym. Peniaze na vytúžený snack bar chce – už ako čerstvá belgická občianka – zarobiť ďalšou fingovanou svadbou s ruským mafiánom. Claudy ale Lornu citovo vydiera a tvrdí, že sa chce liečiť. Pristúpi Lorna na plán, ako sa ho zbaviť? Emocionálne vyhrotená dráma s outsiderskými hrdinami, žijúcimi na okraji bohatej západnej spoločnosti. Naviac prináša vypätý vnútorný konflikt hlavnej hrdinky. Claudy predstavuje pre Lornu cestu k slobode, ale zároveň je aj tou najväčšou prekážkou... Silu príbehu umocňuje skvelé režijné vedenie hercov a minimalistická výstavba situácií. Striedma, ale o to efektívnejšia forma je ďalším dôkazom, že bratia Dardennovci patria k najtalentovanejším európskym tvorcom súčasnosti. Film si odniesol z Cannes 2008 cenu za najlepší scenár.
Nový film aj u nás celkom známych bratov Dardennovcov predchádzajú veľmi slušné ohlasy.

Citrónovník (Etz Limon, r. Eran Riklis, Izr./Nem./Franc., 2008, 106 min.)
Kinosála 3 20:30
Palestínska vdova Salma sa púšťa do súkromnej vojny proti izraelskému ministrovi obrany, ktorého dom stojí oproti jej sadu s citrónovníkmi, na hranici Izraela a okupovaných území. Bezpečnostné orgány nemeškajú s vyhlásením, že Salmine stromy predstavujú pre ministra a jeho rodinu životné ohrozenie a vydajú príkaz na ich vyrúbanie. Salma je však odhodlaná bojovať o svoje stromy aj za cenu vlastného života. Jednoduchý pohľad na chaotickú a neprehľadnú situáciu na Strednom východe. Je to pohľad temný, ale zároveň humorný.

Ukrutne šťastní (Frygtelig lykkelig, r. Henrik Ruben Genz, Dán., 2008, 105 min.)
Kinosála 4 21:00

Kodaňský policajt Robert prichádza do provinčného mestečka, aby tu krátkodobou službou odčinil nedávne profesionálne zlyhanie. V južnom Jutsku sa končí ďalší z pomaly sa vlečúcich polojasných dní a v nemenných tvárach miestnych obyvateľov je príchod mladíka z hlavného mesta vítaný s podozrivo spokojným výrazom. Policajný úradník, ktorého „príručkové“ chovanie je čoskoro konfrontované s lokálnymi zvyklosťami, začína tušiť, že za fasádou zdanlivo obyčajného malomestského života sa skrývajú znepokojujúce tajomstvá. Groteskne ladená dráma so žánrovými odbočkami ku kriminálke, westernu či hororu, vyniká originálnou štylizáciou a pútavým vykreslením temnej atmosféry, ktorá obostiera podivne vyšinutú komunitu.

Po prečítaní spáľte (Burn after reading, r. Joel Coen, Ethan Coen, USA/VB/Franc., 2008, 96 min.)
Kinosála 1 22:00
CIA veterána Osbournea Coxa vyhodia z práce kvôli alkoholu. Nenapadne mu nič lepšie, než rozpustiť svoj splín v spomienkovej knihe, plnej zaujímavých detailov zo svojej nedávnej činnosti. Rukopis sa úplnou náhodou dostane do rúk chamtivých zamestnancov miestnej telocvične Lindy Litzke a Chada Feldheimera, ktorí neoplývajú mimoriadnou inteligenciou. Netušia, k akému materiálu sa vlastne dostali. V domnení, že ide o tajné vládne dokumenty, sa pokúsia Coxa vydierať. Do prípadu sa okrem iných zamieša aj vyšetrovateľ a notorický záletník Harry Pfarrer. Ako býva u bratov Coenovcov zvykom, čo sa má stať sa aj stane, ale na prekvapenie samotných postáv i divákov trošku inak, než by sa očakávalo. Čierna krimi komédia sa odvíja v rovine plnej prehmatov a zábavných nedorozumení. Film síce nedosahuje úroveň majstrovského Farga alebo Big Lebowského, ale vďačných divákov si určite nájde.
Veľmi vkusne zvolený záverečný film festivalu – ľahká, no inteligentná a poriadne čierno humorná komédia bratov Coenovcov. And report back to me when it will... I don't know… When it'll make sense.

A to je všetko, priatelia. Dovidenia v prítmí kinosál.


autor Michal Michalovič 27.11.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.