ČO JE NOVÉ V SLOVENSKOM FILME V ROKU 2008?

ČO JE NOVÉ V SLOVENSKOM FILME V ROKU 2008?

článok



Spolu dvadsať slovenských filmových noviniek čaká návštevníkov jubilejného 10. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava 2008 v rámci sekcie Slovenské filmy 2008. Každoročne sú festivaloví diváci svedkami premiérových uvedení nových slovenských filmov. Aj tento rok budú prvýkrát uvedené štyri slovenské tituly. Okrem noviniek nebudú chýbať ani úspešné snímky, zaujímavé dokumenty a originálne krátke filmy.

Na prezentácii pripravovaných snímok  počas 9. ročníka MFF Bratislava 2007 sľuboval rok 2008 rekordných 21 premiér slovenských dlhometrážnych filmov. Z nich sa ale na konci tohto roka uviedla sotva polovica. Podľa zostavovateľa sekcie Slovenské filmy 2008 Mira Ulmana možno i tak považovať rok 2008 za úspešný: „Ešte potešiteľnejšie je, že slovenský film po rokoch pritiahol divákov do kín – takmer pol milióna ich videlo veľkofilm Juraja Jakubiska Bathory, čo je samozrejme číslo z kategórie snov, ale na Slovensko skvelé boli i výsledky nad tridsať tisíc divákov pri filmoch Muzika a Polčas rozpadu, či desať tisíc divákov na dokumente Slepé lásky.“

Ako každý rok, i tento raz sa návštevníci Medzinárodného filmového festivalu môžu tešiť na premiéru nového dlhometrážneho slovenského filmu. V tomto ročníku pôjde o čerstvú novinku mladého režiséra Viktora Csudaia Veľký rešpekt. Dej filmu sa sústreďuje okolo skupiny mladých ľudí na ceste za svojím šťastím. Film stavia na humorných zápletkách a vtipných dialógoch, pričom všetky filmové obrazy sa odohrávajú v reálnych prostrediach.

Čo je nové v slovenskom filme v roku 2008? Čo je nové v slovenskom filme v roku 2008? Čo je nové v slovenskom filme v roku 2008?

Ozdobou festivalu bude i Sahraa Karimi, ktorej životný príbeh je úzko spätý s festivalom a jeho históriou. Sahraa Karimi mala pricestovať na Slovensko ako herečka víťazného iránskeho filmu MFF Bratislava 2001 Dcéry slnka (2000). Kvôli problémom z vycestovaním z Afganistanu sa však v kancelárii festivalového vedenia objavila až tesne pred Vianocami. Následne požiadala o politický azyl a už na Slovensku zostala. Od roku 2004 študuje hranú réžiu na VŠMU Bratislava. V tomto roku sa MFF Bratislava zúčastňuje ako režisérka stredometrážneho dokumentárneho filmu Afganské ženy za volantom, ktorý bude ďalšou z premiér tohto ročníka.

Tretí premiérovo uvádzaný film divákov možno príjemne prekvapí. Snímka Gabriela Hoštaja Prekvapenie vychádza z tradícií klasického hororu a je založený na pomalom stupňovaní napätia a desivej atmosfére. Významnú úlohu v ňom zohrávajú zvuková stopa, masky držiteľky Emmy Beatrix Dollingerovej a rekvizity.

Okrem premiér nových filmov si budú môcť diváci vychutnať vari najúspešnejší film posledných rokov. Celovečerný debut mladého slovenského režiséra Juraja Lehotského Slepé lásky prináša pohľad na svet očami nevidomých. Snímka získala mnoho ocenení, z nich snáď najvýznamnejšie na MFF Cannes 2008, ďalej na festivaloch doma (Artfilm Trenčianske Teplice, Etnofilm Čadca) a v zahraničí (Zürich Film Festival, MFF Reykjavík, Filmový festival Motovun). Ďalším dlhometrážnym filmom v sekcii Slovenské filmy 2008 je novinka režiséra populárnych Fontán pre Zuzanu Dušana Rapoša – Cinka Panna. Snímka o cigánskej primáške mala premiéru len nedávno a mnohých určite zaujme príbehom o túžbe, láske k hudbe, emancipácii a poetickom cigánskom svete. Divákov v bohatej ponuke sekcie čaká aj nový česko-slovenský koprodukčný film Tobruk režiséra Václava Marhoula. Dej filmu sa odohráva počas druhej svetovej vojny v severoafrickom meste Tobruk, kam je na obranu pred Nemcami a Talianmi odvelený aj československý prápor.

Čo je nové v slovenskom filme v roku 2008? Čo je nové v slovenskom filme v roku 2008? Čo je nové v slovenskom filme v roku 2008?

