REKVIEM ZA SEN NA DVD!

REKVIEM ZA SEN NA DVD!

článok



Jedno z najlepších, najpôsobivejších a najinvenčnejších filmových diel minulého storočia dorazilo v podobe DVD média na pulty predajní. Tešíte sa? Čítajte ďalej... 


FILM

Leto, kedy sa pred očami zrodili sny. Jeseň, keď začali kolená podlamovať prvé prekážky. A zima, počas ktorej sa všetky sny a nádeje navždy pochovali. Taká je cesta k rekviemu za sen vo filme Darrena Aronofského (Pi, Fontána).

                 

Príbeh ilustruje príbehy štyroch postáv: troch mladých ľudí a jednej dôchodkyne. Sara Goldfarbová (na Oscara nominovaná Ellen Burstyn) je ovdovelá osamelá žena závislá na sledovaní televízie, konkrétne jednej TV show. Túžba objaviť sa v jednej z show prerastá do posadnutosti, keď prichádza jeden nádejný telefonát. Jej nezodpovedný syn Harry (Jared Leto) a jeho priateľka Marion (Jennifer Connelly) naopak snívajú o spoločnom šťastnom živote a podnikaní. Ich blízky priateľ Tyrone (Marlon Wayans) si tiež zakladá na vidine amerického sna. Sú mladí a život si užívajú naplno. Možno až príliš. Cestu k úspechu (a zároveň k šťastiu a peniazom) si totiž razia užívaním a distribúciou drog. Na tenkom ľade sa začína pohybovať i Sara, ktorá si vzala do hlavy, že schudne do svojich krásnych červených šiat. Začína užívať amfetamínové tabletky a čo chvíľa sa cíti v životnej forme. Len dokedy?

Rozplývať sa nad nespornými a nevídanými hereckými alebo technickými kvalitami Rekviemu za sen a teda písať ódu na rekviem by bolo len nosením dreva do lesa. Film sa aktuálne teší 62. miestu v rebríčku IMDB a 35. priečke na CSFD. A k tomu všetkému máme v archíve skutočne vyčerpávajúci text od kolegu Mgr. Michala Michaloviča, ktorý si dovolím dať do pozornosti. 

Rekviem za sen na DVD! Rekviem za sen na DVD!


DVD

Vzhľadom na dlhodobú nedostupnosť tohto titulu na našom trhu, môžeme byť viac než spokojní, že tento kinematografický skvost vyšiel prednedávnom v edícii Filmx. Pod jej hlavičkou, mimochodom, pred pár dňami vyšla aj Aronofského celovečerná prvotina – depresívny Pi, z ktorého prebral Rekviem viacero formálnych prvkov (hip-hop montáž, použitie elektronickej hudby).

MENU
Je vytvorené kombináciou statiky a dynamiky, nechýba vynikajúci hudobný podmaz (podobne ako vo filme, ide o zmes elektronickej a sláčikovej hudby). A to platí ako pre hlavnú ponuku, tak aj pre jednotlivé položky.

ZVUK A TITULKY
Zvuková stránka média je vynikajúca, doslova pumpujúca krv v žilách. Dáva vyznieť sugestívnej, predovšetkým elektronickej hudbe a ponúka nejeden moment prekvapenia. Aktívne a frekventovane sa zapája subwoofer i zadné kanály.

Na disku nájdete šesťkanálový originál a iba dvojkanálový, avšak veľmi kvalitný český dabing.

Titulkové verzie: anglická, česká

OBRAZ
Obraz širokouhlého formátu sa zaobišiel bez výraznejších rušivých artefaktov. Miestami môžete postrehnúť mierne zrnenie, ináč je obraz čistý a bez závad.

BONUSOVÝ MATERIÁL
Pri pohľade na širšiu škálu prídavného materiálu v trvaní vyše 50 minút sa vám možno rozšíria zreničky a vykreslí úsmev na tvári. Žiaľ, nie je všetko zlato, čo sa blyští. Bonusy nedisponujú žiadnou titulkovou podporou a ich výpovedná hodnota nie je bohvieaká. 

V prvej položke „Životný príbeh Tappyho Tibbonsa“ (7:25) si v skratke vypočujete cestu jednej z vedľajších postáv filmu. Dozviete sa, ako Tibbonsa pripravila nadváha takmer o všetko, čo mal a tiež, ako podstúpil mesiac odriekania, vďaka ktorému rapídne schudol a začal úplne nový život. Aby sa z neho nakoniec stal televízny demagóg. To je všetko, nič viac, nič menej. Tento reklamný materiál teda môžete pokojne preskočiť.  

Rekviem za sen na DVD! Rekviem za sen na DVD!

Nasleduje „Anatómia scenára“ (5:36), ktorá nedáva divákovi to, čo v svojom názve sľubuje. Režisér Aronofsky nám v rozpätí pár desiatok sekúnd porozpráva o figúrach svojho filmu (majoritný priestor je venovaný Sare) a tým celá „anatómia“ končí.

Film o filme v trvaní 23:38 je najsvetlejším momentom bonusovej výbavy. Kĺbi v sebe scény z nakrúcania a režisérove sprievodné slovo. Uvidíte, ako vznikalo Sarine chorobné upratovanie, jej  halucinačné stavy, alebo ako ožila chladnička. Keď však dokument ako blesk z čistého neba skončí, budete len nechápavo krútiť hlavou. Materiál sa z ničoho nič končí: žiadna „rozlúčka“ od tvorcov, žiadne záverečné titulky. Podľa oficiálnej minutáže chýba z dokumentu rovných desať minút. Kde sa, preboha, podeli? 

Vystrihnuté scény (12:03) obsahujú deväť sekvencií. Bez debaty sa jedná o právom vymazané pasáže. Zväčša ide o scény s obrazovou prekombinovanosťou (viacnásobné rozdelenie obrazu) či veľmi zdĺhavé, popravde napísané nudné chvíle (Tyronov monológ v aute, verbálny dril vo väznici).  

Na záver tu máme dvojminutový sled troch trailerov na film.


ZÁVER

Depresívny, pod kožu zachádzajúci, silný a na psychiku neuveriteľne ťažký film. Na druhej strane, pôsobivý audiovizuálny filmový orgazmus, na ktorý sa, hádam, ani nedá zabudnúť. Aj tak by sa dal v krátkosti zhrnúť Rekviem za sen, ktorý si krátko po svojom uvedení vyslúžil status „film, ktorý by sa mal povinne premietať na základných a stredných školách“. Nedostatky DVD nosiča spočívajú v (ne)kvalite prídavného materiálu a absencii titulkovej podpory. Kúpa je však už len kvôli samotnému filmu povinnosťou. 

FILM: 10/10
DVD: 7/10


autor Michal Šmajda 19.11.2008
  • Rekviem za sen (11.10.2004 14:39:51)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.