V sekcii sa predstaví niekoľko dlhometrážnych i krátkometrážnych dokumentárnych filmov, ktoré spája spoločná téma putovania. Dokument Posledná maringotka zobrazuje životný štýl štyroch bábkarských kočovných rodín zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Nemecka. Film, ktorý získal Cenu Martina Slivku – Cenu Literárneho fondu za najlepší individuálny výkon pre slovenského tvorcu na 15. Etnofilme Čadca 2008, je prvým dlhometrážnym počinom režiséra Petra Beňovského. Debutom je i dokument Na východ od Everestu režiséra Daniela Lišku, ktorý sa v lete 1988 vydal na cestu naprieč najvyšším pohorím sveta. Zo začiatku putoval po stopách  básnika a mystika Milaräpu. Neskôr sa pripojil k štvorici slovenských horolezcov, ktorí boli práve na začiatku jedného z  najambicióznejších výstupov v dejinách himalájskeho horolezectva. V prostredí hôr a v spoločnosti ľudí žijúcich v extrémnych podmienkach zostaneme aj vďaka najproduktívnejšiemu slovenskému dokumentaristovi Pavlovi Barabášovi a jeho dvom stredometrážnym filmom Bhutan – hľadanie šťastia a Carstenz – siedma hora. Druhý menovaný Barabášov film uvidia diváci 10. MFF v bratislavskej premiére.

Ponuku dokumentov v sekcii Slovenské filmy 2008 doplní stredometrážna snímka Mareka Šulíka Cesta Magdalény Robinsonovej približujúca utrpenie jednej z obetí fašistického Slovenského štátu fotografky – M. Robinsonovej a jej reflexiu opätovného záujmu časti slovenskej verejnosti o ľudácke myšlienky. Zaujímavý zápas človeka nezlomného ducha v zložitom stredoeurópskom geopolitickom priestore zachytáva dokument  Dušana Trančíka Optimista. Hlavný hrdina filmu je Ľudovít Winter, geniálny podnikateľ a vizionár, ktorý predvídal dôležitosť preventívnej starostlivosti o zdravie a vybudoval moderné svetoznáme kúpele v Piešťanoch.

Témou filmu Smog mladého režiséra Daniela Riháka je jeden deň v živote hudobníka Jakuba. Na scenári sa podieľal známy hudobník a spevák Maroš Hečko (Free Faces, Home Made Mutant), v nahrávacím štúdiu uvidíme Marcela Buntaja a vo filme zaznie hudba Oskara Rózsu.

Čo je nové v slovenskom filme v roku 2008? Čo je nové v slovenskom filme v roku 2008? Čo je nové v slovenskom filme v roku 2008?

Sekciu Slovenské filmy 2008 doplní sedem krátkometrážnych filmov – animovaný film Michaely Čopíkovej About Socks and Love o bežnom vzťahu muža a ženy, dokument Daniela Zemančíka Janík o erotických službách starším pánom, film Rajón – pohľad Diany Novotnej na život obvodného lekára v kraji, absolventský film Mariany Čengel-Solčanskej Mlyn, lyrický animovaný film Premeny Lenky Pšenčíkovej o premene malého dievčatka na ženu, animovaný film Michala Mészárosa Pružinka o žltom pliešku prebudenom k životu a intímna spoveď Jany Szabóovej – animácia Šaty pre ňu.

Návštevníci Medzinárodného filmového festivalu Bratislava 2008 budú môcť okrem výberu 6 dlhometrážnych, 7 stredometrážnych a 7 krátkometrážnych filmov sekcie Slovenské filmy 2008  vidieť domáce tituly aj v sekciách Videoart, Focus: Hudba a film a Azyl – krátkometrážna tvorba.

Sekcia Focus: Hudba a film dokonca ponúkne ďalšiu premiéru nového slovenského filmu. Snímka mladého talentovaného spisovateľa a režiséra Petra Krištúfka Momentky je spomienkou na legendárneho Deža Ursinyho. Na neopakovateľný skladateľský a interpretačný zjav spomínajú v dokumente jeho najbližší spolupracovníci a rodina.

Prezentácia rozpracovaných slovenských hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, tento rok s aktuálnym titulom Nové slovenské filmy 2009 – 2010  je pripravená na predposledný deň festivalu (4. 12. 2008). Organizátormi podujatia, ktoré sa teší záujmu producentov, tvorcov, distributérov i médií, sú Slovenský filmový ústav, kancelária MEDIA Desk Slovensko, MFF Bratislava a Slovenská filmová a televízna akadémia.


autor MFF Bratislava 25.11.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.